JEE Main 2025 22 Jan Shift 2 Question Paper With Solutions (Available)- Download Shift Wise Free Pdf and Most Asked Questions

Ratnam Agarwal's profile photo

Ratnam Agarwal

Content Writer| Mechanical Engineer| Engineering Specialist | Updated 3+ months ago

JEE Main 2025 22nd Jan Shift 2 Question Paper is available for download. NTA conducted the exam successfully on 22nd Jan 2025 from 03:00 PM to 06:00 PM. The JEE Main 2025 22nd Jan Shift 2 Question Paper is expected to be Moderately tough. A comprehensive paper analysis including subject-wise question breakdown will be added in due time.

JEE Main 2025 Jan 22 Shift 2 Question Paper with Solution download icon Download Check Solution

The JEE Main 2025 Question Paper for 22nd Jan Shift 1 was reported as Moderately tough. No question was reported as “out of syllabus”. The role of NCERT was crucial in solving Organic Chemistry questions.

Also Check

JEE Main 2025 22 Jan Shift-2 Question Paper with Solutions

Check – ​ JEE Main 2025 Jan 22 Shift 1 Question Paper Solutions Pdf

JEE Main 2025 Jan 22 Shift 2 Questions with Solutions


Question 1:

Let \( \alpha_1 \) and \( \beta_1 \) be the distinct roots of \( 2x^2 + (\cos\theta)x - 1 = 0, \ \theta \in (0, 2\pi) \). If \( m \) and \( M \) are the minimum and the maximum values of \( \alpha_1 + \beta_1 \), then \( 16(M + m) \) equals:

  • (A) \( 25 \)
  • (B) \( 24 \)
  • (C) \( 17 \)
  • (D) \( 27 \)
Correct Answer: (4) 27
View Solution

Question 2:

Let \( \alpha, \beta, \gamma \) and \( \delta \) be the coefficients of \( x^7, x^5, x^3, x \) respectively in the expansion of \( (x + \sqrt{x^3 - 1})^5 + (x - \sqrt{x^3 - 1})^5, \, x > 1 \). If \( \alpha u + \beta v = 18 \), \( \gamma u + \delta v = 20 \), then \( u + v \) equals:

  • (1) \( 4 \)
  • (2) \( 8 \)
  • (3) \( 3 \)
  • (4) \( 5 \)
Correct Answer: (4) 5
View Solution

Question 3:

Let \( f(x) = \int_0^{x^2} \frac{t^2 - 8t + 15}{e^t} dt, \, x \in \mathbb{R} \). Then the numbers of local maximum and local minimum points of \( f \), respectively, are:

  • (1) 3 and 2
  • (2) 2 and 3
  • (3) 1 and 3
  • (4) 2 and 2
Correct Answer: (4) 2 and 2
View Solution

Question 4:

Let \( A = \{1, 2, 3, 4\} \) and \( B = \{1, 4, 9, 16\} \). Then the number of many-one functions \( f: A \to B \) such that \( 1 \in f(A) \) is equal to:

  • (1) \( 127 \)
  • (2) \( 139 \)
  • (3) \( 163 \)
  • (4) \( 151 \)
Correct Answer: (1) 127
View Solution

Question 5:

The perpendicular distance of the line \( \frac{x - 1}{2} = \frac{y + 2}{-1} = \frac{z + 3}{2} \) from the point \( P(2, -10, 1) \) is:

  • (1) \( 4\sqrt{3} \)
  • (2) \( 5\sqrt{2} \)
  • (3) \( 3\sqrt{5} \)
  • (4) \( 6 \)
Correct Answer: (1) \( 4\sqrt{3} \)
View Solution

Question 6:

Suppose that the number of terms in an A.P. is \( 2k, k \in \mathbb{N} \). If the sum of all odd terms of the A.P. is 40, the sum of all even terms is 55, and the last term of the A.P. exceeds the first term by 27, then \( k \) is equal to:

  • (1) \( 8 \)
  • (2) \( 6 \)
  • (3) \( 5 \)
  • (4) \( 4 \)
Correct Answer: (4) 4
View Solution

Question 7:

Let \( \mathbf{a} \) and \( \mathbf{b} \) be two unit vectors such that the angle between them is \( \frac{\pi}{3} \). If \( \lambda \mathbf{a} + 2 \mathbf{b} \) and \( 3 \mathbf{a} - \lambda \mathbf{b} \) are perpendicular to each other, then the number of values of \( \lambda \) in \( [-1, 3] \) is:

  • (1) \( 2 \)
  • (2) \( 0 \)
  • (3) \( 3 \)
  • (4) \( 1 \)
Correct Answer: (2) 0
View Solution

Question 8:

Let \( P(4, 4\sqrt{3}) \) be a point on the parabola \( y^2 = 4ax \) and PQ be a focal chord of the parabola. If M and N are the foot of the perpendiculars drawn from P and Q respectively on the directrix of the parabola, then the area of the quadrilateral PQMN is equal to:

  • (1) \( \frac{263\sqrt{3}}{8} \)
  • (2) \( \frac{343\sqrt{3}}{8} \)
  • (3) \( \frac{34\sqrt{3}}{3} \)
  • (4) \( 17\sqrt{3} \)
Correct Answer: (1) \( \frac{263\sqrt{3}}{8} \)
View Solution

Question 9:

If \( \int \left( x \sin^{-1} x + \sin^{-1} x (1 - x^2)^{3/2} + \frac{x}{1 - x^2} \right) dx = g(x) + C \), where C is the constant of integration, then \( g\left(\frac{1}{2}\right) \) equals:

  • (1) \( \frac{\pi}{6} \sqrt{3} \)
  • (2) \( \frac{\pi}{4} \sqrt{2} \)
  • (3) \( \frac{\pi}{4} \sqrt{3} \)
  • (4) \( \frac{\pi}{6} \sqrt{2} \)
Correct Answer: (3) \( \frac{\pi}{4} \sqrt{3} \)
View Solution

Question 10:

If A and B are two events such that \( P(A \cap B) = 0.1 \), and \( P(A|B) \) and \( P(B|A) \) are the roots of the equation \( 12x^2 - 7x + 1 = 0 \), then the value of \( \frac{P(A \cup B)}{P(A \cap B)} \) is:

  • (1) \( \frac{4}{3} \)
  • (2) \( \frac{7}{4} \)
  • (3) \( \frac{5}{3} \)
  • (4) \( \frac{9}{4} \)
Correct Answer: (1) \( \frac{4}{3} \)
View Solution

Question 11:

Let the curve \( z(1 + i) + \overline{z}(1 - i) = 4, \, z \in \mathbb{C} \), divide the region \( |z - 3| \leq 1 \) into two parts of areas \( \alpha \) and \( \beta \). Then \( |\alpha - \beta| \) equals:

  • (1) \( 1 + \frac{\pi}{4} \)
  • (2) \( 1 + \frac{\pi}{2} \)
  • (3) \( 1 + \frac{\pi}{3} \)
  • (4) \( 1 + \frac{\pi}{6} \)
Correct Answer: (1) \( 1 + \frac{\pi}{4} \)
View Solution

Question 12:

The sum of all values of \( \theta \in [0, 2\pi] \) satisfying \( 2\sin^2\theta = \cos 2\theta \) and \( 2\cos^2\theta = 3\sin\theta \) is:

  • (1) \( \frac{\pi}{2} \)
  • (2) \( 4\pi \)
  • (3) \( \pi \)
  • (4) \( \frac{5\pi}{6} \)
Correct Answer: (3) \( \pi \)
View Solution

Question 13:

If \( x = f(y) \) is the solution of the differential equation \[ (1 + y^2) + (x - 2e^{\tan^{-1}y}) \frac{dy}{dx} = 0, \quad y \in \left( -\frac{\pi}{2}, \frac{\pi}{2} \right), \] with \( f(0) = 1 \), then \( f\left( \frac{1}{\sqrt{3}} \right) \) is equal to:

  • (1) \( e^{\frac{\pi}{3}} \)
  • (2) \( e^{\frac{\pi}{12}} \)
  • (3) \( e^{\frac{\pi}{6}} \)
  • (4) \( e^{\frac{\pi}{4}} \)
Correct Answer: (3) \( e^{\frac{\pi}{6}} \)
View Solution

Question 14:

If \[ \lim_{x \to \infty} \left( \frac{e}{1 - e} \left( \frac{1}{e} - \frac{x}{1 + x} \right) \right)^x = \alpha, \] then the value of \[ \frac{\log_e \alpha}{1 + \log_e \alpha} \] equals:

  • (1) \( e^{-2} \)
  • (2) \( e^{-1} \)
  • (3) \( e \)
  • (4) \( e^2 \)
Correct Answer: (2) \( e^{-1} \)
View Solution

Question 15:

Let \[ E: \frac{x^2}{a^2} + \frac{y^2}{b^2} = 1, \quad a > b \quad \text{and} \quad H: \frac{x^2}{A^2} - \frac{y^2}{B^2} = 1. \] Let the distance between the foci of \( E \) and the foci of \( H \) be \( 2\sqrt{3} \). If \( a - A = 2 \), and the ratio of the eccentricities of \( E \) and \( H \) is \( \frac{1}{3} \), then the sum of the lengths of their latus rectums is equal to:

  • (1) 9
  • (2) 10
  • (3) 8
  • (4) 7
Correct Answer: (1) 9
View Solution

Question 16:

The area of the region enclosed by the curves \( y = x^2 - 4x + 4 \) and \( y^2 = 16 - 8x \) is:

  • (1) \( \frac{4}{3} \)
  • (2) \( 8 \)
  • (3) \( \frac{8}{3} \)
  • (4) \( 5 \)
Correct Answer: (3) \( \frac{8}{3} \)
View Solution

Question 17:

If the system of linear equations: \[ x + y + 2z = 6, \] \[ 2x + 3y + az = a + 1, \] \[ -x - 3y + bz = 2b, \] where \( a, b \in \mathbb{R} \), has infinitely many solutions, then \( 7a + 3b \) is equal to:

  • (1) 22
  • (2) 16
  • (3) 9
  • (4) 12
Correct Answer: (3) 9
View Solution

Question 18:

In a group of 3 girls and 4 boys, there are two boys \( B_1 \) and \( B_2 \). The number of ways in which these girls and boys can stand in a queue such that all the girls stand together, all the boys stand together, but \( B_1 \) and \( B_2 \) are not adjacent to each other, is:

  • (1) 144
  • (2) 120
  • (3) 72
  • (4) 96
Correct Answer: (3) 72
View Solution

Question 19:

Let a line pass through two distinct points \( P(-2, -1, 3) \) and \( Q \), and be parallel to the vector \( 3\hat{i} + 2\hat{j} + 2\hat{k} \). If the distance of the point \( Q \) from the point \( R(1, 3, 3) \) is 5, then the square of the area of \( \triangle PQR \) is equal to:

  • (1) 148
  • (2) 144
  • (3) 140
  • (4) 136
Correct Answer: (3) 140
View Solution

Question 20:

For a \( 3 \times 3 \) matrix \( M \), let trace(M) denote the sum of all the diagonal elements of \( M \). Let \( A \) be a \( 3 \times 3 \) matrix such that \( |A| = \frac{1}{2} \) and \( \text{trace}(A) = 3 \). If \( B = \text{adj}(\text{adj}(2A)) \), then the value of \( |B| + \text{trace}(B) \) equals:

  • (1) 132
  • (2) 56
  • (3) 174
  • (4) 280
Correct Answer: (3) 174
View Solution

Question 21:

Let \( A(6,8) \), \( B(10\cos\alpha, -10\sin\alpha) \), and \( C(-10\sin\alpha, 10\cos\alpha) \) be the vertices of a triangle. If \( L(a,9) \) and \( G(h,k) \) be its orthocenter and centroid respectively, then \( 5a - 3h + 6k + 100\sin2\alpha \) is equal to ______.

Correct Answer: 50
View Solution

Question 22:

Let \( y = f(x) \) be the solution of the differential equation\[\frac{dy}{dx} + \frac{xy}{x^2 - 1} = \frac{x^6 + 4x}{\sqrt{1 - x^2}}, \quad -1 < x < 1\] such that \( f(0) = 0 \). If \[6 \int_{-1/2}^{1/2} f(x)dx = 2\pi - \alpha\] then \( \alpha^2 \) is equal to ______.

Correct Answer: 4
View Solution

Question 23:

Let the distance between two parallel lines be 5 units and a point \( P \) lies between the lines at a unit distance from one of them. An equilateral triangle \( POR \) is formed such that \( Q \) lies on one of the parallel lines, while \( R \) lies on the other. Then \( (QR)^2 \) is equal to ______.

Correct Answer: (1) 48
View Solution

Question 24:

If \[ \sum_{r=1}^{30} r^2 \left( \binom{30}{r} \right)^2 = \alpha \times 2^{29}, \] then \( \alpha \) is equal to ______.

Correct Answer: (1) 930
View Solution

Question 25:

Let \( A = \{1,2,3\} \). The number of relations on \( A \), containing \( (1,2) \) and \( (2,3) \), which are reflexive and transitive but not symmetric, is ______.

Correct Answer: (1) 7
View Solution

Question 26:


 To obtain the given truth table, the following logic gate should be placed at \( G \):

  • (1) AND Gate
  • (2) OR Gate
  • (3) NOR Gate
  • (4) NAND Gate
Correct Answer: (3) NOR Gate
View Solution

Question 27:

A rectangular metallic loop is moving out of a uniform magnetic field region to a field-free region with a constant speed. When the loop is partially inside the magnetic field, the plot of the magnitude of the induced emf \( (\varepsilon) \) with time \( (t) \) is given by: 

Correct Answer:
View Solution

Question 28:

A light source of wavelength \( \lambda \) illuminates a metal surface, and electrons are ejected with a maximum kinetic energy of 2 eV. If the same surface is illuminated by a light source of wavelength \( \frac{\lambda}{2} \), then the maximum kinetic energy of ejected electrons will be (The work function of the metal is 1 eV).

  • (1) 6 eV
  • (2) 5 eV
  • (3) 2 eV
  • (4) 3 eV
Correct Answer: (2) 5 eV
View Solution

Question 29:

For a short dipole placed at origin \( O \), the dipole moment \( P \) is along the \( x \)-axis, as shown in the figure. If the electric potential and electric field at \( A \) are \( V_0 \) and \( E_0 \) respectively, then the correct combination of the electric potential and electric field, respectively, at point \( B \) on the \( y \)-axis is given by: 

  • (1) \( \frac{V_0}{4}, \frac{E_0}{4} \)
  • (2) \( 0, \frac{E_0}{16} \)
  • (3) \( \frac{V_0}{2}, \frac{E_0}{16} \)
  • (4) \( \frac{E_0}{8} \)
Correct Answer: (2) \( 0, \frac{E_0}{16} \)
View Solution

Question 30:

An electron projected perpendicular to a uniform magnetic field \( B \) moves in a circle. If Bohr’s quantization is applicable, then the radius of the electronic orbit in the first excited state is:

  • (1) \( \sqrt\frac{2h}{{\pi e B}} \)
  • (2) \( \sqrt\frac{4h}{{\pi e B}} \)
  • (3) \( \sqrt\frac{h}{{\pi e B}} \)
  • (4) \(\sqrt \frac{h}{{2\pi e B}} \)
Correct Answer: (4) \( \frac{h}{\sqrt{2\pi e B}} \)
View Solution

Question 31:

Given below are two statements, one labeled as Assertion (A) and the other as Reason (R). Assertion (A): In Young’s double slit experiment, the fringes produced by red light are closer compared to those produced by blue light. Reason (R): The fringe width is directly proportional to the wavelength of light. In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) Both (A) and (R) are true, but (R) is NOT the correct explanation of (A).
  • (2) (A) is false, but (R) is true.
  • (3) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).
  • (4) (A) is true, but (R) is false.
Correct Answer: (2) (A) is false, but (R) is true.
View Solution

Question 32:

The maximum percentage error in the measurement of the density of a wire is: \[ \text{Given, mass of wire} = (0.60 \pm 0.003) \, \text{g}, \quad \text{radius of wire} = (0.50 \pm 0.01) \, \text{cm}, \quad \text{length of wire} = (10.00 \pm 0.05) \, \text{cm}. \]

  • (1) 7
  • (2) 5
  • (3) 4
  • (4) 8
Correct Answer: (2) 5
View Solution

Question 33:

Given are statements for certain thermodynamic variables: [(A)] Internal energy, volume \( V \), and mass \( M \) are extensive variables. [(B)] Pressure \( P \), temperature \( T \), and density \( \rho \) are intensive variables. [(C)] Volume \( V \), temperature \( T \), and density \( \rho \) are intensive variables. [(D)] Mass \( M \), temperature \( T \), and internal energy are extensive variables. Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) (B) and (C) Only
  • (2) (C) and (D) Only
  • (3) (D) and (A) Only
  • (4) (A) and (B) Only
Correct Answer: (2) (C) and (D) Only
View Solution

Question 34:

The torque due to the force \( \left( 2\hat{i} + \hat{j} + 2\hat{k} \right) \) about the origin, acting on a particle whose position vector is \( \hat{i} + \hat{j} + \hat{k} \), would be:

  • (1) \( \hat{i} + \hat{k} \)
  • (2) \( \hat{i} - \hat{k} \)
  • (3) \( \hat{i} + \hat{j} + \hat{k} \)
  • (4) \( \hat{j} + \hat{k} \)
Correct Answer: (1) \( \hat{i} + \hat{k} \)
View Solution

Question 35:

Which one of the following is the correct dimensional formula for the capacitance in F? M, L, T, and C stand for unit of mass, length, time, and charge.

  • (1) \( [CM^{-1}L^{-2}T^2] \)
  • (2) \( [C^2 M^{-1} L^{-2} T^{-2}] \)
  • (3) \( [C^2 M^{-1} L^2 T^{-2}] \)
  • (4) \( [C^{-2} M^{-1} L^2 T^{-4}] \)
Correct Answer: (1) \( [CM^{-1}L^{-2}T^2] \)
View Solution

Question 36:

A transparent film of refractive index 2.0 is coated on a glass slab of refractive index 1.45. What is the minimum thickness of transparent film to be coated for the maximum transmission of green light of wavelength 550 nm?

  • (1) 94.8 nm
  • (2) 275 nm
  • (3) 137.5 nm
  • (4) 68.7 nm
Correct Answer: (1) 94.8 nm
View Solution

Question 37:

Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R): [(A)] A simple pendulum is taken to a planet of mass and radius, 4 times and 2 times, respectively, than the Earth. The time period of the pendulum remains same on earth and the planet. [(R)] The mass of the pendulum remains unchanged at Earth and the other planet. In light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) (A) is false, but (R) is true.
  • (2) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true but (R) is false.
  • (4) Both (A) and (R) are true, but (R) is NOT the correct explanation of (A).
Correct Answer: (3) (A) is true but (R) is false.
View Solution

Question 38:

A small rigid spherical ball of mass \( M \) is dropped in a long vertical tube containing glycerine. The velocity of the ball becomes constant after some time. If the density of glycerine is half of the density of the ball, then the viscous force acting on the ball will be (consider \( g \) as acceleration due to gravity):

  • (1) \( 2Mg \)
  • (2) \( Mg \)
  • (3) \( \frac{Mg}{2} \)
  • (4) \( \frac{3Mg}{2} \)
Correct Answer: (2) \( Mg \)
View Solution

Question 39:

A tube of length \( L \) is shown in the figure. The radius of cross section at point (1) is 2 cm and at the point (2) is 1 cm, respectively. If the velocity of water entering at point (1) is 2 m/s, then velocity of water leaving the point (2) will be:

  • (1) 4 m/s
  • (2) 6 m/s
  • (3) 8 m/s
  • (4) 2 m/s
Correct Answer: (3) 8 m/s
View Solution

According to the continuity equation for an incompressible fluid, the mass flow rate at any two points in the tube must be equal. The continuity equation is: \[ A_1 v_1 = A_2 v_2 \] where \( A_1 \) and \( A_2 \) are the cross-sectional areas at points (1) and (2), and \( v_1 \) and \( v_2 \) are the velocities at points (1) and (2), respectively. The cross-sectional area of the tube is given by: \[ A = \pi r^2 \] Let the radius at point (1) be \( r_1 = 2 \, \text{cm} \) and at point (2) be \( r_2 = 1 \, \text{cm} \). Substituting into the continuity equation: \[ \pi r_1^2 v_1 = \pi r_2^2 v_2 \] Simplifying: \[ r_1^2 v_1 = r_2^2 v_2 \] Substituting \( r_1 = 2 \, \text{cm}, r_2 = 1 \, \text{cm}, v_1 = 2 \, \text{m/s} \): \[ (2^2)(2) = (1^2)(v_2) \] \[ 8 = v_2 \] Thus, the velocity of water leaving point (2) is \( \boxed{8} \, \text{m/s} \). Quick Tip: In fluid dynamics, the continuity equation for an incompressible fluid ensures that the mass flow rate is constant throughout the flow. The equation \( A_1 v_1 = A_2 v_2 \) links the velocity and cross-sectional area at different points in the tube.


Question 40:

A force \( \mathbf{F} = 2\hat{i} + b\hat{j} + \hat{k} \) is applied on a particle and it undergoes a displacement \( \mathbf{r} = \hat{i} - 2\hat{j} - \hat{k} \). What will be the value of \( b \), if the work done on the particle is zero?

  • (1) \( \frac{1}{2} \)
  • (2) \( \frac{2}{3} \)
  • (3) 0
  • (4) \( \frac{1}{3} \)
Correct Answer: (2) \( \frac{2}{3} \)
View Solution

Question 41:

A ball of mass 100 g is projected with velocity 20 m/s at \( 60^\circ \) with horizontal. The decrease in kinetic energy of the ball during the motion from point of projection to highest point is:

  • (1) Zero
  • (2) 5 J
  • (3) 20 J
  • (4) 15 J
Correct Answer: (2) 5 J
View Solution

Question 42:

A body of mass 100 g is moving in a circular path of radius 2 m on a vertical plane as shown in the figure. The velocity of the body at point A is 10 m/s. The ratio of its kinetic energies at point B and C is: (Take acceleration due to gravity as 10 m/s\(^2\)) 

  • (1) \( \frac{3 + \sqrt{3}}{2} \)
  • (2) \( \frac{2 + \sqrt{3}}{3} \)
  • (3) \( \frac{3 - \sqrt{2}}{2} \)
  • (4) \( \frac{2 + \sqrt{2}}{3} \)
Correct Answer: (4) \( \frac{2 + \sqrt{2}}{3} \)
View Solution

Question 43:

For a diatomic gas, if \( \gamma_1 = \frac{C_P}{C_V} \) for rigid molecules and \( \gamma_2 = \frac{C_P}{C_V} \) for another diatomic molecules, but also having vibrational modes. Then, which one of the following options is correct? (where \( C_P \) and \( C_V \) are specific heats of the gas at constant pressure and volume)

  • (1) \( \gamma_2 = \gamma_1 \)
  • (2) \( \gamma_2 > \gamma_1 \)
  • (3) \( 2 \gamma_2 = \gamma_1 \)
  • (4) \( \gamma_2 < \gamma_1 \)
Correct Answer: (4) \( \gamma_2 < \gamma_1 \)
View Solution

Question 44:

A series LCR circuit is connected to an alternating source of emf \( E \). The current amplitude at resonance frequency is \( I_0 \). If the value of resistance \( R \) becomes twice of its initial value, then amplitude of current at resonance will be:

  • (1) \( \frac{I_0}{2} \)
  • (2) \( 2I_0 \)
  • (3) \( I_0 \)
  • (4) \( \frac{I_0}{\sqrt{2}} \)
Correct Answer: (1) \( \frac{I_0}{2} \)
View Solution

Question 45:

A symmetric thin biconvex lens is cut into four equal parts by two planes AB and CD as shown in the figure. If the power of the original lens is 4D, then the power of a part of the divided lens is: 

  • (1) D
  • (2) 8D
  • (3) 2D
  • (4) 4D
Correct Answer: (3) 2D
View Solution

Question 46:

Two long parallel wires X and Y, separated by a distance of 6 cm, carry currents of 5 A and 4 A, respectively, in opposite directions as shown in the figure. Magnitude of the resultant magnetic field at point P at a distance of 4 cm from wire Y is \( 3 \times 10^{-5} \) T. The value of \( x \), which represents the distance of point P from wire X, is _____ cm. (Take permeability of free space as \( \mu_0 = 4\pi \times 10^{-7} \) SI units.) 

Correct Answer: 1
View Solution

Question 47:

A tube of length 1m is filled completely with an ideal liquid of mass 2M, and closed at both ends. The tube is rotated uniformly in horizontal plane about one of its ends. If the force exerted by the liquid at the other end is \( F \) and the angular velocity of the tube is \( \omega \), then the value of \( \alpha \) is _____ in SI units.

Correct Answer:
View Solution

Question 48:

A proton is moving undeflected in a region of crossed electric and magnetic fields at a constant speed of \( 2 \times 10^5 \, \text{m/s} \). When the electric field is switched off, the proton moves along a circular path of radius 2 cm. The magnitude of electric field is \( x \times 10^4 \, \text{N/C} \). The value of \( x \) is _____. (Take the mass of the proton as \( 1.6 \times 10^{-27} \, \text{kg} \)).

Correct Answer:
View Solution

Question 49:

The net current flowing in the given circuit is _____ A. 


 

Correct Answer:
View Solution

Question 50:

A parallel plate capacitor of area \( A = 16 \, \text{cm}^2 \) and separation between the plates \( 10 \, \text{cm} \), is charged by a DC current. Consider a hypothetical plane surface of area \( A_0 = 3.2 \, \text{cm}^2 \) inside the capacitor and parallel to the plates. At an instant, the current through the circuit is 6A. At the same instant the displacement current through \( A_0 \) is _____ mA.

Correct Answer:
View Solution

Question 51:

The most stable carbocation from the following is: 

Correct Answer: (4) \(\text{C}_6\text{H}_5\text{OCH}_3^+ \)
View Solution

Question 52:

Match the Compounds (List - I) with the appropriate Catalyst/Reagents (List - II) for their reduction into corresponding amines.  

Correct Answer: (A)-(III), (B)-(II), (C)-(IV), (D)-(I)
View Solution

Question 53:

Given below are two statements: Statement (I): \textit{Corrosion is an electrochemical phenomenon in which pure metal acts as an anode and impure metal as a cathode.
Statement (II): \textit{The rate of corrosion is more in alkaline medium than in acidic medium. In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) Both Statement I and Statement II are false
  • (2) Statement I is true but Statement II is false
  • (3) Both Statement I and Statement II are true
  • (4) Statement I is false but Statement II is true
Correct Answer: (4) Statement I is false but Statement II is true
View Solution

Question 54:

When sec-butylcyclohexane reacts with bromine in the presence of sunlight, the major product is: 

Correct Answer: (2)
View Solution

Question 55:

The molar solubility(s) of zirconium phosphate with molecular formula \( \text{Zr}^{4+} \text{PO}_4^{3-} \) is given by relation: 

Correct Answer: (1)
View Solution

Question 56:

Identify the homoleptic complex(es) that is/are low spin.

Correct Answer: (3) (A) and (C) only
View Solution

Question 57:

  • (1) 3
  • (2) 5
  • (3) 4
  • (4) 6
Correct Answer: (1) 3
View Solution

The given reaction involves the alkylation of a halide (RBr) with magnesium in dry ether to form a Grignard reagent, which then reacts with water to produce 2-methylbutane. Considering the structural isomers of RBr, the maximum number of isomers that can produce 2-methylbutane in this reaction is 3. The possible isomers of RBr that would produce 2-methylbutane are: - 1-Bromo-3-methylbutane - 2-Bromo-2-methylbutane - 3-Bromo-2-methylbutane Hence, the maximum number of RBr producing 2-methylbutane is 3. Quick Tip: When working with Grignard reagents, consider all possible structural isomers that could lead to the desired product, taking into account the reaction conditions and the nature of the alkyl halides.


Question 58:

Given below are two statements: Statement (I): \textit{A spectral line will be observed for a 2p\(_x\) \(\rightarrow\) 2p\(_y\) transition.
Statement (II): \textit{2p\(_x\) and 2p\(_y\) are degenerate orbitals. In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) Both Statement I and Statement II are true
  • (2) Statement I is false but Statement II is true
  • (3) Statement I is true but Statement II is false
  • (4) Both Statement I and Statement II are false
Correct Answer: (3) Statement I is true but Statement II is false
View Solution

Question 59:

The alkane from below having two secondary hydrogens is:

  • (1) 2,2,4,4-Tetramethylhexane
  • (2) 2,2,3-Tetramethylpentane
  • (3) 4-Ethyl-3,4-dimethyloctane
  • (4) 2,2,4,5-Tetramethylheptane
Correct Answer: (2) 2,2,3-Tetramethylpentane
View Solution

Question 60:

Match List - I with List - II. List - I (Partial Derivatives) \quad List - II (Thermodynamic Quantity)

  • (1) (A)-(II), (B)-(I), (C)-(IV), (D)-(III)
  • (2) (A)-(I), (B)-(II), (C)-(IV), (D)-(III)
  • (3) (A)-(II), (B)-(I), (C)-(III), (D)-(IV)
  • (4) (A)-(II), (B)-(III), (C)-(I), (D)-(IV)
Correct Answer: (3) (A)-(II), (B)-(I), (C)-(III), (D)-(IV)
View Solution

Question 61:

Identify the number of structure/s from the following which can be correlated to D-glyceraldehyde. 

  • (1) four
  • (2) three
  • (3) two
  • (4) one
Correct Answer: (3) two
View Solution

Question 62:

Arrange the following compounds in increasing order of their dipole moment:
HBr, H\(_2\)S, NF\(_3\), and CCl\(_3\)

  • (1) CCl\(_3\) < NF\(_3\) < HBr < H\(_2\)S
  • (2) NF\(_3\) < HBr < H\(_2\)S < CCl\(_3\)
  • (3) H\(_2\)S < HBr < NF\(_3\) < CCl\(_3\)
  • (4) HBr < H\(_2\)S < NF\(_3\) < CCl\(_3\)
Correct Answer: (3) H\(_2\)S < HBr < NF\(_3\) < CCl\(_3\)
View Solution

Question 63:

Given below are two statements: Statement (I): \textit{An element in the extreme left of the periodic table forms acidic oxides.
Statement (II): \textit{Acid is formed during the reaction between water and oxide of a reactive element present in the extreme right of the periodic table. In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) Both Statement I and Statement II are false
  • (2) Statement I is true but Statement II is false
  • (3) Statement I is false but Statement II is true
  • (4) Both Statement I and Statement II are true
Correct Answer: (3) Statement I is false but Statement II is true
View Solution

Question 64:

Given below are two statements: Statement (I): \textit{Nitrogen, sulphur, halogen, and phosphorus present in an organic compound are detected by Lassaigne's Test.
Statement (II): \textit{The elements present in the compound are converted from covalent form into ionic form by fusing the compound with Magnesium in Lassaigne's test. In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) Both Statement I and Statement II are false
  • (2) Both Statement I and Statement II are true
  • (3) Statement I is false but Statement II is true
  • (4) Statement I is true but Statement II is false
Correct Answer: (2) Both Statement I and Statement II are true
View Solution

Question 65:

The correct order of the following complexes in terms of their crystal field stabilization energies is:

  • (1) \( [\text{Co(NH}_3)_6]^{2+} < [\text{Co(NH}_3)_6]^{3+} < [\text{Co(NH}_3)_4]^{2+} < [\text{Co(en)}_3]^{3+} \)
  • (2) \( [\text{Co(en)}_3]^{3+} < [\text{Co(NH}_3)_6]^{3+} < [\text{Co(NH}_3)_6]^{2+} < [\text{Co(NH}_3)_4]^{2+} \)
  • (3) \( [\text{Co(NH}_3)_4]^{2+} < [\text{Co(NH}_3)_6]^{2+} < [\text{Co(NH}_3)_6]^{3+} < [\text{Co(en)}_3]^{3+} \)
  • (4) \( [\text{Co(NH}_3)_4]^{2+} < [\text{Co(NH}_3)_6]^{2+} < [\text{Co(en)}_3]^{3+} < [\text{Co(NH}_3)_6]^{3+} \)
Correct Answer: (3) \( [\text{Co(NH}_3)_4]^{2+} < [\text{Co(NH}_3)_6]^{2+} < [\text{Co(NH}_3)_6]^{3+} < [\text{Co(en)}_3]^{3+} \)
View Solution

Question 66:

Density of 3 M NaCl solution is 1.25 g/mL. The molality of the solution is:

  • (1) 2.79 m
  • (2) 1.79 m
  • (3) 3 m
  • (4) 2 m
Correct Answer: (3) 3 m
View Solution

Question 67:

Correct Answer: (1) Residue (A): \(\text{CHO}\), Compound (B): \(\text{COONa}\)
View Solution

Step 1: The reaction involves the oxidation of toluene with \(\text{CrO}_2\text{Cl}_2\) and \(\text{CS}_2\). \(\text{CrO}_2\text{Cl}_2\) is a strong oxidizing agent, typically oxidizing the methyl group (\(\text{-CH}_3\)) in toluene to a carboxylic acid (\(\text{COOH}\)) group. This results in a formyl group (\(\text{CHO}\)) being left behind in residue (A), as toluene is partially oxidized. Step 2: The treatment with water and NaHSO\(_3\) ensures further oxidation of the formyl group (\(\text{CHO}\)) into a carboxyl group (\(\text{COOH}\)). Diluting with HCl gives a sodium salt of the carboxyl group (\(\text{COONa}\)) in compound (B). Thus, the structures of residue (A) and compound (B) are as follows: Residue (A) has a formyl group (\(\text{CHO}\)) and compound (B) has a carboxylate group (\(\text{COONa}\)). Quick Tip: When toluene is oxidized with chromium reagents like CrO\(_2\)Cl\(_2\), the methyl group is oxidized to a carboxyl group. Sodium bisulfite is often used to convert aldehydes to carboxylates.


Question 68:

Consider the given figure and choose the correct option: 


  • (1) Activation energy of both forward and backward reaction is \( E_1 + E_2 \) and reactant is more stable than product.
  • (2) Activation energy of backward reaction is \( E_1 \) and product is more stable than reactant.
  • (3) Activation energy of forward reaction is \( E_1 + E_2 \) and product is less stable than reactant.
  • (4) Activation energy of forward reaction is \( E_1 + E_2 \) and product is more stable than reactant.
Correct Answer: (4) Activation energy of forward reaction is \( E_1 + E_2 \) and product is more stable than reactant.
View Solution

Question 69:

The species which does not undergo disproportionation reaction is:

  • (1) \( \text{ClO}_2^- \)
  • (2) \( \text{ClO}_4^- \)
  • (3) \( \text{ClO}_3^- \)
  • (4) \( \text{ClO}_2 \)
Correct Answer: (2) \( \text{ClO}_4^- \)
View Solution

Question 70:

The maximum covalency of a non-metallic group 15 element 'E' with the weakest E-E bond is:

  • (1) 6
  • (2) 5
  • (3) 3
  • (4) 4
Correct Answer: (4) 4
View Solution

Question 71:

Niobium (Nb) and ruthenium (Ru) have "x" and "y" number of electrons in their respective 4d orbitals. The value of \( x + y \) is:  

Correct Answer:
View Solution

Question 72:

The compound with molecular formula C\(_6\)H\(_6\), which gives only one monobromo derivative and takes up four moles of hydrogen per mole for complete hydrogenation has _____\( \pi \) electrons. 

Correct Answer:
View Solution

Question 73:

Consider the following cases of standard enthalpy of reaction (\( \Delta H_f^\circ \) in kJ mol\(^{-1}\)): \[ \text{C}_2\text{H}_6(g) + 7 \text{O}_2(g) \rightarrow 2 \text{CO}_2(g) + 3 \text{H}_2\text{O}(l) \quad \Delta H_1^\circ = -1550 \] \[ \text{C(graphite)} + \text{O}_2(g) \rightarrow \text{CO}_2(g) \quad \Delta H_2^\circ = -393.5 \] \[ \text{H}_2(g) + \frac{1}{2} \text{O}_2(g) \rightarrow \text{H}_2\text{O}(g) \quad \Delta H_3^\circ = -286 \] The magnitude of \( \Delta H_f^\circ \) of \( \text{C}_2\text{H}_6(g) \) is _____ kJ mol\(^{-1}\) (Nearest integer). 

Correct Answer:
View Solution

Question 74:

The complex of Ni\(^{2+}\) ion and dimethyl glyoxime contains _____ number of Hydrogen (H) atoms. 

Correct Answer:
View Solution

Question 75:

20 mL of 2 M NaOH solution is added to 400 mL of 0.5 M NaOH solution. The final concentration of the solution is _____ x \( 10^{-2} \) M. (Nearest integer)

Correct Answer:
View Solution


Also Check:
 JEE Main 2025 22 Jan Shift 1 Question Paper Solutions Pdf

JEE Main 2025 22nd Jan Shift 2 Question Paper Analysis- Check Difficulty Level and Good Score

The question paper consisted of a total of 75 questions, divided equally across the three subjects:

  • The Mathematics section in JEE Main 2025 22nd Jan Shift 2 Question Paper was reported as Moderate with 9 questions coming majorly from topics like Integration, Co-ordinate Geometry, etc.
  • Physics was reported as Tough with 8 questions coming majorly from topics like Modern Physics, Thermodynamics, etc.
  • Chemistry was reported as Moderate with 7 questions coming majorly from topics like Organic Chemistry, Physical Chemistry, etc.

Each section included a mix of multiple-choice questions (MCQs) and numerical value-based questions, offering a balanced challenge for students.

Check: JEE Main 2025 22nd Jan Shift 1 Question Paper

Is 241 a good score in JEE Mains?

For a score of 241, this is considered an excellent score with a likely percentile of 99.96+ and an estimated rank of 500–1400. Candidates scoring in this range have strong chances of securing admission to top colleges such as NIT Trichy (Computer Science), NIT Surathkal (ECE), IIIT Hyderabad (ECE), and IIIT Allahabad (IT). Additionally, they are most likely to qualify for JEE Advanced.

Parameter Details
Evaluation Excellent score
Likely Percentile 99.96+
Estimated Rank 500–1400

Is 120 a bad score in JEE Mains?

A score of 120 is not bad but considered moderate, with a likely percentile of 80–85 and an estimated rank of 35,000–45,000. While admission to top NITs is challenging, candidates may secure seats in lower-tier NITs like NIT Nagaland or NIT Mizoram (Civil, Mechanical, or Electrical). Other options include state colleges like DTU or NSUT under the state quota and private institutions such as VIT (lower campuses) or Shiv Nadar University.

Parameter Details
Evaluation Moderate score
Likely Percentile 80–85
Estimated Rank 35,000–45,000

Is 170 a good score in JEE Mains?

For a score of 170, this is considered a good score with a likely percentile of 90–95 and an estimated rank of 8,000–15,000. Candidates scoring in this range have decent chances at mid-tier NITs like NIT Calicut (ECE, Mechanical) and NIT Raipur (CSE, Electrical), as well as IIITs like IIIT Pune or IIIT Jabalpur (ECE, CSE). Additionally, they are likely to qualify for JEE Advanced.

Parameter Details
Evaluation Good score
Likely Percentile 90–95
Estimated Rank 8,000–15,000

Is 150 a bad score in JEE Mains?

A score of 150 is considered average, with a likely percentile of 85–90 and an estimated rank of 15,000–25,000. Candidates may secure admission to mid-tier NITs such as NIT Patna or NIT Silchar (Civil, Electrical, Mechanical) or GFTIs like BIT Mesra and IIEST Shibpur (Mechanical, Chemical). Private colleges like SRM or Manipal also offer good opportunities.

Parameter Details
Evaluation Average score
Likely Percentile 85–90
Estimated Rank 15,000–25,000

JEE Main 2025:Shift-Wise Analysis

Session Shift Difficulty Trend 
(Physics, Chemistry, Mathematics)
Overall Difficulty
January 22nd January Shift 1
  • Physics: Moderate
  • Chemistry: Easy (NCERT-based)
  • Mathematics: Tough
Moderate
January 22nd January Shift 2
  • Physics: Easy to Moderate
  • Chemistry: Easy
  • Mathematics: Moderate, Lengthy
Moderate
January 23rd January Shift 1
  • Physics: Moderate
  • Chemistry: Easy but Tricky
  • Mathematics: Tough and Lengthy
Moderate
January 23rd January Shift 2
  • Physics: Moderate to Tough
  • Chemistry: Easy
  • Mathematics: Tough with Long Calculations
Moderate
January 24th January Shift 1
  • Physics: Moderate, easier than last four shifts
  • Chemistry: Easier than last four shifts
  • Mathematics: Tough
Moderate
January 24th January Shift 2
  • Physics: Moderate, Application Based
  • Chemistry: Easy, more focus on Organic
  • Mathematics: Tough, time-consuming
Moderate
January 28th January Shift 1
  • Physics: Moderate, Application Based
  • Chemistry: Mdoerate, more focus on Inorganic
  • Mathematics: Tough, time-taking
Tough
January 28th January Shift 2
  • Physics: Moderate to Tough
  • Chemistry: Mdoerate, more focus on Inorganic and Physical
  • Mathematics: Tough,Calculation-Based
Tough
January 29th January Shift 1
  • Physics: Moderate to Tough
  • Chemistry: Easy to Moderate
  • Mathematics: Tough
Moderate to Tough
January 29th January Shift 2
  • Physics: Moderate to Tough
  • Chemistry: Easy to Moderate
  • Mathematics: Tough
Moderate to Tough

JEE Main Questions

  • 1.
    Let \( f: \mathbb{R} \to \mathbb{R} \) be a function defined by \( f(x) = \left( 2 + 3a \right)x^2 + \left( \frac{a+2}{a-1} \right)x + b, a \neq 1 \). If \[ f(x + y) = f(x) + f(y) + 1 - \frac{2}{7}xy, \] then the value of \( 28 \sum_{i=1}^5 f(i) \) is:

      • 715
      • 675
      • 545
      • 735

    • 2.
      An infinite wire has a circular bend of radius \( a \), and carrying a current \( I \) as shown in the figure. The magnitude of the magnetic field at the origin \( O \) of the arc is given by:
      An infinite wire has a circular bend of radius

        • \( \frac{\mu_0 I}{4 \pi a} \left( \frac{3\pi}{2} + 2 \right) \)
        • \( \frac{\mu_0 I}{2 \pi a} \left( \frac{\pi}{2} + 2 \right) \)
        • \( \frac{\mu_0 I}{4 \pi a} \left( \frac{3\pi}{2} \right) \)
        • \( \frac{\mu_0 I}{2 \pi a} \left( \frac{3\pi}{2} + 1 \right) \)

      • 3.
        A 400 g solid cube having an edge of length \(10\) cm floats in water. How much volume of the cube is outside the water? (Given: density of water = \(1000 { kg/m}^3\))

          • \( 600 { cm}^3 \)
          • \( 4000 { cm}^3 \)
          • \( 1400 { cm}^3 \)
          • \( 400 { cm}^3 \)

        • 4.
          The kinetic energy of translation of the molecules in 50 g of CO\(_2\) gas at 17°C is:

            • 4102.8 J
            • 4205.5 J
            • 3986.3 J
            • 3582.7 J

          • 5.
            In a group of 3 girls and 4 boys, there are two boys \( B_1 \) and \( B_2 \). The number of ways in which these girls and boys can stand in a queue such that all the girls stand together, all the boys stand together, but \( B_1 \) and \( B_2 \) are not adjacent to each other, is:

              • 144
              • 120
              • 72
              • 96

            • 6.

              The least acidic compound, among the following is

                • D
                • A
                • B
                • C

              Fees Structure

              Structure based on different categories

              CategoriesState
              General1000
              Women800
              sc500
              pwd500
              Others900

              Note: The application fee for choosing exam centers in India and countries other than India varies.

              In case of any inaccuracy, Notify Us! 

              Comments


              No Comments To Show