JEE Main 2023 Physics Question Paper Jan 30 Shift 2- Download Paper with Solution PDF Here

Aman Pathania's profile photo

Aman Pathania

Updated 3+ months ago

JEE Main 2023 Physics Question Paper Jan 30 Shift 2 is going to be updated here after the conclusion of the exam. Candidates will be able to download the memory-based JEE Main 2023 Physics Question Paper PDF with Solution and Answer Key for Jan 30 Shift 2 using the link below. JEE Main Physics Question Paper is divided into two sections, Section A with 20 MCQs and Section B with 10 numerical type questions. Candidates are required to answer all questions from Section A and any 5 questions from section B. (PDF Source: aakash.ac.in)

JEE Main 2023 Physics Question Paper Jan 30 Shift 2- Download PDF

JEE Main 2023 30 Jan Shift 2 Physics Question Paper with Solution PDF download iconDownload Check Solution

Physics
Section-A

Question 1:

A block of \( \sqrt{3} \, kg \) is attached to a string whose other end is attached to the wall. An unknown force \( F \) is applied so that the string makes an angle of \( 30^\circ \) with the wall. The tension \( T \) is:

(Given \( g = 10 \, ms^{-2} \))


Correct Answer: (1) 20 N
View Solution

Question 2:

A flask contains hydrogen and oxygen in the ratio of 2 : 1 by mass at temperature 27°C. The ratio of average kinetic energy per molecule of hydrogen and oxygen respectively is:

Correct Answer: (2) 1 : 1
View Solution

Question 3:

The equivalent resistance between A and B is ......


Correct Answer: (1) \( \frac{2}{3} \, \Omega \)
View Solution

Question 4:

Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R.

Assertion A: The nuclear density of nuclides \( ^{10}_5 B, \, ^{6}_3 Li, \, ^{56}_{26} Fe, \, ^{20}_10 Ne \) and \( ^{209}_{83} Bi \) can be arranged as \[ N_{Bi} > N_{Fe} > N_{Ne} > N_{Pb}. \]

Reason R: The radius \( R \) of the nucleus is related to its mass number \( A \) as \( R = R_0 A^{1/3} \), where \( R_0 \) is a constant.

In the light of the above statement, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
  • (2) A is false but R is true
  • (3) A is true but R is false
  • (4) Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A
Correct Answer: (2) A is false but R is true
View Solution

Question 5:

A thin prism \( P_1 \) with an angle of \( 6^\circ \) and made of glass of refractive index 1.54 is combined with another prism \( P_2 \) made from glass of refractive index 1.72 to produce dispersion without average deviation. The angle of prism \( P_2 \) is:

  • (1) \( 6^\circ \)
  • (2) \( 1.3^\circ \)
  • (3) \( 7.8^\circ \)
  • (4) \( 4.5^\circ \)
Correct Answer: (4) 4.5°
View Solution

Question 6:

The output Y for the inputs A and B of the circuit is given by:





Correct Answer: (4)
View Solution

Question 7:

A vehicle travels 4 km with a speed of 3 km/h and another 4 km with a speed of 5 km/h, then its average speed is:

  • (1) 4.25 km/h
  • (2) 3.50 km/h
  • (3) 4.00 km/h
  • (4) 3.75 km/h
Correct Answer: (4) 3.75 km/h
View Solution

Question 8:

As shown in the figure, a point charge Q is placed at the centre of a conducting spherical shell of inner radius a and outer radius b. The electric field due to charge Q in three different regions I, II, and III is given by: (I : r < a, II : a < r < b, III : r > b)


  • (1) \( E_I = 0, E_{II} = 0, E_{III} \neq 0 \)
  • (2) \( E_I \neq 0, E_{II} = 0, E_{III} = 0 \)
  • (3) \( E_I = 0, E_{II} = 0, E_{III} = 0 \)
  • (4) \( E_I = 0, E_{II} \neq 0, E_{III} = 0 \)
Correct Answer: (2) \( E_I = 0, E_{II} = 0, E_{III} \neq 0 \)
View Solution

Question 9:

As shown in the figure, a current of 2A flowing in an equilateral triangle of side \(4\sqrt{3}\) cm. The magnetic field at the centroid O of the triangle is:

  • (1) \(4\sqrt{3} \times 10^{-4} \, T\)
  • (2) \(4\sqrt{3} \times 10^{-5} \, T\)
  • (3) \(\sqrt{3} \times 10^{-4} \, T\)
  • (4) \(3\sqrt{3} \times 10^{-5} \, T\)
Correct Answer: (4) \(3\sqrt{3} \times 10^{-5} \, \text{T}\)
View Solution

Question 10:

In the given circuit, rms value of current (\(I_{rms}\)) through the resistor \(R\) is:



  • (1) \(2A\)
  • (2) \(\frac{1}{2}A\)
  • (3) \(20A\)
  • (4) \(2\sqrt{2}A\)
Correct Answer: (1) \(2A\)
View Solution

Question 11:

A machine gun of mass 10 kg fires 20 g bullets at the rate of 180 bullets per minute with a speed of 100 m/s each. The recoil velocity of the gun is:

  • (1) 0.02 m/s
  • (2) 2.5 m/s
  • (3) 1.5 m/s
  • (4) 0.6 m/s
Correct Answer: (4) 0.6 m/s
View Solution

Question 12:

Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R.
Assertion A: Efficiency of a reversible heat engine will be highest at –273°C temperature of cold reservoir.

Reason R: The efficiency of Carnot’s engine depends not only on the temperature of cold reservoir but it depends on the temperature of hot reservoir too and is given as: \[ \eta = \left( 1 - \frac{T_2}{T_1} \right) \]

In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A is true but R is false
  • (2) Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A
  • (3) A is false but R is true
  • (4) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
Correct Answer: (4) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
View Solution

Question 13:

Match List I with List II.




Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A-IV, B-III, C-I, D-II
  • (2) A-I, B-IV, C-III, D-II
  • (3) A-IV, B-I, C-II, D-III
  • (4) A-IV, B-I, C-III, D-II
Correct Answer: (4) A-IV, B-I, C-III, D-II
View Solution

Question 14:

For a simple harmonic motion in a mass spring system shown, the surface is frictionless. When the mass of the block is 1 kg, the angular frequency is \(\omega_1\). When the mass block is 2 kg the angular frequency is \(\omega_2\). The ratio \(\frac{\omega_2}{\omega_1}\) is:


  • (1) \(\sqrt{2}\)
  • (2) \(\frac{1}{\sqrt{2}}\)
  • (3) 2
  • (4) \(\frac{1}{2}\)
Correct Answer: (2) \(\frac{1}{\sqrt{2}}\)
View Solution

Question 15:

An electron accelerated through a potential difference \(V_1\) has a de-Broglie wavelength of \(\lambda\). When the potential is changed to \(V_2\), its de-Broglie wavelength increases by 50%. The value of \( \frac{V_1}{V_2} \) is equal to :

  • (1) 3
  • (2) \( \frac{9}{4} \)
  • (3) \( \frac{3}{2} \)
  • (4) 4
Correct Answer: (2) \( \frac{9}{4} \)
View Solution

Question 16:

Match List I with List II:





Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A-I, B-II, C-III, D-IV
  • (2) A-II, B-III, C-IV, D-I
  • (3) A-IV, B-III, C-I, D-II
  • (4) A-IV, B-III, C-II, D-I
Correct Answer: (4) A-IV, B-III, C-II, D-I
View Solution

Question 17:

A current carrying rectangular loop PQRS is made of uniform wire. The length PR = QS = 5 cm and PQ = RS = 100 cm. If ammeter current reading changes from I to 2I, the ratio of magnetic forces per unit length on the wire PQ due to wire RS in the two cases respectively is :


  • (1) 1 : 2
  • (2) 1 : 4
  • (3) 1 : 5
  • (4) 1 : 3
Correct Answer: (2) 1 : 4
View Solution

Question 18:

A force is applied to a steel wire ‘A’, rigidly clamped at one end. As a result, elongation in the wire is 0.2 mm. If same force is applied to another steel wire ‘B’ of double the length and a diameter 2.4 times that of the wire ‘A’, the elongation in the wire ‘B’ will be (wires having uniform circular cross sections):

  • (1) \( 6.06 \times 10^{-2} \) mm
  • (2) \( 2.77 \times 10^{-2} \) mm
  • (3) \( 3.0 \times 10^{-2} \) mm
  • (4) \( 6.9 \times 10^{-2} \) mm
Correct Answer: (4) \( 6.9 \times 10^{-2} \) mm
View Solution

Question 19:

An object is allowed to fall from a height \(R\) above the earth, where \(R\) is the radius of the earth. Its velocity when it strikes the earth’s surface, ignoring air resistance, will be:

  • (1) \( 2\sqrt{gR} \)
  • (2) \( \sqrt{gR} \)
  • (3) \( \frac{\sqrt{gR}}{2} \)
  • (4) \( \sqrt{2gR} \)
Correct Answer: (2) \( \sqrt{gR} \)
View Solution

Question 20:

A point source of 100 W emits light with 5% efficiency. At a distance of 5 m from the source, the intensity produced by the electric field component is:

  • (1) \( \frac{1}{2\pi} \, W/m^2 \)
  • (2) \( \frac{1}{40\pi} \, W/m^2 \)
  • (3) \( \frac{1}{10\pi} \, W/m^2 \)
  • (4) \( \frac{1}{20\pi} \, W/m^2 \)
Correct Answer: (2) \( \frac{1}{40\pi} \, \text{W/m}^2 \)
View Solution

Section-B

Question 21:

A faulty thermometer reads 5°C in melting ice and 95°C in steam. The correct temperature on absolute scale will be ........ K when the faulty thermometer reads 41°C.

Correct Answer:
View Solution

Question 22:

If the potential difference between B and D is zero, the value of \(x\) is \( \frac{1}{n} \Omega \). The value of \(n\) is ........


Correct Answer:
View Solution

Question 23:

The velocity of a particle executing SHM varies with displacement (\(x\)) as \(4v^2 = 50 - x^2\). The time period of oscillations is \( \frac{x}{7} \). The value of \(x\) is ........

Correct Answer:
View Solution

Question 24:

In a Young’s double slit experiment, the intensities at two points, for the path difference \( \frac{\lambda}{4} \) and \( \frac{\lambda}{3} \) (where \( \lambda \) is the wavelength of light used), are \( I_1 \) and \( I_2 \) respectively. If \( I_0 \) denotes the intensity produced by each of the individual slits, then \[ \frac{I_1 + I_2}{I_0} = \ldots \]

Correct Answer:
View Solution

Question 25:

A radioactive nucleus decays by two different processes. The half-life of the first process is 5 minutes and that of the second process is 30s. The effective half-life of the nucleus is calculated to be \( \frac{\alpha}{11} \) seconds. The value of \( \alpha \) is ..............

Correct Answer:
View Solution

Question 26:

A body of mass 2 kg is initially at rest. It starts moving unidirectionally under the influence of a source of constant power P. Its displacement in 4s is \( \frac{1}{3} \alpha^2 \sqrt{P} \) meters. The value of \( \alpha \) will be ...........

Correct Answer:
View Solution

Question 27:

As shown in figure, a cuboid lies in a region with electric field \( \mathbf{E} = 2x^2 \hat{i} - 4y \hat{j} + 6 \hat{k} \) N/C. The magnitude of charge within the cuboid is \( n \epsilon_0 \) C. The value of \( n \) is ....... (if dimensions of cuboid are \( 1 \times 2 \times 3 \, m^3 \))

Correct Answer:
View Solution

Question 28:

In an ac generator, a rectangular coil of 100 turns each having area \( 14 \times 10^{-2} \, m^2 \) is rotated at 360 rev/min about an axis perpendicular to a uniform magnetic field of magnitude 3.0 T. The maximum value of the emf produced will be .......... V. (Take \( \pi = \frac{22}{7} \))

Correct Answer:
View Solution

Question 29:

A stone tied to 180 cm long string at its end is making 28 revolutions in a horizontal circle in every minute. The magnitude of acceleration of stone is \(\frac{1936}{x} \, m/s^2\). The value of \(x\) is .........

Correct Answer:
View Solution

Question 30:

A uniform disc of mass 0.5 kg and radius \(r\) is projected with velocity 18 m/s at \(t = 0\) on a rough horizontal surface. It starts off with a purely sliding motion at \(t = 0\). After 2s, it acquires a purely rolling motion (see figure). The total kinetic energy of the disc after 2s will be ......... J (given, coefficient of friction is 0.3 and \(g = 10 \, m/s^2\)).


Correct Answer:
View Solution

Also Check:

JEE Main 2023 Physics Analysis Jan 30 Shift 2

JEE Main 2023 Paper Analysis for physics paper scheduled on January 30 Shift 2 will be updated here after the conclusion of the exam. Candidates will be able to check the topics with the highest weightage, difficulty level and memory-based Physics questions.

JEE Main 2023 Paper Analysis Jan 30 Shift 2 (After Exam)

JEE Main 2023 Physics Question Paper Pattern

Feature Question Paper Pattern
Examination Mode Computer-based Test
Exam Language 13 languages (English, Hindi, Assamese, Bengali, Gujarati, Kannada, Malayalam, Marathi, Odia, Punjabi, Tamil, Telugu, and Urdu)
Exam Duration 3 hours
Sectional Time Limit None
Physics Marks 100 marks
Total Number of Questions Asked 20 MCQs + 10 Numerical Type Questions
Total Number of Questions to be Answered 20 MCQs + 5 Numerical Type Questions
Marking Scheme +4 for each correct answer
Negative Marking -1 for each incorrect answer

Also Check:

JEE Main 2022 Question Paper

JEE Main 2023 aspirants can practice and check their exam prep level by attempting the previous year question papers as well. The table below shows JEE Main 2022 Question Paper PDF for B.E./B.Tech to practice.

JEE Main Previous Year Question Paper

JEE Main Questions

  • 1.
    An infinite wire has a circular bend of radius \( a \), and carrying a current \( I \) as shown in the figure. The magnitude of the magnetic field at the origin \( O \) of the arc is given by:
    An infinite wire has a circular bend of radius

      • \( \frac{\mu_0 I}{4 \pi a} \left( \frac{3\pi}{2} + 2 \right) \)
      • \( \frac{\mu_0 I}{2 \pi a} \left( \frac{\pi}{2} + 2 \right) \)
      • \( \frac{\mu_0 I}{4 \pi a} \left( \frac{3\pi}{2} \right) \)
      • \( \frac{\mu_0 I}{2 \pi a} \left( \frac{3\pi}{2} + 1 \right) \)

    • 2.
      A compound 'X' absorbs 2 moles of hydrogen and 'X' upon oxidation with KMnO4 - H⁺ gives the following products:
      A compound 'X' absorbs 2 moles of hydrogen and 'X' upon oxidation with KMnO4
      The total number of \(\sigma\) bonds present in the compound 'X' is ----.


        • 3.
          A 400 g solid cube having an edge of length \(10\) cm floats in water. How much volume of the cube is outside the water? (Given: density of water = \(1000 { kg/m}^3\))

            • \( 600 { cm}^3 \)
            • \( 4000 { cm}^3 \)
            • \( 1400 { cm}^3 \)
            • \( 400 { cm}^3 \)

          • 4.
            Let \( A = [a_{ij}] \) be a matrix of order 3 \(\times\) 3, with \(a_{ij} = (\sqrt{2})^{i+j}\). If the sum of all the elements in the third row of \( A^2 \) is \( \alpha + \beta\sqrt{2} \), where \(\alpha, \beta \in \mathbb{Z}\), then \(\alpha + \beta\) is equal to:

              • 280
              • 168
              • 210
              • 224

            • 5.
              Let \( f: \mathbb{R} \to \mathbb{R} \) be a function defined by \( f(x) = \left( 2 + 3a \right)x^2 + \left( \frac{a+2}{a-1} \right)x + b, a \neq 1 \). If \[ f(x + y) = f(x) + f(y) + 1 - \frac{2}{7}xy, \] then the value of \( 28 \sum_{i=1}^5 f(i) \) is:

                • 715
                • 675
                • 545
                • 735

              • 6.

                Let $ f: \mathbb{R} \to \mathbb{R} $ be a twice differentiable function such that $$ f''(x)\sin\left(\frac{x}{2}\right) + f'(2x - 2y) = (\cos x)\sin(y + 2x) + f(2x - 2y) $$ for all $ x, y \in \mathbb{R} $. If $ f(0) = 1 $, then the value of $ 24f^{(4)}\left(\frac{5\pi}{3}\right) $ is:

                  • \(\left(\frac{5\pi}{3}\right) \) is:

                  • –3
                  • 2
                  • 1

                Fees Structure

                Structure based on different categories

                CategoriesState
                General1000
                Women800
                sc500
                pwd500
                Others900

                Note: The application fee for choosing exam centers in India and countries other than India varies.

                In case of any inaccuracy, Notify Us! 

                Comments


                No Comments To Show