JEE Main 2023 Physics Question Paper Jan 25 Shift 2- Download Question Paper with Solution PDF

Chanpreet Kaur's profile photo

Chanpreet Kaur

Content Writer | MBA Professional | Updated 3+ months ago

JEE Main 2023 Physics Question Paper Jan 25 Shift 2 is available here. Candidates can download JEE Main 2023 Physics Question Paper PDF with Answer Key for Jan 25 Shift 2 using the link below. JEE Main Physics Question Paper Jan 25 shift 2 is divided into two sections, Section A with 20 MCQs and Section B with 10 numerical type questions.

Related Links:

JEE Main 2023 Physics Question Paper Jan 25 Shift 2- Download PDF

JEE Main 2023 25th Jan Shift 2 Physics Question Paper with Solution PDF download iconDownload Check Solution

JEE Main 2023 25 Jan Shift-2 Physics Question Paper with Solutions


Question 1:

Match List I with List II:












Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A-II, B-III, C-IV, D-I
  • (2) A-III, B-I, C-II, D-IV
  • (3) A-I, B-III, C-IV, D-II
  • (4) A-I, B-II, C-III, D-IV
Correct Answer: (2) A-III, B-I, C-II, D-IV.

View Solution

Question 2:

According to the law of equipartition of energy, the molar specific heat of a diatomic gas at constant volume where the molecule has one additional vibrational mode is:

  • (1) 9/2 R

    (2) 5/2 R

    (3) 3/2 R

    (4) 7/2 R

Correct Answer: (4) 7/2 R

View Solution

Question 3:

The light rays from an object have been reflected towards an observer from a standard flat mirror. The image observed by the observer is:


A. Real

B. Erect

C. Smaller in size than the object

D. Laterally inverted


Choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (1) B and D only
  • (2) B and C only
  • (3) A and D only
  • (4) A, C, and D only
Correct Answer: (1) B and D only.

View Solution

Question 4:

For a moving coil galvanometer, the deflection in the coil is  0.05  rad  when a current of  10  mA  is passed through it. If the torsional constant of the suspension wire is  4.0 x 10^(-5) Nm/rad, the magnetic field is  0.01  T , and the number of turns in the coil is 200, the area of each turn (in cm^2) is:

  • (1) 2.0
  • (2) 1.0
  • (3) 1.5
  • (4) 0.5
Correct Answer: (2) 1.0 .

View Solution

Question 5:

The graph between two temperature scales  P  and  Q  is shown in the figure. Between the upper fixed point and lower fixed point, there are 150 equal divisions of scale  P  and 100 divisions on scale  Q . The relationship for conversion between the two scales is given by:



  • (1) t_q/150 = (t_p - 180)/100

    (2) t_q/100 = (t_p - 30)/150

    (3) t_p/180 = (t_Q - 40)/100

    (4) t_p/100 = (t_Q - 180)/150

Correct Answer: (2). t_q/100 = (t_p - 30)/150

View Solution

Question 6:

Match List I with List II:





Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A-IV, B-I, C-II, D-III
  • (2) A-I, B-II, C-III, D-IV
  • (3) A-III, B-IV, C-I, D-II
  • (4) A-II, B-III, C-IV, D-I
Correct Answer: (1). A-IV, B-I, C-II, D-III

View Solution

Question 7:

Statement I: When a Si sample is doped with Boron, it becomes P type and when doped by
Arsenic it becomes N-type semi conductor such
that P-type has excess holes and N-type has excess
electrons.

Statement II: When such P-type and N-type
semi-conductors, are fused to make a junction, a
current will automatically flow which can be
detected with an externally connected ammeter.

In the light of above statements, choose the most
appropriate answer from the options given below.

  • (1) Both Statement I and statement II are incorrect
  • (2) Statement I is incorrect but statement II is correct.
  • (3) Both Statement I and statement II are correct
  • (4) Statement I is correct but statement II is incorrect
Correct Answer: (4). Statement I is correct but statement II is incorrect

View Solution

Question 8:

Consider a block kept on an inclined plane
(inclined at 45°) as shown in the figure. If the force
required to just push it up the incline is 2 times the
force required to just prevent it from sliding down,
the coefficient of friction between the block and
inclined plane (µ) is equal to



  • (1) 0.33
  • (2) 0.60
  • (3) 0.25
  • (4) 0.50
Correct Answer: (1). 0.33

View Solution

Question 9:

A point charge of 10 µC is placed at the origin. At what location on the X-axis should a point charge
of 40µC be placed so that the net electric field is
zero at x = 2 cm on the X-axis ?

  • (1) x = 6 cm

    (2) x = 4 cm

    (3) x = 8 cm

    (4) x = -4 cm

Correct Answer: (1). x = 6 cm

View Solution

Question 10:

The energy levels of an atom is shown in figure. Which one of these transitions will result in the emission of a photon of wavelength 124.1 nm?

Given (h =6.626 x 10^(-34) JS)




  • (1) B

    (2) A

    (3) C

    (4) D

Correct Answer: (4)  D .

View Solution

Question 11:

A particle executes simple harmonic motion between x = -A and x = A. If the time taken by the particle to go from x = 0 to x = A is 2 s, then the time taken by particle in going from x = -A to x = A/2 is:

(1) 3 s

(2) 2 s

(3) 1.5 s

(4) 4 s

Correct Answer: (4) 4 s

View Solution

Question 12:

Match List I with List II:







Choose the correct answer from the options given
below :

  • (1)  A-II, B-I, C-III, D-IV 
  • (2)  A-II, B-I, C-IV, D-III 
  • (3)  A-I, B-II, C-IV, D-III 
  • (4)  A-I, B-II, C-III, D-IV 
Correct Answer: (2)  A-II, B-I, C-IV, D-III .

View Solution

Question 13:

Match List I with List II:








Choose the correct answer from the options given
below :

  • (1) A-III, B-IV, C-II, D-I
  • (2)  A-I, B-II, C-IV, D-III 
  • (3)  A-I, B-IV, C-III, D-II 
  • (4)  A-III, B-II, C-I, D-IV 
Correct Answer: (1)  A-III, B-IV, C-II, D-I .

View Solution

Question 14:

A body of mass m is taken from earth surface to the height equal to twice the radius of earth (R_e), the increase in potential energy will be:

(g = acceleration due to gravity on the surface of Earth)

(1) 3mgR_e

(2) 1/3 mgR_e

(3) 2/3 mgR_e

(4) 1/2 mgR_e

Correct Answer: (3) 2/3 mgR_e

View Solution

Question 15:

A wire of length 1 m moving with velocity 8 m/s at right angles to a magnetic field of 2 T. The magnitude of induced emf between the ends of wire will be:

  • (1) 20 V

    (2) 8 V

    (3) 12 V

    (4) 16 V

Correct Answer: (4)  16  V.

View Solution

Question 16:

The distance travelled by a particle is related to time t as x = 4t^2. The velocity of the particle at t = 5 s is:

(1) 40 m/s

(2) 25 m/s

(3) 20 m/s

(4) 8 m/s

Correct Answer: (1) 40 m/s

View Solution

Question 17:

Two objects are projected with the same velocity u but at different angles α and β with the horizontal. If α + β = 90°, the ratio of horizontal range of the first object to the 2nd object will be:

(1) 4:1

(2) 2:1

(3) 1:2

(4) 1:1

Correct Answer: (4)  1:1 .

View Solution

Question 18:

The resistance of a wire is 5 Omega . If it's stretched to 5 times of its original length, its new resistance will be:

  • (1) 625 ohm

    (2) 5 ohm

    (3) 125 ohm

    (4) 25 ohm

Correct Answer: (3) 125 ohm.

View Solution

Question 19:

Given below are two statements:

Statement I: Stopping potential in photoelectric effect does not depend on the power of the light source.

Statement II: For a given metal, the maximum kinetic energy of the photoelectron depends on the wavelength of the incident light.

In the light of above statements, choose the most
appropriate answer from the options given below.

  • (1) Statement I is incorrect but statement II is correct
  • (2) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (3) Statement I is correct but statement II is incorrect
  • (4) Both statement I and statement II are correct
Correct Answer: (4) Both statement I and statement II are correct.

View Solution

Question 20:

Every planet revolves around the sun in an elliptical orbit:

Statements:

A. The force acting on a planet is inversely proportional to the square of the distance from the sun.

B. The force acting on a planet is inversely proportional to the product of the masses of the planet and the sun.

C. The centripetal force acting on the planet is directed away from the sun.

D. The square of the time period of the revolution of a planet around the sun is directly proportional to the cube of the semi-major axis of the elliptical orbit.

Options:

  • (1) A and D only
  • (2) C and D only
  • (3) B and C only
  • (4) A and C only
Correct Answer: (1) A and D only.

View Solution

Question 21:

A capacitor has a capacitance of 5 mu F when its parallel plates are separated by an air medium of thickness d. A slab of material with a dielectric constant of 1.5, having an area equal to that of the plates but with thickness \(d/2\), is inserted between the plates. The capacitance of the capacitor in the presence of the slab will be ___ mu F :

Correct Answer:6 mu F
View Solution

Question 22:

A train blowing a whistle of frequency 320 Hz approaches an observer standing on the platform at a speed of 66 m/s. The frequency observed by the observer will be (given speed of sound = 330 m/s):

Correct Answer:400 Hz
View Solution

Question 23:

An object is placed on the principal axis of a convex lens of focal length 10 cm as shown. A plane mirror is placed on the other side of the lens at a distance of 20 cm. The image produced by the plane mirror is 5 cm inside the mirror. The distance of the object from the lens is:



Correct Answer: 30
View Solution

Question 24:

Two long parallel wires carrying currents 8A and 15A in opposite directions are placed at a distance of 7 cm from each other. A point P is at equidistant from both the wires such that the lines joining the point P to the wires are perpendicular to each other. The magnitude of magnetic field at P is ___ x 10^(-6) T​.

Correct Answer:68 

View Solution

Question 25:

A spherical drop of liquid splits into 1000 identical spherical drops. If u_i is the surface energy of the original drop and u_f is the total surface energy of the resulting drops, the ratio u_f/u_i = 10/x. Then value of x is ___:

Correct Answer:10 .

View Solution

Question 26:

A body of mass 1 kg collides head-on with a stationary body of mass 3 kg. After the collision, the smaller body reverses its direction of motion and moves with a speed of 2 m/s. The initial speed of the smaller body before collision is:

Correct Answer: 4  m/s .

View Solution

Question 27:

A nucleus disintegrates into two smaller parts, which have their velocities in the ratio 3:2. The ratio of their nuclear sizes will be (x/3)^(1/3). The value of x is:

Correct Answer:2 .

View Solution

Question 28:

Two cells are connected between points A and B as shown. Cell 1 has an emf of 12 V and internal resistance of 3Omega. Cell 2 has an emf of 6 V and internal resistance of 6\(\Omega\). An external resistor of 4 Omega is connected across A and B. The current flowing through  R  will be ___ A.



Correct Answer: 1  A .

View Solution

Question 29:

A series LCR circuit is connected to an AC source of 220 V, 50 Hz. The circuit contains a resistance R = 80 ohms, an inductor of inductive reactance X_L = 70 ohms, and a capacitor of capacitive reactance X_C = 130 ohms. The power factor of the circuit is x/10. The value of x is:

Correct Answer:8.

View Solution

Question 30:

If a solid sphere of mass 5 kg and a disc of mass 4 kg have the same radius. Then the ratio of the moment of inertia of the disc about a tangent in its plane to the moment of inertia of the sphere about its tangent will be x/7 . The value of x is:

Correct Answer:5.

View Solution

 


Also Check:

JEE Main 2023 Physics Analysis Jan 25 Shift 2

JEE Main 2023 Paper Analysis for January 25 Shift 2 Physics paper is updated here. Candidates can check the topics with the highest weightage, difficulty level and memory-based Physics questions for JEE Main 2023 Jan 25 shift 2 using the link below.

Also Check:

JEE Main 2023 Physics Question Paper Pattern

Feature Question Paper Pattern
Examination Mode Computer-based Test
Exam Language 13 languages (English, Hindi, Assamese, Bengali, Gujarati, Kannada, Malayalam, Marathi, Odia, Punjabi, Tamil, Telugu, and Urdu)
Exam Duration 3 hours
Sectional Time Limit None
Physics Marks 100 marks
Total Number of Questions Asked 20 MCQs + 10 Numerical Type Questions
Total Number of Questions to be Answered 20 MCQs + 5 Numerical Type Questions
Marking Scheme +4 for each correct answer
Negative Marking -1 for each incorrect answer

Also Check:

JEE Main 2022 Question Paper

JEE Main 2023 aspirants can practice and check their exam prep level by attempting the previous year question papers as well. The table below shows JEE Main 2022 Question Paper PDF for B.E./B.Tech to practice.

JEE Main Previous Year Question Paper

JEE Main Questions

  • 1.
    The kinetic energy of translation of the molecules in 50 g of CO\(_2\) gas at 17°C is:

      • 4102.8 J
      • 4205.5 J
      • 3986.3 J
      • 3582.7 J

    • 2.
      The number of real solution(s) of the equation \( x^2 + 3x + 2 = \min \left( |x - 3|, |x + 2| \right) \) is:

        • \( 1 \)
        • \( 3 \)
        • \( 0 \)
        • \( 2 \)

      • 3.

        Given below are two statements I and II. 
        Statement I: Dumas method is used for estimation of "Nitrogen" in an organic compound. 
        Statement II: Dumas method involves the formation of ammonium sulfate by heating the organic compound with concentrated H\(_2\)SO\(_4\). In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

          • Both Statement I and Statement II are true
          • Statement I is false but Statement II is true
          • Both Statement I and Statement II are false
          • Statement I is true but Statement II is false

        • 4.
          Density of 3 M NaCl solution is 1.25 g/mL. The molality of the solution is:

            • 2.79 m
            • 1.79 m
            • 3 m
            • 2 m

          • 5.


            In the given circuit the sliding contact is pulled outwards such that the electric current in the circuit changes at the rate of 8 A/s. At an instant when R is 12 Ω, the value of the current in the circuit will be          A.

              • 2 A
              • 4 A
              • 3 A
              • 5 A

            • 6.
              A 400 g solid cube having an edge of length \(10\) cm floats in water. How much volume of the cube is outside the water? (Given: density of water = \(1000 { kg/m}^3\))

                • \( 600 { cm}^3 \)
                • \( 4000 { cm}^3 \)
                • \( 1400 { cm}^3 \)
                • \( 400 { cm}^3 \)

              Fees Structure

              Structure based on different categories

              CategoriesState
              General1000
              Women800
              sc500
              pwd500
              Others900

              Note: The application fee for choosing exam centers in India and countries other than India varies.

              In case of any inaccuracy, Notify Us! 

              Comments


              No Comments To Show