JEE Main 2023 Physics Question Paper Jan 25 Shift 1- Download PDF

Ratnam Agarwal's profile photo

Ratnam Agarwal

Content Writer| Mechanical Engineer| Engineering Specialist | Updated 3+ months ago

JEE Main 2023 Physics Question Paper Jan 25 Shift 1 is available here. Candidates can download JEE Main 2023 Physics Question Paper PDF with Answer Key for Jan 25 Shift 1 using the link below. JEE Main Physics Question Paper is divided into two sections, Section A with 20 MCQs and Section B with 10 numerical type questions. Candidates are required to answer all questions from Section A and any 5 questions from section B.

Related Links:

JEE Main 2023 Physics Question Paper Jan 25 Shift 1- Download PDF

JEE Main 2023 25 Jan Shift 1 Physics Question Paper with Solution PDF download iconDownload Check Solution


Question 1:

Electron beam used in an electron microscope, when accelerated by a voltage of 20 kV, has a de-Broglie wavelength of \(\lambda_0\). If the voltage is increased to 40 kV, then the de-Broglie wavelength associated with the electron beam would be:

  • (A) \(3\lambda_0\)
     
  • (B) \(9\lambda_0\)
     
  • (C) \(\frac{\lambda_0}{2}\)
     
  • (D) \(\frac{\lambda_0}{\sqrt{2}}\)
Correct Answer:(4) \(\frac{\lambda_0}{\sqrt{2}}\)
View Solution

Question 2:

An object of mass 8 kg is hanging from one end of a uniform rod CD of mass 2 kg and length 1 m pivoted at its end C on a vertical wall. It is supported by a cable AB such that the system is in equilibrium. The tension in the cable is:




 

  • (A) 240 N
     
  • (B) 90 N
     
  • (C) 300 N
     
  • (D) 30 N
Correct Answer: (3)300 N
View Solution

Question 3:

A Carnot engine with efficiency 50% takes heat from a source at 600 K. In order to increase the efficiency to 70%, keeping the temperature of the sink the same, the new temperature of the source will be:

  • (A) 360 K
  • (B) 1000 K
  • (C) 900 K
  • (D) 300 K
Correct Answer: (2) 1000 K
View Solution

Question 4:

T is the time period of a simple pendulum on the Earth's surface. Its time period becomes \(x \, T\) when taken to a height \(R\) (equal to Earth's radius) above the Earth's surface. Then, the value of \(x\) will be:

  • (A) 4
  • (B) 2
  • (C) \(\frac{1}{2}\)
  • (D) \(\frac{1}{4}\)
Correct Answer: (2) 2
View Solution

Question 5:

Assume that the Earth is a solid sphere of uniform density and a tunnel is dug along its diameter. When a particle is released in this tunnel, it executes a simple harmonic motion. The mass of the particle is 100 g. The time period of the motion of the particle will be (approximately):

  • (A) 24 hours
  • (B) 1 hour 24 minutes
  • (C) 1 hour 40 minutes
  • (D) 12 hours
Correct Answer: (2) 1 hour 24 minutes
View Solution

Question 6:

A car travels a distance of 'x' with speed \(V_1\) and then the same distance 'x' with speed \(V_2\) in the same direction. The average speed of the car is:

  • (A) \(\frac{V_1 V_2}{2(V_1 + V_2)}\)
  • (B) \(\frac{V_1 + V_2}{2}\)
  • (C) \(\frac{2x}{V_1 + V_2}\)
  • (D) \(\frac{2 V_1 V_2}{V_1 + V_2}\)
Correct Answer: (4) \(\frac{2 V_1 V_2}{V_1 + V_2}\)
View Solution

Question 7:

A parallel plate capacitor has plate area \(40 \, cm^2\) and plate separation \(2 \, mm\). The space between the plates is filled with a dielectric medium of thickness \(1 \, mm\) and dielectric constant 5. The capacitance of the system is:


 

  • (A) \(24 \varepsilon_0 \, F\)
  • (B) \(\frac{3}{10} \varepsilon_0 \, F\)
  • (C) \(\frac{10}{3} \varepsilon_0 \, F\)
  • (D) \(10 \varepsilon_0 \, F\)
Correct Answer: (3) \(\frac{10}{3} \varepsilon_0 \, \text{F}\)
View Solution

Question 8:

The root mean square velocity of molecules of gas is:


 

  • (A) Proportional to square root of temperature (\(T^2\)).
  • (B) Inversely proportional to square root of temperature (\(\frac{1}{\sqrt{T}}\)).
  • (C) Proportional to square root of temperature (\(\sqrt{T}\)).
  • (D) Proportional to temperature (\(T\)).
Correct Answer: (3) Proportional to square root of temperature (\(\sqrt{T}\)).
View Solution

Question 9:

Match List I with List II:




Choose the correct answer from the options given
below :

 

  • (1) A-IV, B-III, C- II, D- I
     
  • (2) A-IV, B-III, C-I, D-II
     
  • (3) A-III, B-IV, C-I, D-II
     
  • (4) A-II, B-I, C-III, D-IV
Correct Answer: (2)A-IV, B-III, C-I, D-II
View Solution

Question 10:

In an LC oscillator, if values of inductance and capacitance become twice and eight times, respectively, then the resonant frequency of oscillator becomes \(x\) times its initial resonant frequency \(\omega_0\). The value of \(x\) is:
 

  • (A) \(1/4\)
  • (B) 16
  • (C) \(1/16\)
  • (D) 4
Correct Answer: (1)\(1/4\)
View Solution

Question 11:

The ratio of the density of oxygen nucleus (\(\prescript{16}{}{O}\)) and helium nucleus (\(\prescript{4}{}{He}\)) is:

  • (A) 4:1
  • (B) 8:1
  • (C) 1:1
  • (D) 2:1
Correct Answer: (3) 1:1
View Solution

Question 12:

A message signal of frequency 5 kHz is used to modulate a carrier signal of frequency 2 MHz. The bandwidth for amplitude modulation is:

  • (A) 1 kHz
  • (B) 20 kHz
  • (C) 10 kHz
  • (D) 2.5 kHz
Correct Answer: (3) 10 kHz
View Solution

Question 13:

An electromagnetic wave is transporting energy in the negative \(z\)-direction. At a certain point and certain time, the direction of the electric field of the wave is along the positive \(y\)-direction. What will be the direction of the magnetic field at that point and instant?

  • (A) Positive direction of \(x\)
  • (B) Negative direction of \(x\)
  • (C) Negative direction of \(y\)
  • (D) Negative direction of \(z\)
Correct Answer: (1) Positive direction of \(x\)
View Solution

Question 14:

In Young's double-slit experiment, the position of the 5th bright fringe from the central maximum is 5 cm. The distance between slits and screen is 1 m, and the wavelength of used monochromatic light is 600 nm. The distance between the slits is:

  • (A) 48 \(\mum\)
  • (B) 12 \(\mum\)
  • (C) 36 \(\mum\)
  • (D) 46 \(\mum\)
Correct Answer: (1) 48 \(\mu\text{m}\)
View Solution

Question 15:

Match List I with List II:




Choose the correct answer from the option given
below:

 

  • (1) A-III, B-IV, C-I, D-II
     
  • (2) A-I, B-III, C-IV, D-II
     
  • (3) A-III, B-I, C-IV, D-II
     
  • (4) A-II, B-I, C-IV, D-III
Correct Answer: (3) A-III, B-I, C-IV, D-II
View Solution

Question 16:

Given below are two statements: one is labeled as Assertion A and the other is labeled as Reason R.

Assertion A: Photodiodes are used in forward bias usually for measuring the light intensity.
Reason R: For a p-n junction diode, at applied voltage \(V\) the current in the forward bias is more than the current in the reverse bias for \(|V_z| > \pm V_0|\), where \(V_0\) is the threshold voltage and \(V_z\) is the breakdown voltage.

Options:

  • (A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
  • (B) Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A
  • (C) A is false but R is true
  • (D) A is true but R is false
Correct Answer:(3)  A is false but R is true
View Solution

Question 17:

A solenoid of 1200 turns is wound uniformly in a single layer on a glass tube 2 m long and 0.2 m in diameter. The magnetic intensity at the center of the solenoid when a current of 2 A flows through it is:

  • (A) \(2.4 \times 10^3 \, A m^{-1}\)
  • (B) \(1.2 \times 10^3 \, A m^{-1}\)
  • (C) \(1 \, A m^{-1}\)
  • (D) \(4.2 \times 10^3 \, A m^{-1}\)
Correct Answer: (2) \(1.2 \times 10^3 \, \text{A m}^{-1}\)
View Solution

Question 18:

A uniform metallic wire carries a current 2 A. When a 3.4 V battery is connected across it, the mass of the wire is \(8.92 \times 10^{-3} \, kg\), density is \(8.92 \times 10^3 \, kg/m^3\), and resistivity is \(1.7 \times 10^{-8} \, \Omega \, m\). The length of the wire is:

  • (A) 6.8 m
  • (B) 10 m
  • (C) 5 m
  • (D) 100 m
Correct Answer: (2) 10 m
View Solution

Question 19:

A bowl filled with very hot soup cools from \(98^\circ C\) to \(86^\circ C\) in 2 minutes when the room temperature is \(22^\circ C\). How long will it take to cool from \(75^\circ C\) to \(69^\circ C\)?

  • (A) 2 minutes
  • (B) 1.4 minutes
  • (C) 3 minutes
  • (D) 1 minute
Correct Answer: (2) 1.4 minutes
View Solution

Question 20:

A car is moving with a constant speed of \(20 \, m/s\) in a circular horizontal track of radius \(40 \, m\). A bob is suspended from the roof of the car by a massless string. The angle made by the string with the vertical will be:

  • (A) \(45^\circ\)
  • (B) \(30^\circ\)
  • (C) \(53^\circ\)
  • (D) \(60^\circ\)
Correct Answer: (3) \(53^\circ\)
View Solution

Question 21:

A ray of light is incident from air on a glass plate having thickness \(\sqrt{5} \, cm\) and refractive index \(\sqrt{2}\). The angle of incidence of a ray is equal to the critical angle for glass-air interface. The lateral displacement of the ray when it passes through the plate is \(\, <10^{-2} \, cm\):
(Given \(\sin 15^\circ = 0.26\))

  • (A) 0.52 cm
  • (B) 0.45 cm
  • (C) 0.48 cm
  • (D) 0.50 cm
Correct Answer: (1) 0.52 cm
View Solution

Question 22:

In the given circuit, the equivalent resistance between the terminal A and B is \(\_\_\_\_\) \(\Omega\).
 


Question 23:

As shown in the figure, in an experiment to determine Young's modulus of a wire, the extension-load curve is plotted. The curve is a straight line passing through the origin and makes an angle of \(45^\circ\) with the load axis. The length of the wire is \(62.8 \, cm\) and its diameter is \(4 \, mm\). The Young's modulus is found to be \(x \times 10^{10} \, Nm^{-2}\). The value of \(x\) is:
 


Question 24:

An object of mass \(m\) initially at rest on a smooth horizontal plane starts moving under the action of force \(F = 2N\). In the process of its linear motion, the angle \(\theta\) between the direction of force and horizontal varies as \(\theta = kx\), where \(k\) is a constant and \(x\) is the distance covered by the object from its initial position. The expression of kinetic energy of the object will be \(E = \frac{n}{k} \sin \theta\). The value of \(n\) is:

Correct Answer: (2)
View Solution

Question 25:

The wavelength of the radiation emitted is \(\lambda_0\) when an electron jumps from the second excited state to the first excited state of the hydrogen atom. If the electron jumps from the third excited state to the second orbit of the hydrogen atom, the wavelength of the radiation emitted will be \(\frac{20}{x} \lambda_0\). The value of \(x\) is:

Correct Answer:
View Solution

Question 26:

\(I_{CM}\) is the moment of inertia of a circular disc about an axis (CM) passing through its center and perpendicular to the plane of the disc. \(I_{AB}\) is its moment of inertia about an axis \(AB\) perpendicular to the plane and parallel to axis CM at a distance \(\frac{2}{3} R\) from the center, where \(R\) is the radius of the disc. The ratio of \(I_{AB}\) and \(I_{CM}\) is \(x : 9\). The value of \(x\) is:



Question 27:

The distance between two consecutive points with phase difference of \(60^\circ\) in a wave of frequency 500 Hz is 6.0 m. The velocity with which the wave is traveling is \(\_\_\_\) km/s:


Question 28:

A uniform electric field of \(10 \, N/C\) is created between two parallel charged plates (as shown in figure). An electron enters the field symmetrically between the plates with a kinetic energy of \(5 \, eV\). The length of each plate is \(10 \, cm\). The angle (\(\theta\)) of deviation of the path of the electron as it comes out of the field is ____ (in degrees).


Question 29:

An LCR series circuit of capacitance \(62.5 \, nF\) and resistance of \(50 \, \Omega\) is connected to an A.C. source of frequency \(2.0 \, kHz\). For maximum value of amplitude of current in the circuit, the value of inductance is ____ mH.


Question 30:

If \(\vec{P} = 3 \hat{i} + \sqrt{3} \hat{j} + 2 \hat{k}\) and \(\vec{Q} = 4 \hat{i} + \sqrt{3} \hat{j} + 2.5 \hat{k}\), the unit vector in the direction of \(\vec{P} \times \vec{Q}\) is \(\frac{1}{x} \left(\sqrt{3} \hat{i} + \hat{j} - 2 \sqrt{3} \hat{k}\right)\). The value of \(x\) is:


Also Check:

JEE Main 2023 Physics Analysis Jan 25 Shift 1

JEE Main 2023 Paper Analysis for the Jan 25 Shift 1 physics paper is updated here. Candidates can check the topics with the highest weightage, difficulty level and memory-based Physics questions using the link below.

JEE Main 2023 Physics Question Paper Pattern

Feature Question Paper Pattern
Examination Mode Computer-based Test
Exam Language 13 languages (English, Hindi, Assamese, Bengali, Gujarati, Kannada, Malayalam, Marathi, Odia, Punjabi, Tamil, Telugu, and Urdu)
Exam Duration 3 hours
Sectional Time Limit None
Physics Marks 100 marks
Total Number of Questions Asked 20 MCQs + 10 Numerical Type Questions
Total Number of Questions to be Answered 20 MCQs + 5 Numerical Type Questions
Marking Scheme +4 for each correct answer
Negative Marking -1 for each incorrect answer

Also Check:

JEE Main 2022 Question Paper

JEE Main 2023 aspirants can practice and check their exam prep level by attempting the previous year question papers as well. The table below shows JEE Main 2022 Question Paper PDF for B.E./B.Tech to practice.

JEE Main Previous Year Question Paper

JEE Main Questions

  • 1.

    Given below are two statements I and II. 
    Statement I: Dumas method is used for estimation of "Nitrogen" in an organic compound. 
    Statement II: Dumas method involves the formation of ammonium sulfate by heating the organic compound with concentrated H\(_2\)SO\(_4\). In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

      • Both Statement I and Statement II are true
      • Statement I is false but Statement II is true
      • Both Statement I and Statement II are false
      • Statement I is true but Statement II is false

    • 2.

      The least acidic compound, among the following is

        • D
        • A
        • B
        • C

      • 3.


        In the given circuit the sliding contact is pulled outwards such that the electric current in the circuit changes at the rate of 8 A/s. At an instant when R is 12 Ω, the value of the current in the circuit will be          A.

          • 2 A
          • 4 A
          • 3 A
          • 5 A

        • 4.
          'X' is the number of acidic oxides among $ VO_2, V_2O_3, CrO_3, V_2O_5 $ and $ Mn_2O_7 $. The primary valency of cobalt in $ [Co(H_2NCH_2CH_2NH_2)_3]_2 (SO_4)_3 $ is Y. The value of X + Y is :

            • 5
            • 4
            • 2
            • 3

          • 5.

            The maximum speed of a boat in still water is 27 km/h. Now this boat is moving downstream in a river flowing at 9 km/h. A man in the boat throws a ball vertically upwards with speed of 10 m/s. Range of the ball as observed by an observer at rest on the river bank is _________ cm. (Take \( g = 10 \, {m/s}^2 \)).


              • 6.

                The motion of an airplane is represented by the velocity-time graph as shown below. The distance covered by the airplane in the first 30.5 seconds is                km.

                  • 9
                  • 6
                  • 3
                  • 12

                Fees Structure

                Structure based on different categories

                CategoriesState
                General1000
                Women800
                sc500
                pwd500
                Others900

                Note: The application fee for choosing exam centers in India and countries other than India varies.

                In case of any inaccuracy, Notify Us! 

                Comments


                No Comments To Show