JEE Main 2023 Physics April 8 Shift 2 Question Paper with Solution PDF- Download Here

Chanpreet Kaur's profile photo

Chanpreet Kaur

Content Writer | MBA Professional | Updated 3+ months ago

JEE Main 2023 Physics April 8 Shift 2 Question Paper is available here for download. Candidates can download official JEE Main 2023 Physics Question Paper PDF with Solution and Answer Key for April 8 Shift 2 using the link below. JEE Main Physics Question Paper is divided into two sections, Section A with 20 MCQs and Section B with 10 numerical type questions. Candidates are required to answer all questions from Section A and any 5 questions from section B.


Related Links:

JEE Main 2023 Physics Question Paper April 8 Shift 2 PDF

JEE Main 2023 8th April Shift 2 Physics Question Paper with Solution PDF download iconDownload Check Solution

JEE Main 2023 8th April Shift 2 Physics Question Paper with Solution

Question 1:

A hydraulic automobile lift is designed to lift vehicles of mass \(5000 \, kg\). The area of cross-section of the cylinder carrying the load is \(250 \, cm^2\). The maximum pressure the smaller piston would have to bear is:

  • (1) \(2 \times 10^5 \, Pa\)
  • (2) \(20 \times 10^6 \, Pa\)
  • (3) \(200 \times 10^6 \, Pa\)
  • (4) \(2 \times 10^6 \, Pa\)
Correct Answer: (4) \(2 \times 10^6 \, \text{Pa}\)
View Solution

Question 2:

The orbital angular momentum of a satellite is \(L\), when it is revolving in a circular orbit at height \(h\) from the earth's surface. If the distance of the satellite from the earth's center is increased by eight times its initial value, then the new angular momentum will be:

  • (1) \(8L\)
  • (2) \(3L\)
  • (3) \(4L\)
  • (4) \(9L\)
Correct Answer: (2) \(3L\)
View Solution

Question 3:

The waves emitted when a metal target is bombarded with high-energy electrons are:
 

  • (1) Microwaves
  • (2) X-rays
  • (3) Radio Waves
  • (4) Infrared Rays
Correct Answer: (2) X-rays
View Solution

N/A


Question 4:

Match List I with List II:

List I & List II

A. Torque & I. \(ML^2T^{-2}\)

B. Stress & II. \(ML^{-1}T^{-2}\)

C. Pressure gradient & III. \(ML^{-1}T^{-1}\)

D. Coefficient of viscosity & IV. \(ML^{-1}T^{-1}\)

Choose the correct answer from the options given below:

(1) A-III, B-IV, C-I, D-II

(2) A-II, B-I, C-IV, D-III

(3) A-IV, B-II, C-III, D-I

(4) A-II, B-IV, C-I, D-III.

Correct Answer: (4) \(A-II, B-IV, C-I, D-III\).
View Solution

Question 5:

Give below are two statements:

Statement I: Area under velocity-time graph gives the distance traveled by the body in a given time.
Statement II: Area under acceleration-time graph is equal to the change in velocity in the given time.


In the light of the given statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) Both Statement I and Statement II are true.
  • (2) Statement I is correct but Statement II is false.
  • (3) Both Statement I and Statement II are false.
  • (4) Statement I is incorrect but Statement II is true.
Correct Answer: (1) Both Statement I and Statement II are true.
View Solution

Question 6:

The power radiated from a linear antenna of length \( l \) is proportional to: (Given, \( \lambda \) = Wavelength of wave):

  • (1) \(\frac{l}{\lambda}\)
  • (2) \(\frac{l^2}{\lambda}\)
  • (3) \(\frac{l}{\lambda^2}\)
  • (4) \(\left( \frac{l}{\lambda} \right)^2\)
Correct Answer: (4) \(\left( \frac{l}{\lambda} \right)^2\).
View Solution

Question 7:

Electric potential at a point \( P \) due to a point charge of \( 5 \times 10^{-9} \, C \) is \( 50 \, V \). The distance of \( P \) from the point charge is:

  • (1) \( 3 \, cm \)
  • (2) \( 9 \, cm \)
  • (3) \( 0.9 \, cm \)
  • (4) \( 90 \, cm \)
Correct Answer: (4) \( 90 \, \text{cm} \).
View Solution

Question 8:

The acceleration due to gravity at height \( h \) above the earth if \( h \ll R \) (Radius of earth) is given by:

  • (1) \( g' = g \left( 1 - \frac{h^2}{2R^2} \right) \)
  • (2) \( g' = g \left( 1 - \frac{h}{2R} \right) \)
  • (3) \( g' = g \left( 1 - \frac{2h^2}{R^2} \right) \)
  • (4) \( g' = g \left( 1 - \frac{2h}{R} \right) \)
Correct Answer: (4) \( g' = g \left( 1 - \frac{2h}{R} \right) \).
View Solution

Question 9:

An emf of \( 0.08 \, V \) is induced in a metal rod of length \( 10 \, cm \) held normal to a uniform magnetic field of \( 0.4 \, T \), when it moves with a velocity of:

  • (1) \( 2 \, ms^{-1} \)
  • (2) \( 20 \, ms^{-1} \)
  • (3) \( 3.2 \, ms^{-1} \)
  • (4) \( 0.5 \, ms^{-1} \)
Correct Answer: (1) \( 2 \, \text{ms}^{-1} \).
View Solution

Question 10:

Work done by a Carnot engine operating between temperatures \( 127^\circ C \) and \( 27^\circ C \) is \( 2 \, kJ \). The amount of heat transferred to the engine by the reservoir is:

  • (1) \( 2 \, kJ \)
  • (2) \( 4 \, kJ \)
  • (3) \( 2.67 \, kJ \)
  • (4) \( 8 \, kJ \)
Correct Answer: (4) \( 8 \, \text{kJ} \).
View Solution

Question 11:

The width of fringe is \( 2 \, mm \) on the screen in a double-slit experiment for the light of wavelength \( 400 \, nm \). The width of the fringe for the light of wavelength \( 600 \, nm \) will be:

  • (1) \( 1.33 \, mm \)
  • (2) \( 3 \, mm \)
  • (3) \( 2 \, mm \)
  • (4) \( 4 \, mm \)
Correct Answer: (2) \( 3 \, \text{mm} \).
View Solution

Question 12:

The temperature at which the kinetic energy of oxygen molecules becomes double that of its value at \( 27^\circ C \) is:
 

  • (1) \( 1227^\circ C \)
  • (2) \( 627^\circ C \)
  • (3) \( 327^\circ C \)
  • (4) \( 927^\circ C \)
Correct Answer: (3) \( 327^\circ \text{C} \).
View Solution

Question 13:

Given below are two statements: one is labeled as Assertion A and the other is labeled as Reason R.
Assertion A: Electromagnets are made of soft iron.
Reason R: Soft iron has high permeability and low retentivity.


In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (1) \( A \) is correct but \( R \) is not correct.
  • (2) Both \( A \) and \( R \) are correct and \( R \) is the correct explanation of \( A \).
  • (3) Both \( A \) and \( R \) are correct but \( R \) is NOT the correct explanation of \( A \).
  • (4) \( A \) is not correct but \( R \) is correct.
Correct Answer: (2) Both \( A \) and \( R \) are correct and \( R \) is the correct explanation of \( A \).
View Solution

Question 14:

The trajectory of a projectile, projected from the ground, is given by: \[ y = x - \frac{x^2}{20}, \]
where \( x \) and \( y \) are measured in meters. The maximum height attained by the projectile will be:

 

  • (1) \( 10 \, m \)
  • (2) \( 200 \, m \)
  • (3) \( 10\sqrt{2} \, m \)
  • (4) \( 5 \, m \)
Correct Answer: (4) \( 5 \, \text{m} \).
View Solution

Question 15:

A bullet of mass \( 0.1 \, kg \) moving horizontally with speed \( 400 \, ms^{-1} \) hits a wooden block of mass \( 3.9 \, kg \) kept on a horizontal rough surface. The bullet gets embedded into the block and moves \( 20 \, m \) before coming to rest. The coefficient of friction between the block and the surface is _____. (Given \( g = 10 \, m/s^2 \)):
 

  • (1) \( 0.90 \)
  • (2) \( 0.65 \)
  • (3) \( 0.25 \)
  • (4) \( 0.50 \)
Correct Answer: (3) \( 0.25 \).
View Solution

Question 16:

For a given transistor amplifier circuit in CE configuration \( V_{CC} = 1 \, V, R_C = 1 \, k\Omega, R_B = 100 \, k\Omega \) and \( \beta = 100 \). The value of base current \( I_B \) is:
 

  • (1) \( I_B = 100 \, \mu A \)
  • (2) \( I_B = 10 \, \mu A \)
  • (3) \( I_B = 0.1 \, \mu A \)
  • (4) \( I_B = 1.0 \, \mu A \)
Correct Answer: (2) \( I_B = 10 \, \mu \text{A} \).
View Solution

Question 17:

For particle \( P \) revolving around the center \( O \) with a radius of circular path \( r \) and angular velocity \( \omega \), as shown in the figure below, the projection of \( OP \) on the \( x \)-axis at time \( t \) is:

  • (1) \( x(t) = r \cos\left(\omega t + \frac{\pi}{6}\right) \)
  • (2) \( x(t) = r \cos\left(\omega t - \frac{\pi}{6}\right) \)
  • (3) \( x(t) = r \cos(\omega t) \)
  • (4) \( x(t) = r \sin\left(\omega t + \frac{\pi}{6}\right) \)
Correct Answer: (1) \( x(t) = r \cos\left(\omega t + \frac{\pi}{6}\right) \).
View Solution

Question 18:

A radioactive material is reduced to \( \frac{1}{8} \) of its original amount in 3 days. If \( 8 \times 10^{-3} \, kg \) of the material is left after 5 days, the initial amount of the material is:

  • (1) \( 64 \, g \)
  • (2) \( 40 \, g \)
  • (3) \( 32 \, g \)
  • (4) \( 256 \, g \)
Correct Answer: (4) \( 256 \, \text{g} \).
View Solution

Question 19:

The equivalent resistance between \( A \) and \( B \) as shown in the figure is:

  • (1) \( 20 \, k\Omega \)
  • (2) \( 30 \, k\Omega \)
  • (3) \( 5 \, k\Omega \)
  • (4) \( 10 \, k\Omega \)
Correct Answer: (3) \( 5 \, \text{k}\Omega \).
View Solution

N/A


Question 20:

In the photoelectric effect:
A: The photocurrent is proportional to the intensity of the incident radiation.
B: Maximum kinetic energy with which photoelectrons are emitted depends on the intensity of the incident light.
C: Maximum kinetic energy with which photoelectrons are emitted depends on the frequency of the incident light.
D:The emission of photoelectrons requires a minimum threshold intensity of incident radiation.
E: Maximum kinetic energy of the photoelectrons is independent of the frequency of the incident light.


Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) \( B \) and \( C \) only
  • (2) \( A \) and \( C \) only
  • (3) \( A \) and \( E \) only
  • (4) \( A \) and \( B \) only
Correct Answer: (2) \( A \) and \( C \) only.
View Solution

Question 21:

A \( 600 \, pF \) capacitor is charged by \( 200 \, V \) supply. It is then disconnected from the supply and is connected to another uncharged \( 600 \, pF \) capacitor. Electrostatic energy lost in the process is ______ \( \muJ \).

Correct Answer: \( 6 \, \mu \text{J} \).
View Solution

Question 22:

A series combination of a resistor of resistance \( 100 \, \Omega \), inductor of inductance \( 1 \, H \), and capacitor of capacitance \( 6.25 \, \muF \) is connected to an AC source. The quality factor of the circuit will be ________.

Correct Answer: \( 4 \).
View Solution

Question 23:

The number density of free electrons in copper is nearly \( 8 \times 10^{28} \, m^{-3} \). A copper wire has an area of cross-section \( 2 \times 10^{-6} \, m^2 \) and is carrying a current of \( 3.2 \, A \). The drift speed of the electrons is ______ \( \times 10^{-6} \, ms^{-1} \).

Correct Answer: \( 125 \times 10^{-6} \, \text{ms}^{-1} \).
View Solution

Question 24:

A hollow spherical ball of uniform density rolls up a curved surface with an initial velocity \( 3 \, m/s \) (as shown in figure). The maximum height with respect to the initial position covered by it will be ______ cm (Take, \( g = 10 \, m/s^2 \)).

Correct Answer: \( 75 \, \text{cm} \).
View Solution

Question 25:

A steel rod of length \( 1 \, m \) and cross-sectional area \( 10^{-4} \, m^2 \) is heated from \( 0^\circ C \) to \( 200^\circ C \) without being allowed to extend or bend. The compressive tension produced in the rod is ______ \( \times 10^4 \, N \). (Given Young's modulus of steel = \( 2 \times 10^{11} \, N/m^2 \), coefficient of linear expansion = \( 10^{-5} \, K^{-1} \)).

Correct Answer: \( 4 \times 10^4 \, \text{N} \).
View Solution

Question 26:

The ratio of the magnetic field at the center of a current-carrying coil of radius \( r \) to the magnetic field at a distance \( r \) from the center of the coil on its axis is \( \sqrt{x} : 1 \). The value of \( x \) is ______.

Correct Answer: \( 8 \).
View Solution

Question 27:

The ratio of the wavelength of spectral lines \( H_\alpha \) and \( H_\beta \) in the Balmer series is \( \frac{x}{20} \). The value of \( x \) is ______.

Correct Answer: \( 27 \).
View Solution

N/A


Question 28:

Two transparent media having refractive indices \( 1.0 \) and \( 1.5 \) are separated by a spherical refracting surface of radius of curvature \( 30 \, cm \). The center of curvature of the surface is towards the denser medium, and a point object is placed on the principal axis in the rarer medium at a distance of \( 15 \, cm \) from the pole of the surface. The distance of the image from the pole of the surface is ______ cm.

Correct Answer: \( 30 \, \text{cm} \).
View Solution

Question 29:

A guitar string of length \( 90 \, cm \) vibrates with a fundamental frequency of \( 120 \, Hz \). The length of the string producing a fundamental frequency of \( 180 \, Hz \) will be ______ cm.

Correct Answer: \( 60 \, \text{cm} \).
View Solution

Question 30:

A body of mass \( 5 \, kg \) is moving with a momentum of \( 10 \, kg \cdot ms^{-1} \). Now a force of \( 2 \, N \) acts on the body in the direction of its motion for \( 5 \, s \). The increase in the kinetic energy of the body is _____ J.

Correct Answer: \( 30 \, \text{J} \).
View Solution


JEE Main 2023 Physics Paper Analysis April 8 Shift 2

JEE Main 2023 Physics Paper Analysis for the exam scheduled on April 8 Shift 2 is available here. Candidates can check subject-wise paper analysis for the exam scheduled on April 8 Shift 2 here along with the topics with the highest weightage.

JEE Main 2023 Physics Question Paper Pattern

Feature Question Paper Pattern
Examination Mode Computer-based Test
Exam Language 13 languages (English, Hindi, Assamese, Bengali, Gujarati, Kannada, Malayalam, Marathi, Odia, Punjabi, Tamil, Telugu, and Urdu)
Exam Duration 3 hours
Sectional Time Limit None
Physics Marks 100 marks
Total Number of Questions Asked 20 MCQs + 10 Numerical Type Questions
Total Number of Questions to be Answered 20 MCQs + 5 Numerical Type Questions
Marking Scheme +4 for each correct answer
Negative Marking -1 for each incorrect answer

Also Check:

JEE Main Previous Year Question Paper


JEE Main Questions

  • 1.

    The least acidic compound, among the following is

      • D
      • A
      • B
      • C

    • 2.
      Density of 3 M NaCl solution is 1.25 g/mL. The molality of the solution is:

        • 2.79 m
        • 1.79 m
        • 3 m
        • 2 m

      • 3.

        The motion of an airplane is represented by the velocity-time graph as shown below. The distance covered by the airplane in the first 30.5 seconds is                km.

          • 9
          • 6
          • 3
          • 12

        • 4.

          For $ \alpha, \beta, \gamma \in \mathbb{R} $, if $$ \lim_{x \to 0} \frac{x^2 \sin \alpha x + (\gamma - 1)e^{x^2} - 3}{\sin 2x - \beta x} = 3, $$ then $ \beta + \gamma - \alpha $ is equal to:

            • 7
            • 4
            • 6
            • –1

          • 5.
            The kinetic energy of translation of the molecules in 50 g of CO\(_2\) gas at 17°C is:

              • 4102.8 J
              • 4205.5 J
              • 3986.3 J
              • 3582.7 J

            • 6.
              A 400 g solid cube having an edge of length \(10\) cm floats in water. How much volume of the cube is outside the water? (Given: density of water = \(1000 { kg/m}^3\))

                • \( 600 { cm}^3 \)
                • \( 4000 { cm}^3 \)
                • \( 1400 { cm}^3 \)
                • \( 400 { cm}^3 \)

              Fees Structure

              Structure based on different categories

              CategoriesState
              General1000
              Women800
              sc500
              pwd500
              Others900

              Note: The application fee for choosing exam centers in India and countries other than India varies.

              In case of any inaccuracy, Notify Us! 

              Comments


              No Comments To Show