JEE Main 2023 Physics April 6 Shift 1 Question Paper PDF : Download with Solutions for JEE 2025 Preparation

Ratnam Agarwal's profile photo

Ratnam Agarwal

Content Writer| Mechanical Engineer| Engineering Specialist | Updated 3+ months ago

Download the JEE Main 2023 Physics April 6 Shift 1 Question Paper PDF with Solutions and Answer Key below to boost your JEE Main 2025 preparation! This official paper includes Section A (20 MCQs) and Section B (10 numerical questions, attempt any 5), perfect for JEE Main 2025 aspirants. Get this free JEE Main 2023 Physics Solution PDF to master the exam pattern and practice previous year questions.

JEE Main 2023 Physics Question Paper PDF With Answer Key (April 6 Shift 1)

JEE Main 2023 Physics Question Paper PDF With Answer Key Download PDF Check Solutions

Related Links:


JEE Main 2023 Physics Question Paper With Solutions

Question 1:

The kinetic energy of an electron, an α-particle, and a proton are given as 4K, 2K, and K respectively. The de-Broglie wavelength associated with electron (λe), α-particle (λα), and the proton (λp) are as follows:

  1. λα > λp > λe
  2. λα = λp > λe
  3. λα = λp < λe
  4. λα < λp < λe
Correct Answer: (4) λα < λp < λe
View Solution

Question 2:

Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R.

Assertion A: Earth has atmosphere whereas moon doesn’t have any atmosphere.
Reason R: The escape velocity on the moon is very small as compared to that on Earth.

Choose the correct answer from the options given below:

  1. Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
  2. A is false but R is true
  3. Both A and R are correct but R is NOT the correct explanation of A
  4. A is true but R is false
Correct Answer: (1) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
View Solution

Question 3:

A source supplies heat to a system at the rate of 1000 W. If the system performs work at a rate of 200 W, the rate at which internal energy of the system increases is:

  1. 500 W
  2. 600 W
  3. 800 W
  4. 1200 W
Correct Answer: (3) 800 W View Solution

Question 4:

A small ball of mass M and density ρ is dropped in a viscous liquid of density ρo. After some time, the ball falls with a constant velocity. What is the viscous force on the ball?

  1. F = Mg(1 + ρo/ρ)
  2. F = Mg(1 + ρ/ρo)
  3. F = Mg(1 − ρo/ρ)
  4. F = Mg(1 + ρρo)
Correct Answer: (3) F = Mg(1 − ρo/ρ)
View Solution

Question 5:

A small block of mass 100 g is tied to a spring of spring constant 7.5 N/m and length 20 cm. The other end of the spring is fixed at a point A. If the block moves in a circular path on a smooth horizontal surface with constant angular velocity 5 rad/s about point A, the tension in the spring is:

  1. 0.75 N
  2. 1.5 N
  3. 0.25 N
  4. 0.50 N
Correct Answer: (1) 0.75 N View Solution

Question 6:

A particle is moving with constant speed in a circular path. When the particle turns by an angle of 90°, the ratio of instantaneous velocity to its average velocity is π:x√2. The value of x will be:

  1. 7
  2. 2
  3. 1
  4. 5
Correct Answer: (2) 2 View Solution

Question 7:

Two resistances are given as R1 = (10 ± 0.5)Ω and R2 = (15 ± 0.5)Ω. The percentage error in the measurement of equivalent resistance when they are connected in parallel is:

  1. 2.33%
  2. 4.33%
  3. 5.33%
  4. 6.33%
Correct Answer: (2) 4.33%
View Solution

Question 8:

For a uniformly charged thin spherical shell, the electric potential (V) radially away from the center of the shell can be graphically represented as:

electric potential (V) radially away from the entire

  1. Graph 1
  2. Graph 2
  3. Graph 3
  4. Graph 4
Correct Answer: (4) Graph 4 View Solution

Question 9:

A long straight wire of circular cross-section (radius a) is carrying steady current I. The current I is uniformly distributed across the cross-section. The magnetic field is:

  1. Zero in the region r < a and inversely proportional to r in the region r > a
  2. Inversely proportional to r in the region r < a and uniform throughout in the region r > a
  3. Directly proportional to r in the region r < a and inversely proportional to r in the region r > a
  4. Uniform in the region r < a and inversely proportional to r in the region r > a
Correct Answer: (3) Directly proportional to r in the region r < a and inversely proportional to r in the region r > a View Solution

Question 10:

By what percentage will the transmission range of a TV tower be affected when the height of the tower is increased by 21%?

  1. 12%
  2. 15%
  3. 14%
  4. 10%
Correct Answer: (4) 10%
View Solution

Question 11:

The number of air molecules per cm³ increased from 3×10¹⁹ to 12×10¹⁹. The ratio of collision frequency of air molecules before and after the increase is:

  1. 0.25
  2. 0.75
  3. 1.25
  4. 0.50
Correct Answer: (1) 0.25
View Solution

Question 12:

The energy levels of a hydrogen atom are shown. The transition corresponding to emission of the shortest wavelength is:

  1. A
  2. D
  3. C
  4. B
Correct Answer: (2) D View Solution

Question 13:

For the plane electromagnetic wave given by E = E₀ sin(ωt - kx) and B = B₀ sin(ωt - kx), the ratio of average electric energy density to average magnetic energy density is:

  1. 2
  2. 1/2
  3. 1
  4. 4
Correct Answer: (3) 1
View Solution

Question 14:

A planet has double the mass of the Earth. Its average density is equal to that of the Earth. An object weighing W on Earth will weigh on that planet:

  1. 21/3W
  2. 2W
  3. W
  4. 22/3W
Correct Answer: (1) 21/3W
View Solution

Question 15:

The resistivity (ρ) of a semiconductor varies with temperature. Which of the following curves represents the correct behavior?

  1. Option 1
  2. Option 2
  3. Option 3
  4. Option 4
Correct Answer: (3) Option 3
View Solution

Question 16:

A monochromatic light wave with wavelength λ1 and frequency ν1 in air enters another medium. If the angle of incidence and angle of refraction at the interface are 45° and 30° respectively, then the wavelength λ2 and frequency ν2 of the refracted wave are:

  1. λ2 = (1/√2) λ1, ν2 = ν1
  2. λ2 = λ1, ν2 = (1/√2) ν1
  3. λ2 = λ1, ν2 = √2 ν1
  4. λ2 = √2 λ1, ν2 = ν1
Correct Answer: (1) λ2 = (1/√2) λ1, ν2 = ν1
View Solution

Question 17:

A mass m is attached to two springs of spring constants K1 and K2, respectively, as shown. The time period of oscillation of the mass m on a frictionless surface is:

A mass m is attached to two strings

  1. (1/2π) √(m/(K1 − K2))
  2. (1/2π) √((K1 + K2)/m)
  3. 2π √(m/(K1 + K2))
  4. 2π √((K1 − K2)/m)
Correct Answer: (3) 2π √(m/(K1 + K2)) View Solution

Question 18:

Identify the logic gate that is equivalent to the given circuit diagram.

 logic gate equivalent

  1. NOR
  2. OR
  3. NAND
  4. AND
Correct Answer: (1) NOR View Solution

Question 19:

Which of the following scenarios will result in an induced emf in a coil?

  1. A and B only
  2. C and D only
  3. B and C only
  4. A and C only
Correct Answer: (2) C and D only
View Solution

Question 20:

Given below are two statements: Assertion (A) and Reason (R).
Assertion A: When a body is projected at an angle of 45°, its range is maximum.
Reason R: For maximum range, the value of sin 2θ should be equal to 1.

  1. Both A and R are correct but R is NOT the correct explanation of A
  2. A is false but R is true
  3. Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
  4. A is true but R is false
Correct Answer: (3) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
View Solution

Question 21:

Two identical circular wires of radius 20 cm and carrying current √2 A are placed in perpendicular planes as shown in the figure. The net magnetic field at the center of the circular wires is × 10-8 T.

Two identical circular wires of radius 20 cm

Correct Answer: 628
View Solution

Question 22:

A steel rod has a radius of 20 mm and a length of 2.0 m. A force of 62.8 kN stretches it along its length. Young’s modulus of steel is 2.0 × 1011 N/m2. The longitudinal strain produced in the wire is × 10-5.

Correct Answer: 25
View Solution

Question 23:

The length of a metallic wire is increased by 20% and its area of cross-section is reduced by 4%. The percentage change in resistance of the metallic wire is:

Correct Answer: 25%
View Solution

Question 24:

The radius of the fifth orbit of Li++ is × 10-12 m. Take the radius of hydrogen atom = 0.51 Å.

Correct Answer: 425 View Solution

Question 25:

A particle of mass 10 g moves in a straight line with retardation 2x, where x is the displacement in SI units. Its loss of kinetic energy for the above displacement is (10/x)-n J. The value of n will be:

Correct Answer: 2
View Solution

Question 26:

An ideal transformer with a purely resistive load operates at 12 kV on the primary side. It supplies electrical energy to a number of nearby houses at 120 V. The average rate of energy consumption in the houses served by the transformer is 60 kW. The value of resistive load (Rs) required in the secondary circuit will be in mΩ:

Correct Answer: 240
View Solution

Question 27:

A parallel plate capacitor with plate area A and plate separation d is filled with a dielectric material of dielectric constant K = 4. The thickness of the dielectric material is x, where x < d. Let C1 and C2 be the capacitance of the system for x = 1/3d and x = 2/3d, respectively. If C1 = 2 µF, the value of C2 is in µF:

Correct Answer: 3 View Solution

Question 28:

Two identical solid spheres each of mass 2 kg and radii 10 cm are fixed at the ends of a light rod. The separation between the centers of the spheres is 40 cm. The moment of inertia of the system about an axis perpendicular to the rod passing through its middle point is × 10-3 kg·m2:

Correct Answer: 176
View Solution

Question 29:

A person driving a car at a constant speed of 15 m/s is approaching a vertical wall. The person notices a change of 40 Hz in the frequency of his car's horn upon reflection from the wall. The frequency of the horn is in Hz:

Correct Answer: 420
View Solution

Question 30:

A pole is vertically submerged in a swimming pool, such that it gives a length of shadow 2.15 m within water when sunlight is incident at an angle of 30° with the surface of water. If the swimming pool is filled to a height of 1.5 m, then the height of the pole above the water surface in centimeters is (nw = 4/3):

Correct Answer: 50
View Solution

 


JEE Main 2023 Physics Paper Analysis April 6 Shift 1

JEE Main 2023 Physics Paper Analysis for the exam scheduled on April 6 Shift 1 is available here. Candidates can check subject-wise paper analysis for the exam scheduled on April 6 Shift 1 here along with the topics with the highest weightage.

JEE Main 2023 Physics Question Paper Pattern

Feature Question Paper Pattern
Examination Mode Computer-based Test
Exam Language 13 languages (English, Hindi, Assamese, Bengali, Gujarati, Kannada, Malayalam, Marathi, Odia, Punjabi, Tamil, Telugu, and Urdu)
Exam Duration 3 hours
Sectional Time Limit None
Physics Marks 100 marks
Total Number of Questions Asked 20 MCQs + 10 Numerical Type Questions
Total Number of Questions to be Answered 20 MCQs + 5 Numerical Type Questions
Marking Scheme +4 for each correct answer
Negative Marking -1 for each incorrect answer

Also Check:

JEE Main Previous Year Question Paper


JEE Main Questions

  • 1.

    The least acidic compound, among the following is

      • D
      • A
      • B
      • C

    • 2.

      Choose the correct set of reagents for the following conversion:

        • \( \text{Cl}_2/\text{Fe}; \text{Br}_2/\text{anhy.} \text{AlCl}_3; \text{aq. KOH} \)
        • \( \text{Br}_2/\text{Fe}; \text{Cl}_2, \Delta; \text{alc. KOH} \)
        • \( \text{Cl}_2/\text{anhy.} \text{AlCl}_3; \text{Br}_2/\text{Fe}; \text{alc. KOH} \)
        • \( \text{Br}_2/\text{anhy.} \text{AlCl}_3; \text{Cl}_2, \Delta; \text{aq. KOH} \)

      • 3.

        The maximum speed of a boat in still water is 27 km/h. Now this boat is moving downstream in a river flowing at 9 km/h. A man in the boat throws a ball vertically upwards with speed of 10 m/s. Range of the ball as observed by an observer at rest on the river bank is _________ cm. (Take \( g = 10 \, {m/s}^2 \)).


          • 4.

            The motion of an airplane is represented by the velocity-time graph as shown below. The distance covered by the airplane in the first 30.5 seconds is                km.

              • 9
              • 6
              • 3
              • 12

            • 5.
              A 400 g solid cube having an edge of length \(10\) cm floats in water. How much volume of the cube is outside the water? (Given: density of water = \(1000 { kg/m}^3\))

                • \( 600 { cm}^3 \)
                • \( 4000 { cm}^3 \)
                • \( 1400 { cm}^3 \)
                • \( 400 { cm}^3 \)

              • 6.
                Density of 3 M NaCl solution is 1.25 g/mL. The molality of the solution is:

                  • 2.79 m
                  • 1.79 m
                  • 3 m
                  • 2 m

                Fees Structure

                Structure based on different categories

                CategoriesState
                General1000
                Women800
                sc500
                pwd500
                Others900

                Note: The application fee for choosing exam centers in India and countries other than India varies.

                In case of any inaccuracy, Notify Us! 

                Comments


                No Comments To Show