JEE Main 2023 Physics April 12 Shift 1 Question Paper with Solution PDF- Download Here

Chanpreet Kaur's profile photo

Chanpreet Kaur

Content Writer | MBA Professional | Updated 3+ months ago

JEE Main 2023 Physics April 12 Shift 1 Question Paper is available here for download. Candidates can download official JEE Main 2023 Physics Question Paper PDF with Solution and Answer Key for April 12 Shift 1 using the link below. JEE Main Physics Question Paper is divided into two sections, Section A with 20 MCQs and Section B with 10 numerical type questions. Candidates are required to answer all questions from Section A and any 5 questions from section B.

JEE Main 2023 Physics Question Paper April 12 Shift 1 PDF

JEE Main 2023 12th April Shift 1 Physics Question Paper with Solution PDF download iconDownload Check Solution

Question 1:

An ice cube has a bubble inside. When viewed from one side the apparent distance of the bubble is 12 cm. When viewed from the opposite side, the apparent distance of the bubble is observed as 4 cm. If the side of the ice cube is 24 cm, the refractive index of the ice cube is:

  • (1) \( \frac{4}{3} \)
  • (2) \( \frac{3}{2} \)
  • (3) \( \frac{2}{3} \)
  • (4) \( \frac{6}{5} \)
Correct Answer: (2) \( \frac{3}{2} \)
View Solution


Question 2:

Two satellites A and B move round the earth in the same orbit. The mass of A is twice the mass of B. The quantity which is same for the two satellites will be:

  • (1) Potential energy
  • (2) Total energy
  • (3) Kinetic energy
  • (4) Speed
Correct Answer: (4) Speed
View Solution


Question 3:

The amplitude of 15 sin (1000 \( \pi t \)) is modulated by 10 sin (4\( \pi t \)) signal. The amplitude modulated signal contains frequencies of:

(1) 500 Hz.

(2) 2 Hz.

(3) 250 Hz.

(4) 498 Hz.

(5) 502 Hz.

  • (1) and (3) only
  • (1) and (4) only
  • (1) and (2) only
  • (1) , (4) and (5) only
Correct Answer: (4) (1), (4) and (5) only
View Solution

Question 4:

In an n-p-n common emitter (CE) transistor, the collector current changes from 5 mA to 16 mA for the change in base current from 100 μA and 200 μA, respectively. The current gain of the transistor is:

  • (1) 110
  • (2) 0.9
  • (3) 210
  • (4) 9
Correct Answer: (1) 110
View Solution

Question 5:

If the r.m.s. speed of chlorine molecules is 490 m/s at 27°C, the r.m.s. speed of argon molecules at the same temperature will be (Atomic mass of argon = 39.9u, molecular mass of chlorine = 70.9u):

  • (1) 751.7 m/s
  • (2) 451.7 m/s
  • (3) 651.7 m/s
  • (4) 551.7 m/s
Correct Answer: (3) 651.7 m/s
View Solution


 


Question 6:

A proton and an \( \alpha \)-particle are accelerated from rest by 2V and 4V potentials, respectively. The ratio of their de-Broglie wavelength is:

  • (1) 4:1.
  • (2) 2:1.
  • (3) 8:1.
  • (4) 16:1.
Correct Answer: (1) 4:1
View Solution

Question 7:

Given below are two statements:

Statement I: The diamagnetic property depends on temperature.

Statement II: The included magnetic dipole moment in a diamagnetic sample is always opposite to the magnetizing field.

In light of the given statement, choose the correct answer from the options below:

  • (1) Statement I is incorrect but Statement II is true.
  • (2) Both Statement I and Statement II are true.
  • (3) Both Statement I and Statement II are false.
  • (4) Statement I is correct but Statement II is false.
Correct Answer: (1) Statement I is incorrect but Statement II is true.
View Solution

Question 8:

A wire of resistance 160 \( \Omega \) is melted and drawn into a wire of one-fourth of its length. The new resistance of the wire will be:

  • (1) 10 \( \Omega \)
  • (2) 640 \( \Omega \)
  • (3) 40 \( \Omega \)
  • (4) 16 \( \Omega \)
Correct Answer: (1) 10 \( \Omega \)
View Solution

Question 9:

Match List I with List II:





Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A-II, B-I, C-IV, D-III
  • (2) A-IV, B-I, C-III, D-II
  • (3) A-II, B-III, C-I, D-IV
  • (4) A-I, B-III, C-II, D-IV
Correct Answer: (1) A-II, B-I, C-IV, D-III
View Solution

Question 10:

Three forces \( F_1 = 10 \, N, F_2 = 8 \, N, F_3 = 6 \, N \) are acting on a particle of mass 5 kg. The forces \( F_2 \) and \( F_3 \) are applied perpendicular so that particle remains at rest. If the force \( F_1 \) is removed, then the acceleration of the particle is:

  • (1) 2 \( ms^{-2} \).
  • (2) 0.5 \( ms^{-2} \).
  • (3) 4.8 \( ms^{-2} \).
  • (4) 7 \( ms^{-2} \).
Correct Answer: (1) 2 \( \text{ms}^{-2} \)
View Solution

Question 11:

A body cools from 80°C to 60°C in 5 minutes. The temperature of the surrounding is 20°C. The time it takes to cool from 60°C to 40°C is:

  • (1) 500 s.
  • (2) \( \frac{25}{3} \) s.
  • (3) 450 s.
  • (4) 420 s.
Correct Answer: (1) 500 s
View Solution

Question 12:

An engine operating between the boiling and freezing points of water will have:

(1) efficiency more than 27%.

(2) efficiency less than the efficiency a Carnot engine operating between the same two temperatures.

(3) efficiency equal to 27%.

(4) efficiency less than 27%.

  • (1) \( 2, 3 and 4 only \)
  • (2) \( 2 and 3 only \)
  • (3) \( 2 and 4 only \)
  • (4) \( 1 and 2 only \)
Correct Answer: (3) 2 and 4 only
View Solution

Question 13:

Given below are two statements:

Statement I: A truck and a car moving with the same kinetic energy are brought to rest by applying brakes which provide equal retarding forces. Both come to rest in equal distance.


Statement II: A car moving towards east takes a turn and moves towards north, the speed remains unchanged. The acceleration of the car is zero.


In light of the given statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (1) Statement I is correct but Statement II is incorrect
  • (2) Statement I is incorrect but Statement II is correct
  • (3) Both Statement I is correct but Statement II are incorrect
  • (4) Both Statement I is correct but Statement II are correct
Correct Answer: (1) Statement I is correct but Statement II is incorrect
View Solution

Question 14:

A particle is executing Simple Harmonic Motion (SHM). The ratio of potential energy and kinetic energy of the particle when its displacement is half of its amplitude will be:

  • (1) 1 : 1
  • (2) 2 : 1
  • (3) 1 : 4
  • (4) 1 : 3
Correct Answer: (4) 1 : 3
View Solution

Question 15:

A ball is thrown vertically upward with an initial velocity of 150 m/s. The ratio of velocity after 3 s and 5 s is \( \frac{x+1}{x} \). The value of \( x \) is:

Take \( g = 10 \, m/s^2 \).

  • (1) 6
  • (2) 5
  • (3) -5
  • (4) 10
Correct Answer: (2) 5
View Solution

Question 16:

Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R.

Assertion A: If an electric dipole of dipole moment \( 30 \times 10^{-5} \) Cm is enclosed by a closed surface, the net flux coming out of the surface will be zero.


Reason R: Electric dipole consists of two equal and opposite charges.


In the light of above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
  • (2) A is true but R is false
  • (3) Both A and R true but R is NOT the correct explanation of A
  • (4) A is false but R is true
Correct Answer: (1) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
View Solution

Question 17:

Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R.
Assertion A: EM waves used for optical communication have longer wavelengths than that of microwave, employed in Radar technology.
Reason R: Infrared EM waves are more energetic than microwaves.
In the light of given statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A is false but R is true
  • (2) A is true but R is false
  • (3) Both A and R true but R is NOT the correct explanation of A
  • (4) Both A and R true and R is the correct explanation of A
Correct Answer: (1) A is false but R is true
View Solution

Question 18:

A 12.5 eV electron beam is used to bombard gaseous hydrogen at room temperature. The number of spectral lines emitted will be:

  • (1) 2.
  • (2) 1.
  • (3) 3.
  • (4) 4.
Correct Answer: (3) 3
View Solution

Question 19:

The ratio of escape velocity of a planet to the escape velocity of Earth will be:
Given: Mass of the planet is 16 times the mass of Earth and radius of the planet is 4 times the radius of Earth.

  • (1) 4:1.
  • (2) 2:1.
  • (3) 1 : \( \sqrt{2} \).
  • (4) 1 : 4.
Correct Answer: (2) 2:1
View Solution

Question 20:

Given below are two statements:

Statement I: When the frequency of an a.c. source in a series LCR circuit increases, the current in the circuit first increases, attains a maximum value and then decreases.

Statement II: In a series LCR circuit, the value of the power factor at resonance is one.

In light of the given statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (1) Statement I is incorrect but Statement II is true.
  • (2) Both Statement I and Statement II are false.
  • (3) Statement I is correct but Statement II is false.
  • (4) Both Statement I and Statement II are true.
Correct Answer: (4) Both Statement I and Statement II are true.
View Solution

Question 21:

For a certain organ pipe, the first three resonance frequencies are in the ratio of 1:3:5 respectively. If the frequency of the fifth harmonic is 405 Hz and the speed of sound in air is 324 m/s\(^{-1}\), the length of the organ pipe is _______ m.

Correct Answer: 1 m
View Solution

Question 22:

For a rolling spherical shell, the ratio of rotational kinetic energy and total kinetic energy is \( \frac{x}{5} \). The value of \( x \) is:

Correct Answer: 2
View Solution

Question 23:

A compass needle oscillates 20 times per minute at a place where the dip is 30° and 30 times per minute where the dip is 60°. The ratio of total magnetic field due to the earth at two places respectively is \( \frac{4}{\sqrt{x}} \). The value of \( x \) is:

Correct Answer: 243
View Solution

Question 24:

A conducting circular loop is placed in a uniform magnetic field of 0.4 T with its plane perpendicular to the field. Somehow, the radius of the loop starts expanding at a constant rate of 1 mm/s. The magnitude of induced emf in the loop at an instant when the radius of the loop is 2 cm will be ___________, \(\mu V\).

Correct Answer: (1) 50 \(\mu V\)
View Solution

Question 25:

To maintain a speed of 80 km/h by a bus of mass 500 kg on a plane rough road for 4 km distance, the work done by the engine of the bus will be ________ KJ.
[The coefficient of friction between tyre of bus and road is 0.04].

Correct Answer: 784 KJ
View Solution

Question 26:

A common example of alpha decay is \[ ^{238}_{92} U \rightarrow ^{234}_{90} Th + ^{4}_{2} He + Q. \]
Given: \[ ^{238}_{92} U = 238.05060 \, u, \quad ^{234}_{90} Th = 234.04360 \, u, \quad ^{4}_{2} He = 4.00260 \, u, \quad 1u = 931.5 \, MeV/c^2. \]
The energy released \( Q \) during the alpha decay of \( ^{238}_{92} U \) is ______ MeV.

Correct Answer: 4.0986 MeV
View Solution

Question 27:

The current flowing through a conductor connected across a source is 2A and 1.2 A at 0°C and 100°C respectively. The current flowing through the conductor at 50°C will be _______ \( \times 10^2 \) mA.

Correct Answer: 15
View Solution

Question 28:

Two convex lenses of focal length 20 cm each are placed coaxially with a separation of 60 cm between them. The image of the distant object formed by the combination is at _______ cm from the first lens.

Correct Answer: (100)
View Solution

Question 29:

Glycerine of density \( 1.25 \times 10^3 \, kg/m^{-3} \) is flowing through the conical section of pipe. The area of cross-section of the pipe at its ends is 10 cm\(^2\) and 5 cm\(^2\) and pressure drop across its length is 3 Nm\(^{-2}\). The rate of flow of glycerine through the pipe is \( x \times 10^{-5} \, m^3 \, s^{-1} \). The value of \( x \) is _______ .

Correct Answer: 4
View Solution

Question 30:

64 identical drops each charged up to a potential of 10 mV are combined to form a bigger drop. The potential of the bigger drop will be _______ mV.

Correct Answer: (160)
View Solution

JEE Main 2023 Physics Paper Analysis April 12 Shift 1

JEE Main 2023 Physics Paper Analysis for the exam scheduled on April 12 Shift 1 is available here. Candidates can check subject-wise paper analysis for the exam scheduled on April 12 Shift 1 here along with the topics with the highest weightage.

JEE Main 2023 Physics Question Paper Pattern

Feature Question Paper Pattern
Examination Mode Computer-based Test
Exam Language 13 languages (English, Hindi, Assamese, Bengali, Gujarati, Kannada, Malayalam, Marathi, Odia, Punjabi, Tamil, Telugu, and Urdu)
Exam Duration 3 hours
Sectional Time Limit None
Physics Marks 100 marks
Total Number of Questions Asked 20 MCQs + 10 Numerical Type Questions
Total Number of Questions to be Answered 20 MCQs + 5 Numerical Type Questions
Marking Scheme +4 for each correct answer
Negative Marking -1 for each incorrect answer

Also Check:

JEE Main Previous Year Question Paper


JEE Main Questions

  • 1.
    The number of real solution(s) of the equation \( x^2 + 3x + 2 = \min \left( |x - 3|, |x + 2| \right) \) is:

      • \( 1 \)
      • \( 3 \)
      • \( 0 \)
      • \( 2 \)

    • 2.
      Let \( \vec{a} = \hat{i} + 2\hat{j} + \hat{k} \) and \( \vec{b} = 2\hat{i} + 7\hat{j} + 3\hat{k} \). Let \( L_1 : \vec{r} = (-\hat{i} + 2\hat{j} + \hat{k}) + \lambda \vec{a}, \lambda \in {R} \) and \( L_2 : \vec{r} = (\hat{j} + \hat{k}) + \mu \vec{b}, \mu \in \mathbb{R} \) be two lines. If the line \( L_3 \) passes through the point of intersection of \( L_1 \) and \( L_2 \), and is parallel to \( \vec{a} + \vec{b} \), then \( L_3 \) passes through the point:

        • \( (5, 17, 4) \)
        • \( (8, 26, 12) \)
        • \( (2, 8, 5) \)
        • \( (-1, -1, 1) \)

      • 3.
        Density of 3 M NaCl solution is 1.25 g/mL. The molality of the solution is:

          • 2.79 m
          • 1.79 m
          • 3 m
          • 2 m

        • 4.

          Choose the correct set of reagents for the following conversion:

            • \( \text{Cl}_2/\text{Fe}; \text{Br}_2/\text{anhy.} \text{AlCl}_3; \text{aq. KOH} \)
            • \( \text{Br}_2/\text{Fe}; \text{Cl}_2, \Delta; \text{alc. KOH} \)
            • \( \text{Cl}_2/\text{anhy.} \text{AlCl}_3; \text{Br}_2/\text{Fe}; \text{alc. KOH} \)
            • \( \text{Br}_2/\text{anhy.} \text{AlCl}_3; \text{Cl}_2, \Delta; \text{aq. KOH} \)

          • 5.
            'X' is the number of acidic oxides among $ VO_2, V_2O_3, CrO_3, V_2O_5 $ and $ Mn_2O_7 $. The primary valency of cobalt in $ [Co(H_2NCH_2CH_2NH_2)_3]_2 (SO_4)_3 $ is Y. The value of X + Y is :

              • 5
              • 4
              • 2
              • 3

            • 6.

              The motion of an airplane is represented by the velocity-time graph as shown below. The distance covered by the airplane in the first 30.5 seconds is                km.

                • 9
                • 6
                • 3
                • 12

              Fees Structure

              Structure based on different categories

              CategoriesState
              General1000
              Women800
              sc500
              pwd500
              Others900

              Note: The application fee for choosing exam centers in India and countries other than India varies.

              In case of any inaccuracy, Notify Us! 

              Comments


              No Comments To Show