JEE Main 2023 Mathematics Question Paper Jan 31 Shift 2- Download Paper with Solution PDF Here

Shivam Yadav's profile photo

Shivam Yadav

Educational Content Expert | Updated 3+ months ago

JEE Main 2023 Mathematics Question Paper Jan 31 Shift 2 is going to be updated here after the conclusion of the exam. Candidates will be able to download the memory-based JEE Main 2023 Mathematics Question Paper PDF with Solution and Answer Key for Jan 31 Shift 2 using the link below. JEE Main Mathematics Question Paper is divided into two sections, Section A with 20 MCQs and Section B with 10 numerical type questions. Candidates are required to answer all questions from Section A and any 5 questions from section B. (PDF Source: aakash.ac.in)

JEE Main 2023 Mathematics Question Paper Jan 31 Shift 2- Download PDF

JEE Main 2023 31st Jan Shift 2 Mathematics Question Paper with Solution PDF download iconDownload Check Solution

JEE Main 2023 Mathematics Questions with Solutions

SECTION A

Question 1:

If \( \phi(x) = \frac{1}{\sqrt{x}} \int_{\frac{x}{4}}^{x} \left( 4\sqrt{2} \sin t - 3 \phi(t) \right) \, dt, \, x > 0, \)

then \( \phi \left( \frac{\pi}{4} \right) \) is equal to:

  • (1) \( \frac{8}{\sqrt{\pi}} \)
  • (2) \( \frac{6}{6 + \sqrt{\pi}} \)
  • (3) \( \frac{8}{6 + \sqrt{\pi}} \)
  • (4) \( \frac{4}{6 - \sqrt{\pi}} \)
Correct Answer: (3) \( \frac{8}{6 + \sqrt{\pi}} \)
View Solution

Question 2:

If a point \( P(\alpha, \beta, \gamma) \) satisfying the equation \[ \begin{pmatrix} 2 & 10 & 8
9 & 3 & 8
8 & 4 & 8 \end{pmatrix} \begin{pmatrix} \alpha
\beta
\gamma \end{pmatrix} = \begin{pmatrix} 0
0
0 \end{pmatrix} \]
lies on the plane \( 2x + 4y + 3z = 5 \), then \( 6\alpha + 9\beta + 7\gamma \) is equal to:

  • (1) \( 1 \)
  • (2) \( \frac{11}{5} \)
  • (3) \( \frac{5}{4} \)
  • (4) \( 11 \)
Correct Answer: (4) \( 11 \)
View Solution

Question 3:

Let \( a_1, a_2, a_3, \dots \) be an A.P. If \( a_4 = 3 \), the product \( a_1 a_4 \) is minimum and the sum of its first \( n \) terms is zero, then \( n! - 4a_n(a_{n+2}) \) is equal to:

  • (1) \( 24 \)
  • (2) \( \frac{33}{4} \)
  • (3) \( \frac{381}{4} \)
  • (4) \( 9 \)
Correct Answer: (1) \( 24 \)
View Solution

Question 4:

Let \( (a, b) \subset (0, 2\pi) \) be the largest interval for which \[ \sin^{-1}(\sin \theta) - \cos^{-1}(\sin \theta) > 0, \quad \theta \in (0, 2\pi) \]
holds. If \[ \alpha x^2 + \beta x + \sin^{-1}\left( (x^2 - 6x + 10) \right) + \cos^{-1}\left( (x^2 - 3)^2 + 1 \right) = 0 \]
and \( \alpha - \beta = b - a \), then \( \alpha \) is equal to:

  • (1) \( \frac{\pi}{48} \)
  • (2) \( \frac{\pi}{16} \)
  • (3) \( \frac{\pi}{12} \)
  • (4) \( \frac{\pi}{8} \)
Correct Answer: (4) \( \frac{\pi}{8} \)
View Solution

Question 5:

Let \( y = y(x) \) be the solution of the differential equation \[ (3y^2 - 5x^2) y \, dx + 2x(x^2 - y^2) \, dy = 0, \]
such that \( y(1) = 1 \). Then \[ \left( y(2) \right)^3 - 12y(2) \, is equal to: \]

  • (1) \( 32\sqrt{2} \)
  • (2) \( 64 \)
  • (3) \( 16\sqrt{2} \)
  • (4) \( 32 \)
Correct Answer: (1) \( 32\sqrt{2} \)
View Solution

Question 6:

The set of all values of \( a^2 \) for which the line \( x + y = 0 \) bisects two distinct chords drawn from a point \( P\left( \frac{1 + a}{2}, \frac{1 - a}{2} \right) \) on the circle \[ 2x^2 + 2y^2 - (1 + a)x - (1 - a)y = 0 \]
is equal to:

  • (1) \( (8, \infty) \)
  • (2) \( (4, \infty) \)
  • (3) \( (0, 4) \)
  • (4) \( (2, 12) \)
Correct Answer: (1) \( (8, \infty) \)
View Solution

Question 7:

Among the relations \[ S = \left\{ (a, b) : a, b \in \mathbb{R} \setminus \{ 0 \}, a^2 + b^2 > 0 \right\} \]
And \[ T = \left\{ (a, b) : a, b \in \mathbb{R}, a^2 - b^2 \in \mathbb{Z} \right\} \]
which of the following is true?

  • (1) \( S \) is transitive but \( T \) is not.
  • (2) \( T \) is symmetric but \( S \) is not.
  • (3) Neither \( S \) nor \( T \) is transitive.
  • (4) Both \( S \) and \( T \) are symmetric.
Correct Answer: (2) \( T \) is symmetric but \( S \) is not.
View Solution

Question 8:

The equation \[ e^x + 8e^{2x} + 13e^x - 8e^x + 1 = 0, \quad x \in \mathbb{R} \]
has:

  • (1) two solutions and both are negative
  • (2) no solution
  • (3) four solutions, two of which are negative
  • (4) two solutions and only one of them is negative
Correct Answer: (1) two solutions and both are negative.
View Solution

Question 9:

The number of values of \( r \in \{ p, q, \neg p, \neg q \} \) for which \[ \left( (p \land q) \Leftrightarrow (r \vee q) \right) \land \left( (p \land r) \Leftrightarrow q \right) \]
is a tautology, is:

  • (1) 3
  • (2) 2
  • (3) 1
  • (4) 4
Correct Answer: (2) 2.
View Solution

Question 10:

Let \( f: \mathbb{R} \setminus \{ 2, 6 \} \to \mathbb{R} \) be the real-valued function defined as \[ f(x) = \frac{x^2 + 2x + 1}{x^2 - 8x + 12}. \]
Then the range of \( f \) is:

  • (1) \( \left( -\infty, \frac{-21}{4} \right] \cup [0, \infty) \)
  • (2) \( \left( -\infty, \frac{-21}{4} \right] \cup (0, \infty) \)
  • (3) \( \left( -\infty, \frac{-21}{4} \right] \cup \left[ \frac{21}{4}, \infty \right) \)
  • (4) \( \left[ \frac{-21}{4}, \infty \right) \cup [0, \infty) \)
Correct Answer: (1) \( \left( -\infty, \frac{-21}{4} \right] \cup [0, \infty) \).
View Solution

Question 11:

Evaluate the limit: \[ \lim_{x \to 1} \frac{\left( \sqrt{3x+1} + \sqrt{3x-1} \right)^6}{(x + \sqrt{x^2 - 1})^3 + \left( \sqrt{3x+1} - \sqrt{3x-1} \right)^6} \]

  • (1) is equal to 9
  • (2) is equal to 27
  • (3) does not exist
  • (4) is equal to \( \frac{27}{2} \)
Correct Answer: (2) is equal to 27
View Solution



We are asked to evaluate the following limit: \[ \lim_{x \to 1} \frac{\left( \sqrt{3x+1} + \sqrt{3x-1} \right)^6}{(x + \sqrt{x^2 - 1})^3 + \left( \sqrt{3x+1} - \sqrt{3x-1} \right)^6}. \]

Step 1:
First, substitute \( x = 1 \) directly into the expression. For \( x = 1 \), we get: \[ \sqrt{3(1)+1} = \sqrt{4} = 2, \quad \sqrt{3(1)-1} = \sqrt{2}. \]
Thus, \[ \left( \sqrt{3x+1} + \sqrt{3x-1} \right)^6 = (2 + \sqrt{2})^6, \quad \left( \sqrt{3x+1} - \sqrt{3x-1} \right)^6 = (2 - \sqrt{2})^6. \]

Step 2:
For the denominator, we evaluate the following at \( x = 1 \): \[ (x + \sqrt{x^2 - 1})^3 = (1 + \sqrt{0})^3 = 1. \]
Thus, the denominator becomes: \[ 1 + (2 - \sqrt{2})^6. \]

Step 3:
Now substitute into the limit expression: \[ \frac{(2 + \sqrt{2})^6}{1 + (2 - \sqrt{2})^6}. \]
Using the given values, this simplifies to 27. Therefore, the correct answer is 27. Quick Tip: For limits involving algebraic expressions, it is often useful to first substitute the value of \( x \) and then simplify. Check if any terms cancel or simplify easily for easier computation.


Question 12:

Let P be the plane, passing through the point \( (1, -1, -5) \) and perpendicular to the line joining the points \( (4, 1, -3) \) and \( (2, 4, 3) \). Then the distance of P from the point \( (3, -2, 2) \) is:

  • (1) 6
  • (2) 4
  • (3) 5
  • (4) 7
Correct Answer: (3) 5
View Solution

Question 13:

The absolute minimum value of the function \[ f(x) = |x^2 - x + 1| + \left\lfloor x^2 - x + 1 \right\rfloor, \quad where \, [t] \, denotes the greatest integer function, in the interval \, [-1, 2], \, is: \]

  • (1) \( \frac{3}{4} \)
  • (2) \( \frac{3}{2} \)
  • (3) \( \frac{1}{4} \)
  • (4) \( \frac{5}{4} \)
Correct Answer: (1) \( \frac{3}{4} \)
View Solution

Question 14:

Let the plane \( P: 8x + \alpha y + \alpha z + 12 = 0 \) be parallel to the line \[ L: \frac{x+2}{2} = \frac{y-3}{3} = \frac{z+4}{5}. \]
If the intercept of P on the y-axis is 1, then the distance between P and L is:

  • (1) \( \sqrt{14} \)
  • (2) \( \frac{6}{\sqrt{14}} \)
  • (3) \( \frac{\sqrt{2}}{7} \)
  • (4) \( \frac{\sqrt{7}}{2} \)
Correct Answer: (1) \( \sqrt{14} \)
View Solution

Question 15:

The foot of perpendicular from the origin \( O \) to a plane \( P \) which meets the coordinate axes at the points A, B, C is \( (2, 4, 4) \). If the volume of the tetrahedron \( OABC \) is 144 unit\(^3\), then which of the following points is NOT on \( P \)?

  • (1) \( (2, 2, 4) \)
  • (2) \( (0, 4, 4) \)
  • (3) \( (3, 0, 4) \)
  • (4) \( (0, 6, 6) \)
Correct Answer: (3) \( (3, 0, 4) \)
View Solution

Question 16:

Let the mean and standard deviation of marks of class A of 100 students be respectively 40 and \( \alpha > 0 \), and the mean and standard deviation of marks of class B of \( n \) students be respectively 55 and \( 30 - \alpha \). If the mean and variance of the marks of the combined class of \( 100 + n \) students are respectively 50 and 350, then the sum of variances of classes A and B is:

  • (1) 500
  • (2) 650
  • (3) 450
  • (4) 900
Correct Answer: (1) 500
View Solution

Question 17:

Let \[ \mathbf{a} = \hat{i} + 2\hat{j} + 3\hat{k}, \quad \mathbf{b} = \hat{i} - \hat{j} + 2\hat{k}, \quad \mathbf{c} = 5\hat{i} - 3\hat{j} + 3\hat{k} \]
be three vectors. If \( \mathbf{r} \) is a vector such that \( \mathbf{r} \times \mathbf{b} = \mathbf{c} \times \mathbf{b} \) and \( \mathbf{r} \cdot \mathbf{a} = 0 \), then \( 25|\mathbf{r}|^2 \) is equal to:

  • (1) 449
  • (2) 336
  • (3) 339
  • (4) 560
Correct Answer: (3) 339
View Solution

Question 18:

Let \( H \) be the hyperbola, whose foci are \( (1 \pm \sqrt{2}, 0) \) and eccentricity is \( \sqrt{2} \). Then the length of its latus rectum is:

  • (1) 2
  • (2) 3
  • (3) \( \frac{5}{2} \)
  • (4) \( \frac{3}{2} \)
Correct Answer: (1) 2
View Solution

Question 19:

Let \( \alpha > 0 \). If \[ \int_{\alpha}^{x} \frac{x}{\sqrt{x + \alpha - \sqrt{x}}} \, dx = \frac{16 + 20 \sqrt{2}}{15}, \]
then \( \alpha \) is equal to:

  • (1) 2
  • (2) 4
  • (3) \( \sqrt{2} \)
  • (4) \( 2\sqrt{2} \)
Correct Answer: (1) 2
View Solution

Question 20:

The complex number \[ z = \frac{i-1}{\cos \frac{\pi}{3} + i \sin \frac{\pi}{3}} \]
is equal to:

  • (1) \( \sqrt{2} \left( \cos \frac{5\pi}{12} + i \sin \frac{5\pi}{12} \right) \)
  • (2) \( \cos \frac{\pi}{12} - i \sin \frac{\pi}{12} \)
  • (3) \( \sqrt{2} \left( \cos \frac{\pi}{12} + i \sin \frac{\pi}{12} \right) \)
  • (4) \( \sqrt{2} \left( \cos \frac{5\pi}{12} - i \sin \frac{5\pi}{12} \right) \)
Correct Answer: (1) \( \sqrt{2} \left( \cos \frac{5\pi}{12} + i \sin \frac{5\pi}{12} \right) \)
View Solution

SECTION B

Question 21:

The coefficient of \( x^{-6} \), in the expansion of \[ \left( \frac{4x}{5} + \frac{5}{2x^2} \right)^9 , is: \]

Correct Answer: (1) 5040
View Solution

Question 22:

Let the area of the region \[ \left\{ (x, y): |2x - 1| \leq y \leq x^2 - x, 0 \leq x \leq 1 \right\} \quad be \, A. \]
Then \( (6A + 11)^2 \) is equal to:

Correct Answer: (1) 125
View Solution

Question 23:

If \[ \frac{(2n+1)P_{n-1}}{2nP_n} = \frac{11}{21}, \quad then \quad n^2 + n + 15 \, is equal to: \]

Correct Answer: (1) 45
View Solution

Question 24:

If the constant term in the binomial expansion of \[ \left( \frac{x^{5/2}}{2} - \frac{4}{x} \right)^9 is -84 and the coefficient of x^{-3} is 2\alpha\beta, \] \[ where \beta < 0 is an odd number, then |\alpha - \beta| is equal to: \]

Correct Answer: (1) 98
View Solution

Question 25:

Let \( \vec{a}, \vec{b}, \vec{c} \) be three vectors such that \[ |\vec{a}| = \sqrt{31}, \quad |\vec{b}| = 4, \quad |\vec{c}| = 2, \quad 2(\vec{a} \times \vec{b}) = 3(\vec{c} \times \vec{a}). \]
If the angle between \( \vec{b} \) and \( \vec{c} \) is \( \frac{2\pi}{3} \), then \( \left( \frac{\vec{a} \times \vec{c}}{\vec{a} \cdot \vec{b}} \right)^2 \) is equal to:

Correct Answer: (3) 4
View Solution

Question 26:

Let \( S \) be the set of all \( a \in \mathbb{N} \) such that the area of the triangle formed by the tangent at the point \( P(b, c), b, c \in \mathbb{N} \) on the parabola \[ y^2 = 2ax \quad and the lines \quad x = b, \, y = 0 \quad is \, 16 \, unit^2, then \quad \sum_{a \in S} a \, is equal to: \]

Correct Answer: (1) 146
View Solution

Question 27:

The sum \[ 1^2 - 2 \cdot 3^2 + 3.5^2 - 4.7^2 + 5.9^2 - \dots + 15.29^2 \, is: \]

Correct Answer: (1) 6952
View Solution

Question 28:

Let \( A \) be the event that the absolute difference between two randomly chosen real numbers in the sample space \[ [0, 60] \quad is less than or equal to \, a. \, If \, P(A) = \frac{11}{36}, \, then \, a \, is equal to: \]

Correct Answer: (10)
View Solution

Question 29:

Let \( A = [a_{ij}] \), where \( a_{ij} \in \mathbb{Z} \cap [0, 4], 1 \leq i, j \leq 2 \). The number of matrices \( A \) such that the sum of all entries is a prime number \( p \in \{2, 13\} \) is:

Correct Answer: (204)
View Solution

Question 30:

Let \( A \) be an \( n \times n \) matrix such that \( |A| = 2 \). If the determinant of the matrix \[ Adj (2 \cdot Adj (2A^{-1})) is 2^{84}, then n is equal to: \]

Correct Answer: (5)
View Solution


Also Check:

JEE Main 2023 Mathematics Analysis Jan 31 Shift 2

JEE Main 2023 Paper Analysis for Mathematics paper scheduled on January 31 Shift 2 will be updated here after the conclusion of the exam. Candidates will be able to check the topics with the highest weightage, difficulty level and memory-based Mathematics questions.

JEE Main 2023 Paper Analysis Jan 31 Shift 2 (After Exam)

JEE Main 2023 Mathematics Question Paper Pattern

Feature Question Paper Pattern
Examination Mode Computer-based Test
Exam Language 13 languages (English, Hindi, Assamese, Bengali, Gujarati, Kannada, Malayalam, Marathi, Odia, Punjabi, Tamil, Telugu, and Urdu)
Exam Duration 3 hours
Sectional Time Limit None
Mathematics Marks 100 marks
Total Number of Questions Asked 20 MCQs + 10 Numerical Type Questions
Total Number of Questions to be Answered 20 MCQs + 5 Numerical Type Questions
Marking Scheme +4 for each correct answer
Negative Marking -1 for each incorrect answer

Also Check:

JEE Main 2022 Question Paper

JEE Main 2023 aspirants can practice and check their exam prep level by attempting the previous year question papers as well. The table below shows JEE Main 2022 Question Paper PDF for B.E./B.Tech to practice.

JEE Main Previous Year Question Paper

JEE Main Questions

  • 1.
    Let \( f: \mathbb{R} \to \mathbb{R} \) be a function defined by \( f(x) = \left( 2 + 3a \right)x^2 + \left( \frac{a+2}{a-1} \right)x + b, a \neq 1 \). If \[ f(x + y) = f(x) + f(y) + 1 - \frac{2}{7}xy, \] then the value of \( 28 \sum_{i=1}^5 f(i) \) is:

      • 715
      • 675
      • 545
      • 735

    • 2.

      The motion of an airplane is represented by the velocity-time graph as shown below. The distance covered by the airplane in the first 30.5 seconds is                km.

        • 9
        • 6
        • 3
        • 12

      • 3.
        Let \( A = [a_{ij}] \) be a matrix of order 3 \(\times\) 3, with \(a_{ij} = (\sqrt{2})^{i+j}\). If the sum of all the elements in the third row of \( A^2 \) is \( \alpha + \beta\sqrt{2} \), where \(\alpha, \beta \in \mathbb{Z}\), then \(\alpha + \beta\) is equal to:

          • 280
          • 168
          • 210
          • 224

        • 4.
          Total number of non-bonded electrons present in \( \text{NO}_2 \); ion based on Lewis theory is:


            • 5.
              A compound 'X' absorbs 2 moles of hydrogen and 'X' upon oxidation with KMnO4 - H⁺ gives the following products:
              A compound 'X' absorbs 2 moles of hydrogen and 'X' upon oxidation with KMnO4
              The total number of \(\sigma\) bonds present in the compound 'X' is ----.


                • 6.
                  The kinetic energy of translation of the molecules in 50 g of CO\(_2\) gas at 17°C is:

                    • 4102.8 J
                    • 4205.5 J
                    • 3986.3 J
                    • 3582.7 J

                  Fees Structure

                  Structure based on different categories

                  CategoriesState
                  General1000
                  Women800
                  sc500
                  pwd500
                  Others900

                  Note: The application fee for choosing exam centers in India and countries other than India varies.

                  In case of any inaccuracy, Notify Us! 

                  Comments


                  No Comments To Show