JEE Main 2023 Mathematics Question Paper Jan 30 Shift 2- Download Paper with Solution PDF Here

Shivam Yadav's profile photo

Shivam Yadav

Educational Content Expert | Updated 3+ months ago

JEE Main 2023 Mathematics Question Paper Jan 30 Shift 2 is going to be updated here after the conclusion of the exam. Candidates will be able to download the memory-based JEE Main 2023 Mathematics Question Paper PDF with Solution and Answer Key for Jan 30 Shift 2 using the link below. JEE Main Mathematics Question Paper is divided into two sections, Section A with 20 MCQs and Section B with 10 numerical type questions. Candidates are required to answer all questions from Section A and any 5 questions from section B. (PDF Source: aakash.ac.in)

JEE Main 2023 Mathematics Question Paper Jan 30 Shift 2- Download PDF

JEE Main 2023 30 Jan Shift 2 Mathematics Question Paper with Solution PDF download iconDownload Check Solution

Question 61:

Consider the following statements:

P : I have fever

Q : I will not take medicine

R : I will take rest

The statement "If I have fever, then I will take medicine and I will take rest" is equivalent to:

  • (1) \( (~P) \vee (~Q) \wedge ((~P) \vee ~R) \)
  • (2) \( (~P) \vee (~Q) \wedge ((~P) \vee R) \)
  • (3) \( (P \vee Q) \wedge (~P) \vee R \)
  • (4) \( (P \vee ~Q) \wedge (P \vee ~R) \)
Correct Answer: (1)
View Solution

Question 62:

Let A be a point on the x-axis. Common tangents are drawn from A to the curves \( x^2 + y^2 = 8 \) and \( y^2 = 16x \). If one of these tangents touches the two curves at Q and R, then \( (QR)^2 \) is equal to:

  • (1) 64
  • (2) 76
  • (3) 81
  • (4) 72
Correct Answer: (4) 72
View Solution

Question 63:

Let \( q \) be the maximum integral value of \( p \) in \( [0, 10] \) for which the roots of the equation \( x^2 - px + \frac{5p}{4} = 0 \) are rational. Then the area of the region \( \{(x, y) : 0 \leq y \leq (x - q)^2, 0 \leq x \leq q \} \) is:

  • (1) 243
  • (2) 25
  • (3) \( \frac{125}{3} \)
  • (4) 164
Correct Answer: (1) 243
View Solution

Question 64:

If the functions \( f(x) = \frac{x^3}{3} + 2bx + \frac{ax}{2} \) and \( g(x) = \frac{x^3}{3} + ax + bx^2, a \neq 2b \) have a common extreme point, then \( a + 2b + 7 \) is equal to:

  • (1) 4
  • (2) \( \frac{3}{2} \)
  • (3) 3
  • (4) 6
Correct Answer: (4) 6
View Solution

Question 65:

The range of the function \( f(x) = \sqrt{3 - x + \sqrt{2 + x}} \) is:

  • (1) \( [\sqrt{5}, \sqrt{10}] \)
  • (2) \( [2\sqrt{2}, \sqrt{11}] \)
  • (3) \( [\sqrt{5}, \sqrt{13}] \)
  • (4) \( [\sqrt{2}, \sqrt{7}] \)
Correct Answer: (1) \( [\sqrt{5}, \sqrt{10}] \)
View Solution

Question 66:

The solution of the differential equation \[ \frac{dy}{dx} = \frac{x^2 + 3y^2}{3x^2 + y^2}, \, y(1) = 0 is: \]

  • (1) \(\log_e |x + y| - \frac{xy}{(x + y)^2} = 0\)
  • (2) \(\log_e |x + y| + \frac{xy}{(x + y)^2} = 0\)
  • (3) \(\log_e |x + y| + \frac{2xy}{(x + y)^2} = 0\)
  • (4) \(\log_e |x + y| - \frac{2xy}{(x + y)^3} = 0\)
Correct Answer: (3) \(\log_e |x + y| + \frac{2xy}{(x + y)^2} = 0\)
View Solution

Question 67:

Let \( x = \left( 8\sqrt{3}+13 \right)^{13} \) and \( y = \left( 7\sqrt{2}+9 \right)^9 \). If \( [t] \) denotes the greatest integer \( \leq t \), then

  • (1) \( [x] + [y] \) is even
  • (2) \( [x] \) is odd but \( [y] \) is even
  • (3) \( [x] \) is even but \( [y] \) is odd
  • (4) Both \( [x] \) and \( [y] \) are both odd
Correct Answer: (1) \( [x] + [y] \) is even
View Solution

Question 68:

A vector \( \mathbf{v} \) in the first octant is inclined to the x-axis at 60°, to the y-axis at 45° and to the z-axis at an acute angle. If a plane passing through the points \( \left( \sqrt{2}, -1, 1 \right) \) and \( (a, b, c) \), is normal to \( \mathbf{v} \), then
 

  • (1) \( \sqrt{2}a + b + c = 1 \)
  • (2) \( a + b + \sqrt{2}c = 1 \)
  • (3) \( a + \sqrt{2}b + c = 1 \)
  • (4) \( \sqrt{2}a - b + c = 1 \)
Correct Answer: (3) \( a + \sqrt{2}b + c = 1 \)
View Solution

Question 69:

Let f, g and h be the real valued functions defined on \( \mathbb{R} \) as \( f(x) = \left\lbrace \begin{array}{ll} \frac{x}{|x|}, & x \neq 0
\end{array} \right. \)

  • (1) \( f \) is continuous at \( x = 0 \)
  • (2) \( g \) is continuous at \( x = 0 \)
  • (3) \( h \) is continuous at \( x = 0 \)
  • (4) \( f, g, h \) are continuous at \( x = 0 \)
Correct Answer: (1) \( f \) is continuous at \( x = 0 \)
View Solution

Question 70:

The number of ways of selecting two numbers a and b, \( a \in \{2, 4, 6, \dots, 100\}\) and \( b \in \{1, 3, 5, 7, \dots, 99\} \) such that 2 is the remainder when \( a + b \) is divided by 23 is:

  • (1) 186
  • (2) 54
  • (3) 108
  • (4) 268
Correct Answer: (3) 108
View Solution

Question 71:

If \( P \) is a 3x3 real matrix such that \( P^T = aP + (a-1)I \), where \( a > 1 \), then:

  • (1) P is a singular matrix
  • (2) \( |Adj P| > 1 \)
  • (3) \( |Adj P| = \frac{1}{2} \)
  • (4) \( |Adj P| = 1 \)
Correct Answer: (4) \( |\text{Adj} P| = 1 \)
View Solution

Question 72:

Let \( \lambda \in \mathbb{R}, \, \mathbf{a} = \lambda i + 2j - 3k, \, \mathbf{b} = i - \lambda j + 2k \). If \( \left( (\mathbf{a} + \mathbf{b}) \times (\mathbf{a} \times \mathbf{b}) \right) \times (\mathbf{a} - \mathbf{b}) = 8i - 40j - 24k \), then \( |\lambda (\mathbf{a} + \mathbf{b}) \times (\mathbf{a} - \mathbf{b})|^2 \) is equal to ......

  • (1) 140
  • (2) 132
  • (3) 144
  • (4) 136
Correct Answer: (1) 140
View Solution

Question 73:

Let \( \mathbf{a} \) and \( \mathbf{b} \) be two vectors. Let \( |\mathbf{a}| = 1, |\mathbf{b}| = 4 \) and \( \mathbf{a} \cdot \mathbf{b} = 2 \). If \( \mathbf{c} = (2\mathbf{a} \times \mathbf{b}) - 3\mathbf{b} \), then the value of \( \mathbf{b} \cdot \mathbf{c} \) is

  • (1) -24
  • (2) -48
  • (3) -84
  • (4) -60
Correct Answer: (2) -48
View Solution

Question 74:

Let \( a_1 = 1, a_2, a_3, a_4, \dots \) be consecutive natural numbers. Then
\[ \tan^{-1} \left( \frac{1}{1 + a_1 a_2} \right) + \tan^{-1} \left( \frac{1}{1 + a_2 a_3} \right) + \dots + \tan^{-1} \left( \frac{1}{1 + a_{2021}a_{2022}} \right) \]

is equal to:

  • (1) \( \frac{\pi}{4} - \cot^{-1}(2022) \)
  • (2) \( \cot^{-1}(2022) - \frac{\pi}{4} \)
  • (3) \( \tan^{-1}(2022) - \frac{\pi}{4} \)
  • (4) \( \frac{\pi}{4} - \tan^{-1}(2022) \)
Correct Answer: (1) \( \frac{\pi}{4} - \cot^{-1}(2022) \)
View Solution

Question 75:

The parabolas: \( ax^2 + 2bx + cy = 0 \) and \( dx^2 + 2ex + fy = 0 \) intersect on the line \( y = 1 \). If \( a, b, c, d, e, f \) are positive real numbers and \( a, b, c, d, e, f \) are in G.P., then

  • (1) \( d, e, f \) are in A.P.
  • (2) \( \frac{d}{a}, \frac{e}{b}, \frac{f}{c} \) are in G.P.
  • (3) \( \frac{d}{a}, \frac{e}{b}, \frac{f}{c} \) are in A.P.
  • (4) \( d, e, f \) are in G.P.
Correct Answer: (3) \( \frac{d}{a}, \frac{e}{b}, \frac{f}{c} \) are in A.P.
View Solution

Question 76:

If a plane passes through the points \( (-1, k, 0), (2, k, -1), (1, 1, 2) \) and is parallel to the line \( \frac{x-1}{1} = \frac{2y+1}{2} = \frac{z+1}{-1} \), then the value of \( \frac{k^2+1}{(k-1)(k-2)} \) is:

  • (1) \( \frac{17}{5} \)
  • (2) \( \frac{5}{17} \)
  • (3) \( \frac{6}{13} \)
  • (4) \( \frac{13}{6} \)
Correct Answer: (4) \( \frac{13}{6} \)
View Solution

Question 77:

Let a, b, c > 1, \( a^3, b^3 \) and \( c^3 \) be in A.P., and \( \log_b a, \log_a c \) and \( \log_c b \) be in G.P. If the sum of the first 20 terms of an A.P., whose first term is \( \frac{a + 4b + c}{3} \) and the common difference is \( \frac{a - 8b + c}{10} = -444 \), then \( abc \) is equal to:

  • (1) 343
  • (2) 216
  • (3) \( 343 \)
  • (4) \( \frac{125}{8} \)
Correct Answer: (2) 216
View Solution

Question 78:

Let \( S \) be the set of all values of \( a_1 \) for which the mean deviation about the mean of 100 consecutive positive integers \( a_1, a_2, a_3, \dots, a_{100} \) is 25. Then \( S \) is:

  • (1) \( \emptyset \)
  • (2) \( \{99\} \)
  • (3) \( \mathbb{N} \)
  • (4) \( \{\} \)
Correct Answer: (3) \( \mathbb{N} \)
View Solution

Question 79:

\(\lim_{n \to \infty} \left( 3n \left[ 4 + \left( 2 + \frac{1}{n} \right)^2 + \left( 2 + \frac{2}{n} \right)^2 + \dots + \left( 3 - \frac{1}{n} \right)^2 \right] \right)\)

  • (1) 12
  • (2) \( \frac{19}{3} \)
  • (3) 0
  • (4) 19
Correct Answer: (4) 19
View Solution

Question 80:

For \( \alpha, \beta \in \mathbb{R} \), suppose the system of linear equations \( x - y + z = 5 \) \( 2x + 2y + \alpha z = 8 \) \( 3x - y + 4z = \beta \)

  • (1) \( x^2 - 10x + 16 = 0 \)
  • (2) \( x^2 + 18x + 56 = 0 \)
  • (3) \( x^2 - 18x + 56 = 0 \)
  • (4) \( x^2 + 14x + 24 = 0 \)
Correct Answer: (3)
View Solution

Question 81:

\( 50th root of a number x is 12 and 50th root of another number y is 18 \). Then the remainder obtained on dividing \( (x + y) \) by 25 is .......

Correct Answer:
View Solution

Question 82:

Let \( A = \{ 1, 2, 3, 5, 8, 9 \} \). Then the number of possible functions \( f : A \to A \) such that \( f(m \cdot n) = f(m) \cdot f(n) \) for every \( m, n \in A \) with \( m \cdot n \in A \) is equal to ........

Correct Answer:
View Solution

Question 83:

Let \( P(a_1, b_1) \) and \( Q(a_2, b_2) \) be two distinct points on a circle with center \( C(\sqrt{2}, \sqrt{3}) \). Let \( O \) be the origin and \( OC \) be perpendicular to both \( CP \) and \( CQ \). If the area of the triangle \( OPC \) is \( \frac{\sqrt{35}}{2} \), then \( a_1^2 + a_2^2 + b_1^2 + b_2^2 \) is equal to .......

Correct Answer:
View Solution

Question 84:

The 8th common term of the series \( S_1 = 3 + 7 + 11 + 15 + 19 + \dots \), \( S_2 = 1 + 6 + 11 + 16 + 21 + \dots \),
is .........

Correct Answer:
View Solution

Question 85:

Let a line L pass through the point \( P(2, 3, 1) \) and be parallel to the line \( x + 3y - 2z - 2 = 0 \) i.e. \( x - y + 2z = 0 \). If the distance of L from the point \( (5, 3, 8) \) is \( \alpha \), then \( 3\alpha^2 \) is equal to ........

Correct Answer:
View Solution

Question 86:

If \( \int \sqrt{\sec 2x - 1} \, dx = \alpha \log_e \left( \cos 2x + \beta \right) + \sqrt{\cos 2x \left( 1 + \cos 2x \right) \left( \frac{1}{\beta} \right)} \) + constant, then \( \beta - \alpha \) is equal to ........

Correct Answer:
View Solution

Question 87:

If the value of real number \( a > 0 \) for which \( x^2 - 5ax + 1 = 0 \) and \( x^2 - ax - 5 = 0 \) have a common real root is \( \frac{3}{\sqrt{2}} \), then \( \beta \) is equal to .......

Correct Answer:
View Solution

Question 88:

The number of seven-digit odd numbers that can be formed using all the seven digits 1, 2, 2, 2, 3, 3, 5 is ........

Correct Answer:
View Solution

Question 89:

A bag contains six balls of different colours. Two balls are drawn in succession with replacement. The probability that both the balls are of the same colour is \( p \). Next four balls are drawn in succession with replacement and the probability that exactly three balls are of the same colours is \( q \). If \( p : q = m : n \), where \( m \) and \( n \) are coprime, then \( m + n \) is equal to ..........

Correct Answer:
View Solution

Question 90:

Let A be the area of the region \( \{ (x, y) : y \geq x^2, y \geq (1 - x)^2, y \leq 2x(1 - x) \} \).Then 540A is equal to .......

Correct Answer:
View Solution

Also Check:

JEE Main 2023 Mathematics Analysis Jan 30 Shift 2

JEE Main 2023 Paper Analysis for Mathematics paper scheduled on January 30 Shift 2 will be updated here after the conclusion of the exam. Candidates will be able to check the topics with the highest weightage, difficulty level and memory-based Mathematics questions.

JEE Main 2023 Paper Analysis Jan 30 Shift 2 (After Exam)

JEE Main 2023 Mathematics Question Paper Pattern

Feature Question Paper Pattern
Examination Mode Computer-based Test
Exam Language 13 languages (English, Hindi, Assamese, Bengali, Gujarati, Kannada, Malayalam, Marathi, Odia, Punjabi, Tamil, Telugu, and Urdu)
Exam Duration 3 hours
Sectional Time Limit None
Mathematics Marks 100 marks
Total Number of Questions Asked 20 MCQs + 10 Numerical Type Questions
Total Number of Questions to be Answered 20 MCQs + 5 Numerical Type Questions
Marking Scheme +4 for each correct answer
Negative Marking -1 for each incorrect answer

Also Check:

JEE Main 2022 Question Paper

JEE Main 2023 aspirants can practice and check their exam prep level by attempting the previous year question papers as well. The table below shows JEE Main 2022 Question Paper PDF for B.E./B.Tech to practice.

JEE Main Previous Year Question Paper

JEE Main Questions

  • 1.

    The least acidic compound, among the following is

      • D
      • A
      • B
      • C

    • 2.
      A 400 g solid cube having an edge of length \(10\) cm floats in water. How much volume of the cube is outside the water? (Given: density of water = \(1000 { kg/m}^3\))

        • \( 600 { cm}^3 \)
        • \( 4000 { cm}^3 \)
        • \( 1400 { cm}^3 \)
        • \( 400 { cm}^3 \)

      • 3.

        Choose the correct set of reagents for the following conversion:

          • \( \text{Cl}_2/\text{Fe}; \text{Br}_2/\text{anhy.} \text{AlCl}_3; \text{aq. KOH} \)
          • \( \text{Br}_2/\text{Fe}; \text{Cl}_2, \Delta; \text{alc. KOH} \)
          • \( \text{Cl}_2/\text{anhy.} \text{AlCl}_3; \text{Br}_2/\text{Fe}; \text{alc. KOH} \)
          • \( \text{Br}_2/\text{anhy.} \text{AlCl}_3; \text{Cl}_2, \Delta; \text{aq. KOH} \)

        • 4.

          The motion of an airplane is represented by the velocity-time graph as shown below. The distance covered by the airplane in the first 30.5 seconds is                km.

            • 9
            • 6
            • 3
            • 12

          • 5.


            • 6.
              An infinite wire has a circular bend of radius \( a \), and carrying a current \( I \) as shown in the figure. The magnitude of the magnetic field at the origin \( O \) of the arc is given by:
              An infinite wire has a circular bend of radius

                • \( \frac{\mu_0 I}{4 \pi a} \left( \frac{3\pi}{2} + 2 \right) \)
                • \( \frac{\mu_0 I}{2 \pi a} \left( \frac{\pi}{2} + 2 \right) \)
                • \( \frac{\mu_0 I}{4 \pi a} \left( \frac{3\pi}{2} \right) \)
                • \( \frac{\mu_0 I}{2 \pi a} \left( \frac{3\pi}{2} + 1 \right) \)

              Fees Structure

              Structure based on different categories

              CategoriesState
              General1000
              Women800
              sc500
              pwd500
              Others900

              Note: The application fee for choosing exam centers in India and countries other than India varies.

              In case of any inaccuracy, Notify Us! 

              Comments


              No Comments To Show