JEE Main 2023 Mathematics Question Paper Jan 25 Shift 1- Download PDF

Shivam Yadav's profile photo

Shivam Yadav

Educational Content Expert | Updated 3+ months ago

JEE Main 2023 Mathematics Question Paper Jan 25 Shift 1 is available here. Candidates can download JEE Main 2023 Mathematics Question Paper PDF with Answer Key for Jan 25 Shift 1 using the link below. JEE Main Mathematics Question Paper is divided into two sections, Section A with 20 MCQs and Section B with 10 numerical type questions. Candidates are required to answer all questions from Section A and any 5 questions from section B.

Related Links:

JEE Main 2023 Mathematics Question Paper Jan 25 Shift 1- Download PDF

JEE Main 2023 25 Jan Shift 1 Mathematics Question Paper with Solution PDF download iconDownload Check Solution

Question 1:

Let \(M\) be the maximum value of the product of two positive integers when their sum is \(66\). Let the sample space \(S = \{x \in \mathbb{Z} : (66 - x)x \geq \frac{5}{9}M\}\) and the event \(A = \{x \in S : x is a multiple of 3\}\). Then \(P(A)\) is equal to:

  • (A) \(\frac{15}{44}\)
  • (B) \(\frac{1}{3}\)
  • (C) \(\frac{7}{22}\)
  • (D) \(\frac{1}{2}\)
Correct Answer: (B) \(\frac{1}{3}\)
View Solution

Question 2:

Let \(\vec{a}, \vec{b}, \vec{c}\) be three non-zero vectors such that \(\vec{b} \cdot \vec{c} = 0\) and \(\vec{a} \times \vec{b} = \frac{\vec{b} - \vec{c}}{2}\). If \(\vec{d}\) is a vector such that \(\vec{b} \cdot \vec{d} = \vec{a} \cdot \vec{b}\), then \((\vec{a} \times \vec{b}) \cdot (\vec{c} \times \vec{d})\) is equal to:

  • (A) \(1\)
  • (B) \(\frac{1}{4}\)
  • (C) \(2\)
  • (D) \(\frac{1}{2}\)
Correct Answer: (D) \(\frac{1}{2}\)
View Solution

Question 3:

Let \(y = y(x)\) be the solution curve of the differential equation \[ \frac{dy}{dx} = \frac{y}{x}(1 + xy^2(1 + \log x)), \quad x > 0, \, y(1) = 3. \]
Then \(\frac{y^2(x){9}\) is equal to:

  • (A) \(\frac{x^2}{5 - 2x^3(2 + \log x^3)\)
  • (B) \(\frac{x^2}{2x^3(2 + \log x^3) - 3}\)
  • (C) \(\frac{x^2}{3x^3(1 + \log x^2) - 2}\)
  • (D) \(\frac{x^2}{7 - 3x^3(2 + \log x^2)\)
Correct Answer: (A) \(\frac{x^2}{5 - 2x^3(2 + \log x^3)\)
View Solution

Question 4:

The value of \[ \lim_{n \to \infty} \frac{1 + 2 - 3 + 4 + 5 - 6 + \ldots + (3n - 2) + (3n - 1) - 3n}{\sqrt{2n^4 + 4n + 3} - \sqrt{n^4 + 5n + 4}} \]
is:

  • (A) \(\frac{\sqrt{2} + 1}{2}\)
  • (B) \(3(\sqrt{2} + 1)\)
  • (C) \(\frac{3}{2}(\sqrt{2} + 1)\)
  • (D) \(\frac{3}{2}\sqrt{2}\)
Correct Answer:(C) \(\frac{3}{2}(\sqrt{2} + 1)\)
View Solution

Question 5:

The points of intersection of the line \(ax + by = 0\), \((a \neq b)\) and the circle \(x^2 + y^2 - 2x = 0\) are \(A(\alpha, 0)\) and \(B(1, \beta)\). The image of the circle with \(AB\) as a diameter in the line \(x + y + 2 = 0\) is:

  • (A) \(x^2 + y^2 + 5x + 5y + 12 = 0\)
  • (B) \(x^2 + y^2 + 3x + 5y + 8 = 0\)
  • (C) \(x^2 + y^2 + 3x + 3y + 4 = 0\)
  • (D) \(x^2 + y^2 - 5x - 5y + 12 = 0\)
Correct Answer: (A) \(x^2 + y^2 + 5x + 5y + 12 = 0\)
View Solution

Question 6:

The mean and variance of the marks obtained by the students in a test are 10 and 4 respectively. Later, the marks of one of the students is increased from 8 to 12. If the new mean of the marks is 10.2, then their new variance is equal to:

  • (A) \(4.04\)
  • (B) \(4.08\)
  • (C) \(3.96\)
  • (D) \(3.92\)
Correct Answer: (C) \(3.96\)
View Solution

Question 7:

Let \[ y(x) = (1 + x)(1 + x^2)(1 + x^4)(1 + x^8)(1 + x^{16}). \]
Then \(y' - y''\) at \(x = -1\) is equal to:

  • (A) \(976\)
  • (B) \(464\)
  • (C) \(496\)
  • (D) \(944\)
Correct Answer: (C) \(496\)
View Solution

Question 8:

The vector \(\vec{a} = -\hat{i} + 2\hat{j} + \hat{k}\) is rotated through a right angle, passing through the y-axis in its way, and the resulting vector is \(\vec{b}\). Then the projection of \(3\vec{a} + \sqrt{2}\vec{b}\) on \(\vec{c} = 5\hat{i} + 4\hat{j} + 3\hat{k}\) is:

  • (A) \(3\sqrt{2}\)
  • (B) 1
  • (C) \(\sqrt{6}\)
  • (D) \(2\sqrt{3}\)
Correct Answer: (A) \(3\sqrt{2}\)
View Solution

Question 9:

The minimum value of the function \[ f(x) = \int_{0}^{2} e^{|k-t|} dt \]
is:

  • (A) \(2(e - 1)\)
  • (B) \(2e - 1\)
  • (C) 2
  • (D) \(e(e - 1)\)
Correct Answer: (A) \(2(e - 1)\)
View Solution

Question 10:

Consider the lines \(L_1\) and \(L_2\) given by \[ L_1: \frac{x-1}{2} = \frac{y-3}{2} = \frac{z-2}{2}, \quad L_2: \frac{x-2}{1} = \frac{y-2}{2} = \frac{z-3}{3}. \]
A line \(L_3\) having direction ratios \(1, -1, -2\) intersects \(L_1\) and \(L_2\) at the points \(P\) and \(Q\) respectively. Then the length of line segment \(PQ\) is:

  • (A) \(2\sqrt{6}\)
  • (B) \(3\sqrt{2}\)
  • (C) \(4\sqrt{3}\)
  • (D) 4
Correct Answer: (A) \(2\sqrt{6}\)
View Solution

Question 11:

Let \(x = 2\) be a local minima of the function \[ f(x) = 2x^4 - 18x^2 + 8x + 12, \quad x \in (-4, 4). \]
If \(M\) is the local maximum value of the function \(f(x)\) in \((-4, 4)\), then \(M\) is:

  • (A) \(12\sqrt{6} - \frac{33}{2}\)
  • (B) \(12\sqrt{6} - \frac{31}{2}\)
  • (C) \(18\sqrt{6} - \frac{33}{2}\)
  • (D) \(18\sqrt{6} - \frac{31}{2}\)
Correct Answer: (A) \(12\sqrt{6} - \frac{33}{2}\)
View Solution

Question 12:

Let \(z_1 = 2 + 3i\) and \(z_2 = 3 + 4i\). The set \[ S = \{ z \in \mathbb{C} : |z - z_1|^2 - |z - z_2|^2 = |z_1 - z_2|^2 \} \]
 represents a:

  • (A) straight line with sum of its intercepts on the coordinate axes 14
  • (B) hyperbola with the length of the transverse axis 7
  • (C) straight line with the sum of its intercepts on the coordinate axes equals \(-18\)
  • (D) hyperbola with eccentricity 2
Correct Answer: (A) straight line with sum of its intercepts on the coordinate axes 14
View Solution

Question 13:

The distance of the point \((6, -2\sqrt{2})\) from the common tangent \(y = mx + c, \, m > 0\), of the curves \(x = 2y^2\) and \(x = 1 + y^2\) is:

  • (A) \(\frac{1}{3}\)
  • (B) \(5\)
  • (C) \(\frac{14}{3}\)
  • (D) \(5\sqrt{3}\)
Correct Answer: (2)
View Solution

Question 14:

Let \(S_1\) and \(S_2\) be respectively the sets of all \(a \in \mathbb{R} - \{0\}\) for which the system of linear equations: \[ \begin{aligned} ax + 2ay - 3az &= 1,
(2a + 1)x + (2a + 3)y + (a + 1)z &= 2,
(3a + 5)x + (a + 5)y + (a + 2)z &= 3, \end{aligned} \]
has unique solution and infinitely many solutions. Then:

  • (A) \(n(S_1) = 2\) and \(S_2\) is an infinite set
  • (B) \(S_1\) is an infinite set and \(n(S_2) = 2\)
  • (C) \(S_1 = \emptyset\) and \(S_2 = \mathbb{R} - \{0\}\)
  • (D) \(S_1 = \mathbb{R} - \{0\}\) and \(S_2 = \emptyset\)
Correct Answer: (D) \(S_1 = \mathbb{R} - \{0\}\) and \(S_2 = \emptyset\)
View Solution

Question 15:

Let \(f(x) = \int \frac{2x}{x^2 + 1}(x^2 + 3) \, dx\). If \(f(3) = \frac{1}{2}(\log_e 5 - \log_e 6)\), then \(f(4)\) is equal to:

  • (A) \(\frac{1}{2}(\log_e 17 - \log_e 19)\)
  • (B) \(\log_e 17 - \log_e 18\)
  • (C) \(\frac{1}{2}(\log_e 19 - \log_e 17)\)
  • (D) \(\log_e 19 - \log_e 17\)
Correct Answer: (A) \(\frac{1}{2}(\log_e 17 - \log_e 19)\)
View Solution

Question 16:

The statement \( (p \land (\sim q)) \Rightarrow (p \Rightarrow (\sim q)) \) is:

  • (A) Equivalent to \( (\sim p) \lor (\sim q) \)
  • (B) A tautology
  • (C) Equivalent to \( p \lor q \)
  • (D) A contradiction
Correct Answer: (B) A tautology
View Solution

Question 17:

Let \(f : (0, 1) \to \mathbb{R}\) be a function defined by \[ f(x) = \frac{1}{1 - e^{-x}}, \]
and \[ g(x) = (f(-x) - f(x)). \]
Consider two statements:

[(I)] \(g\) is an increasing function in \((0, 1)\),
[(II)] \(g\) is one-one in \((0, 1)\).

Then:

  • (A) Only (I) is true
  • (B) Only (II) is true
  • (C) Neither (I) nor (II) is true
  • (D) Both (I) and (II) are true
Correct Answer: (D) Both (I) and (II) are true
View Solution

Question 18:

The distance of the point P(4, 6, -2) from the line passing through the point \((-3, 2, 3)\) and parallel to a line with direction ratios 3, 3, -1 is equal to:

  • (A) 3
  • (B) \(\sqrt{6}\)
  • (C) \(2\sqrt{3}\)
  • (D) \(\sqrt{14}\)
Correct Answer: (D) \(\sqrt{14}\)
View Solution

Question 19:

Let \(x, y, z > 1\) and \[ A = \begin{bmatrix} 1 & \log_x y & \log_x z
\log_y x & 2 & \log_y z
\log_z x & \log_z y & 3 \end{bmatrix}. \]
Then \(adj(adj A^2)\) is equal to:

  • (A) \(6^4\)
  • (B) \(2^8\)
  • (C) \(4^8\)
  • (D) \(2^4\)
Correct Answer: (B) \(2^8\)
View Solution

Question 20:

If \(a_r\) is the coefficient of \(x^{10-r}\) in the binomial expansion of \((1 + x)^{10}\), then \[ \sum_{r=1}^{10} r^3 \left( \frac{a_r}{a_{r-1}} \right)^2 is equal to: \]

  • (A) 4895
  • (B) 1210
  • (C) 5445
  • (D) 3025
Correct Answer: (B) 1210
View Solution

Question 21:

Number of Non-Empty Subsets with Sum Divisible by 3

Problem: Let \( S = \{1, 2, 3, 5, 7, 10, 11\} \). The number of non-empty subsets of \( S \) such that the sum of their elements is divisible by 3 is __.

Correct Answer: (43)
View Solution

Question 22:

For some \( a, b, c \in \mathbb{N} \), let \( f(x) = ax - 3 \) and \( g(x) = x^b + c \), \( x \in \mathbb{R} \). If \( (f \circ g)^{-1}(x) = \left(\frac{x - 7}{2}\right)^{1/3} \), then \( (f \circ g)(ac) + (g \circ f)(b) \) is equal to __.

Correct Answer: (2039)
View Solution

Question 23:

The vertices of a hyperbola \( H \) are \( (\pm 6, 0) \) and its eccentricity is \( \frac{\sqrt{5}}{2} \). Let \( N \) be the normal to \( H \) at a point in the first quadrant and parallel to the line \( \sqrt{2}x + y = 2\sqrt{2} \). If \( d \) is the length of the line segment of \( N \) between \( H \) and the y-axis, then \( d^2 \) is equal to __.

Correct Answer: (216)
View Solution

Question 24:

Let \( S = \left\{\alpha : \log_2 \left(9^{2\alpha-4} + 13\right) - \log_2 \left(\frac{5}{2} \cdot 3^{2\alpha-4} + 1\right) = 2 \right\}. \)
Then the maximum value of \( \beta \) for which the equation \[ x^2 - 2\left(\sum_{\alpha \in S} \alpha\right)x + \sum_{\alpha \in S} (\alpha + 1)^2 \beta = 0 \]
has real roots, is __.

Correct Answer: (25)
View Solution

Question 25:

The constant term in the expansion of \( \left(2x + \frac{1}{x^7} + 3x^2\right)^5 \) is __.

Correct Answer: (1080)
View Solution

Question 26:

Let \( A_1, A_2, A_3 \) be the three A.P. with the same common difference \( d \) and having their first terms as \( A, A+1, A+2 \), respectively. Let \( a, b, c \) be the 7th, 9th, and 17th terms of \( A_1, A_2, A_3 \), respectively, such that \[ \begin{vmatrix} a & 7 & 1
2b & 17 & 1
c & 17 & 1 \end{vmatrix} + 70 = 0. \]
If \( a = 29 \), then the sum of the first 20 terms of an AP whose first term is \( c - a - b \) and common difference is \( \frac{d}{12} \), is equal to __.

Correct Answer: (495)
View Solution

Question 27:

If the sum of all the solutions of \[ \tan^{-1}\left(\frac{2x}{1-x^2}\right) + \cot^{-1}\left(\frac{1-x^2}{2x}\right) = \frac{\pi}{3}, \]
where \( -1 < x < 1, x \neq 0 \), is \( \alpha - \frac{4}{\sqrt{3}} \), then \( \alpha \) is equal to __.

Correct Answer: (2)
View Solution

Question 28:

Let the equation of the plane passing through the line \[ x - 2y - z - 5 = 0 \quad and \quad x + y + 3z - 5 = 0, \]
and parallel to the line \[ x + y + 2z - 7 = 0 \quad and \quad 2x + 3y + z - 2 = 0, \]
be \( ax + by + cz = 65 \). Then the distance of the point \( (a, b, c) \) from the plane \( 2x + 2y - z + 16 = 0 \) is __.

Correct Answer: (9)
View Solution

Question 29:

Let \( x \) and \( y \) be distinct integers where \( 1 \leq x \leq 25 \) and \( 1 \leq y \leq 25 \). Then, the number of ways of choosing \( x \) and \( y \), such that \( x + y \) is divisible by 5, is __.

Correct Answer: (120)
View Solution

Question 30:

It the area enclosed by the parabolas \( P_1: 2y = 5x^2 \) and \( P_2: x^2 - y + 6 = 0 \) is equal to the area enclosed by \( P_1 \) and \( y = \alpha x, \alpha > 0 \), then \( \alpha^3 \) is equal to __.

Correct Answer: (600)

View Solution


Also Check:

JEE Main 2023 Mathematics Analysis Jan 25 Shift 1

JEE Main 2023 Paper Analysis for Mathematics paper conducted on January 25 Shift 1 is updated here. Candidates can check the topics with the highest weightage, difficulty level and memory-based Mathematics questions.

JEE Main 2023 Mathematics Question Paper Pattern

Feature Question Paper Pattern
Examination Mode Computer-based Test
Exam Language 13 languages (English, Hindi, Assamese, Bengali, Gujarati, Kannada, Malayalam, Marathi, Odia, Punjabi, Tamil, Telugu, and Urdu)
Exam Duration 3 hours
Sectional Time Limit None
Mathematics Marks 100 marks
Total Number of Questions Asked 20 MCQs + 10 Numerical Type Questions
Total Number of Questions to be Answered 20 MCQs + 5 Numerical Type Questions
Marking Scheme +4 for each correct answer
Negative Marking -1 for each incorrect answer

Also Check:

JEE Main 2022 Question Paper

JEE Main 2023 aspirants can practice and check their exam prep level by attempting the previous year question papers as well. The table below shows JEE Main 2022 Question Paper PDF for B.E./B.Tech to practice.

JEE Main Previous Year Question Paper

JEE Main Questions

  • 1.
    Let \( f: \mathbb{R} \to \mathbb{R} \) be a function defined by \( f(x) = \left( 2 + 3a \right)x^2 + \left( \frac{a+2}{a-1} \right)x + b, a \neq 1 \). If \[ f(x + y) = f(x) + f(y) + 1 - \frac{2}{7}xy, \] then the value of \( 28 \sum_{i=1}^5 f(i) \) is:

      • 715
      • 675
      • 545
      • 735

    • 2.

      Choose the correct set of reagents for the following conversion:

        • \( \text{Cl}_2/\text{Fe}; \text{Br}_2/\text{anhy.} \text{AlCl}_3; \text{aq. KOH} \)
        • \( \text{Br}_2/\text{Fe}; \text{Cl}_2, \Delta; \text{alc. KOH} \)
        • \( \text{Cl}_2/\text{anhy.} \text{AlCl}_3; \text{Br}_2/\text{Fe}; \text{alc. KOH} \)
        • \( \text{Br}_2/\text{anhy.} \text{AlCl}_3; \text{Cl}_2, \Delta; \text{aq. KOH} \)

      • 3.
        A compound 'X' absorbs 2 moles of hydrogen and 'X' upon oxidation with KMnO4 - H⁺ gives the following products:
        A compound 'X' absorbs 2 moles of hydrogen and 'X' upon oxidation with KMnO4
        The total number of \(\sigma\) bonds present in the compound 'X' is ----.


          • 4.
            An infinite wire has a circular bend of radius \( a \), and carrying a current \( I \) as shown in the figure. The magnitude of the magnetic field at the origin \( O \) of the arc is given by:
            An infinite wire has a circular bend of radius

              • \( \frac{\mu_0 I}{4 \pi a} \left( \frac{3\pi}{2} + 2 \right) \)
              • \( \frac{\mu_0 I}{2 \pi a} \left( \frac{\pi}{2} + 2 \right) \)
              • \( \frac{\mu_0 I}{4 \pi a} \left( \frac{3\pi}{2} \right) \)
              • \( \frac{\mu_0 I}{2 \pi a} \left( \frac{3\pi}{2} + 1 \right) \)

            • 5.
              In a group of 3 girls and 4 boys, there are two boys \( B_1 \) and \( B_2 \). The number of ways in which these girls and boys can stand in a queue such that all the girls stand together, all the boys stand together, but \( B_1 \) and \( B_2 \) are not adjacent to each other, is:

                • 144
                • 120
                • 72
                • 96

              • 6.
                The kinetic energy of translation of the molecules in 50 g of CO\(_2\) gas at 17°C is:

                  • 4102.8 J
                  • 4205.5 J
                  • 3986.3 J
                  • 3582.7 J

                Fees Structure

                Structure based on different categories

                CategoriesState
                General1000
                Women800
                sc500
                pwd500
                Others900

                Note: The application fee for choosing exam centers in India and countries other than India varies.

                In case of any inaccuracy, Notify Us! 

                Comments


                No Comments To Show