JEE Main 2023 Chemistry Question Paper Jan 30 Shift 1- Download Paper with Solution PDF Here

Ratnam Agarwal's profile photo

Ratnam Agarwal

Content Writer| Mechanical Engineer| Engineering Specialist | Updated 3+ months ago

JEE Main 2023 Chemistry Question Paper Jan 30 Shift 1 PDF has been updated here. Candidates can download the memory-based JEE Main 2023 Chemistry Question Paper PDF with Solution and Answer Key for Jan 30 Shift 1 using the link below. JEE Main Chemistry Question Paper is divided into two sections, Section A with 20 MCQs and Section B with 10 numerical type questions. Candidates are required to answer all questions from Section A and any 5 questions from section B.

Related Links:

JEE Main 2023 Chemistry Question Paper Jan 30 Shift 1- Download PDF

JEE Main 2023 30 Jan Shift 1 Chemistry Question Paper with Solution PDF download iconDownload Check Solution

Question 1:

Which of the following compounds would give the following set of qualitative analysis?

(i) Fehling’s Test: Positive

(ii) Na fusion extract upon treatment with sodium nitroprusside gives a blood red colour but not

  • (1)
  • (2)
  • (3)
  • (4)
Correct Answer: (4)

View Solution

Question 2:

What is the correct order of acidity of the protons marked A-D in the given compounds?

  • (1) H\(_C\) \(>\) H\(_D\) \(>\) H\(_B\) \(>\) H\(_A\)
  • (2) H\(_C\) \(>\) H\(_D\) \(>\) H\(_A\) \(>\) H\(_B\)
  • (3) H\(_D\) \(>\) H\(_C\) \(>\) H\(_B\) \(>\) H\(_A\)
  • (4) H\(_C\) \(>\) H\(_A\) \(>\) H\(_D\) \(>\) H\(_B\)
Correct Answer: (2) H\(_C\) \(>\) H\(_D\) \(>\) H\(_A\) \(>\) H\(_B\)

View Solution

Question 3:

Given below are two statements: one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).

Assertion (A): Ketoses give Seliwanoff's test faster than Aldoses.

Reason (R): Ketoses undergo β-elimination followed by formation of furfural.

In light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) (A) is false but (R) is true
  • (2) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
  • (3) (A) is true but (R) is false
  • (4) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
Correct Answer: (3) (A) is true but (R) is false

View Solution

Question 4:

In the extraction of copper, its sulphide ore is heated in a reverberatory furnace after mixing with silica to:

  • (1) separate CuO as \(CuSiO_3\)
  • (2) remove calcium as \(CaSiO_3\)
  • (3) decrease the temperature needed for roasting of \(Cu_2\)S
  • (4) remove FeO as \(FeSiO_3\)
Correct Answer: (4) remove FeO as \(FeSiO_3\)

View Solution

Question 5:

Amongst the following compounds, which one is an antacid?

  • (1) Ranitidine
  • (2) Meprobamate
  • (3) Terfenadine
  • (4) Brompheniramine
Correct Answer: (1) Ranitidine

View Solution

Question 6:

The major products 'A' and 'B', respectively, are:

  • (1)
  • (2)
  • (3)
  • (4)
Correct Answer: (1)

View Solution

Question 7:

Benzyl isocyanide can be obtained by:




Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A and D
  • (2) Only B
  • (3) A and B
  • (4) B and C
Correct Answer: (3) A and B

View Solution

Question 8:

Given below are two statements: one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).

Assertion (A): In expensive scientific instruments, silica gel is kept in watch-glasses or in semipermeable membrane bags.

Reason (R): Silica gel adsorbs moisture from air via adsorption, thus protects the instrument from water corrosion (rusting) and/or prevents malfunctioning.

In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A is false but (R) is true
  • (2) A is true but (R) is false
  • (3) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
  • (4) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
Correct Answer: (3) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

View Solution

Question 9:

Match List I with List II:




  • (1) A – IV, B – I, C – III, D – II
  • (2) A – I, B – II, C – IV, D – III
  • (3) A – I, B – III, C – II, D – I
  • (4) A – II, B – I, C – IV, D – III
Correct Answer: (4) A – II, B – I, C – IV, D – III

View Solution

Question 10:

Caprolactam when heated at high temperature in presence of water gives:

  • (1) Teflon
  • (2) Dacron
  • (3) Nylon 6, 6
  • (4) Nylon 6
Correct Answer: (4) Nylon 6

View Solution

Question 11:

The alkaline earth metal sulphate(s) which are readily soluble in water is/are:

  • (A) BeSO\(_4\)
  • (B) MgSO\(_4\)
  • (C) CaSO\(_4\)
  • (D) SrSO\(_4\)
  • (E) BaSO\(_4\)
    Choose the \textbf{correct answer} from the options given below:
  • (1) A only
  • (2) B only
  • (3) A and B
  • (4) B and C
Correct Answer: (3) A and B

View Solution

Question 12:

Which of the following is the correct order of ligand field strength?

  • (1) CO \(<\) en \(<\) NH\(_3\) \(<\) C\(_2\)O\(_4\)\(^{2–}\) \(<\) S\(^{2–}\)
  • (2) S\(^{2–}\) \(<\) C\(_2\)O\(_4\)\(^{2–}\) \(<\) NH\(_3\) \(<\) en \(<\) CO
  • (3) NH\(_3\) \(<\) en \(<\) CO \(<\) S\(^{2–}\) \(<\) C\(_2\)O\(_4\)\(^{2–}\)
  • (4) S\(^{2–}\) \(<\) NH\(_3\) \(<\) en \(<\) CO \(<\) C\(_2\)O\(_4\)\(^{2–}\)
Correct Answer: (2) S\(^{2–}\) \(<\) C\(_2\)O\(_4\)\(^{2–}\) \(<\) NH\(_3\) \(<\) en \(<\) CO

View Solution

Question 13:

Formation of photochemical smog involves the following reaction in which A, B, and C are respectively.

  • (i) NO\(_2\) \(\xrightarrow{hv}\) A + B
  • (1) O, NO, and NO\(_3\)\textsuperscript{–}
  • (2) N\(_2\)O and NO
  • (3) N, O\(_2\), and O\(_3\)
  • (4) NO, O, and O\(_3\)
Correct Answer: (4) NO, O, and O\(_3\)

View Solution

Question 14:

During the qualitative analysis of SO\(_3\)\(^{2–}\) using dilute H\(_2\)SO\(_4\), SO\(_2\) gas is evolved which turns K\(_2\)Cr\(_2\)O\textsubscript{7 solution (acidified with dilute H\(_2\)SO\(_4\)):

  • (1) Black
  • (2) Red
  • (3) Green
  • (4) Blue
Correct Answer: (3) Green

View Solution

Question 15:

To inhibit the growth of tumours, identify the compounds used from the following:

  • (A) EDTA
  • (B) Coordination Compounds of Pt
  • (C) D – Penicillamine
  • (D) Cis – Platin
    Choose the correct answer from the options given below:
  • (1) B and D Only
  • (2) C and D Only
  • (3) A and B Only
  • (4) A and C Only
Correct Answer: (1) B and D Only

View Solution

Question 16:

In the wet tests for identification of various cations by precipitation, which transition element cation doesn’t belong to group IV in qualitative inorganic analysis?

  • (1) Fe\textsuperscript{3+}
  • (2) Zn\textsuperscript{2+}
  • (3) Co\textsuperscript{2+}
  • (4) Ni\textsuperscript{2+}
Correct Answer: (1) Fe\textsuperscript{3+}

View Solution

Question 17:

Match List I with List II




Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A – II, B – III, C – IV, D – I
  • (2) A – IV, B – III, C – II, D – I
  • (3) A – II, B – I, C – IV, D – III
  • (4) A – IV, B – I, C – II, D – III
Correct Answer: (2) A – IV, B – III, C – II, D – I

View Solution

Question 18:

For OF\(_2\) molecule consider the following:

  • (A) Number of lone pairs on oxygen is 2.
  • (B) F–O–F angle is less than 104.5° .
  • (C) Oxidation state of O is –2.
  • (D) Molecule is bent ‘V’ shaped.
  • (E) Molecular geometry is linear.
    Correct options are:
  • (1) C, D, E only
  • (2) B, E, A only
  • (3) A, C, D only
  • (4) A, B, D only
Correct Answer: (4) A, B, D only

View Solution

Question 19:

Lithium aluminium hydride can be prepared from the reaction of:

  • (1) LiCl and Al\(_2\)H\(_6\)
  • (2) LiH and Al\(_2\)Cl\(_6\)
  • (3) LiCl, Al and H\(_2\)
  • (4) LiH and Al(OH)\(_3\)
Correct Answer: (2) LiH and Al\(_2\)Cl\(_6\)

View Solution

Question 20:

Match List – I with List – II




Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A – II, B – IV, C – I, D – III
  • (2) A – I, B – III, C – IV, D – II
  • (3) A – IV, B – III, C – II, D – I
  • (4) A – IV, B – II, C – I, D – III
Correct Answer: (4) A – IV, B – II, C – I, D – III

View Solution

Question 21:

Consider the cell \[ Pt(s) | H_2 (g, 1 atm) | H^+ (aq, 1M) || Fe^{3+} (aq) , Fe^{2+} (aq) || Pt(s). \]
When the potential of the cell is 0.712 V at 298 K, the ratio \( \frac{[Fe^{2+}]}{[Fe^{3+}]} \) is _____. (Nearest integer)

Given: \[ Fe^{3+} + e^- \rightarrow Fe^{2+}, \quad E^\circ_{Fe^{3+}|Fe^{2+}} = 0.771 \, V. \] \[ \frac{2.303RT}{F} = 0.06 \, V. \]

Correct Answer: 10

View Solution

Question 22:

A 300 mL bottle of soft drink has 0.2 M CO\(_2\) dissolved in it. Assuming CO\(_2\) behaves as an ideal gas, the volume of the dissolved CO\(_2\) at STP is ______ mL. (Nearest integer)

Given: At STP, molar volume of an ideal gas is 22.7 L mol\(^{-1}\).

Correct Answer: 1362 mL

View Solution

Question 23:

A solution containing 2 g of a non-volatile solute in 20 g of water boils at 373.52 K. The molecular mass of the solute is ______ g mol\(^{-1}\). (Nearest integer)

Given: Water boils at 373 K, \( K_b \) for water = \( 0.52 \, K kg mol^{-1} \).

Correct Answer: 100 g mol\(^{-1}\)

View Solution

Question 24:

If compound A reacts with B following first-order kinetics with rate constant \( 2.011 \times 10^{-3} \, s^{-1} \), the time taken by A (in seconds) to reduce from 7 g to 2 g will be ______. (Nearest Integer)

Given: \[ \log 5 = 0.698, \quad \log 7 = 0.845, \quad \log 2 = 0.301. \]

Correct Answer: 623 seconds

View Solution

Question 25:

The energy of one mole of photons of radiation of frequency \( 2 \times 10^{12} \, Hz \) in J mol\(^{-1}\) is ______. (Nearest integer)

Given: \( h = 6.626 \times 10^{-34} \, Js \), \( N_A = 6.022 \times 10^{23} \, mol^{-1} \).

Correct Answer: 798 J mol\(^{-1}\)

View Solution

Question 26:

The number of electrons involved in the reduction of permanganate to manganese dioxide in acidic medium is ______.

Correct Answer: 3

View Solution

Question 27:

When 2 liters of ideal gas expands isothermally into a vacuum to a total volume of 6 liters, the change in internal energy is ______ J. (Nearest integer)

Correct Answer: 0 J

View Solution

Question 28:

600 mL of 0.01 M HCl is mixed with 400 mL of 0.01 M H\(_2\)SO\(_4\). The pH of the mixture is ______\(\times 10^{-2}\). (Nearest integer)

Given: \[ \log 2 = 0.30, \quad \log 3 = 0.48, \quad \log 5 = 0.69, \quad \log 7 = 0.84, \quad \log 11 = 1.04. \]

Correct Answer: 186

View Solution

Question 29:

A trisubstituted compound ‘A’, \( C_{10}H_{12}O_2 \), gives neutral FeCl\(_3\) test positive. Treatment of compound ‘A’ with NaOH and CH\(_3\)Br gives \( C_{11}H_{14}O_2 \), with hydroiodic acid gives methyl iodide and with hot conc. NaOH gives a compound ‘B’, \( C_{10}H_{12}O_2 \). Compound ‘A’ also decolourises alkaline KMnO\(_4\). The number of \(\pi\) bond/s present in the compound ‘A’ is ______.

Correct Answer: 4

View Solution

Question 30:

Some amount of dichloromethane (\( CH_2Cl_2 \)) is added to 671.141 mL of chloroform (\( CHCl_3 \)) to prepare a \( 2.6 \times 10^{-3} \, M \) solution of \( CH_2Cl_2 \) (DCM). The concentration of DCM is ______ ppm (by mass).

Given: Atomic mass \( C = 12 \), \( H = 1 \), \( Cl = 35.5 \), density of \( CHCl_3 = 1.49 \, g cm^{-3} \).

Correct Answer: 148 ppm

View Solution


Also Check:

JEE Main 2023 Chemistry Analysis Jan 30 Shift 1

JEE Main 2023 Paper Analysis for Chemistry paper scheduled on January 30 Shift 1 has been updated here. Students found JEE Main 2023 Jan 30 Shift 1 paper moderate with the Chemistry paper as a bit difficult compared to the previous exam shifts. Candidates will be able to check the topics with the highest weightage, difficulty level and memory-based Chemistry questions.

JEE Main 2023 Chemistry Question Paper Pattern

Feature Question Paper Pattern
Examination Mode Computer-based Test
Exam Language 13 languages (English, Hindi, Assamese, Bengali, Gujarati, Kannada, Malayalam, Marathi, Odia, Punjabi, Tamil, Telugu, and Urdu)
Exam Duration 3 hours
Sectional Time Limit None
Chemistry Marks 100 marks
Total Number of Questions Asked 20 MCQs + 10 Numerical Type Questions
Total Number of Questions to be Answered 20 MCQs + 5 Numerical Type Questions
Marking Scheme +4 for each correct answer
Negative Marking -1 for each incorrect answer

Also Check:

JEE Main 2022 Question Paper

JEE Main 2023 aspirants can practice and check their exam prep level by attempting the previous year question papers as well. The table below shows JEE Main 2022 Question Paper PDF for B.E./B.Tech to practice.

JEE Main Previous Year Question Paper

JEE Main Questions

  • 1.
    In a group of 3 girls and 4 boys, there are two boys \( B_1 \) and \( B_2 \). The number of ways in which these girls and boys can stand in a queue such that all the girls stand together, all the boys stand together, but \( B_1 \) and \( B_2 \) are not adjacent to each other, is:

      • 144
      • 120
      • 72
      • 96

    • 2.

      The motion of an airplane is represented by the velocity-time graph as shown below. The distance covered by the airplane in the first 30.5 seconds is                km.

        • 9
        • 6
        • 3
        • 12

      • 3.
        Let \( \vec{a} = \hat{i} + 2\hat{j} + \hat{k} \) and \( \vec{b} = 2\hat{i} + 7\hat{j} + 3\hat{k} \). Let \( L_1 : \vec{r} = (-\hat{i} + 2\hat{j} + \hat{k}) + \lambda \vec{a}, \lambda \in {R} \) and \( L_2 : \vec{r} = (\hat{j} + \hat{k}) + \mu \vec{b}, \mu \in \mathbb{R} \) be two lines. If the line \( L_3 \) passes through the point of intersection of \( L_1 \) and \( L_2 \), and is parallel to \( \vec{a} + \vec{b} \), then \( L_3 \) passes through the point:

          • \( (5, 17, 4) \)
          • \( (8, 26, 12) \)
          • \( (2, 8, 5) \)
          • \( (-1, -1, 1) \)

        • 4.
          'X' is the number of acidic oxides among $ VO_2, V_2O_3, CrO_3, V_2O_5 $ and $ Mn_2O_7 $. The primary valency of cobalt in $ [Co(H_2NCH_2CH_2NH_2)_3]_2 (SO_4)_3 $ is Y. The value of X + Y is :

            • 5
            • 4
            • 2
            • 3

          • 5.

            For $ \alpha, \beta, \gamma \in \mathbb{R} $, if $$ \lim_{x \to 0} \frac{x^2 \sin \alpha x + (\gamma - 1)e^{x^2} - 3}{\sin 2x - \beta x} = 3, $$ then $ \beta + \gamma - \alpha $ is equal to:

              • 7
              • 4
              • 6
              • –1

            • 6.
              Density of 3 M NaCl solution is 1.25 g/mL. The molality of the solution is:

                • 2.79 m
                • 1.79 m
                • 3 m
                • 2 m

              Fees Structure

              Structure based on different categories

              CategoriesState
              General1000
              Women800
              sc500
              pwd500
              Others900

              Note: The application fee for choosing exam centers in India and countries other than India varies.

              In case of any inaccuracy, Notify Us! 

              Comments


              No Comments To Show