JEE Main 2023 Chemistry Question Paper Jan 25 Shift 2- Download Question Paper with Solution PDF

Chanpreet Kaur's profile photo

Chanpreet Kaur

Content Writer | MBA Professional | Updated 3+ months ago

JEE Main 2023 Chemistry Question Paper Jan 25 Shift 2 is provided here. Candidates can download JEE Main 2023 Chemistry Question Paper PDF with Answer Key for Jan 25 Shift 2 using the link below. JEE Main Chemistry Question Paper Jan 25 shift 2 is divided into two sections, Section A with 20 MCQs and Section B with 10 numerical type questions.

Related Links:

JEE Main 2023 Chemistry Question Paper Jan 25 Shift 2- Download PDF

JEE Main 2023 25th Jan Shift 2 Chemistry​ Question Paper with Solution PDF download iconDownload Check Solution
JEE MAIN 2023 25 Jan Shift-2 Chemistry Question Paper with Solutions


Question 1:

Match List I with List II:



  • (1) A-IV, B-I, C-II, D-III
  • (2) A-IV, B-III, C-I, D-II
  • (3) A-II, B-III, C-IV, D-I
  • (4) A-IV, B-III, C-II, D-I
Correct Answer: (4) A-IV, B-III, C-II, D-I.

View Solution

Question 2:

Given are two statements:

Statement I: In froth flotation method a rotating paddle agitates the mixture to drive air out of it.

Statement II: Iron pyrites are generally avoided for extraction of iron due to environmental reasons.

In the light of the above statements, choose the
correct answer from the options given below

  • (1) Both Statement I and Statement II are true
  • (2) Statement I is false but Statement II is true
  • (3) Statement I is true but Statement II is false
  • (4) Both Statement I and Statement II are false
Correct Answer: (2) Statement I is false but Statement II is true.

View Solution

Question 3:

Which of the following represents the correct order of metallic character of the given elements?

  • (1) \(Si < Be < Mg < K\)
  • (2) \(Be < Si < Mg < K \)
  • (3) \(K < Mg < Be < Si \)
  • (4) \(Be < Si < K < Mg \)
Correct Answer: (1) \(Si < Be < Mg < K\).

View Solution

Question 4:

Given below are two statements, one labeled as Assertion A and the other as Reason R:

Assertion A: The alkali metals and their salts impart characteristic color to reducing flame.

Reason R: Alkali metals can be detected using flame tests.

In the light of the above statements, choose the
most appropriate answer form the options given
below

  • (1) Both A and R are correct but R is NOT the correct explanation of A.
  • (2) A is correct but R is not correct.
  • (3) A is not correct but R is correct.
  • (4) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.
Correct Answer: (3) A is not correct but R is correct.

View Solution

Question 5:

What is the mass ratio of ethylene glycol (\(C_2H_6O_2\), molar mass = 62 g/mol) required for making 500 g of 0.25 molar aqueous solution and 250 mL of 0.25 molar aqueous solution?

  • (1) 1 : 1
    (2) 3 : 1
  • (3) 2 : 1
    (4) 1 : 2
Correct Answer: (3) 2:1.

View Solution

Question 6:

Given two statements about dipole moments:

Statement I: Dipole moment is a vector quantity and by convention it is depicted by a small arrow with tail on the negative center and head pointing towards the positive center.

Statement II: The crossed arrow of the dipole moment symbolizes the direction of the shift of charges in the molecules.

In the light of the above statements, choose the
most appropriate answer from the options given
below

  • (1) Both Statement I and Statement II are correct.
  • (2) Statement I is incorrect but Statement II is correct.
  • (3) Both Statement I and Statement II are incorrect.
  • (4) Statement I is correct but Statement II is incorrect.
Correct Answer: (4) Statement I is correct but Statement II is incorrect.

View Solution

Question 7:

Given below are two statements, one labeled as Assertion A and the other as Reason R:

Assertion A: Butylated hydroxyl anisole when added to butter increases its shelf life.

Reason R: Butylated hydroxyl anisole is more reactive towards oxygen than food.

In the light of the above statements, choose the
most appropriate answer from the options given
below :-

  • (1) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.
  • (2) A is correct but R is not correct.
  • (3) A is not correct but R is correct.
  • (4) Both A and R are correct but R is NOT the correct explanation of A.
Correct Answer: (1) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.

View Solution

Question 8:

Given below are several statements:

A. Ammonium salts produce haze in the atmosphere.

B. Ozone gets produced when atmospheric oxygen reacts with chlorine radicals.

C. Polychlorinated biphenyls act as cleaning solvents.

D. 'Blue baby' syndrome occurs due to the presence of excess sulphate ions in water.


Choose the correct answer from the options given
below :-

  • (1) A, B and C only
  • (2) B and C only
  • (3) A and D only
  • (4) A and C only
Correct Answer: (4) A and C only.

View Solution

Question 9:

Match List I with List II:











Choose the correct answer from the options given
below :-

  • (1) A-I, B-IV, C-II, D-III
  • (2) A-III, B-II, C-I, D-IV
  • (3) A-III, B-II, C-IV, D-I
  • (4) A-III, B-IV, C-II, D-I
Correct Answer: (4) A-III, B-IV, C-II, D-I.

View Solution

Question 10:

Which one among the following metals is the weakest reducing agent?

  • (1) K
  • (2) Rb
  • (3) Na
  • (4) Li
Correct Answer: (3) Na.

View Solution

Question 11:

Match List I with List II:








  • (1) A-III, B-IV, C-I, D-II
  • (2) A-IV, B-III, C-I, D-II
  • (3) A-II, B-III, C-I, D-IV
  • (4) A-III, B-I, C-IV, D-II
Correct Answer: (4) A-III, B-I, C-IV, D-II.

View Solution

Question 12:

Match List I with List II (Uses of polymers):












Choose the correct answer from the options given
below :-

  • (1) A-III, B-II, C-IV, D-I
  • (2) A-III, B-IV, C-II, D-I
  • (3) A-III, B-IV, C-I, D-II
  • (4) A-III, B-I, C-IV, D-II
Correct Answer: (2) A-III, B-IV, C-II, D-I.

View Solution

Question 13:

Given below are two statements, one labeled as Assertion A and the other as Reason R:

Assertion A: Carbon forms two important oxides — CO and CO2. CO is neutral whereas CO2 is acidic in nature.

Reason R: CO2 can combine with water in a limited way to form carbonic acid, which is sparingly soluble in water.

  • (1) Both A and R are correct but R is NOT the correct explanation of A.
  • (2) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.
  • (3) A is not correct but R is correct.
  • (4) A is correct but R is not correct.
Correct Answer: (2) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.

View Solution

Question 14:

Potassium dichromate acts as a strong oxidizing agent in acidic solution. During this process, the oxidation state changes from:

  • (1) +3 to +1
  • (2) +6 to +3
  • (3) +2 to +1
  • (4) +6 to +2
Correct Answer: (2) +6 to +3.

View Solution

Question 15:

When the hydrogen ion concentration [H\(^+\)] changes by a factor of 1000, the value of pH of the solution:

  • (1) increases by 1000 units
  • (2) decreases by 3 units
  • (3) decreases by 2 units
  • (4) increases by 2 units
Correct Answer: (2) decreases by 3 units.

View Solution

Question 16:

Match List I with List II:




  • (1) A-IV, B-I, C-III, D-II
  • (2) A-III, B-II, C-I, D-IV
  • (3) A-III, B-I, C-II, D-IV
  • (4) A-II, B-III, C-IV, D-I
Correct Answer: (2) A-III, B-II, C-I, D-IV .

View Solution

Question 17:

Find out the major product from the following reaction


Correct Answer: (1).

View Solution

Question 18:

Identify 'A' in the given reaction to produce the major product:


Correct Answer: (2).

View Solution

Question 19:

The isomeric deuterated bromide with molecular formula C\(_4\)H\(_9\)DBr having two chiral carbon atoms is:

  • (1) 2-Bromo-1-deuterobutane
  • (2) 2-Bromo-2-deuterobutane
  • (3) 2-Bromo-3-deuterobutane
  • (4) 2-Bromo-1-deutero-2-methylpropane
Correct Answer: (3). 2-Bromo-3-deuterobutane

View Solution

Question 20:

A chloride salt solution acidified with dil. HNO\(_3\) gives a curdy white precipitate, [A], on addition of AgNO\(_3\). [A] on treatment with NH\(_4\)OH gives a clear solution, B. The correct products are:

  • (1) H[AgCl\(_3\)] and [Ag(NH\(_3\))\(_2\)]Cl
  • (2) [HAgCl\(_3\)] and [NH\(_4\)] Ag(OH)\(_2\)
  • (3) AgCl and [Ag(NH\(_3\))\(_2\)]Cl
  • (4) AgCl and [NH\(_4\)] Ag(OH)\(_2\)
Correct Answer: (3). AgCl and [Ag(NH\(_3\))\(_2\)]Cl

View Solution

Question 21:

The number of given orbitals which have electron density along the axis is:


P\(_x\), P\(_y\), P\(_z\), d\(_{xy}\), d\(_{yz}\),d\(_{xz}\), d\(_{z^2}\), d\(_{x^2-y^2}\)

Correct Answer: 5.00.

View Solution

Question 22:

Number of compounds giving (i) red colouration with ceric ammonium nitrate and also (ii) positive iodoform test from the following is:



Correct Answer: 3.00.

View Solution

Question 23:

The number of pairs of the solution having the same value of osmotic pressure from the following is:


A. 0.500 M \(\mathrm{C_2H_5OH}\) (aq) and 0.25 M \(\mathrm{KBr}\) (aq)

B. 0.100 M \(\mathrm{K_4[Fe(CN)_6]}\) (aq) and 0.100 M \(\mathrm{FeSO_4(NH_4)_2SO_4}\) (aq)

C. 0.05 M \(\mathrm{K_4[Fe(CN)_6]}\) (aq) and 0.25 M \(\mathrm{NaCl}\) (aq)

D. 0.15 M \(\mathrm{NaCl}\) (aq) and 0.1 M \(\mathrm{BaCl_2}\) (aq)

E. 0.02 M \(\mathrm{KCl}\) \(\mathrm{MgCl_2.6H_2O}\) (aq) and 0.05 M \(\mathrm{KCl}\) (aq)

Correct Answer: (4)

View Solution

Question 24:

28.0 L of \(\mathrm{CO_2}\) is produced on complete combustion of 16.8 L gaseous mixture of ethene and methane at 25°C and 1 atm. Heat evolved during the combustion process is ___ kJ.

Given:
\(\Delta H_c(\mathrm{CH_4}) = -900\) kJ/mol
\(\Delta H_c(\mathrm{C_2H_4}) = -1400\) kJ/mol

Correct Answer: (847.00)

View Solution

Question 25:

Total number of moles of AgCl precipitated on addition of excess of AgNO3 to one mole each of the following complexes: \(\(\mathrm{[Co(NH_3)_4Cl_2]Cl}\)\), \(\mathrm{[Ni(H_2O)_6]Cl_2}\), \(\mathrm{[Pt(NH_3)_2Cl_2]}\), and \(\mathrm{[Pd(NH_3)_4]Cl_2}\)\)

Correct Answer: (5.00)

View Solution

Question 26:

Number of hydrogen atoms per molecule of a hydrocarbon A having 85.8% carbon is:

Given: Molar mass of A = 84 g/mol

Correct Answer: (12.00)

View Solution

Question 27:

Pt(s)\(|\)H\(_2\)(g)(1bar)\(|\)H\(^+\)(aq)(1M)\(||\)\(M^{3+}(aq), M^+(aq)\)\(|\)Pt(s)

The \(E_{cell}\) for the given cell is 0.1115 V at 298 K when \(\frac{[M^+(aq)]}{[M^{3+}(aq)]} = 10^a\).

Given:
\(E^0_{M^{3+}/M^+} = 0.2\) V
\(2.303 \frac{RT}{F} = 0.059\) V

Correct Answer: (3.00)

View Solution

Question 28:

Based on the given figure, the number of correct statement/s is/are


A. Surface tension is the outcome of equal attractive and repulsion forces acting on the liquid molecule in bulk.

B. Surface tension is due to uneven forces acting on the molecules present on the surface.

C. The molecule in the bulk can never come to the liquid surface.

D. The molecules on the surface are responsible for vapor pressure if the system is a closed system.


Correct Answer: 2

View Solution

Question 29:

A first order reaction has the rate constant, k = 4.6 \(\times 10^{-3} s^{-1}\). The number of correct statement/s from the following is/are


A. Reaction completes in 1000 s.

B. The reaction has a half-life of 500 s.

C. The time required for 10% completion is 25 times the time required for 90% completion.

D. The degree of dissociation is equal to \(1 - e^{-kt}\).

E. The rate and the rate constant have the same unit.

Correct Answer: 1

View Solution

Question 30:

The number of incorrect statement/s from the following is/are


A. Water vapours are adsorbed by anhydrous calcium chloride.

B. There is a decrease in surface energy during adsorption.

C. As the adsorption proceeds, \(\Delta H\) becomes more and more negative.

D. Adsorption is accompanied by a decrease in entropy of the system.

Correct Answer: 2

View Solution

 

Also Check:

JEE Main 2023 Chemistry

JEE Main 2023 Paper Analysis for January 25 Shift 2 Chemistry paper is updated here. Candidates can check the topics with the highest weightage, difficulty level and memory-based Chemistry questions for JEE Main 2023 Jan 25 shift 2 using the link below.

Also Check:

JEE Main 2023 Chemistry Question Paper Pattern

Feature Question Paper Pattern
Examination Mode Computer-based Test
Exam Language 13 languages (English, Hindi, Assamese, Bengali, Gujarati, Kannada, Malayalam, Marathi, Odia, Punjabi, Tamil, Telugu, and Urdu)
Exam Duration 3 hours
Sectional Time Limit None
Chemistry Marks 100 marks
Total Number of Questions Asked 20 MCQs + 10 Numerical Type Questions
Total Number of Questions to be Answered 20 MCQs + 5 Numerical Type Questions
Marking Scheme +4 for each correct answer
Negative Marking -1 for each incorrect answer

Also Check:

JEE Main 2022 Question Paper

JEE Main 2023 aspirants can practice and check their exam prep level by attempting the previous year question papers as well. The table below shows JEE Main 2022 Question Paper PDF for B.E./B.Tech to practice.

JEE Main Previous Year Question Paper

JEE Main Questions

  • 1.
    The kinetic energy of translation of the molecules in 50 g of CO\(_2\) gas at 17°C is:

      • 4102.8 J
      • 4205.5 J
      • 3986.3 J
      • 3582.7 J

    • 2.


      In the given circuit the sliding contact is pulled outwards such that the electric current in the circuit changes at the rate of 8 A/s. At an instant when R is 12 Ω, the value of the current in the circuit will be          A.

        • 2 A
        • 4 A
        • 3 A
        • 5 A

      • 3.
        Density of 3 M NaCl solution is 1.25 g/mL. The molality of the solution is:

          • 2.79 m
          • 1.79 m
          • 3 m
          • 2 m

        • 4.
          'X' is the number of acidic oxides among $ VO_2, V_2O_3, CrO_3, V_2O_5 $ and $ Mn_2O_7 $. The primary valency of cobalt in $ [Co(H_2NCH_2CH_2NH_2)_3]_2 (SO_4)_3 $ is Y. The value of X + Y is :

            • 5
            • 4
            • 2
            • 3

          • 5.
            A compound 'X' absorbs 2 moles of hydrogen and 'X' upon oxidation with KMnO4 - H⁺ gives the following products:
            A compound 'X' absorbs 2 moles of hydrogen and 'X' upon oxidation with KMnO4
            The total number of \(\sigma\) bonds present in the compound 'X' is ----.


              • 6.

                The least acidic compound, among the following is

                  • D
                  • A
                  • B
                  • C

                Fees Structure

                Structure based on different categories

                CategoriesState
                General1000
                Women800
                sc500
                pwd500
                Others900

                Note: The application fee for choosing exam centers in India and countries other than India varies.

                In case of any inaccuracy, Notify Us! 

                Comments


                No Comments To Show