JEE Main 2023 Chemistry Question Paper Jan 24 Shift 2- Download PDF

Ratnam Agarwal's profile photo

Ratnam Agarwal

Content Writer| Mechanical Engineer| Engineering Specialist | Updated 3+ months ago

JEE Main 2023 Chemistry Question Paper Jan 24 Shift 2 is updated here. Candidates can download JEE Main 2023 Chemistry Question Paper PDF with Answer Key for Jan 24 Shift 2 using the link below. JEE Main Chemistry Question Paper is divided into two sections, Section A with 20 MCQs and Section B with 10 numerical type questions. Candidates are required to answer all questions from Section A and any 5 questions from section B.

JEE Main 2023 Chemistry Question Paper Jan 24 Shift 2- Download PDF

Related Links:

JEE Main 2023 Question Paper Jan 24 Shift 2- Download PDF

JEE Main 2023 Jan 24 Shift 2 Question Paper with Solution PDF download iconDownload Check Solution

Question 1:

Which one amongst the following are good oxidizing agents?
A. \( Sm^{2+} \) B. \( Ce^{2+} \)
C. \( Ce^{4+} \) D. \( Tb^{4+} \)

Choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (1) C only
  • (2) D only
  • (3) A and B only
  • (4) C and D only
Correct Answer: (4) C and D only
View Solution

The ions \( Ce^{4+} \) and \( Tb^{4+} \) are strong oxidizing agents, as they have a high tendency to gain electrons and reduce to their respective lower oxidation states. Quick Tip: Oxidizing agents are substances that gain electrons and in the process, get reduced. Look for elements with high positive oxidation states.


Question 2:

What is the number of unpaired electrons(s) in the highest occupied molecular orbital of the following species: \( N_2, N_2^+, O_2, O_2^? \)

  • (1) 0, 1, 2, 1
  • (2) 2, 1, 2, 1
  • (3) 1, 0, 1, 0
  • (4) 2, 1, 0, 1
Correct Answer: (1) 0, 1, 2, 1
View Solution

Question 3:

Which of the following cannot be explained by crystal field theory?

(1) The order of spectrochemical series

(2) Magnetic properties of transition metal complexes

(3) Colour of metal complexes

(4) Stability of metal complexes

  • (1) The order of spectrochemical series
  • (2) Magnetic properties of transition metal complexes
  • (3) Colour of metal complexes
  • (4) Stability of metal complexes
Correct Answer: (1)
View Solution

Question 4:

A student has studied the decomposition of a gas \( AB_3 \) at 25°C. He obtained the following data. \[ p (mm Hg) 50, 100, 200, 400 \quad Relative t_{1/2} \quad 4, 2, 1, 0.5 \]
The order of the reaction is:

  • (1) 0.5
  • (2) 2
  • (3) 1
  • (4) 0 (zero)
Correct Answer: (2)
View Solution

Question 5:

The number of s-electrons present in an ion with 55 protons in its unipositive state is:

  • (1) 8
  • (2) 9
  • (3) 12
  • (4) 10
Correct Answer: (4) 10
View Solution

Question 6:

In which of the following reactions the hydrogen peroxide acts as a reducing agent?

  • (1) \( PbS + H_2O_2 \rightarrow PbSO_4 + 4H_2 \)
  • (2) \( Fe_2O_3 + H_2O_2 \rightarrow 2FeO_2 + 2H_2O \)
  • (3) \( HCl + H_2O_2 \rightarrow HOCl + Cl_2 \)
  • (4) \( MnO_2 + H_2O_2 \rightarrow Mn^{2+} + 2OH^- \)
Correct Answer: (4)
View Solution

Question 7:

The metal which is extracted by oxidation and subsequent reduction from its ore is:

  • (1) Al
  • (2) Ag
  • (3) Cu
  • (4) Fe
Correct Answer: (2) Ag
View Solution

Question 8:

Given below are two statements: Statement I and Statement II.

Statement I: \( H_2N- C_6H_5 \) under Clemensen reduction conditions will give \( HOOC-C_6H_5 \).
Statement II: \( Cl- C_6H_5 \) under Wolff-Kishner reduction condition will give \( HOOC-C_6H_5 \).

In light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) Statement I is false but Statement II is true
  • (2) Both Statement I and Statement II are false
  • (3) Statement I is true but Statement II is false
  • (4) Both Statement I and Statement II are true
Correct Answer: (3) Statement I is true but Statement II is false
View Solution

Question 9:

Given below are two statements, one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R

Assertion A: Beryllium has less negative value of reduction potential compared to the other alkaline earth metals.

Reason R: Beryllium has large hydration energy due to small size of \( Be^{2+} \) but relatively large value of atomization enthalpy.

In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (1) A is correct but R is not correct
  • (2) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
  • (3) A is not correct but R is correct
  • (4) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A
Correct Answer: (2)
View Solution

Question 10:

Match List I with List II





Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A-I, B-II, C-III, D-IV
  • (2) A-IV, B-III, C-II, D-I
  • (3) A-I, B-III, C-II, D-IV
  • (4) A-II, B-I, C-III, D-IV
Correct Answer: (4)
View Solution

Question 11:

Given below are two statements, one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R

Assertion A: Benzene is more stable than hypothetical cyclohexatriene.
Reason R: The delocalized \( \pi \)-electron cloud is attracted strongly by nuclei of carbon atoms.

In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A is true but R is false
  • (2) A is false but R is true
  • (3) Both A and R are correct but R is NOT the correct explanation of A
  • (4) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
Correct Answer: (3)
View Solution

Question 12:

Choose the correct representation of conductometric titration of benzoic acid vs sodium hydroxide.

  • (1)
  • (2)
  • (3)
  • (4)
Correct Answer: (2)
View Solution

Question 13:

Find out the major products from the following reactions.
\[ B \xrightarrow{H_2O, NaBH_4} A \]
\[ B \xrightarrow{BH_3, THF} A \]
\[ B \xrightarrow{H_2O, OH^-} B \]

  • (1) A = Alcohol, B = Aldehyde
  • (2) A = Aldehyde, B = Alcohol
  • (3) A = Acid, B = Aldehyde
  • (4) A = Ketone, B = Acid
Correct Answer: (1)
View Solution

Question 14:

Correct statement is:

(1) An average human being consumes more food than air

(2) An average human being consumes nearly 15 times more air than food

(3) An average human being consumes equal amount of food and air

(4) An average human being consumes 100 times more air than food

Correct Answer: (2)
View Solution

Question 15:

Given below are two statements:

Statement I: Pure Aniline and other Arylamines are usually colourless.

Statement II: Arylamines get coloured on storage due to atmospheric reduction.

In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (1) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (2) Both Statement I and Statement II are correct
  • (3) Statement I is correct but Statement II is incorrect
  • (4) Statement I is incorrect but Statement II is correct
Correct Answer: (3)
View Solution

Question 16:

Which will undergo deprotonation most readily in basic medium?


  • (1) a only
  • (2) b only
  • (3) a and b
  • (4) b and c
Correct Answer: (1)
View Solution

Question 17:

Choose the correct colour of the product for the following reaction:


  • (1) Yellow
  • (2) White
  • (3) Red
  • (4) Blue
Correct Answer: (3)
View Solution

Question 18:

Identify the correct statements about alkali metals.

A. The order of standard reduction potential \( M^+ / M \) for alkali metal ions is Na \(>\) K \(>\) Rb \(>\) Li.

B. \( CsI \) is highly soluble in water.

C. Lithium carbonate is highly stable to heat.

D. Potassium dissolved in concentrated liquid ammonia is blue in colour and paramagnetic.

E. All the alkali metal hydrides are ionic solids.

Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A only
  • (2) A, B, D only
  • (3) C and E only
  • (4) A, B and E only
Correct Answer: (3)
View Solution

Question 19:

The hybridization and magnetic behaviour of cobalt ion in \( [Co(NH_3)_6]^{3+} \) complex is:

  • (1) \( sp^2 \) and diamagnetic
  • (2) \( d^3 \) and paramagnetic
  • (3) \( d^5 \) and diamagnetic
  • (4) \( d^2 s^2 \) and paramagnetic
Correct Answer: (3)
View Solution

Question 20:

K_2\text{Cr_2\text{O_7 \text{ paper acidified with dilute H_2\text{SO_4 \text{ turns green when exposed to:

  • (1) Carbon dioxide
  • (2) Sulphur trioxide
  • (3) Hydrogen sulphide
  • (4) Sulphur dioxide
Correct Answer: (4) Sulphur dioxide
View Solution

Question 21:

The number of statement(s) which are the characteristics of physisorption is____

Correct Answer:
View Solution

Question 22:

Sum of \(\pi\)-bonds present in peroxodisulphuric acid and pyrosulphuric acid is:

Correct Answer:
View Solution

Question 23:

Maximum number of isomeric monochloro derivatives that can be obtained from 2,2,5,5-tetramethylhexane by chlorination is:

Correct Answer:
View Solution

Question 24:

Total number of tripeptides possible by mixing of valine and proline is:

Correct Answer:
View Solution

Question 25:

The number of units, which are used to express concentration of solutions from the following is: _____

Mass percent, Mole, Mole fraction, Molarity, ppm, Molarity.

Correct Answer:
View Solution

Question 26:

The number of statement(s), which are correct with respect to the compression of carbon dioxide from point (a) in the Andrews isotherm from the following is:

A. Carbon dioxide remains as a gas upto point (b)

B. Liquid carbon dioxide appears at point (c)

C. Liquid and gaseous carbon dioxide coexist between points (b) and (c)

D. As the volume decreases from (b) to (c), the amount of liquid decreases

Correct Answer:
View Solution

Question 27:

Let V.P. of pure B be \( P_0 \). When \( X_A = 0.7 \) and \( X_B = 0.3 \), the Total pressure is 350 mm Hg. If \( X_A = 0.2 \) and \( X_B = 0.8 \), the total pressure becomes 410 mm Hg. Calculate the vapor pressure of A and B.

Correct Answer:
View Solution

Question 28:

One mole of an ideal monatomic gas is subjected to changes as shown in the graph. The magnitude of the work done (by the system or on the system) is:

Correct Answer:
View Solution

Question 29:

If the pKa of lactic acid is 5, then the pH of 0.005 M calcium lactate solution at 25°C is:

Correct Answer:
View Solution

Question 30:

Following figure shows the spectrum of an ideal black body at four different temperatures. The number of correct statement(s) from the following is:

Correct Answer:
View Solution


Also Check:

JEE Main 2023 Chemistry Analysis Jan 24 Shift 2

JEE Main 2023 Paper Analysis for Chemistry paper held on January 24 Shift 2 is updated here. Candidates can now check the details of the topics with the highest weightage, difficulty level and memory-based Chemistry questions using the link below.

JEE Main 2023 Chemistry Question Paper Pattern

Feature Question Paper Pattern
Examination Mode Computer-based Test
Exam Language 13 languages (English, Hindi, Assamese, Bengali, Gujarati, Kannada, Malayalam, Marathi, Odia, Punjabi, Tamil, Telugu, and Urdu)
Exam Duration 3 hours
Sectional Time Limit None
Chemistry Marks 100 marks
Total Number of Questions Asked 20 MCQs + 10 Numerical Type Questions
Total Number of Questions to be Answered 20 MCQs + 5 Numerical Type Questions
Marking Scheme +4 for each correct answer
Negative Marking -1 for each incorrect answer

Also Check:

JEE Main 2022 Question Paper

JEE Main 2023 aspirants can practice and check their exam prep level by attempting the previous year question papers as well. The table below shows JEE Main 2022 Question Paper PDF for B.E./B.Tech to practice.

JEE Main Previous Year Question Paper

JEE Main Questions

  • 1.

    Choose the correct set of reagents for the following conversion:

      • \( \text{Cl}_2/\text{Fe}; \text{Br}_2/\text{anhy.} \text{AlCl}_3; \text{aq. KOH} \)
      • \( \text{Br}_2/\text{Fe}; \text{Cl}_2, \Delta; \text{alc. KOH} \)
      • \( \text{Cl}_2/\text{anhy.} \text{AlCl}_3; \text{Br}_2/\text{Fe}; \text{alc. KOH} \)
      • \( \text{Br}_2/\text{anhy.} \text{AlCl}_3; \text{Cl}_2, \Delta; \text{aq. KOH} \)

    • 2.

      The least acidic compound, among the following is

        • D
        • A
        • B
        • C

      • 3.

        For $ \alpha, \beta, \gamma \in \mathbb{R} $, if $$ \lim_{x \to 0} \frac{x^2 \sin \alpha x + (\gamma - 1)e^{x^2} - 3}{\sin 2x - \beta x} = 3, $$ then $ \beta + \gamma - \alpha $ is equal to:

          • 7
          • 4
          • 6
          • –1

        • 4.

          Given below are two statements I and II. 
          Statement I: Dumas method is used for estimation of "Nitrogen" in an organic compound. 
          Statement II: Dumas method involves the formation of ammonium sulfate by heating the organic compound with concentrated H\(_2\)SO\(_4\). In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

            • Both Statement I and Statement II are true
            • Statement I is false but Statement II is true
            • Both Statement I and Statement II are false
            • Statement I is true but Statement II is false

          • 5.

            Let $ P_n = \alpha^n + \beta^n $, $ n \in \mathbb{N} $. If $ P_{10} = 123,\ P_9 = 76,\ P_8 = 47 $ and $ P_1 = 1 $, then the quadratic equation having roots $ \alpha $ and $ \frac{1}{\beta} $ is:

              • \( x^2 - x + 1 = 0 \) 

              • \( x^2 + x - 1 = 0 \)

              • \( x^2 - x - 1 = 0 \)

              • \( x^2 + x + 1 = 0 \)

            • 6.

              The motion of an airplane is represented by the velocity-time graph as shown below. The distance covered by the airplane in the first 30.5 seconds is                km.

                • 9
                • 6
                • 3
                • 12

              Fees Structure

              Structure based on different categories

              CategoriesState
              General1000
              Women800
              sc500
              pwd500
              Others900

              Note: The application fee for choosing exam centers in India and countries other than India varies.

              In case of any inaccuracy, Notify Us! 

              Comments


              No Comments To Show