JEE Main 2023 Chemistry April 6 Shift 1 Question Paper PDF: Download with Solutions for JEE 2025 Preparation

Ratnam Agarwal's profile photo

Ratnam Agarwal

Content Writer| Mechanical Engineer| Engineering Specialist | Updated 3+ months ago

Download the JEE Main 2023 Chemistry April 6 Shift 1 Question Paper PDF with Solutions and Answer Key below to elevate your JEE Main 2025 preparation! Access the official JEE Main 2023 Chemistry Question Paper for April 6 Shift 1, featuring Section A (20 MCQs) and Section B (10 numerical questions, attempt any 5). This free JEE Main 2023 Chemistry Solution PDF is perfect for JEE Main 2025 aspirants to master the exam pattern and practice previous year Chemistry questions.

JEE Main 2023 Chemistry Question Paper PDF With Answer Key Download PDF Check Solutions

Related Links:

JEE Main 2023 Chemistry Question Paper With Solutions

Question 1:

Match List I with List II

List I (Natural Amino acid) and List II (One Letter Code):

(A) Arginine (I) D
(B) Aspartic acid (II) N
(C) Asparagine (III) A
(D) Alanine (IV) R

Choose the correct answer from the options given below:

  1. (A) – III, (B) – I, (C) – II, (D) – IV
  2. (A) – IV, (B) – I, (C) – II, (D) – III
  3. (A) – IV, (B) – I, (C) – III, (D) – II
  4. (A) – I, (B) – III, (C) – IV, (D) – II
Correct Answer: (2) (A) – IV, (B) – I, (C) – II, (D) – III
View Solution

Question 2:

Formation of which complex, among the following, is not a confirmatory test of Pb2+ ions:

  1. Lead sulphate
  2. Lead nitrate
  3. Lead chromate
  4. Lead iodide
Correct Answer: (2) Lead nitrate
View Solution

Question 3:

The volume of 0.02 M aqueous HBr required to neutralize 10.0 mL of 0.01 M aqueous Ba(OH)2 is (Assume complete neutralization):

  1. 5.0 mL
  2. 10.0 mL
  3. 2.5 mL
  4. 7.5 mL
Correct Answer: (2) 10.0 mL
View Solution

Question 4:

Group-13 elements react with O2 in amorphous form to form oxides of type M2O3 (M = element). Which among the following is the most basic oxide?

  1. Al2O3
  2. Tl2O3
  3. Ga2O3
  4. B2O3
Correct Answer: (2) Tl2O3
View Solution

Question 5:

The IUPAC name of K3[Co(C2O4)3] is:

  1. Potassium tris(oxalate)cobaltate(III)
  2. Potassium trioxalatocobalt(III)
  3. Potassium tris(oxalato)cobaltate(III)
  4. Potassium tris(oxalate)cobalt(III)
Correct Answer: (3) Potassium tris(oxalato)cobaltate(III)
View Solution

Question 6:

If the radius of the first orbit of hydrogen atom is a0, then de Broglie’s wavelength of electron in the 3rd orbit is:

  1. πa0/6
  2. πa0/3
  3. 6πa0
  4. 3πa0
Correct Answer: (3) 6πa0
View Solution

Question 7:

The group of chemicals used as pesticide is:

  1. Sodium chlorate, DDT, PAN
  2. DDT, Aldrin
  3. Aldrin, Sodium chlorate, Sodium arsinite
  4. Dieldrin, Sodium arsinite, Tetrachloroethene
Correct Answer: (2) DDT, Aldrin
View Solution

Question 8:

From the figure of column chromatography given below, identify the incorrect statements:

A. Compound 'c' is more polar than 'a' and 'b'.
B. Compound 'a' is the least polar.
C. Compound 'b' comes out of the column before 'c' and after 'a'.
D. Compound 'a' spends more time in the column.

  1. A, B, and D only
  2. A, B, and C only
  3. B and D only
  4. B, C, and D only
Correct Answer: (2) A, B, and C only
View Solution

Question 9:

Ion having the highest hydration enthalpy among the given alkaline earth metal ions is:

  1. Be2+
  2. Ba2+
  3. Ca2+
  4. Sr2+
Correct Answer: (1) Be2+
View Solution

Question 10:

The strongest acid from the following is:

  1. Phenol
  2. Chlorophenol (-Cl)
  3. Methylphenol (-CH3)
  4. Nitrophenol (-NO2)
Correct Answer: (4) Nitrophenol (-NO2)
View Solution

Question 11:

In the following reaction, 'B' is:

  1. Option 1
  2. Option 2
  3. Option 3
  4. Option 4
Correct Answer: (4)
View Solution

Question 12:

Structures of BeCl2 in solid state, vapor phase, and at very high temperature respectively are:

  1. Polymeric, Dimeric, Monomeric
  2. Dimeric, Polymeric, Monomeric
  3. Monomeric, Dimeric, Polymeric
  4. Polymeric, Monomeric, Dimeric
Correct Answer: (1) Polymeric, Dimeric, Monomeric
View Solution

Solid state: BeCl2 exists as a polymeric structure with each beryllium atom bonded to four chlorine atoms, forming a chain-like structure.

Vapor phase: Below 1200 K, BeCl2 exists as a dimer (Be2Cl4) with chloro-bridging.

High temperature: Above 1200 K, BeCl2 breaks into monomeric units with a linear structure.


Question 13:

Consider the following reaction that goes from A to B in three steps as shown below:

Choose the correct option:

Number of Intermediates | Number of Activated complexes | Rate determining step

  1. 2 | 3 | II
  2. 3 | 2 | II
  3. 2 | 3 | III
  4. 2 | 3 | I
Correct Answer: (1) 2 | 3 | II
View Solution

Question 14:

The product, which is not obtained during the electrolysis of brine solution, is:

  1. HCl
  2. NaOH
  3. Cl2
  4. H2
Correct Answer: (1) HCl
View Solution

Question 15:

Which one of the following elements will remain as liquid inside pure boiling water?

  1. Li
  2. Ga
  3. Cs
  4. Br
Correct Answer: (2) Ga
View Solution

Question 16:

Given below are two statements: one is labeled as “Assertion A” and the other is labeled as “Reason R”.

Assertion A: In the complex Ni(CO)4 and Fe(CO)5, the metals have zero oxidation state.
Reason R: Low oxidation states are found when a complex has ligands capable of π-donor character in addition to the σ-bonding.

In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  1. A is not correct but R is correct.
  2. A is correct but R is not correct.
  3. Both A and R are correct, and R is the correct explanation of A.
  4. Both A and R are correct, but R is NOT the correct explanation of A.
Correct Answer: (2) A is correct but R is not correct
View Solution

Question 17:

Given below are two statements:

Statement I: Morphine is a narcotic analgesic. It helps in relieving pain without producing sleep.
Statement II: Morphine and its derivatives are obtained from the opium poppy.

Choose the correct answer from the options given below:

  1. Statement I is true, but Statement II is false.
  2. Both Statement I and Statement II are true.
  3. Statement I is false, but Statement II is true.
  4. Both Statement I and Statement II are false.
Correct Answer: (3) Statement I is false, but Statement II is true
View Solution

Question 18:

Find out the major product from the following reaction:

  1. Option 1
  2. Option 2
  3. Option 3
  4. Option 4
Correct Answer: (3)
View Solution

Question 19:

During the reaction of permanganate with thiosulphate, the change in oxidation of manganese occurs by a value of 3. Identify which of the below medium will favor the reaction:

  1. Aqueous neutral
  2. Aqueous acidic
  3. Both aqueous acidic and neutral
  4. Both aqueous acidic and faintly alkaline
Correct Answer: (1) Aqueous neutral
View Solution

Step 1: Reaction in a neutral medium
In a neutral medium, permanganate is reduced to manganese(IV) oxide (MnO2), with a change in oxidation state of 3.

Step 2: Reaction in an acidic medium
In an acidic medium, permanganate is reduced to Mn2+, with a change in oxidation state of 5. The condition specified in the question aligns with a neutral medium.


Question 20:

Element not present in Nessler’s reagent is:

  1. K
  2. N
  3. I
  4. Hg
Correct Answer: (2) N
View Solution

Question 21:

The standard reduction potentials at 298 K for the following half cells are given below:

NO-3 + 4H+ + 3e- → NO(g) + 2H2O, E0 = 0.97 V
V2+(aq) + 2e- → V, E0 = -1.19 V
Fe3+(aq) + 3e- → Fe, E0 = -0.04 V
Ag+(aq) + e- → Ag(s), E0 = 0.80 V
Au3+(aq) + 3e- → Au(s), E0 = 1.40 V

The number of metal(s) which will be oxidized by NO-3 in aqueous solution is:

Correct Answer: 3
View Solution

Question 22:

Number of crystal systems from the following where body-centered unit cells can be found:

Cubic, tetragonal, orthorhombic, hexagonal, rhombohedral, monoclinic, triclinic

Correct Answer: 3
View Solution

Question 23:

Among the following, the number of compounds which will give a positive iodoform reaction is:

  1. 1-Phenylbutan-2-one
  2. 2-Methylbutan-2-ol
  3. 3-Methylbutan-2-ol
  4. 1-Phenylethanol
  5. 3,3-dimethylbutan-2-one
  6. 1-Phenylpropan-2-ol
Correct Answer: 4
View Solution

Question 24:

Number of isomeric aromatic amines with molecular formula C8H11N, which can be synthesized by Gabriel phthalimide synthesis is:

Correct Answer: 6
View Solution

Question 25:

Consider the following pairs of solutions which will be isotonic at the same temperature. The number of isotonic pairs is:

  1. 1 M NaCl and 2 M urea
  2. 1 M CaCl2 and 1.5 M KCl
  3. 1.5 M AlCl3 and 2 M Na2SO4
  4. 2.5 M KCl and 1 M Al2(SO4)3
Correct Answer: 4
View Solution

Question 26:

The number of colloidal systems from the following, which will have 'liquid' as the dispersion medium, is:

Gemstones, paints, smoke, cheese, milk, hair cream, insecticide sprays, froth, soap lather

Correct Answer: 5
View Solution

Question 27:

In an ice crystal, each water molecule is hydrogen bonded to:

Correct Answer: 4
View Solution

Question 28:

Consider the following data:

Heat of combustion of H2(g) = -241.8 kJ mol-1
Heat of combustion of C(s) = -393.5 kJ mol-1
Heat of combustion of C2H5OH(l) = -1234.7 kJ mol-1

The heat of formation of C2H5OH(l) is (-) kJ mol-1 (nearest integer).

Correct Answer: 278
View Solution

Question 29:

The equilibrium composition for the reaction PCl3 + Cl2 ⇌ PCl5 at 298 K is given below:

[PCl3]eq = 0.2 mol L-1, [Cl2]eq = 0.1 mol L-1, [PCl5]eq = 0.40 mol L-1
If 0.2 mol of Cl2 is added, the equilibrium concentration of PCl5 is × 10-2 mol L-1.

Correct Answer: 49
View Solution

Question 30:

The number of species having a square planar shape from the following is:

XeF4, SF4, SiF4, BrF-4, [Cu(NH3)4]2+, [FeCl4]2-, [PtCl4]2-

Correct Answer: 4
View Solution


JEE Main 2023 Chemistry Paper Analysis April 6 Shift 1

JEE Main 2023 Chemistry Paper Analysis for the exam scheduled on April 6 Shift 1 is available here. Candidates can check subject-wise paper analysis for the exam scheduled on April 6 Shift 1 here along with the topics with the highest weightage.

JEE Main 2023 Chemistry Question Paper Pattern

Feature Question Paper Pattern
Examination Mode Computer-based Test
Exam Language 13 languages (English, Hindi, Assamese, Bengali, Gujarati, Kannada, Malayalam, Marathi, Odia, Punjabi, Tamil, Telugu, and Urdu)
Exam Duration 3 hours
Sectional Time Limit None
Chemistry Marks 100 marks
Total Number of Questions Asked 20 MCQs + 10 Numerical Type Questions
Total Number of Questions to be Answered 20 MCQs + 5 Numerical Type Questions
Marking Scheme +4 for each correct answer
Negative Marking -1 for each incorrect answer

Also Check:

JEE Main Previous Year Question Paper


JEE Main Questions

  • 1.

    The maximum speed of a boat in still water is 27 km/h. Now this boat is moving downstream in a river flowing at 9 km/h. A man in the boat throws a ball vertically upwards with speed of 10 m/s. Range of the ball as observed by an observer at rest on the river bank is _________ cm. (Take \( g = 10 \, {m/s}^2 \)).


      • 2.
        Density of 3 M NaCl solution is 1.25 g/mL. The molality of the solution is:

          • 2.79 m
          • 1.79 m
          • 3 m
          • 2 m

        • 3.


          • 4.


            In the given circuit the sliding contact is pulled outwards such that the electric current in the circuit changes at the rate of 8 A/s. At an instant when R is 12 Ω, the value of the current in the circuit will be          A.

              • 2 A
              • 4 A
              • 3 A
              • 5 A

            • 5.

              Let $ P_n = \alpha^n + \beta^n $, $ n \in \mathbb{N} $. If $ P_{10} = 123,\ P_9 = 76,\ P_8 = 47 $ and $ P_1 = 1 $, then the quadratic equation having roots $ \alpha $ and $ \frac{1}{\beta} $ is:

                • \( x^2 - x + 1 = 0 \) 

                • \( x^2 + x - 1 = 0 \)

                • \( x^2 - x - 1 = 0 \)

                • \( x^2 + x + 1 = 0 \)

              • 6.
                The kinetic energy of translation of the molecules in 50 g of CO\(_2\) gas at 17°C is:

                  • 4102.8 J
                  • 4205.5 J
                  • 3986.3 J
                  • 3582.7 J

                Fees Structure

                Structure based on different categories

                CategoriesState
                General1000
                Women800
                sc500
                pwd500
                Others900

                Note: The application fee for choosing exam centers in India and countries other than India varies.

                In case of any inaccuracy, Notify Us! 

                Comments


                No Comments To Show