JEE Main 2023 Chemistry April 10 Shift 2 Question Paper with Solution PDF- Download Here

Chanpreet Kaur's profile photo

Chanpreet Kaur

Content Writer | MBA Professional | Updated 3+ months ago

JEE Main 2023 Chemistry April 10 Shift 2 Question Paper is available here for download. Candidates can download official JEE Main 2023 Chemistry Question Paper PDF with Solution and Answer Key for April 10 Shift 2 using the link below. JEE Main Chemistry Question Paper is divided into two sections, Section A with 20 MCQs and Section B with 10 numerical type questions. Candidates are required to answer all questions from Section A and any 5 questions from section B.

JEE Main 2023 Chemistry Question Paper April 10 Shift 2 PDF

JEE Main 2023 10th April Shift 2 Chemistry Question Paper with Solution PDF download iconDownload Check Solution

Question 1:

The correct relationships between unit cell edge length 'a' and radius of sphere 'r' for face-centred and body-centred cubic structures respectively are:

  • (1) \( 2\sqrt{2}r = a \) and \( \sqrt{3}r = 4a \)
  • (2) \( r = 2\sqrt{2}a \) and \( 4r = \sqrt{3}a \)
  • (3) \( r = 2\sqrt{2}a \) and \( 3r = 4a \)
  • (4) \( 2\sqrt{2}r = a \) and \( 4r = \sqrt{3}a \)
Correct Answer: (4) \( 2\sqrt{2}r = a \) and \( 4r = \sqrt{3}a \)
View Solution



 


Question 2:

The reaction used for preparation of soap from fat is:

  • (1) an addition reaction
  • (2) an oxidation reaction
  • (3) alkaline hydrolysis reaction
  • (4) reduction reaction
Correct Answer: (3) alkaline hydrolysis reaction
View Solution

Question 3:

Match List I with List II




Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A-II, B-IV, C-I, D-III
  • (2) A-II, B-IV, C-III, D-I
  • (3) A-II, B-III, C-IV, D-I
  • (4) A-I, B-III, C-II, D-IV
Correct Answer: (2) A-II, B-IV, C-III, D-I
View Solution

Question 4:

The correct order of metallic character is:

  • (1) K \(>\) Be \(>\) Ca
  • (2) Be \(>\) Ca \(>\) K
  • (3) K \(>\) Ca \(>\) Be
  • (4) Ca \(>\) K \(>\) Be
Correct Answer: (3) K \(>\) Ca \(>\) Be
View Solution

Question 5:

The correct order for acidity of the following hydroxyl compounds is:





Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) E \(>\) C \(>\) D \(>\) A \(>\) B
  • (2) D \(>\) E \(>\) C \(>\) A \(>\) B
  • (3) E \(>\) D \(>\) C \(>\) B \(>\) A
  • (4) C \(>\) E \(>\) D \(>\) B \(>\) A
Correct Answer: (1) E \(>\) C \(>\) D \(>\) A \(>\) B
View Solution

Question 6:

Match List I with List II




Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A-IV, B-I, C-II, D-III
  • (2) A-IV, B-I, C-III, D-II
  • (3) A-II, B-IV, C-III, D-I
  • (4) A-II, B-IV, C-I, D-III \textbf{Correct Answer:} (3) A-II, B-IV, C-III, D-I
Correct Answer: (3) A-II, B-IV, C-III, D-I
View Solution

Question 7:

In Carius tube, an organic compound 'X' is treated with sodium peroxide to form a mineral acid 'Y'. The solution of BaCl\(_2\) is added to 'Y' to form a precipitate 'Z'. 'Z' is used for the quantitative estimation of an extra element. 'X' could be:

  • (1) Chloroxyleneol
  • (2) Methionine
  • (3) A nucleotide
  • (4) Cytosine
Correct Answer: (2) Methionine
View Solution

Question 8:

Number of water molecules in washing soda and soda ash respectively are:

  • (1) 1 and 0
  • (2) 1 and 10
  • (3) 10 and 0
  • (4) 10 and 1
Correct Answer: (3) 10 and 0
View Solution

Question 9:

Gibbs energy vs T plot for the formation of oxides is given below. For the given diagram, the correct statement is:


  • (1) At 600°C, C can reduce ZnO
  • (2) At 600°C, C can reduce FeO
  • (3) At 600°C, CO cannot reduce FeO
  • (4) At 600°C, CO can reduce ZnO
Correct Answer: (2) At 600°C, C can reduce FeO
View Solution

Question 10:

Buna-S can be represented as:

Correct Answer: (2)
View Solution

Question 11:

Given below are two statements, one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R.

Assertion A: Physical properties of isotopes of hydrogen are different.

Reason R: Mass difference between isotopes of hydrogen is very large.


In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A
  • (2) A is false but R is true
  • (3) A is true but R is false
  • (4) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
Correct Answer: (4) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
View Solution

Question 12:

The correct order of the number of unpaired electrons in the given complexes is

A. \([ Fe(CN)_6 ]^{3-}\)

B. \([ FeF_6 ]^{3-}\)

C. \([ CoF_6 ]^{3-}\)

D. \([ Cr(oxalate)_3 ]^{3-}\)

E. \([ Ni(CO)_4 ]\)

Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) E \(<\) A \(<\) D \(<\) C \(<\) B
  • (2) A \(<\) E \(<\) C \(<\) B \(<\) D
  • (3) A \(<\) E \(<\) D \(<\) C \(<\) B
  • (4) E \(<\) A \(<\) B \(<\) D \(<\) C
Correct Answer: (1) E \(<\) A \(<\) D \(<\) C \(<\) B
View Solution

Question 13:

The decreasing order of hydride affinity for following carbonations is:





Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) C, A, D, B
  • (2) A, C, B, D
  • (3) A, C, D, B
  • (4) C, A, B, D
Correct Answer: (4) C, A, B, D
View Solution

Question 14:

Incorrect method of preparation for alcohols from the following is:

  • (1) Ozonolysis of alkene.
  • (2) Hydroboration-oxidation of alkene.
  • (3) Reaction of alkyl halide with aqueous NaOH.
  • (4) Reaction of Ketone with RMgBr followed by hydrolysis.
Correct Answer: (1) Ozonolysis of alkene.
View Solution

Question 15:

In the reaction given below:




The product ‘X’ is:

  • (1) \( H_2N - CH_2 - CH_2OH \)
  • (2) \( H_2N - CH_2 - OH \)
  • (3) \( H_2N - CH_3 \)
  • (4) \( H_2N - CH_2OH \)
Correct Answer: (4) \( \text{H}_2\text{N} - \text{CH}_2\text{OH} \)
View Solution

Question 16:

Given below are two statements, one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R.
Assertion A: The energy required to form \( Mg^{2+} \) from Mg is much higher than that required to produce \( Mg^+ \).
Reason R: \( Mg^{2+} \) is a small ion and carries more charge than \( Mg^+ \).

In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
  • (2) A is true but R is false
  • (3) A is false but R is true
  • (4) Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A
Correct Answer: (1) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
View Solution

Question 17:

The major product 'P' formed in the given reaction is:

Correct Answer: (1) The structure in option (1)
View Solution

Question 18:

Ferric chloride is applied to stop bleeding because -

  • (1) Blood absorbs FeCl\(_3\) and forms a complex.
  • (2) FeCl\(_3\) reacts with the constituents of blood which is a positively charged sol.
  • (3) Fe\(^{3+}\) ions coagulate blood which is a negatively charged sol.
  • (4) Cl\(^-\) ions cause coagulation of blood.
Correct Answer: (3) Fe\(^{3+}\) ions coagulate blood which is a negatively charged sol.
View Solution

Question 19:

The delicate balance of CO\(_2\) and O\(_2\) is NOT disturbed by

  • (1) Burning of Coal
  • (2) Deforestation
  • (3) Burning of petroleum
  • (4) Respiration
Correct Answer: (4) Respiration
View Solution

Question 20:

Given below are two statements, one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R.

Assertion A: 3.1500 g of hydrated oxalic acid dissolved in water to make 250.0 mL solution will result in 0.1M oxalic acid solution.

Reason R: Molar mass of hydrated oxalic acid is 126 g mol\(^{-1}\)


In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A is false but R is true
  • (2) A is true but R is false
  • (3) Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A
  • (4) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
Correct Answer: (4) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
View Solution

Question 21:

The number of molecules from the following which contain only two lone pair of electrons is:
\[ H_2O, \, N_2, \, CO, \, XeF_4, \, NH_3, \, NO, \, CO_2, \, F_2 \]

Correct Answer: 4
View Solution

Question 22:

The specific conductance of 0.0025M acetic acid is \( 5 \times 10^{-5} \) S cm\(^{-1}\) at a certain temperature. The dissociation constant of acetic acid is _______ \(\times 10^{-7}\). (Nearest integer)

Consider limiting molar conductivity of CH\(_3\)COOH as 400 S cm\(^2\) mol\(^{-1}\).

Correct Answer: \( 66 \times 10^{-7} \)
View Solution

Question 23:

An aqueous solution of volume 300 cm\(^3\) contains 0.63 g of protein. The osmotic pressure of the solution at 300 K is 1.29 mbar. The molar mass of the protein is _______ g mol\(^{-1}\).

Given: \( R = 0.083 \, L bar K^{-1} mol^{-1} \)

Correct Answer:
View Solution

Question 24:

The difference in the oxidation state of Xe between the oxidised product of Xe formed on complete hydrolysis of XeF\(_4\) and XeF\(_4\) is __________

Correct Answer: 2
View Solution

Question 25:

The number of endothermic process/es from the following is

  • (A) I\(_2\) (g) \(\rightarrow\) 2I (g)
  • (B) HCl (g) \(\rightarrow\) H (g) + Cl (g)
  • (C) H\(_2\)O (l) \(\rightarrow\) H\(_2\)O (g)
  • (D) C (s) + O\(_2\) (g) \(\rightarrow\) CO\(_2\) (g)
  • (E) Dissolution of ammonium chloride in water
Correct Answer: 4
View Solution

Question 26:

The number of incorrect statement/s from the following is

  • (A) The successive half lives of zero order reactions decreases with time.
  • (B) A substance appearing as reactant in the chemical equation may not affect the rate of reaction.
  • (C) Order and molecularity of a chemical reaction can be a fractional number.
  • (D) The rate constant units of zero and second order reaction are mol L\(^{-1}\) s\(^{-1}\) and mol\(^{-1}\) L s\(^{-1}\) respectively.
Correct Answer: 1
View Solution

Question 27:

The electron in the \(n\)th orbit of Li\(^{2+}\) is excited to \((n + 1)\)th orbit using the radiation of energy \( 1.47 \times 10^{-17} \) J. The value of \(n\) is __________.

% Given
Given: \( R_H = 2.18 \times 10^{-18} \, J \)

Correct Answer: 1
View Solution

Question 28:

For a metal ion, the calculated magnetic moment is 4.90 BM. This metal ion has _______ number of unpaired electrons.

Correct Answer: 4
View Solution

Question 29:

In alkaline medium, the reduction of permanganate anion involves a gain of ____ electrons.

Correct Answer:
View Solution

Question 30:

For the given reaction, if the initial pressure is 450 mmHg and the pressure at time t is 720 mmHg at a constant temperature T and constant volume V. The fraction of A(g) decomposed under these conditions is \( x \times 10^{-1} \). The value of x is _______ (nearest integer)

Correct Answer:
View Solution

 


JEE Main 2023 Chemistry Paper Analysis April 10 Shift 2

JEE Main 2023 Chemistry Paper Analysis for the exam scheduled on April 10 Shift 2 is available here. Candidates can check subject-wise paper analysis for the exam scheduled on April 10 Shift 2 here along with the topics with the highest weightage.

JEE Main 2023 Chemistry Question Paper Pattern

Feature Question Paper Pattern
Examination Mode Computer-based Test
Exam Language 13 languages (English, Hindi, Assamese, Bengali, Gujarati, Kannada, Malayalam, Marathi, Odia, Punjabi, Tamil, Telugu, and Urdu)
Exam Duration 3 hours
Sectional Time Limit None
Chemistry Marks 100 marks
Total Number of Questions Asked 20 MCQs + 10 Numerical Type Questions
Total Number of Questions to be Answered 20 MCQs + 5 Numerical Type Questions
Marking Scheme +4 for each correct answer
Negative Marking -1 for each incorrect answer

Also Check:

JEE Main Previous Year Question Paper


JEE Main Questions

  • 1.


    In the given circuit the sliding contact is pulled outwards such that the electric current in the circuit changes at the rate of 8 A/s. At an instant when R is 12 Ω, the value of the current in the circuit will be          A.

      • 2 A
      • 4 A
      • 3 A
      • 5 A

    • 2.

      For $ \alpha, \beta, \gamma \in \mathbb{R} $, if $$ \lim_{x \to 0} \frac{x^2 \sin \alpha x + (\gamma - 1)e^{x^2} - 3}{\sin 2x - \beta x} = 3, $$ then $ \beta + \gamma - \alpha $ is equal to:

        • 7
        • 4
        • 6
        • –1

      • 3.
        Let \( \vec{a} = \hat{i} + 2\hat{j} + \hat{k} \) and \( \vec{b} = 2\hat{i} + 7\hat{j} + 3\hat{k} \). Let \( L_1 : \vec{r} = (-\hat{i} + 2\hat{j} + \hat{k}) + \lambda \vec{a}, \lambda \in {R} \) and \( L_2 : \vec{r} = (\hat{j} + \hat{k}) + \mu \vec{b}, \mu \in \mathbb{R} \) be two lines. If the line \( L_3 \) passes through the point of intersection of \( L_1 \) and \( L_2 \), and is parallel to \( \vec{a} + \vec{b} \), then \( L_3 \) passes through the point:

          • \( (5, 17, 4) \)
          • \( (8, 26, 12) \)
          • \( (2, 8, 5) \)
          • \( (-1, -1, 1) \)

        • 4.
          The kinetic energy of translation of the molecules in 50 g of CO\(_2\) gas at 17°C is:

            • 4102.8 J
            • 4205.5 J
            • 3986.3 J
            • 3582.7 J

          • 5.

            Given below are two statements I and II. 
            Statement I: Dumas method is used for estimation of "Nitrogen" in an organic compound. 
            Statement II: Dumas method involves the formation of ammonium sulfate by heating the organic compound with concentrated H\(_2\)SO\(_4\). In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

              • Both Statement I and Statement II are true
              • Statement I is false but Statement II is true
              • Both Statement I and Statement II are false
              • Statement I is true but Statement II is false

            • 6.

              The maximum speed of a boat in still water is 27 km/h. Now this boat is moving downstream in a river flowing at 9 km/h. A man in the boat throws a ball vertically upwards with speed of 10 m/s. Range of the ball as observed by an observer at rest on the river bank is _________ cm. (Take \( g = 10 \, {m/s}^2 \)).

                Fees Structure

                Structure based on different categories

                CategoriesState
                General1000
                Women800
                sc500
                pwd500
                Others900

                Note: The application fee for choosing exam centers in India and countries other than India varies.

                In case of any inaccuracy, Notify Us! 

                Comments


                No Comments To Show