Coordination Compounds JEE Mains Questions - List Of Most Asked Questions With Solutions

Paras Jain's profile photo

Paras Jain

Updated 3+ months ago

NTA will shortly release the JEE Main Syllabus 2025 at jeemain.nta.ac.in. Last Year, the complete syllabus of JEE Main underwent some major changes. According to the latest syllabus guidelines, the weightage of Physics has dropped to 22.5%. Due to these changes in the syllabus, certain shifts in chapter-wise weightage have been observed. Coordination Compounds are among such topics. It’s among the least weightage topics in JEE Main Physics Syllabus 2025. This chapter holds 1.39% weightage in the whole syllabus.

  • Coordination Compounds is a part of the General Physics section, and every year around 2-3 questions are asked from this chapter. Due to the drop in weightage, you can expect 1-2 questions in JEE Main 2025.
  • Coordination Compounds JEE Mains Physics Syllabus 2025 covers all the basic concepts on units and measurements, fundamentals of units, dimensions etc.

Aspirants consider Coordination Compounds as one of the Easiest Chapters in Physics for JEE Main 2025. Even though this chapter has the least weightage in the syllabus, to develop a strong foundation in physics, this particular chapter plays a pivotal role. Hence the candidates need to develop a clear understanding of this chapter. The list of most asked questions from this chapter will help the students with their preparation.

Must Check News on JEE Main Physics:

Some of the most asked questions about coordination compounds for JEE Main include:

  • What are coordination compounds?
  • How to identify the coordination number of a metal in a coordination compound?
  • How to name coordination compounds?
  • What is the Crystal Field Theory?
  • How to calculate the magnetic moment of a coordination compound?
  • What is the concept of Chelation?

Coordination Compounds JEE Mains Questions -

List Of Most Asked Questions With Solutions

In the (JEE) Main, the topic of Physics and Measurement often features questions that have appeared multiple times in previous years. Many questions in this section are either repeated or follow similar patterns, with only minor changes, such as different numerical values or slight modifications in wording.Certain questions have been repeated as many as five times.

Here are some of the most frequently asked and repeated questions:

Question 1:

What is the oxidation state of cobalt in [Co(NH3)6]Cl3? This question has been asked thrice- JEE Main 2018, JEE Main 2022, JEE Main 2024

Options:

A) +3

B) +2

C) +1

D) +4

Solution:

The oxidation state of cobalt can be calculated as follows: x + 6(0) - 3 = 0; thus, x = +3.

Year: 2021

Question 2:

Which of the following complexes is diamagnetic? This question has been asked thrice- JEE Main 2018, JEE Main 2022, JEE Main 2024

Options:

A) [Ni(CO)4]

B) [Cu(NH3)4]Cl2

C) [Fe(H2O)6]Cl2

D) [Co(NH3)6]Cl3

Solution:

Only [Ni(CO)4] is diamagnetic because it has no unpaired electrons.

Year: 2020

Question 3:

The coordination number of the central atom in the complex [Cr(H2O)6]Cl3 is: This question has been asked thrice- JEE Main 2018, JEE Main 2022, JEE Main 2024

Options:

A) 4

B) 6

C) 3

D) 2

Solution:

In [Cr(H2O)6]Cl3, the coordination number is 6, as there are six water ligands attached to the chromium.

Year: 2019

Question 4:

Which of the following is a bidentate ligand? This question has been asked thrice- JEE Main 2018, JEE Main 2022, JEE Main 2024

Options:

A) NH3

B) H2O

C) Ethylenediamine

D) Cl-

Solution:

Ethylenediamine is a bidentate ligand because it can form two bonds with the metal ion.

Year: 2018

Question 5:

In the complex [Ag(NH3)2]Cl, the ligand is: This question has been asked thrice- JEE Main 2018, JEE Main 2022, JEE Main 2024

Options:

A) Ag+

B) NH3

C) Cl-

D) Both A and C

Solution:

The ligand in the complex is NH3, which coordinates to Ag+ to form the complex.

Year: 2017

Question 6:

The geometry of the complex [Ni(CO)4] is: This question has been asked thrice- JEE Main 2018, JEE Main 2022, JEE Main 2024

Options:

A) Tetrahedral

B) Square planar

C) Octahedral

D) Linear

Solution:

The geometry of [Ni(CO)4] is tetrahedral due to four ligands arranged around the nickel atom.

Year: 2016

Question 7:

Which of the following statements is true regarding coordination compounds? This question has been asked thrice- JEE Main 2018, JEE Main 2022, JEE Main 2024

Options:

A) They are always ionic

B) They cannot be soluble in water

C) They exhibit optical isomerism

D) They do not obey the octet rule

Solution:

Coordination compounds can exhibit optical isomerism. Thus, the correct answer is C.

Year: 2015

Question 8:

The complex ion [Cr(CN)6]3- has: This question has been asked thrice- JEE Main 2018, JEE Main 2022, JEE Main 2024

Options:

A) 6 d-electrons

B) 3 d-electrons

C) 4 d-electrons

D) 5 d-electrons

Solution:

The oxidation state of chromium is +3, so it has 6 d-electrons in this complex.

Year: 2014

Question 9:

Which of the following ligands is a strong field ligand? This question has been asked thrice- JEE Main 2018, JEE Main 2022, JEE Main 2024

Options:

A) I-

B) Br-

C) F-

D) CN-

Solution:

CN- is a strong field ligand that causes a large splitting of d-orbitals.

Year: 2013

Question 10:

In the coordination compound [Co(NH3)5Cl]Cl2, the number of coordination bonds is: This question has been asked thrice- JEE Main 2018, JEE Main 2022, JEE Main 2024

Options:

A) 5

B) 6

C) 4

D) 3

Solution:

There are 5 coordination bonds formed by the 5 NH3 ligands with Co, making it 5 coordination bonds.

Year: 2012

Fees Structure

Structure based on different categories

CategoriesState
General1000
Women800
sc500
pwd500
Others900

Note: The application fee for choosing exam centers in India and countries other than India varies.

In case of any inaccuracy, Notify Us! 

Comments


No Comments To Show