Current Electricity MCQs with Solutions

Collegedunia Team logo

Collegedunia Team Content Curator

Content Curator

Current Electricity is the electric current generated due to flow of electrons in a closed circuit. In simple words, it can be stated as charges in motion produce electric current. Electrons flow under the influence of an external electric field. For the electric current to flow, a potential difference must exist between the two ends in a circuit. This potential difference between two ends is termed as Voltage

Mainly, electric current is divided into two broad categories: 

  • Direct Current (DC) - It is the current in which the direction of flow of electrons remains the same i.e. from the region of high electron density to the region of low electron density. 
  • Alternating Current (AC) - The current in which the flow of charges in bidirectional is called Alternating Current. 

Discover about the Chapter video:

Current Electricity Detailed Video Explanation:

Read Also:


MCQs on Current Electricity

Ques 1. The SI unit of electric current is Ampere. One Ampere is defined as: 

  1. Charge passing per minute
  2. Charge per second
  3. 1 coulomb of charge flowing per second
  4. 2 coulomb of charge flowing per second

Click here for the answer

Ans. (c). 1 coulomb of charge flowing per second

Explanation: Electric current is the rate of flow of charge in a conductor. 

I = Q / t

where; 

I = current

Q = charge (in coulombs)

t = time (in sec)

If the value of Q is 1 coulomb and time is 1 second, then

I = 1 C / 1 sec

I = 1 Cs-1 

1 A = 1 Cs-1 

Ques 2. If 2 Ampere current flows for 5 minutes, the amount of charge that crosses the cross-section of a conductor is:

  1. 10 Coulomb
  2. 2.5 Coulomb
  3. 150 Coulomb
  4. 600 Coulomb

Click here for the answer

Ans. (d). 600 Coulomb

Explanation: We know, I = Q / t

Here, I = 2 A and t = 5 minutes = 300 sec

So, Q = I × t 

Q = 2 × 300 

Q = 600 C

Ques 3. A current of 1 mA is flowing in a conductor, the number of electrons passing through the conductor per second is: 

  1. 6.25 × 1017
  2. 6.25 × 1015
  3. 1.6 × 1016
  4. 1.6 × 10-16

Click here for the answer

Ans. (b). 6.25 × 1015

Explanation: I = Q / t 

Given, I = 1 mA = 1 × 10-3 A and t = 1 sec

Total charge passing through the conductor per second is given by,

Q = ne

ne = Q

ne = I × t

n = I × t / e

n = 1 × 10-3 × 1 / 1.6 × 10-19 

n = 6.25 × 1015 

Ques 4. If an electron revolves in the path of radius of 0.5 × 10-10 m at a frequency of 5 × 1015 cycles s-1, then the electric current in the circle is: 

  1. 0.4 mA
  2. 1.2 mA
  3. 1.6 mA
  4. 0.8 mA

Click here for the answer

Ans. (d). 0.8 mA

Explanation: Given, r (radius) = 0.5 × 10-10 m and f (frequency) = 5 × 1015 s-1 

I = Q / t 

And we know, frequency (f) = 1 / t

∴ I = Q × f

I = 1.6 × 10-19 × 5 × 1015 = 8 × 10-4 A = 0.8 mA

Ques 5. The direction of electric current is always opposite to:

  1. One ohm
  2. the electric work done
  3. direction of conventional current in metallic conductors
  4. None of these

Click here for the answer

Ans. (c). direction of conventional current in metallic conductors

Explanation: The direction of conventional current is always in the direction of flow of positive charges (from higher potential to lower potential). Electric current is due to flow of electrons i.e. from lower to higher potential. Hence, the direction of electric current is always opposite to the direction of conventional current in metallic conductors. 

Ques 6. A 5 volt cell is connected to a 2Ω resistor. How many charges come out of the negative terminal of the cell in 5 minutes?

  1. 775 C
  2. 750 C
  3. 200 C
  4. 780 C

Click here for the answer

Ans. (b). 750 C

Explanation: Given t = 5 minutes = 5 × 60 sec

Voltage of the cell (V) = 5 volt

Resistor (R) = 2Ω

V = IR

I = V / R = 5 / 2 = 2.5 A

Q (Electric Charge) = I × t = 2.5 × 5 × 60 = 750 C

Ques 7. The total resistance in parallel combination of three resistances 9Ω, 7Ω and 5Ω is:

  1. 2.20Ω
  2. 4.22Ω
  3. 2.29Ω
  4. 1.22Ω

Click here for the answer

Ans. (a). 2.20Ω

Explanation: Given, R1 = 9Ω, R2 = 7Ω and R3 = 5Ω

In parallel combination, the net resistance is given by; 

1 / Req = 1/9 + 1/7 + 1/5 

1 / Req = 35 + 45 + 63/315 

1 / Req = 143/315

Req = 315/143 = 2.20Ω

Ques 8. A current of 1 A is drawn by a filament of an electric bulb. Number of electrons passing through a cross-section of the filament in 16 seconds will be: 

  1. 1020
  2. 1016
  3. 1018
  4. 1023

Click here for the answer

Ans. (a). 1020 

Explanation: Given I = 1 A ; t = 16 sec ; e = 1.6 × 10-19 C

I = Q / t 

I = Ne / t

N = I × t / e (where, N = no. of electrons)

N = 1 A × 16 sec / 1.6 × 10-19 C = 1020 

Ques 9. The current in a conductor varies with time t as I = 2t + 3t2 A, where I is ampere and t is in seconds. Electric charge flowing through a section of the conductor during t = 2 sec to t = 3 sec is:

  1. 24 C
  2. 33 C
  3. 10 C
  4. 44 C

Click here for the answer

Ans. (a). 24 C

Explanation: Instantaneous current across a conductor is defined as; 

I = dQ / dt

dQ = I × dt

dQ = (2t + 3t2) dt …….(i)

Now, integrate eq. (i)

∫ dQ = ∫ (2t + 3t2) dt

ΔQ = 2 [t2/2] + 3 [t3/3]

ΔQ = [9 - 4] + [27 - 8] 

ΔQ = 24 C

Ques 10. A current of 5 A flows through a conductor. Calculate the number of electrons flowing through the conductor in 2s. (Take charge of electron as 1.6 × 10-19)

  1. 1.6 × 1019
  2. 6.25 × 1019
  3. 16 × 1019
  4. 125 × 1018

Click here for the answer

Ans. (b). 6.25 × 1019

Explanation: Q = It = 5 × 2 = 10 C

Charge on one electron = 1.6 × 10-19  C

N = no. of electrons

Q = Ne 

N = Q/e

N = 10 / 1.6 × 10-19 

N = 6.25 × 1019 

Ques 11. Which of the following devices is used to measure the electric current?

  1. Voltmeter
  2. Ammeter
  3. Galvanometer
  4. Potentiometer

Click here for the answer

Ans. (b). Ammeter

Explanation: Ammeter is the device used to measure the electric current flowing through a circuit. The resistance of the ammeter is very low, ideally zero, thus it allows all the current to pass through it and measures it. 

Voltmeter, on the other hand, is an instrument used to measure voltage across two terminals in a circuit. A Galvanometer is used to detect the direction and magnitude of small current present in the circuit. It is used when magnetic fields are present and measures only direct current. 

Potentiometer is used to determine the emf and internal resistance of a cell. It measures the unknown voltage by comparing it with the known voltage. 

For Latest Updates on Upcoming Board Exams, Click Here: https://t.me/class_10_12_board_updates


Check-Out: 

CBSE CLASS XII Related Questions

  • 1.
    An electric dipole consists of charges \(\pm 4 \mu C\) separated by a distance of \(6\,cm\). Calculate the electric field at a point on the axial line at a distance \(20\,cm\) from its center.


      • 2.
        A thin plano-concave lens with its curved face of radius of curvature R is made of glass of refractive index \( n_1 \). It is placed coaxially in contact with a thin equiconvex lens of same radius of curvature of refractive index \( n_2 \). Obtain the power of the combination lens.


          • 3.
            Two cells of emf 10 V each, two resistors of 20 \( \Omega \) and 10 \( \Omega \), and a bulb B of 10 \( \Omega \) resistance are connected together as shown in the figure. Find the current that flows through the bulb.
            Two cells of emf 10 V each, two resistors


              • 4.
                State any three characteristics of electromagnetic waves.


                  • 5.
                    A metal sheet is inserted between the plates of a parallel plate capacitor of capacitance C. If the sheet partly occupies the space between the plates, the capacitance:

                      • remains C
                      • becomes greater than C
                      • becomes less than C
                      • becomes zero

                    • 6.
                      In his experiment on photoelectric effect, Robert A. Millikan found the slope of the cut-off voltage versus frequency of incident light plot to be \( 4.12 \times 10^{-15} \, \text{Vs} \). Calculate the value of Planck’s constant from it.

                        CBSE CLASS XII Previous Year Papers

                        Comments


                        No Comments To Show