Resistors in Series and Parallel MCQ

Collegedunia Team logo

Collegedunia Team Content Curator

Content Curator

Resistors in series and parallel are the two ways of connection in a circuit. A resistor is an electrical component that provides electrical resistance which can be used to leverage the amount of current flowing through the circuit. This topic has more weightage in Class 12 Chapter 3 Current Electricity. In a series connection, the resistors are connected end to end whereas, in a parallel connection, the resistors are connected in parallel to one another. 

Read More: Combination of Resistors-Series and Parallel

The total resistance of resistors in series is given by,

Rtotal = R1 + R2 + ….. + Rn

The total resistance of resistors in parallel is given by,

\(\frac{1}{R_{Total}}= \frac{1}{R_1}+ \frac{1}{R_2} + \frac{1}{R_3} +...\frac{1}{R_n}\)

Check Out:


Resistors in Series and Parallel MCQ

Ques 1. In series connection of resistors, what happens to the current across each resistor?

a) Increases

b) Decreases

c) Remain the same

d) Initially increases and then decreases

Click here for the answer

Answer: c

Explanation: When the resistors are connected in series, and current is passed through them, the current passing through each of the resistors is the same. This is because the resistors are connected end to the end and, therefore, there is only one path for the current to flow through.

Ques 2. Identify the combination which is not a series connection.

a) Resistance box

b) Decorative bulbs

c) Fuses

d) Domestic appliances

Click here for the answer

Answer: d

Explanation: Domestic appliances in a house are connected in parallel combinations, and not in series combinations. This arrangement is done so that each of the appliances can switch on and off independently and does not alter the connection with the other appliances.

Ques 3. The equivalent overall resistance in a parallel connection is smaller than the series connection.

a) True

b) False

Click here for the answer

Answer.

Explanation: As we all know the total resistance of resistors in a series circuit is Rtotal = R1 + R2 + ….. + Rn, whereas for a parallel circuit, it is, \(\frac{1}{R_{Total}}= \frac{1}{R_1}+ \frac{1}{R_2} + \frac{1}{R_3} +...\frac{1}{R_n}\). Since in parallel circuit, it is the reciprocal of the resistances, it tends to be smaller than series connection.

Ques 4. Calculate resultant resistance between the points A and B in the circuit shown in the figure below.

Calculate resultant resistance between the points A and B in the circuit

a) 4 ohms

b) 2 ohms

c) 8 ohms

d) 6 ohms

Click here for the answer

Answer: b

Explanation: We can simplify the given diagram as follows:

From the diagram above, we can take the middle resistors connected in series and then calculate all the other resistors connected in parallel.

From the diagram above, we can take the middle resistors connected in series and then calculate all the other resistors connected in parallel.

\(\frac{1}{R_1} = \frac{1}{4} + \frac{1}{8} = \frac{4+6}{4 * 6} = \frac {10}{24}\) → R1 = \(\frac{24}{10}\) = 2.4

\(\frac{1}{R_2} = \frac{1}{2} + \frac{1}{8} = \frac{2+8}{2 * 8} = \frac {10}{16}\)→ R2 = \(\frac{16}{10}\) = 1.6

Now, R1 and R2 are in series, so, Rs = 2.4 + 1.6 = 4.0.

8 ohms, Rs, and the bottom 8 ohms are in parallel, so, 1/Rp = ⅛ + ¼ + ⅛ = ½ 

On taking the inverse of Rp, we get, Rp = 2 ohms.

Ques 5. Two wires of the same material have the same length but their radii are in the ratio of 5:3. They are combined in series, where the resistance of the thicker wire is 12 ohms. Calculate the total resistance of the combination.

a) 40

b) 12

c) 32

d) 20

Click here for the answer

Answer: c

Explanation: The given ratio of radii = 5:3;

R2/R1 = 5/3

R2 = 5/3 x R1

R1 = 12 ohms (given)

R2 = 5/3 x 12

R2 = 20

Total resistance of resistors connected in series Rs = R1 + R2

Rs = 20 + 12

Rs = 32 ohms

Check Out:

Ques 6. Two resistors are connected in parallel, whose resistance values are in the ratio 3:1. Find the ratio of power dissipated.

a) 1:3

b) 3:1

c) 1:2

d) 2:1

Click here for the answer

Answer: a

Explanation: We know that,

Power = voltage²/ resistance

Since the resistors are connected in parallel, the voltage across them will be the same.

From this relation, power and resistance are inversely proportional to each other.

Thus, P1/P2 = R2/R1 =1/3

So, the power dissipated is in the ratio of 1:3.

Ques 7. A circuit has three similar resistors, each of 20 ohms resistance. Two of them are connected in parallel, and this combination is connected in series with the third one. The maximum power that can be consumed by each resistor is 30 W. Then, what is the maximum power that can be consumed by the combination of all three resistors?

a) 30

b) 20

c) 35

d) 45

Click here for the answer

Answer: d

Explanation: The equivalent overall resistance of the parallel combination is:

1/R1 = 1/20 + 1/20 = 2/20 = 1/10 

On taking reciprocal,

R1 = 10 ohms.

R1 is in series with R2; So, R3 = R1 + R2 = 10 + 20 = 30 ohms.

Now, we can employ the method of cross-multiplication:

For 20 ohms resistor → 30 W power consumed

For 30 ohms resistor combination → x

20x = 30 × 30

x = 30×30/ 20

x = 45

Therefore, the power consumed by the parallel combination is 45 ohms.

Ques 8. Which connection is preferable to connect bulbs?

a) Series

b) Parallel

c) Both series and parallel

d) Neither series nor parallel

Click here for the answer

Answer: b

Explanation: Bulbs are connected in parallel so that even if one of the bulbs blows out, the others continue to get a current supply. This is why parallel connection is used in domestic electrical circuits.

Ques 9. Batteries are generally connected?

a) Series

b) Parallel

c) Either series or parallel

d) Neither series nor parallel

Click here for the answer

Answer: a

Explanation: Batteries are generally connected in series so that we can obtain the desired voltage since voltages add up once they are connected in series.

Ques 10. In a _________ circuit, the total resistance is greater than the largest resistance in the circuit.

a) Series

b) Parallel

c) Either series or parallel

d) Neither series nor parallel

Click here for the answer

Answer: a

Explanation: In series circuits, the total resistance is the sum of all the resistance in the circuit, hence the total is greater than the largest resistance.

Ques 11. In a ____________ circuit, the total resistance is smaller than the smallest resistance in the circuit.

a) Series

b) Parallel

c) Either series or parallel

d) Neither series nor parallel

Click here for the answer

Answer: b

Explanation: Since the equivalent resistance is 1/sum of the reciprocals of all the resistances in the circuit, it is smaller than the smallest resistance in the circuit.

Ques 12. Which connection is the most cost-efficient connection?

a) Series

b) Parallel

c) Either series or parallel

d) Neither series nor parallel

Click here for the answer

Answer: a

Explanation: The advantage of series connection is that they share the supply voltage, hence cheap low voltage appliances may be used.

Ques 13. Calculate the equivalent resistance between A and B.

Calculate the equivalent resistance between A and B.

a) 2 ohm

b) 4 ohm

c) 6 ohm

d) 8 ohm

Click here for the answer

Answer: a

Explanation: The 2 and the 3 ohm resistors are in series.

R1 = 3 + 2 = 5

The equivalent of these two resistors is in parallel with the 5 ohm resistor. 

1/R2 = 1/R1 + ⅕

= ⅕ + ⅕ 

= ⅖ 

R2 = 5/2 

The equivalent of these three resistances is in series with the 1.5 ohm resistor. 

R3 = R2 + 1.5

R3 = 5/2 + 1.5

R3 = 2.5 + 1.5

R3 = 4 ohm

Finally, the equivalent of these resistances is in parallel with the 4 ohm resistor.

1/R4 = ¼ + ¼ 

1/R4 = 2/4 = ½ 

R4 = 2 ohm

Ques 14. Calculate the equivalent resistance between A and B.

Calculate the equivalent resistance between A and B

a) 6.67 ohm

b) 46.67 ohm

c) 26.67 ohm

d) 10.67 ohm

Click here for the answer

Answer: b

Explanation: The three 20 ohm resistors in the middle are in parallel to each other.

1/R1 = 1/20 + 1/20 + 1/20 = 3/20

R1 = 20/3

The rest of the resistors are in series.

R2 = 20 + 20 + 20/3

R2 = 46.67 ohm

Read More:

CBSE CLASS XII Related Questions

  • 1.
    Two point charges \( 5 \, \mu C \) and \( -1 \, \mu C \) are placed at points \( (-3 \, \text{cm}, 0, 0) \) and \( (3 \, \text{cm}, 0, 0) \), respectively. An external electric field \( \vec{E} = \frac{A}{r^2} \hat{r} \) where \( A = 3 \times 10^5 \, \text{V m} \) is switched on in the region. Calculate the change in electrostatic energy of the system due to the electric field.


      • 2.
        In his experiment on photoelectric effect, Robert A. Millikan found the slope of the cut-off voltage versus frequency of incident light plot to be \( 4.12 \times 10^{-15} \, \text{Vs} \). Calculate the value of Planck’s constant from it.


          • 3.
            Define the term mutual inductance. Deduce the expression for the mutual inductance of two long coaxial solenoids of the same length having different radii and different number of turns.


              • 4.
                State any three characteristics of electromagnetic waves.


                  • 5.
                    Two wires of the same material and the same radius have their lengths in the ratio 2:3. They are connected in parallel to a battery which supplies a current of 15 A. Find the current through the wires.


                      • 6.

                        A battery of emf \( E \) and internal resistance \( r \) is connected to a rheostat. When a current of 2A is drawn from the battery, the potential difference across the rheostat is 5V. The potential difference becomes 4V when a current of 4A is drawn from the battery. Calculate the value of \( E \) and \( r \).

                          CBSE CLASS XII Previous Year Papers

                          Comments


                          No Comments To Show