Unit Vector Formula: Definition, Equations and Solved Questions

Jasmine Grover logo

Jasmine Grover

Education Journalist | Study Abroad Strategy Lead

Unit Vector is a vector that has a magnitude of value 1 or unity pointing at a particular direction in space. Having unit magnitude, it may be thought to be just a direction pointed in space. Unit vectors are usually denoted by a letter with a circumflex (^) on top of it. Often, a unit vector forms the basis of a vector space and every vector in the space can be written as a linear combination of unit vectors.

Read More: Direction of Vector Formula

Key Terms: Unit Vector, Magnitude, Scalar, Vector, Direction, Coordinate System, Linear Combination, Vector space, Force, Density, Cartesian coordinate system

What is a Unit Vector?

[Click Here for Sample Questions]

A unit vector is a vector which has direction and a magnitude of 1 or unity. A vector comprises two properties namely magnitude and direction. Magnitude refers to the “size” of a vector. For a vector in a graph, its length is its magnitude, while its direction is where it is pointed or how much it is inclined to one of the axes. Some examples of vectors are velocity, force, etc. A vector that only has magnitude is a scalar. Some examples of scalars are volume, density, etc. In the case of a unit vector, the length would be one unit, while it points in the direction. Some examples of unit vectors are the basis vectors of the cartesian coordinate system. It is denoted as .

In the figure above, the blue line is a vector. It has some magnitude (||u||) and a direction is given by "theta".

In the figure above, the blue line is a vector. It has some magnitude (||u||) and a direction is given by "theta".

In this figure, the blue and green rays are both unit vectors as their lengths are unity.

In this figure, the blue and green rays are both unit vectors as their lengths are unity.

Also Read:


Unit Vector Formula

[Click Here for Previous year Questions]

As mentioned above, a unit vector is a vector with direction and unit magnitude. Consequently, a unit vector can be expressed as a division of a vector by its magnitude.

Unit Vector = (Vector)/Magnitude

The magnitude of a vector is

The magnitude of a vector is

There are two ways to write a vector: Using brackets or as a linear combination of basis vectors x, y and z.

Read More: Vector Formula

For an arbitrary vector represented as

For an arbitrary vector represented as

or

For an arbitrary vector represented as

Its unit vector is given as

In Bracket Form: 

In Bracket Form

In Linear Combination:

In Linear Combination:

  Where,

  • \(\hat{v}\) is the Unit vector of unit magnitude along the direction of vector a.
  • \(\overrightarrow{v}\) is a vector with any direction and magnitude.
  • \(|\overrightarrow{v}|\) is the magnitude of the vector \(\overrightarrow{v}\) .
  • x, y, and z are the values of the vector in the x-axis, y-axis and z-axis respectively. 
  • \(\hat{i}\) , \(\hat{j}\) , and \(\hat{k}\) are unit vectors bound for the positive axis x, y and z respectively. 
Read More: Addition of Vectors

Calculation of a Unit Vector

[Click Here for Sample Questions]

  • A unit vector can be calculated from some given vector. This determines the direction pointed by the given vector. To do this, one needs both the vector expression and its magnitude.
  • A vector with only magnitude and no direction is a scalar.
  • Dividing the given vector by its magnitude gives the direction it is pointed at, as a unit vector. Here, the unit vector is termed the “direction vector.”
  • By doing as mentioned, one reduces the size of the vector to unity only for its direction to remain.
  • Conversely, multiplying a unit vector by some scalar, produces a vector, a = sâ where s is a scalar and â is a unit vector. The scalar gives magnitude to the unit vector transforming it into a regular vector.

Read More: Types of Vectors

Example:

Consider a vector a = 2i + 3j + 4k. Calculate its unit vector.

Solution: The given vector is a = 2i + 3j + 4k ------(1) To find the unit vector of some given vector,

Step 1: Find out the magnitude of the vector.  The magnitude of any vector is the square root of the sum of squares of its direction cosines. Magnitude, |a| = a = √(x2 + y2 + z2) ------- (2)

From the given vector, x = 2; y = 3 and z = 4. Substitute the values in equation (2).

Magnitude, |a| = a = √(22 + 32 + 42) = √(4 + 9 + 16) = √(29) ----------(3)

Step 2: Dividing the given vector by its magnitude. Unit vector = Vector/Magnitude Hence, â = a/|a| = (xi + yj + zk)/√(x2 + y2 + z2).

Substituting values from equation (1) and (3) â = (2i + 3j + 4k)/√(29)

Step 3: Representation

  • In Bracket form, â = ((2/√(29)), (3/√(29)), (4/√(29))
  • As a linear combination, â = 2i/√(29) + 3j/√(29) + 4k/√(29))
Read More: Position Vector

Things to Remember

  • Unit vectors have direction and unit magnitude.
  • Unit vector = Vector/Magnitude.
  • The unit vector derived from some vector points in its direction.
  • Multiplying a unit vector by some magnitude produces a general vector.
  • Any vector in the Cartesian Coordinate system can be represented as a linear combination of unit vectors that represent the axes of the system.
  • The value of a unit vector is obtained by dividing each of the direction cosines of the vector by its magnitude.

Previous Year Questions


Sample Questions

Ques 1. Find the unit vector in the direction of 4i + 3j. (3 Marks)

Ans. Let the given vector be ‘a’ a = 4i + 3j or (4,3)

Its magnitude is |a| = √(42 + 32) = √(16 + 9) = √(25) = 5 units.

Unit vector in the direction of a is â = a/|a| â = (4i + 3j)/5

Ques 2. Find the unit vector in the direction of 4i + 4j + 5k. (3 Marks)

Ans. Let the given vector be ‘a’ a = 4i + 4j + 5k or (4, 4, 5)

Its magnitude is |a| = √(42 + 42 + 52) = √(16 + 16 + 25) = √(57) units.

Unit vector in the direction of a is â = a/|a| â = (4i + 4j + 5k)/√(57)

Ques 3. Find the unit vector of the resultant of u = (4, -5, 9) and v = (-3, 8, 2). (3 Marks)

Ans. Let the sum of the given vectors be a = u + v a = (4-3, -5+8, 9+2) = (1, 3, 11) a = i + 3j + 11k

Its magnitude is |a| = √(12 + 32 + 112) = √(1 + 9 + 121) = √131 units.

The unit vector of a is â = a/|a| â = (i + 3j + 11k)/√131</p> <p><strong>

Ques 4. Find the unit vector in the direction of -4i + 3j. (3 Marks)

Ans. Let the given vector be ‘a’ a = -4i + 3j or (4,3)

Its magnitude is |a| = √((-4)2 + 32) = √(16 + 9) = √(25) = 5 units.

Unit vector in the direction of a is â = a/|a| â = (4i + 3j)/5

Ques 5. Find the unit vector in the direction of 64i. (3 Marks)

Ans. Let the given vector be ‘a’ a = 64i or (64)

Its magnitude is |a| = √(642) = √(4096) = 64 units.

Unit vector in the direction of a is â = a/|a| â = (64i)/64 = i

Ques 6. Find the magnitude of a = (4, 7). (2 Marks)

Ans.Let the given vector be ‘a’ a = 4i + 7j or (4, 7)

Its magnitude is |a| = √(42 + 72) = √(16 + 49) = √(65) units.

Ques 7. Find the magnitude of a = (5, 8, -12). (2 Marks)

Ans. Let the given vector be ‘a’ a = 5i + 8j - 12k or (5, 8, -12)

Its magnitude is |a| = √(52 + 82 + (-12)2) = √(25 + 64 + 144) = √(274) units.

Ques 8. Find the vector in the direction of 4i + 3j with a magnitude of 6 units. (3 Marks)

Ans. Let the given vector be ‘a’ a = 4i + 3j or (4,3)

Its magnitude is |a| = √(42 + 32) = √(16 + 9) = √(25) = 5 units.

The direction of a is â â = a/|a| â = (4i + 3j)/5

Let the vector in the direction of â with magnitude 6 units be b = 6*â b = 6*(4i + 3j)/5 = (24i + 18j)/5

Ques 9. Find the vector in the direction of 2i + 3j + 4k with a magnitude of (1/3) units. (3 Marks)

Ans. Let the given vector be ‘a’ a = 2i + 3j + 4k or (2, 3, 4)

Its magnitude is |a| = √(22 + 32 + 42) = √(4 + 9 + 16) = √(29) units.

The direction of a is â â = a/|a| â = (2i + 3j + 4k)/√(29)

Let the vector in the direction of â with magnitude (1/3) units be b = (1/3)*â b = (1/3)*(2i + 3j + 4k)/√(29) = (2i + 3j + 4k)/(3√(29))

Ques 10. Find the unit vector of the sum of u = (2, 3) and v = (-3, 4). (3 Marks)

Ans. Let the sum of the given vectors be a = u + v a = (2-3, 3+4) = (-1, 7) a = -i + 7j

Its magnitude is |a| = √((-1)2 + 72) = √(1 + 49) = √(50) units.

The unit vector of a is â = a/|a| â = (-i + 7j)/√50

For Latest Updates on Upcoming Board Exams, Click Here: https://t.me/class_10_12_board_updates


Do Check Out:

CBSE CLASS XII Related Questions

  • 1.
    Define the terms (I) resonant frequency, and (II) power factor of a series LCR circuit. For what value of the power factor will the power dissipated in the circuit be maximum?


      • 2.
        The assertion that V = IR is a statement of Ohm’s law is not true. Why ?


          • 3.
            An inductor of \(\frac{5}{\pi}\,H\), a capacitor of \(\frac{50}{\pi}\,\mu F\) and a resistor of \(400\,\Omega\) are connected in series across an ac voltage \[ v = 140 \sin(100\pi t)\,V. \] Calculate:
            • (I) impedance of the circuit
            • (II) rms value of current in the circuit} (Take \(\sqrt{2}=1.4\))


              • 4.
                The number of turns in the primary and the secondary coil of an ideal transformer are 100 and 5000 respectively. If 3.3 kW power is supplied to the transformer at 220 V, find:
                • (I) current in the primary coil
                • (II) output voltage


                  • 5.
                    When a dielectric is placed in an external electric field, the electric field inside the dielectric is less than that outside it.Explain


                      • 6.
                        A low voltage supply from which one needs high currents must have very low internal resistance. Why ?

                          CBSE CLASS XII Previous Year Papers

                          Comments


                          No Comments To Show