CBSE Class 12 History Question Paper 2025 (Set 3 - 61/2/3) Available: Download Solutions with Answer Key

Shivam Yadav's profile photo

Shivam Yadav

Educational Content Expert | Updated on - Jul 11, 2025

CBSE Class 12 History Set 3 Question Paper PDF (Code: 61/2/3) is now available for download. CBSE conducted the Class 12 History examination on April 2, 2025, from 10:30 AM to 1:30 PM. The question paper consists of 34 questions carrying a total of 80 marks. Section A includes 21 MCQs for 1 mark each, Section B contains 6 short-answer questions for 3 marks each, Section C comprises 3 long-answer questions for 8 marks each, Section D comprises 3 Source-based questions having three sub-questions carries 4 marks each and Section E comprises 1 Map-based question that carries 5 marks. Candidates can use the link below to download the CBSE Class 12 History Set 3 Question Paper with detailed solutions.

CBSE Class 12 History Question Paper 2025 (Set 3 – 61/2/3) with Answer Key

CBSE Class 12 2025 History​ Question Paper with Answer Key download iconDownload Check Solution
cbse class 12 history set 3 2025
Question 1:


Which one of the following dynasties did Queen Prabhavati belong to?

  • (A) Kanvas
  • (B) Shakas
  • (C) Vakataka
  • (D) Maurya
Correct Answer: (C) Vakataka
View Solution

Question 2:


Two statements are given below as Assertion (A) and Reason (R). Read them carefully and choose the correct option.

Assertion (A): Harappa was a well-planned city.

Reason (R): It had a well-planned drainage system.

  • (A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct reasoning of (A).
  • (B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct reasoning of (A).
  • (C) (A) is correct but (R) is not correct.
  • (D) (A) is not correct but (R) is correct.
Correct Answer: (A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct reasoning of (A).
View Solution

Question 3:


Which one of the following is a correct statement regarding the codes of social behavior as laid down in Dharmashutras and Dharmashastras during the period of Mahabharata?

  • (A) These norms were to be followed by the Brahmins only.
  • (B) These norms were being followed universally.
  • (C) These norms were not followed universally.
  • (D) Only the rulers followed these norms.
Correct Answer: (C) These norms were not followed universally.
View Solution

Question 4:


Which one of the following was a distinctive feature of Harappan architecture?

  • (A) Use of Wood
  • (B) Use of Iron
  • (C) Use of Bricks
  • (D) Use of Marble
Correct Answer: (C) Use of Bricks
View Solution

Question 5:


The given sculpture from the fifth century Devgarh temple depicts which of the following deities?
image

  • (A) Indra
  • (B) Shiva
  • (C) Rudra
  • (D) Vishnu
Correct Answer: (B) Shiva
View Solution

Question 5:


Note: The following questions are for the Visually Impaired Candidates only in lieu of Q. No. 7.

Vardhman Mahavir is related to which of the following religions?

  • (A) Christianity
  • (B) Hinduism
  • (C) Buddhism
  • (D) Jainism
Correct Answer:(D) Jainism
View Solution

Question 6:


Match Column-I with Column-II and choose the correct option:

       Column-I                                     Column-II
Sculpture of Sanchi                     Symbolic Importance

a. Empty seat                          i. Indicator of Mahaparinibbana
b. Gajalakshmi                       ii. Indicator of good fortune
c. Wheel                                  iii. Indicator of auspicious
d. Shalbanjika                        iv. Indicator of first sermon of Buddha

  • (A) a ii, b iv, c iii, d i
  • (B) a iii, b ii, c i, d iv
  • (C) a i, b iv, c iii, d ii
  • (D) a iv, b iii, c ii, d i
Correct Answer: (C) a i, b iv, c iii, d ii
View Solution

Question 7:


Identify the ruler from Indian history with the following information:

- Ruler of Bhopal
- Ruled from 1868 to 1901 CE
- Helped in preserving the Sanchi Stupa

  • (A) Jehannara Begum
  • (B) Shahjehan Begum
  • (C) Gulbadan Begum
  • (D) Rukhsaar Begum
Correct Answer: (B) Shahjehan Begum
View Solution

Question 8:


Identify the ruler of India from the sixteenth century with the following information and choose the correct option:

- He went on a pilgrimage to Ajmer fourteen times.
- He sought blessings for new conquests and the birth of sons from Ajmer Sharif.

 

  • (A) Sultan Ghias-ud-din Khalji
  • (B) Shah-Jehan
  • (C) Akbar
  • (D) Muhammad Bin Tughlaq
Correct Answer: (B) Shah-Jehan
View Solution

Question 9:


Arrange the following in chronological order and choose the correct option:


I. Battle of Talikota

II. Establishment of Nagalpuram

III. Formation of Kamalpuram Tank

IV. Emergence of the Sultanate of Golconda

Options:

  • (A) I, II, III, IV
  • (B) II, III, IV, I
  • (C) III, II, IV, I
  • (D) IV, I, III, II
Correct Answer: (C) III, II, IV, I
View Solution

Question 10:


Who among the following included the composition of Guru Tegh Bahadur ji in the Guru Granth Sahib?

  • (A) Guru Hargobind Sahibji
  • (B) Guru Gobind Singhji
  • (C) Guru Arjan Devji
  • (D) Guru Harkrishan Sahibji
Correct Answer: (B) Guru Gobind Singhji
View Solution

Question 11:


Which of the following statements is true regarding the land revenue system of the Mughals?

  • (A) The revenue collectors collected tax of land in cash only.
  • (B) The cultivated lands were taxed without any measurement.
  • (C) Revenue from the land was the economic mainstay of the empire.
  • (D) The tax collectors used to collect taxes with the help of Sahukars.
Correct Answer: (C) Revenue from the land was the economic mainstay of the empire.
View Solution

Question 12:


Identify the correct statement from the following regarding the role of women in agrarian society of the Mughal State.

  • (A) Only artisanal work were done by women.
  • (B) Women worked in the fields with men.
  • (C) Remarriage were not allowed for divorced women.
  • (D) Women were totally independent.
Correct Answer: (B) Women worked in the fields with men.
View Solution

Question 13:


Which one of the following statements is correct regarding Virashaiva or Lingayat tradition?

  • (A) They emphasize Brahman as the supreme entity.
  • (B) They do not bury their dead persons.
  • (C) They believe that on death they will be united with Shiva.
  • (D) They are the followers of Vishnu.
Correct Answer: (C) They believe that on death they will be united with Shiva.
View Solution

Question 14:


Match Column-I with Column-II and choose the correct option:

           Column-I                                Column-II
            Temple                                   Location

a. Brihadeshwara temple               1. Tanjavur
b. Chennakeshava temple             2. Vijayanagara
c. Hazara Ram temple                    3. Belur
d. Chidambaram temple                4. Tamil Nadu

Choose the correct option:

  • (A) a-1, b-3, c-4, d-2
  • (B) a-2, b-4, c-3, d-1
  • (C) a-4, b-3, c-2, d-4
  • (D) a-1, b-3, c-2, d-4
Correct Answer: (D) a-1, b-3, c-2, d-4
View Solution

Question 15:


Fill in the blank with the suitable option given below:

The Revolt of 1857 marked the end of the ______ dynasty in India.

  • (A) Maratha
  • (B) Rajput
  • (C) Scindia
  • (D) Mughal
Correct Answer: (D) Mughal
View Solution

Question 16:


Which of the following statements best describes the effect of the Permanent Settlement on zamindars?

  • (A) They became landless labourers.
  • (B) They all were replaced by Jotedars.
  • (C) They sold their land to the British.
  • (D) They gained significant control over land.
Correct Answer: (D) They gained significant control over land.
View Solution

Question 17:


How was the Constituent Assembly influenced by public opinion? Choose the correct option.

I. People aired their views outside the Parliament House.

II. People gave their reactions through the press.

III. The members of the Constituent Assembly used to discuss with the public.

IV. Public expressed their views in the Constituent Assembly.

  • (A) I, III  & IV
  • (B) II, III  & IV
  • (C) I, IV  & II
  • (D) I, II  & III
Correct Answer: (B) II, III & IV
View Solution

Question 18:


Find the odd one out regarding the revolt of 1857 from the following:

  • (A) Arrah : Kunwar Singh
  • (B) Barout : Shah Mal
  • (C) Singhbhum : Gonu
  • (D) Hyderabad : Maulavi Ahmadullah Shah
Correct Answer: (C) Singhbhum : Gonu
View Solution

Question 19:


Identify the person from the given information:

He was the head of Advisory Committee of the Constituent Assembly.
He was against the separate electorate.
He was the first home minister of free India.

  • (A) Gobind Ballabh Pant
  • (B) R.V. Dhulekar
  • (C) Vallabhbhai Patel
  • (D) Pandit Nehru
Correct Answer: (C) Vallabhbhai Patel
View Solution

Question 20:


On whose advice did Gandhiji spend a year in travelling around British India for getting to know the land and its people before entering into politics?

  • (A) Bal Gangadhar Tilak
  • (B) Gopal Krishna Gokhale
  • (C) Lala Lajpat Rai
  • (D) Bipin Chandra Pal
Correct Answer: (B) Gopal Krishna Gokhale
View Solution

Question 21:


Why did Gandhi call for a nationwide campaign against the 'Rowlatt Act'? Choose the appropriate option from the following:

  • (A) The British Government closed all the schools and colleges.
  • (B) The first World War came to an end.
  • (C) British Govt. permitted detention without trial.
  • (D) People expected independence from the British.
Correct Answer: (C) British Govt. permitted detention without trial.
View Solution

Question 22:


(a) Why were the seals and sealings used by the Harappans to facilitate long-distance communication? Explain with examples.

Correct Answer:
View Solution

OR
Question 22:


(b) "There were different views of archaeologists on the administration of Harappa." Explain the statement with examples.

Correct Answer:
View Solution

Question 23:


Explain any three features of ancient Indian coinage.

Correct Answer:
View Solution

Question 24:


(a) Analyse the causes of decline of the Vijayanagara Empire.

Correct Answer:
View Solution

OR
Question 24:


(b) Analyse the significance of water resources of the Vijayanagara Empire.

Correct Answer:
View Solution

Question 25:


Describe the role of village artisans in the Mughal era.

Correct Answer:
View Solution

Question 26:


Examine the rumours that spread across India during the 1850s.

Correct Answer:
View Solution

Question 27:


Analyse the ideas put forward by Bal Krishan Sharma on federalism in the Constituent Assembly.

Correct Answer:
View Solution

Question 28:


(a) Imagine you are leading a historical research team. How would you explain the role of the Ryotwari System in fostering rural indebtedness and its long-term consequences on Bombay-Deccan peasantry? Explain.

Correct Answer:
View Solution

OR
Question 28:


(b) You are asked to prepare a report on how the end of the American Civil War affected the cotton boom in the Indian Deccan. How would you assess the changes? Explain.

Correct Answer:
View Solution

Question 29:


(a) Examine how did Al-Biruni compare the caste system in India with other societies and also write the chief features of his book Kitab-Ul-Hind.

Correct Answer:
View Solution

OR
Question 29:


(b) Examine Bernier’s opinion on the question of land ownership in Mughal India and how were the western economists influenced by Bernier’s description?

Correct Answer:
View Solution

Question 30:


(a) Examine the nature and characteristics of the land grants in ancient Indian society.

Correct Answer:
View Solution

OR
Question 30:


(b) Examine the various strategies used to enhance agricultural output from the sixth BCE onwards.

Correct Answer:
View Solution

Question 31:


Read the following source carefully and answer the questions that follow:
 

Why the Salt Satyagraha?

Why was salt the symbol of protest? This is what Mahatma Gandhi wrote:
The volume of information being gained daily shows how wickedly the salt tax has been designed. In order to prevent the use of salt that has not paid the tax which is at times even fourteen times its value, the Government destroys the salt it cannot sell profitably. Thus it taxes the nation’s vital necessity; it prevents the public from manufacturing it and destroys what nature manufactures without effort. No adjective is strong enough for characterizing this wicked dog-in-the-manger policy. From various sources, I hear tales of such wanton destruction of the nation’s property in all parts of India. Maunds if not tons of salt are said to be destroyed on the Konkan coast. The same tale comes from Dandi. Wherever there is likelihood of natural salt being taken away by the people living in the neighbourhood of such areas for their personal use, salt officers are posted for the sole purpose of carrying on destruction. Thus valuable national property is destroyed at national expense and salt taken out of the mouths of the people. The salt monopoly is thus a fourfold curse. It deprives the people of valuable easy village industry, involves wanton destruction of property that nature produces in abun- dance, the destruction itself means more national expenditure and fourthly, to crown this folly, an unheard of tax of more than 1,000 per cent is exacted from a starving people. This tax has remained so long because of the apathy of the general public. Now that it is sufficiently roused, the tax has to go. How soon it will be abolished depends upon the strength the people.

31.1 Why was salt law disliked by the masses?

Correct Answer:
View Solution

Question 31:

31.2 Why were salt officers appointed by the British Government?

Correct Answer:
View Solution

Question 31:

31.3 Why did Lord Irwin fail in understanding the significance of Salt March?

Correct Answer:
View Solution

Question 32:

32. Read the given source carefully and answer the questions that follow:​

image


32.1 Mention the main theme of the verse.

Correct Answer:
View Solution

Question 32:


32.2 Mention the relationship between the self and the wind in the context of these verses.

Correct Answer:
View Solution

Question 32:


32.3 How does this source reflect the philosophical ideas of the Upanishads?

Correct Answer:
View Solution

Question 33:


Read the following source carefully and answer the questions that follow:
 

Amir Khusrau and the Qaul

Amir Khusrau (1253-1325), the great poet, musician and disciple of Shaikh Nizamuddin Auliya, gave a unique form to the Chishti 'sama' by introducing the qaul (Arabic word meaning “saying”), a hymn sung at the opening or closing of qawwali. This was followed by sufi poetry in Persian, Hindavi or Urdu, and sometimes using words from all of these languages. Qawwals (those who sing these songs) at the shrine of Shaikh Nizamuddin Auliya always start their recital with the qaul. Today qawwali is performed in shrines all over the subcontinent.

33.1 What unique form did Amir Khusrau introduce to the Chishti ‘sama’?

Correct Answer:
View Solution

Question 33:


33.2 How did the Chishti-sufi traditions shape Amir Khusrau’s understanding of spirituality?

Correct Answer:
View Solution

Question 33:


33.3 Analyse the significance of the Sufism in the qawwali performances.

Correct Answer:
View Solution

Question 34:


34.1 On the given political outline map of India, locate and label the following places with appropriate symbols:

  • (i) Rakhigarhi - a mature Harappan site
    (ii) Ajanta - a Buddhist site
    (iii) (a) Ajmer - a territory under Mughals
    OR
    (iii) (b) Agra - a territory under Mughals
Correct Answer:
View Solution

Question 34:



34.2 On the same map two places have been marked as A and B as the centres of Indian National movement. Identify them and write their names on the lines drawn near them.

Correct Answer:
View Solution

Question 34:


The following questions are for the Visually Impaired Candidates in lieu of Question No. 34.

(a) Mention any one mature Harappan site in India.

Correct Answer:
View Solution

Question 34:


(b) Mention one Buddhist site in Maharashtra.

Correct Answer:
View Solution

Question 34:


(c) Name any one territory which was under the Mughals.

Correct Answer:
View Solution

Question 34:


(d) Name the capital of the Vijayanagara Empire.

Correct Answer:
View Solution

Question 34:


(e) Name any two centres of the Indian National Movement.

Correct Answer:
View Solution


CBSE CLASS XII Questions

  • 1.
    Assertion (A): Electrolysis of aqueous NaCl gives H$_2$ at cathode and Cl$_2$ at anode.
    Reason (R): Chlorine has higher oxidation potential than H$_2$O.

      • Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A).
      • Both Assertion (A) and Reason (R) are true, but Reason (R) is not the correct explanation of Assertion (A).
      • Assertion (A) is true, but Reason (R) is false.
      • Assertion (A) is false, but Reason (R) is true.

    • 2.
      Find: \[ \frac{dy}{dx}, \quad \text{if} \quad y = x \tan x + \frac{\sqrt{x^2 + 1}}{2} \]


        • 3.
          Abhay and Sujoy entered into partnership on 1st April, 2024 with capitals of \u20b9 80,00,000 and \u20b9 60,00,000 respectively. The partners decided to share profits in the ratio of their capital contribution. They withdrew \u20b9 6,00,000 and \u20b9 4,00,000 respectively during the year. The partners were charged interest on drawings @ 10% per annum as per the provisions of the partnership deed. Abhay\u2019s share of profit was guaranteed by Sujoy at a minimum of \u20b9 3,50,000 per annum. The profit of the firm for the year ended 31st March, 2024 amounted to \u20b9 6,50,000. Prepare Profit and Loss Appropriation Account of the firm for the year ended 31st March, 2024.


            • 4.

              Use the given information to select the amino acid attached to the 3′ end of tRNA during the process of translation, if the coding strand of the structural gene being transcribed has the nucleotide sequence TAC.
               

                • Isoleucine
                • Methionine
                • Tyrosine
                • Valine

              • 5.
                Shweta mixed two liquids A and B of 10 mL each. After mixing, the volume of the solution was found to be 20.2 mL.
                (i) Why was there a volume change after mixing the liquids?
                (ii) Will there be an increase or decrease of temperature after mixing?
                (iii) Give one example for this type of solution.


                  • 6.
                    Madhavan, Chatterjee and Pillai were partners in a firm sharing profits and losses in the ratio of 2 : 1 : 2. On 31stMarch, 2024, their Balance Sheet was as follows :

                    Balance Sheet of Madhavan, Chatterjee and Pillai as at 31st March, 2024

                     

                    Liabilities Amount (₹)AssetsAmount (₹)
                    Creditors1,10,000Cash at Bank4,05,000
                    Outstanding Expenses17,000Stock2,20,000
                    Mrs. Madhavan’s Loan2,00,000Debtors95,000
                    Chatterjee’s Loan1,70,000Less: Provision for Doubtful Debts(5,000)
                    Capitals:Madhavan – 2,00,000Land and Building1,82,000
                    Chatterjee – 1,00,000Plant and Machinery1,00,000
                    Pillai – 2,00,000  
                    Total9,97,000Total9,97,000
                    On the above date, the firm was dissolved and the following transactions took place :
                    Debtors were taken over by the creditors in full settlement of their claim.
                    Madhavan agreed to pay Mrs. Madhavan’s loan.
                    50% of the stock was taken over by Chatterjee at 10% less than the book value. The remaining stock was sold at a profit of 20%.
                    Land and Building was taken over by Pillai for \(₹1,00,000\) and Plant and Machinery was sold as scrap for \(₹20,000\).
                    Realisation expenses \(₹17,000\) were paid by cheque.
                    Prepare Realisation Account.

                      Comments


                      No Comments To Show