CBSE Class 12 Economics Question Paper 2025 (Set 1- 58/2/1) Available- Download Solution PDF with Answer Key

Shivam Yadav's profile photo

Shivam Yadav

Educational Content Expert | Updated on - Jul 11, 2025

CBSE Class 12 Economics Question Paper 2025 PDF (Set 1- 58/2/1) is available for download here. CBSE conducts the Economics exam on March 19, 2025 from 10:30 AM to 1:30 PM. The total marks for the theory paper are 80. The question paper contains 20% MCQ-based questions, 40% competency-based questions, and 40% short and long answer type questions. Candidates can use the link below to download the CBSE Class 12 Economics Set 1 Question Paper with detailed solutions.

CBSE Class 12 Economics Question Paper 2025 (Set 1 – 58/2/1) with Answer Key

CBSE Class 12 2025 Economics Question Paper with Answer Key download iconDownload Check Solution
cbse class 12 economics set 1
Question 1:

The monetary policy is formulated by the \hspace{2cm} in the Indian economy.

  • (1) Central Government
  • (2) State Governments
  • (3) Reserve Bank of India
  • (4) World Bank
Correct Answer: (3) Reserve Bank of India
View Solution

Question 2:

Identify, which of the following is not to be considered while estimating Revenue Deficit of a country.
(Choose the correct option)

  • (1) Wages and salaries paid by the government
  • (2) Interest payments made by the Central Government
  • (3) Direct Tax Collection
  • (4) Expenditure incurred on construction of flyover
Correct Answer: (3) Direct Tax Collection
View Solution

Question 3:

In the Keynesian Economics, starts from the origin and is always drawn at an angle of 45°.

  • (1) Consumption curve
  • (2) Aggregate demand curve
  • (3) Reference line
  • (4) Investment curve
Correct Answer: (3) Reference line
View Solution

Question 4:

Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct options given below:

Assertion (A): In case of public goods no one can be excluded from enjoying the benefits.
Reason (R): Public goods are non-rivalrous and non-excludable in nature.

  • (1) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A)
  • (2) Both Assertion (A) and Reason (R) are true, but Reason (R) is not the correct explanation of Assertion (A)
  • (3) Assertion (A) is true, but Reason (R) is false
  • (4) Assertion (A) is false, but Reason (R) is true
Correct Answer: (1) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A)
View Solution

Question 5:

Value Addition = ____________ - Value of Intermediate Consumption.
(Choose the correct option(s) to complete the stated formula.)

(i) Domestic sales
(ii) Sales - change in stock.
(iii) Value of output
(iv) (Number of units produced) x (Price per unit)

  • (1) (i) and (ii)
  • (2) (ii) and (iii)
  • (3) (ii), (iii), and (iv)
  • (4) (iii) and (iv)
Correct Answer: (3) (ii), (iii), and (iv)
View Solution

Question 6:

Suppose for an economy, autonomous consumption stands as ₹100 crore and total consumption is ₹130 crores. The value of induced consumption would be ....... crores.

  • (1) 30
  • (2) 80
  • (3) 100
  • (4) 130
Correct Answer: (1) 30
View Solution

Question 7:

As the Banker to the Bank, Reserve Bank of India performs all functions except ........

  • (1) Purchase and sale of securities on behalf of the general public
  • (2) Maintaining current account for Commercial Banks
  • (3) Clearing and settlement of Interbank transactions
  • (4) Facilitating governmental transactions
Correct Answer: (1) Purchase and sale of securities on behalf of the general public
View Solution

Question 8:

Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct options given below:

Assertion (A): If the value of Marginal Propensity to Save is 0.5, Marginal Propensity to Consume will be equal to Marginal Propensity to Save.
Reason (R): Sum of Marginal Propensity to Consume and Marginal Propensity to Save always equals to unity.

  • (1) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A).
  • (2) Both Assertion (A) and Reason (R) are true, but Reason (R) is not the correct explanation of Assertion (A).
  • (3) Assertion (A) is true, but Reason (R) is false.
  • (4) Assertion (A) is false, but Reason (R) is true.
Correct Answer: (3) Assertion (A) is true, but Reason (R) is false.
View Solution

Question 9:

The budget under which the government may spend an amount equal to the revenue it collects is referred to as a ...... Budget.

  • (1) Surplus
  • (2) Deficit
  • (3) Balanced
  • (4) Deflationary
Correct Answer: (3) Balanced
View Solution

Question 10:

To arrive at the value of equilibrium level of income, there must exist an equality between ex-ante ....... and ex-ante .......

  • (1) Aggregate Demand, Aggregate Supply
  • (2) Aggregate Demand, Savings
  • (3) Aggregate Demand, Investment
  • (4) Savings, Investment
Correct Answer: (D) (iii) and (iv)
View Solution

Question 11:

State the meaning and significance of Gross Domestic Product (GDP) deflator.

Correct Answer:
View Solution

Question 12:

(a) "The government generally levies higher Goods and Services Tax (GST) on socially undesirable products like cigarettes, tobacco, liquor etc." Identify and explain the indicated government budget objective in the above statement.

Correct Answer:
View Solution

OR
Question 12:

(b) Two friends Ramesh (a software engineer) and Pihu (a bakery owner) are discussing their contribution to the nation's economy through tax payments. Ramesh earns 8,00,000 per year, which makes him liable to pay income tax. Pihu pays Goods and Service Tax (GST) on the sale of cakes and pastries. On the basis of the given text, identify whether Ramesh is paying a direct tax or an indirect tax. Explain valid differences between the two types of taxes.

Correct Answer:
View Solution

Question 13:

(A) "On the basis of the given image, explain the steps which may be taken by the Government of India to control the indicated macroeconomic issue."

Correct Answer:
View Solution

OR
Question 13:

(B) "Define 'Open Market Operations'."

Correct Answer:
View Solution

Question 14:

(a) Justify the following statements with valid arguments:

(i) Money supply in an economy is an example of a stock variable.
(ii) The Central Bank provides several Banking services to the government.

Correct Answer:
View Solution

OR
Question 14:

(b) Assuming for a hypothetical economy, the Central Bank increases the Reserve Ratio from 20% to 25% and the total primary deposits stand at ₹1,000. Explain the effect of rise in Reserve Ratio on credit creation by commercial banks.

Correct Answer:
View Solution

Question 15:

Suppose for an economy, the government proposes a project for the construction of expressways with an incremental investment of ₹1,200 crore. Assuming 80% of the increase in income is spent on consumption. Estimate the following on the basis of the above information:

Change in income (\(\Delta Y\))
Change in consumption (\(\Delta C\))

Correct Answer:
View Solution

Question 16:

a(i) On the basis of the data given below, estimate the value of National Income (NNP\textsubscript{FC})

S. No.                     Items                                   Amount (₹ in crore)

 1      Private final consumption expenditure              2,000
 2      Government final consumption expenditure     1,500
 3      Gross domestic fixed capital formation             1,000
4       Addition to stock                                                     400
5       Consumption of fixed capital                                   50
6       Net factor income from abroad                              100
7       Net indirect Taxes                                                    200
8       Net Exports                                                               700

 

Correct Answer:
View Solution

To estimate National Income (NNP\textsubscript{FC), we can use the following formula:
\[ NNP\textsubscript{FC} = Private Final Consumption Expenditure + Government Final Consumption Expenditure + Gross Domestic Fixed Capital Formation + Net Exports + Net Factor Income from Abroad - Consumption of Fixed Capital - Net Indirect Taxes \]

Substituting the given values:
\[ NNP\textsubscript{FC} = 2000 + 1500 + 1000 + 700 + 100 - 50 - 200 = ₹4,500 crore \]

Thus, the value of National Income (NNP\textsubscript{FC) is ₹4,500 crore. Quick Tip: National Income is calculated by adding the various economic components, accounting for depreciation (consumption of fixed capital) and taxes, and adjusting for net income from abroad.


Question 16:

a(ii) Differentiate between Real flow and Money flow.

Correct Answer:
View Solution

OR
Question 16:

b(i) Gauhar has recently completed her fashion designing studies and started a boutique. To produce dresses for sale, she purchased various materials, including a sewing machine, fabric, buttons, and thread. These items are essential for producing the dresses. Classify the material purchased by Gauhar as Final or Intermediate goods, giving valid reasons in support of the classifications.

Correct Answer:
View Solution

Question 16:

b(ii) "National Income is always equal to Domestic income in a two-sector economy."
Defend or refute the given statement with valid reasons.

Correct Answer:
View Solution

Question 17:

Read the following text carefully:

Balance of Payments (BoP) systematically summarises the economic transactions of an economy with the rest of the world, over a given period of time.

The BoP can be broadly divided into two accounts namely:

Current account
Capital account


The current account measures the transfer of goods, services, income and transfers between an economy and the rest of the world. The current account may be sub-divided into merchandise account and invisible account.
Merchandise account consists of transactions related to export and import of goods.

In the invisible account, there are three broad categories:

Non-factor services such as travel, transportation, insurance etc.
Transfer which do not involve any value in exchange.
Income which includes compensation of employees and investment income.

The capital account reflects the net changes in financial claims on rest of the world.
The capital account can be broadly broken up into two categories:

Non-debt flows such as direct and portfolio investments.
Debt flows such as external assistance, commercial borrowings, non-resident deposits etc.

The sum of the two accounts indicates the overall balance, which could be either in surplus or deficit. The movement in overall balance is reflected in changes in international reserves of the country.

Source: \url{https://mopsi.gov.in/109-balance-payments (adopted and modified)

On the basis of the given text and common understanding, answer the following questions:
(a) Define Balance of Payments.
(b) Differentiate between the two accounts of Balance of Payments.
(c) Give the meaning of Balance of Payments deficit with formula.

Correct Answer:
View Solution

Question 18:

___________ of agriculture refers to production of crops for sale in the open market rather than for self consumption purpose.

  • (1) Commercialisation
  • (2) Diversification
  • (3) Digitisation
  • (4) Modernisation
Correct Answer: (1) Commercialisation
View Solution

Question 19:

Read the following statements carefully:
Statement 1: In 1978, commune lands were divided into small plots to the individual households for cultivation.
Statement 2: Under commune system, professionals were sent to work and learn from the countryside.
In the light of the given statements, choose the correct option from the following:

  • (A) Statement 1 is true and Statement 2 is false.
  • (B) Statement 1 is false and Statement 2 is true.
  • (C) Both statements 1 and 2 are true.
  • (D) Both statements 1 and 2 are false.
Correct Answer: (A) Statement 1 is true and Statement 2 is false.
View Solution

Question 20:

Identify, the options that emphasize the role of information and technology.

(i) Achieving sustainable development
(ii) Attainment of food security
(iii) Disseminates information regarding emerging technologies.

  • (A) Only (i)
  • (B) Only (ii)
  • (C) (i) and (ii)
  • (D) (i), (ii) and (iii)
Correct Answer: (D) (i), (ii) and (iii)
View Solution

Question 21:

Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct options given below:

Assertion (A): Under the land reforms, Indian government fixed the minimum land size which could be owned by an individual.
Reason (R): The purpose of land ceiling was to avoid the concentration of land ownership in a few hands.

  • (A) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A).
  • (B) Both Assertion (A) and Reason (R) are true, but Reason (R) is not the correct explanation of Assertion (A).
  • (C) Assertion (A) is true, but Reason (R) is false.
  • (D) Assertion (A) is false, but Reason (R) is true.
Correct Answer: (A) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A).
View Solution

Question 22:

___________ are the people who operate their own farms / enterprises.
(Choose the correct option to fill up the blank)

  • (A) Hired Workers
  • (B) Casual Wage Workers
  • (C) Regular Salaried Employees
  • (D) Self-Employed
Correct Answer: (D) Self-Employed
View Solution

Question 23:

Agricultural marketing is a process that involves the \hspace{2cm} of agricultural commodities.
(Choose the correct option to fill up the blank)

(i) Privatisation
(ii) Processing
(iii) Assembling
(iv) Grading

  • (A) (i) and (ii)
  • (B) (ii) and (iii)
  • (C) (ii), (iii) and (iv)
  • (D) (ii), (iii) and (iv)
Correct Answer: (D) (ii), (iii) and (iv)
View Solution

Question 24:

_________________ is based on the idea that education and health are integral to human well-being.
(Choose the correct option to fill up the blank)

  • (A) Human Resource
  • (B) Human Development
  • (C) Human Capital
  • (D) Economic Development
Correct Answer: (B) Human Development
View Solution

Question 25:

In recent years, all the adults are encouraged to open bank accounts as part of a scheme known as _______________.
Choose the correct option to fill up the blank)

  • (A) Jan-Dhan Yojana
  • (B) Jan-Aushadhi Yojana
  • (C) Jan-Soochna Yojana
  • (D) Jan-Arogya Yojana
Correct Answer: (A) Jan-Dhan Yojana
View Solution

Question 26:

The given chart indicates the problem of \hspace{2cm} in the Indian Economy, post 1990-92. (Choose the correct option to fill up the blank)

  • (A) Informalisation of Workforce
  • (B) Casualisation of Workforce
  • (C) Jobless Growth
  • (D) Formalisation of Workforce
Correct Answer: (C) Jobless Growth
View Solution

Question 26:

Note: The following question is for the Visually Impaired Candidates only in lieu of Q. No. 26. 

The situation under which an economy attains economic growth without corresponding rise in employment is known as \hspace{2cm}. (Fill up the blank with correct option)

  • (A) Informalisation of Workforce
  • (B) Casualisation of Workforce
  • (C) Jobless Growth
  • (D) Formalisation of Workforce
Correct Answer: (C) Jobless Growth
View Solution

Question 27:

Read the following statements carefully:

Statement 1: Environmental concerns of waste generation and pollution have become critical, due to reversal of demand and supply relationship.
Statement 2: Environmental crisis happens when the rate of resource extraction is less than that of regeneration of resources.

In the light of the given statements, choose the correct option from the following:

  • (A) Statement 1 is true and Statement 2 is false.
  • (B) Statement 1 is false and Statement 2 is true.
  • (C) Both statements 1 and 2 are true.
  • (D) Both statements 1 and 2 are false.
Correct Answer: (B) Statement 1 is false and Statement 2 is true.
View Solution

Question 28:

(a) Define liberty indicator.

Correct Answer:
View Solution

Question 28:

(b) State any two liberty indicators.

Correct Answer:
View Solution

Question 29:

(a) Medhya and Danish both had their own farms. Medhya invested in a few agricultural courses, learnt modern farming techniques, and trained her labourers on best practices related to soil fertility, crop management, pest control, etc. Whereas, Danish invested heavily in purchasing advanced farming machinery, irrigation systems, and high-quality seeds.
Do you agree that Danish had made investment in human capital?
Give valid reason in support of your answer.

Correct Answer:
View Solution

OR
Question 29:

(b) "Expenditure on preventive medicine, curative medicine and social medicine helps in building human capital and economic development."
Do you agree with the given statement? Give valid arguments in support of your answer.

Correct Answer:
View Solution

Question 30:

"The British introduced many infrastructural development projects, which was largely driven by its own self-serving interest."
Briefly explain any two main causes behind the infrastructural development undertaken by the colonial government.

Correct Answer:
View Solution

Question 31:

(a) "In the recent times through various schemes and policies, the Government of India has taken vital initiatives to generate employment directly/indirectly."
Justify the statement giving valid arguments.

Correct Answer:
View Solution

OR
Question 31:

(b) "Micro credit programmes have been very helpful in supporting rural development and improving livelihoods in India."
Do you agree with the given statement? Give valid reasons in support of your answer.

Correct Answer:
View Solution

Question 32:

On the basis of the given data, compare and analyse the distribution of workforce and its contribution to Gross Value added in India and China.

Correct Answer:
View Solution

Question 33:

(a)(i) "To promote the green revolution, the Indian government provided fertilizer subsidies to the farmers."
Briefly explain any two arguments in favour of such subsidies.

Correct Answer:
View Solution

Question 33:

(a)(ii) As per a news report dated 8th Oct. 2021, the Government of India sold its entire 100% stake in Air India. Tata Sons, the original founder of Air India, won the bid and purchased the airline for 18,000 crore.

(1) Identify the step taken by the Government of India.
(2) State any two ways in which the identified step can be executed by the government.

Correct Answer:
View Solution

OR
Question 33:

(b)(i) "After 1991, reforms in the external sector led to an increase in foreign exchange inflows".
Justify the given statement with a valid argument.

Correct Answer:
View Solution

Question 33:


b(ii) "During the planning period, the public sector was given a dominant role in the Indian Economy."
Justify the rationale behind this step taken by the Government of India.

Correct Answer:
View Solution

The Indian government gave a dominant role to the public sector during the planning period for several key reasons:

1. Promoting Industrialization: The public sector was seen as the primary vehicle for industrial growth, especially in heavy industries like steel, power, and transport, which were vital for economic development.

2. Reducing Private Monopoly: By promoting public sector enterprises, the government aimed to reduce the dominance of private monopolies and promote equitable distribution of resources.

3. Fulfilling Social Objectives: The public sector was expected to contribute to the welfare of the people by providing essential services like education, healthcare, and infrastructure, which the private sector was not willing to supply on a large scale.

4. Self-Reliance and Independence: The government wanted to reduce dependency on foreign countries by fostering domestic production of goods, particularly in sectors like defense, energy, and manufacturing. Quick Tip: The public sector was seen as a tool for achieving economic independence, industrialization, and equitable growth during the early years of India's development.


Question 34:

Read the following text carefully:

Climate change and sustainability of environment are two pressing issues that have captured global attention. In recent years, the world has witnessed a surge in extreme weather events including severe droughts, cloud bursts, floods, land slides, receding coastlines and the alarming melting of arctic ice and Himalayan Glaciers. Wildfires have become more frequent and intense.
In this context, sustainable agriculture emerges as a crucial solution.
This refers to those farming practices that meet today's requirements while preserving resources for the future generation. This means adopting methods that protect the environment, reduce dependence on chemical inputs, efficiently using water and land and ensuring socio-economic equity for farmers.
On one hand sustainable agricultural practices are necessary, on the other, they are often more expensive to implement compared to conventional methods. Sustainable practices like organic farming, climate-smart technologies, modern irrigation systems may seem costly upfront, but they offer long-term benefits by improving productivity, and environmental stewardship. Without accessible and affordable financing options, the much needed shift to sustainable farming practices will remain a distant dream for many.
Therefore, sustainable finance should not only promote eco-friendly practices but also ensure that financial resources are available to the farmers who need it.
Source: \url{https://website.vbi.org.in/web/rbi/-/speeches- interview/financing-for-sustainable-agriculture (adopted and modified)}

34. On the basis of the given text and common understanding, answer the following questions:

(a) Define Sustainable Agriculture.
(b) "Sustainable Agriculture practices, like organic farming may seem costly initially, but offer long term benefits." Discuss the long term benefits these practices can offer.
(c) State any two strategies to promote sustainable development in a developing country like India.

Correct Answer:
View Solution


CBSE CLASS XII Questions

  • 1.
    State any three characteristics of electromagnetic waves.


      • 2.
        Complete the following reactions by writing the structural formulae of ‘A’ and ‘B’:
        (i) CH$_3$CH=CH$_2$ + HBr $\xrightarrow{\text{Peroxide}}$ ‘A’ $\xrightarrow{KOH}$ ‘B’
        (ii) CH$_3$CH$_2$CHCl + alc. KOH $\xrightarrow{\Delta}$ ‘A’ $\xrightarrow{\text{H}_2\text{O}}$ ‘B’ (Main product)


          • 3.
            Hoffmann Bromamide degradation reaction is given by:

              • ArNO$_2$
              • ArNH$_2$
              • ArCONH$_2$
              • ArCH$_2$NH$_2$

            • 4.
              You are Radha/Rahul Batheja, a Class XII student and a member of the school magazine editorial board. Write a comprehensive report detailing the activities undertaken by students as part of Environment Awareness Week, including description of the event, participation details, and overall impact of these activities on the school community.


                • 5.

                  Write a letter to the editor of a local newspaper expressing your concerns about the increasing “Pollution levels in your city”. You are an environmentalist, Radha/Rakesh, 46, Peak Colony, Haranagar. You may use the following cues along with your own ideas:


                    • 6.

                      Answer the following questions:

                      [(i)] Explain the structure of a mature embryo sac of a typical flowering plant.

                      [(ii)] How is triple fusion achieved in these plants?

                      OR

                      [(i)] Describe the changes in the ovary and the uterus as induced by the changes in the level of pituitary and ovarian hormones during menstrual cycle in a human female.

                        Comments


                        No Comments To Show