CUET Biology Question Paper 2024 Set D (Available)- Download Solutions and Answer Key pdf

Shambhavi's profile photo

Shambhavi

Content Analyst | Updated 3+ months ago

CUET Biology Question Paper (Set D) 2024 is available here. NTA conducted CUET 2024 Biology paper on 15 May in Shift 1B from 12:15 PM to 1 PM. CUET Biology Question Paper 2024 is based on objective-type questions (MCQs). Candidates get 45 minutes to solve 40 MCQs out of 50 in CUET 2024 question paper for Biology.

Download CUET 2025 Question Paper with Solution PDFs

CUET Biology Question Paper 2024 (Set D) PDF Download

CUET 2024 Biology Question Paper with Answer Key Set D download iconDownload Check Solutions
CUET 2024 Biology(New) Question Paper Set D with Answer Key download iconDownload Check Solutions

CUET Biology 2024 (Set D) Solution


Question 1:

In a country, at any time, the population has the same number of young and mature ones. What type of growth does it reflect?

  • (1) Expanding
  • (2) Declining
  • (3) Stable
  • (4) S-shaped
Correct Answer: (3) Stable
View Solution

Question 2:

Two closely related species can co-exist indefinitely and violate Gause’s ‘Competitive Exclusion Principle’ by:

  • (1) eliminating the inferior species.
  • (2) resource partitioning.
  • (3) interacting with each other symbiotically.
  • (4) changing the area of grazing.
Correct Answer: (2) resource partitioning
View Solution

Question 3:

The process of mineralisation by microorganisms helps in the release of:

  • (1) inorganic nutrients from detritus and formation of humus.
  • (2) organic nutrients from humus.
  • (3) inorganic nutrients from humus.
  • (4) organic and inorganic nutrients from detritus.
Correct Answer: (1) inorganic nutrients from detritus and formation of humus
View Solution

Question 4:

In which ecosystem is the biomass of primary consumers greater than producers?

  • (1) Forests
  • (2) Grassland
  • (3) Desert
  • (4) Sea
Correct Answer: (4) Sea
View Solution

Question 5:

Match List-I with List-II:
List-I (Interspecies Relationships)
(A) Commensalism
(B) Mutualism
(C) Amensalism
(D) Parasitism
List-II (Features)
(I) One species is benefitted at the expense of the other
(II) One species is harmed and the other is unaffected
(III) Both species are benefitted
(IV) One species benefits and the other remains unaffected
Choose the correct answer:

  • (1) (A) - (I), (B) - (II), (C) - (III), (D) - (IV)
  • (2) (A) - (IV), (B) - (III), (C) - (II), (D) - (I)
  • (3) (A) - (II), (B) - (I), (C) - (III), (D) - (IV)
  • (4) (A) - (III), (B) - (IV), (C) - (I), (D) - (II)
Correct Answer: (2) (A) - (IV), (B) - (III), (C) - (II), (D) - (I)
View Solution

Question 6:

Choose the correct statements with respect to decomposition from the following:
(A) Decomposition is an anaerobic process.
(B) Decomposition rate of detritus depends upon the chemical nature of it.
(C) Water-soluble organic nutrients go into the soil and get precipitated in the process of leaching.
(D) Humification follows mineralisation.
Choose the correct answer:

  • (1) (B) and (D) only
  • (2) (A) and (C) only
  • (3) (B) and (C) only
  • (4) (A) and (D) only
Correct Answer: (1) (B) and (D) only
View Solution

Question 7:

Match List-I with List-II:
List-I (Concepts)
(A) Standing state
(B) Secondary productivity
(C) Standing crop
(D) Net primary productivity
List-II (Explanation)
(I) Available biomass for the consumption of heterotrophs
(II) Rate of formation of organic matter by consumers
(III) Mass of living matter in a trophic level at a given time
(IV) Amount of mineral nutrients in the soil at a given time
Choose the correct answer:

  • (1) (A) - (IV), (B) - (II), (C) - (III), (D) - (I)
  • (2) (A) - (I), (B) - (II), (C) - (III), (D) - (IV)
  • (3) (A) - (IV), (B) - (II), (C) - (III), (D) - (I)
  • (4) (A) - (I), (B) - (IV), (C) - (II), (D) - (III)
Correct Answer: (3) (A) - (IV), (B) - (II), (C) - (III), (D) - (I)
View Solution

Question 8:

Which of the following is not a Sexually Transmitted Disease?

  • (1) Chlamydiasis
  • (2) Filariasis
  • (3) Genital herpes
  • (4) Trichomoniasis
Correct Answer: (2) Filariasis
View Solution

Question 9:

Which of the following statements is incorrect with respect to Medical Termination of Pregnancy?

  • (1) They are considered safe during the first trimester.
  • (2) It is legalised in India from 1971.
  • (3) MTPs can be performed even after 24 weeks, but with the opinion of 2 registered medical practitioners on specific grounds.
  • (4) About 20% of the total number of conceived pregnancies undergo MTP in a year globally.
Correct Answer: (4) About 20%
View Solution

Question 10:

Match List-I with List-II:
List-I (Assisted Reproductive Technologies)
(A) ZIFT
(B) ICSI
(C) IUI
(D) IUT
List-II (Process)
(I) Formation of embryo in vitro by injecting sperm directly into ovum
(II) Transferring of embryo with more than 8 blastomeres into the uterus
(III) Transferring of fertilized egg up to 8 blastomeres into fallopian tube
(IV) Transfer of semen from a healthy donor into the uterus artificially
Choose the correct answer:

  • (1) (A) - (III), (B) - (I), (C) - (II), (D) - (IV)
  • (2) (A) - (III), (B) - (I), (C) - (IV), (D) - (II)
  • (3) (A) - (II), (B) - (III), (C) - (IV), (D) - (I)
  • (4) (A) - (IV), (B) - (III), (C) - (I), (D) - (II)
Correct Answer: (2) (A) - (III), (B) - (I), (C) - (IV), (D) - (II)
View Solution

Question 11:

Which of the following methods of contraception is not meant for females?

  • (1) IUDs
  • (2) Lactational amenorrhea
  • (3) Vasectomy
  • (4) Condoms
Correct Answer: (3) Vasectomy
View Solution

Question 12:

‘Saheli’ – an oral contraceptive pill, also known as the ‘Once a week’ pill, was developed by:

  • (1) AIIMS
  • (2) NBRI
  • (3) CDRI
  • (4) NBPGR
Correct Answer: (3) CDRI
View Solution

Question 13:

Which of the following is not a characteristic of a stable biological community?

  • (1) It must be resistant to invasions by alien species.
  • (2) It should not show too much variation in productivity from year to year.
  • (3) All the species are equally important in a stable community and absence of any one leads to its instability.
  • (4) It is resilient to occasional disturbances, whether natural or man-made.
Correct Answer: (3) All the species are equally important
View Solution

Question 14:

In the ‘rivet popper hypothesis’, the ‘rivet’ signifies:

  • (1) Key species
  • (2) Endemic species
  • (3) Community
  • (4) Species
Correct Answer: (4) Species
View Solution

Question 15:

The scientist who proved that species richness directly correlates with the stability of a community was:

  • (1) Paul Ehrlich
  • (2) David Tilman
  • (3) Robert May
  • (4) Edward Wilson
Correct Answer: (2) David Tilman
View Solution

Question 16:

Among the vertebrates, which of the following is the most species-rich group?

  • (1) Reptiles
  • (2) Fishes
  • (3) Insects
  • (4) Mammals
Correct Answer: (2) Fishes
View Solution

Question 17:

The following are the various hypotheses proposed in explaining the greatest biological diversity in the tropics except:

  • (1) Temperate regions are subjected to glaciations, but tropical latitudes have remained relatively undisturbed.
  • (2) Tropical environments have more humidity/moisture which helps the diversity to flourish.
  • (3) Tropical environments are less seasonal and more constant.
  • (4) There is more solar energy available in the tropics which contributes to higher productivity and hence, biodiversity.
Correct Answer: (2) Tropical environments have more humidity
View Solution

Question 18:

Cells present in the mature pollen grains are:

  • (1) Central cell and generative cell
  • (2) Antipodal cell and vegetative cell
  • (3) Vegetative cell and generative cell
  • (4) Filiform cell and micropylar cell
Correct Answer: (3) Vegetative cell and generative cell
View Solution

Question 19:

Match List-I with List-II:
List-I (Structures)
(A) Filiform apparatus
(B) Tapetum
(C) Exine
(D) Funicle
List-II (Functions)
(I) Made up of sporopollenin
(II) Attachment of ovule to the placenta
(III) Guides pollen tube into the synergid
(IV) Nourishes the pollen grain
Choose the correct answer:

  • (1) (A) - (IV), (B) - (I), (C) - (II), (D) - (III)
  • (2) (A) - (III), (B) - (IV), (C) - (I), (D) - (II)
  • (3) (A) - (II), (B) - (I), (C) - (III), (D) - (IV)
  • (4) (A) - (I), (B) - (III), (C) - (IV), (D) - (II)
Correct Answer: (2) (A) - (III), (B) - (IV), (C) - (I), (D) - (II)
View Solution

Question 20:

Primary Endosperm Nucleus is the product of:

  • (1) Double fusion
  • (2) Triple fusion
  • (3) Parthenogenesis
  • (4) Apomixis
Correct Answer: (2) Triple fusion
View Solution

Question 21:

In humans, the mammary gland is divided into lobes:

  • (1) 10 – 12
  • (2) 25 – 30
  • (3) 30 – 35
  • (4) 15 – 20
Correct Answer: (4) 15 – 20
View Solution

Question 22:

Sex in human embryo is determined by:

  • (1) ‘X’ chromosome of egg
  • (2) ‘X’ or ‘Y’ chromosome of sperm
  • (3) Only ‘Y’ chromosome of sperm
  • (4) Health of mother
Correct Answer: (2) ‘X’ or ‘Y’ chromosome of sperm
View Solution

Question 23:

Arrange the following stages of oogenesis in order of their occurrence:
(A) Ovum
(B) Oogonia
(C) Primary oocyte
(D) Secondary oocyte

  • (1) (C), (B), (D), (A)
  • (2) (B), (C), (D), (A)
  • (3) (D), (C), (A), (B)
  • (4) (A), (D), (C), (B)
Correct Answer: (2) (B), (C), (D), (A)
View Solution

Question 24:

Which of the following pair of contrasting traits was not studied by Mendel?

  • (1) Pink and white flowers
  • (2) Inflated and constricted pods
  • (3) Axial and terminal flowers
  • (4) Green and yellow pods
Correct Answer: (1) Pink and white flowers
View Solution

Question 25:

Failure of chromatids to segregate during the cell division cycle results in:

  • (1) Polyploidy
  • (2) Euploidy
  • (3) Aneuploidy
  • (4) Autopolyploidy
Correct Answer: (3) Aneuploidy
View Solution

Question 26:

Select the correctly matched pair about sickle cell anaemia: Genotype : Phenotype

  • (1) HbA HbA : Diseased phenotype
  • (2) HbA HbS : Diseased phenotype
  • (3) HbS HbS : Diseased phenotype
  • (4) HbS HbA : Carrier of disease
Correct Answer: (1) (C) and (D) only
View Solution

Question 27:

Match List-I with List-II:
List-I (Scientists)
(A) Sutton and Boveri
(B) Sturtevant
(C) Henking
(D) Griffith
List-II (Discovery)
(I) X-Body
(II) Chromosomal Theory of Inheritance
(III) Transformation in bacteria
(IV) Genetic maps
Choose the correct answer:

  • (1) (A) - (II), (B) - (IV), (C) - (I), (D) - (III)
  • (2) (A) - (II), (B) - (I), (C) - (IV), (D) - (III)
  • (3) (A) - (I), (B) - (III), (C) - (II), (D) - (IV)
  • (4) (A) - (IV), (B) - (I), (C) - (III), (D) - (II)
Correct Answer: (1) (A) - (II), (B) - (IV), (C) - (I), (D) - (III)
View Solution

Question 28:

Which of the following statements are incorrect with respect to nucleotides?
(A) Purines and pyrimidines are nitrogenous bases.
(B) Nucleotides are non-enzymatic molecules.
(C) Phosphate group is linked to – OH of 5’ C of a nucleoside through phosphoester linkage.
(D) In RNA, every nucleotide residue has an additional – OH group present at 2’ position in the ribose.
(E) Thymine is an example of Pyrimidine.
Choose the correct answer:

  • (1) (A), (B) and (E) only
  • (2) (D) and (E) only
  • (3) (B) and (D) only
  • (4) (B) and (E) only
Correct Answer: (4) (B) and (E) only
View Solution

Question 29:

Arrange the given steps of DNA fingerprinting in the sequence from initiation to end:
(A) Digestion of DNA by restriction endonuclease
(B) Isolation of DNA
(C) Hybridisation using labelled VNTR probe
(D) Transferring (blotting) of separated DNA fragments to synthetic membrane
Choose the correct answer:

  • (1) (A), (B), (C), (D)
  • (2) (A), (D), (C), (B)
  • (3) (B), (A), (D), (C)
  • (4) (C), (A), (B), (D)
Correct Answer: (3) (B), (A), (D), (C)
View Solution

Question 30:

Nucleosome is associated with molecules of histones:

  • (1) Four
  • (2) Nine
  • (3) Two
  • (4) Eight
Correct Answer: (4) Eight
View Solution

Question 31:

Select the observations drawn from the human genome project which are correct:
(A) The human genome contains 3164.7 million bp.
(B) The average gene consists of 3000 bases.
(C) Total number of genes is estimated at 30,000.
(D) The functions are unknown for over 50% of discovered genes.
(E) Less than 2% of the genome codes for proteins.
Choose the correct answer:

  • (1) (A), (B), (C) and (D) only
  • (2) (A), (C), (D) and (E) only
  • (3) (A), (C) and (E) only
  • (4) (A), (B), (C), (D) and (E)
Correct Answer: (4) (A), (B), (C), (D) and (E)
View Solution

Question 32:

Analogous structures are a result of:

  • (1) Convergent evolution
  • (2) Divergent evolution
  • (3) Parallel evolution
  • (4) Retrogressive evolution
Correct Answer: (1) Convergent evolution
View Solution

Question 33:

Which of the following does not affect the Hardy-Weinberg equilibrium?

  • (1) Natural selection
  • (2) Genetic drift
  • (3) Gene pool
  • (4) Gene migration
Correct Answer: (3) Gene pool
View Solution

Question 34:

Which of the following primates was more like an ape?

  • (1) Homo erectus
  • (2) Dryopithecus
  • (3) Australopithecines
  • (4) Ramapithecus
Correct Answer: (2) Dryopithecus
View Solution

Question 35:

Match List-I with List-II:
List-I (Placental mammals)
(A) Anteater
(B) Bobcat
(C) Lemur
(D) Flying squirrel
List-II (Counterpart Marsupials)
(I) Spotted cuscus
(II) Numbat
(III) Flying Phalanger
(IV) Tasmanian tiger cat
Choose the correct answer:

  • (1) (A) - (II), (B) - (IV), (C) - (I), (D) - (III)
  • (2) (A) - (II), (B) - (I), (C) - (IV), (D) - (III)
  • (3) (A) - (IV), (B) - (I), (C) - (II), (D) - (III)
  • (4) (A) - (IV), (B) - (I), (C) - (III), (D) - (II)
Correct Answer: (1) (A) - (II), (B) - (IV), (C) - (I), (D) - (III)
View Solution

Question 36:

Identify the incorrect statement/s:
(A) Intestinal perforation and death may occur in severe cases of typhoid infection.
(B) Common cold is caused by Rhinoviruses.
(C) Lips and fingernails may turn grey to bluish colour in severe cases of pneumonia.
(D) Pneumonia is caused by Salmonella.
(E) Typhoid fever could be confirmed by Widal test.
Choose the correct answer:

  • (1) (A), (C) and (D) only
  • (2) (B) and (E) only
  • (3) (D) only
  • (4) (A) and (D) only
Correct Answer: (3) (D) only
View Solution

Question 37:

Match List-I with List-II:
List-I (Types of barriers)
(A) Cytokine barriers
(B) Physical barriers
(C) Cellular barriers
(D) Physiological barriers
List-II (Examples)
(I) Mucus coating
(II) Tears from eyes
(III) Phagocytosis
(IV) Interferons
Choose the correct answer:

  • (1) (A) - (IV), (B) - (III), (C) - (I), (D) - (II)
  • (2) (A) - (II), (B) - (IV), (C) - (III), (D) - (I)
  • (3) (A) - (II), (B) - (I), (C) - (IV), (D) - (III)
  • (4) (A) - (IV), (B) - (I), (C) - (III), (D) - (II)
Correct Answer: (4) (A) - (IV), (B) - (I), (C) - (III), (D) - (II)
View Solution

Question 38:

Smack is chemically:

  • (1) Diacetyl morphine
  • (2) Cocaine
  • (3) Benzodiazepine
  • (4) Amphetamine
Correct Answer: (1) Diacetyl morphine
View Solution

Question 39:

Antibodies are secreted by:

  • (1) T-Cells
  • (2) B-Cells
  • (3) α-Cells
  • (4) β-Cells
Correct Answer: (2) B-Cells
View Solution

Question 40:

In sewage treatment, flocs are:

  • (1) the solids that settle during sedimentation.
  • (2) the supernatant that is formed above the primary sludge.
  • (3) the masses of bacteria associated with fungal filaments.
  • (4) the bacteria which grow anaerobically and are also called anaerobic sludge digesters.
Correct Answer: (3) the masses of bacteria associated with fungal filaments
View Solution

Question 41:

Match List-I with List-II:
List-I (Products)
(A) Statin
(B) Clot buster
(C) Swiss cheese
(D) Cyclosporin-A
List-II (Organisms)
(I) Streptococcus
(II) Trichoderma
(III) Monascus
(IV) Propionibacterium
Choose the correct answer:

  • (1) (A) - (II), (B) - (I), (C) - (IV), (D) - (III)
  • (2) (A) - (III), (B) - (I), (C) - (IV), (D) - (II)
  • (3) (A) - (III), (B) - (IV), (C) - (II), (D) - (I)
  • (4) (A) - (II), (B) - (III), (C) - (I), (D) - (IV)
Correct Answer: (2) (A) - (III), (B) - (I), (C) - (IV), (D) - (II)
View Solution

Question 42:

The beetle used as a biocontrol agent for aphids and mosquitoes is:

  • (1) Trichoderma
  • (2) Dragonflies
  • (3) Ladybird
  • (4) Silver fish
Correct Answer: (3) Ladybird
View Solution

Question 43:

Downstream processing method involves:

  • (1) Identification
  • (2) Amplification
  • (3) Fermentation
  • (4) Purification
Correct Answer: (4) Purification
View Solution

Question 44:

Which of the following is not the correctly matched pair of organism and its respective cell wall degrading enzyme?

  • (1) Fungi – Chitinase
  • (2) Algae – Methylase
  • (3) Plant cells – Cellulase
  • (4) Bacteria – Lysozyme
Correct Answer: (2) Algae – Methylase
View Solution

Question 45:

Arrange the following steps involved in transformation of bacteria in a sequence from initiation to end:
(A) Incubation of rDNA with bacterial cell on ice
(B) Treatment with divalent cations
(C) Heat shock treatment
(D) Selection on antibiotic containing agar plate
(E) Placed them again on ice

Choose the correct answer:

  • (1) (A), (B), (D), (C), (E)
  • (2) (B), (A), (C), (E), (D)
  • (3) (B), (C), (D), (A), (E)
  • (4) (A), (C), (B), (D), (E)
Correct Answer: (2) (B), (A), (C), (E), (D)
View Solution

Question 46:

Which of the following statements are incorrect?
(A) Fragments of DNA can be separated by ELISA.
(B) Transformation is a procedure through which a piece of DNA is introduced in a host bacterium.
(C) Recombinant DNA technology does not involve isolation of a desired DNA fragment.
(D) DNA ligases are used for stitching DNA fragments into a vector.
Choose the correct answer:

  • (1) (A) and (C) only
  • (2) (A) and (B) only
  • (3) (B) and (C) only
  • (4) (A), (C) and (D) only
Correct Answer: (1) (A) and (C) only
View Solution

Question 47:

Which of the following statements are true?
(A) Milk obtained from ‘Rosie’ is nutritionally more balanced for human babies than natural human milk.
(B) Biopiracy refers to the use of bioresources without proper authorisation from MNCs.
(C) GEAC is the decisive body for safety and validity of GMOs and GM research respectively.
(D) Transgenic animals help us to understand the contribution of genes in the development of disease.
Choose the correct answer:

  • (1) (A) and (C) only
  • (2) (C) and (D) only
  • (3) (A) and (D) only
  • (4) (B) and (C) only
Correct Answer: (2) (C) and (D) only
View Solution

Question 48:

Match List-I with List-II:
List-I (Transgene)
(A) α-1-antitrypsin
(B) cryIAc
(C) Antisense RNA
(D) cryIAb
List-II (Used for/Products)
(I) Meloidegyne incognitia
(II) Corn borer
(III) Treat emphysema
(IV) Cotton bollworms
Choose the correct answer:

  • (1) (A) - (III), (B) - (IV), (C) - (I), (D) - (II)
  • (2) (A) - (I), (B) - (II), (C) - (III), (D) - (IV)
  • (3) (A) - (III), (B) - (II), (C) - (I), (D) - (IV)
  • (4) (A) - (I), (B) - (IV), (C) - (III), (D) - (II)
Correct Answer: (1) (A) - (III), (B) - (IV), (C) - (I), (D) - (II)
View Solution

Question 49:

Expand “GEAC”:

  • (1) Genetic and Environmental Advisory Committee
  • (2) Gene Establishment Approval Committee
  • (3) Genetic Engineering Advisory Committee
  • (4) Genetic Engineering Approval Committee
Correct Answer: (4) Genetic Engineering Approval Committee
View Solution

Question 50:

When an insect feeds on the Bt plant, the insect dies due to the conversion of inactive protein to active protein in:

  • (1) Alkaline pH of the gut
  • (2) Acidic pH of the gut
  • (3) Acidic pH of saliva
  • (4) Alkaline pH of saliva
Correct Answer: (1) Alkaline pH of the gut
View Solution


CUET Questions

  • 1.
    A person walks 10 m North, then turns right and walks 5 m, then turns right again and walks 10 m. What direction is he facing now?

      • North
      • South
      • East
      • West

    • 2.
      In a certain code, WATER is written as YCVGT. How is HOUSE written?

        • JQVTG
        • JQVSF
        • JQVTF
        • JPVSF

      • 3.

        What comes next in the series? 
        \(2, 6, 12, 20, 30, \ ?\)

          • 40
          • 42
          • 36
          • 44

        • 4.
          Find the missing term in the series:
          3, 6, 11, 18, 27, ?

            • 36
            • 39
            • 40
            • 38

          • 5.
            Rearrange the parts to form a logical sentence:
            A) the city's new policy
            B) has significantly improved
            C) air quality
            D) over the past year

              • ABCD
              • BCAD
              • ACBD
              • BACD

            • 6.
              600 shares of ₹10 each were issued at 20% premium. Final call of ₹3 not received on 100 shares. What is the forfeiture amount?

                • ₹2000
                • ₹1800
                • ₹900
                • ₹1000

              Fees Structure

              Structure based on different categories

              CategoriesState
              General1750
              sc1650

              In case of any inaccuracy, Notify Us! 

              Comments


              No Comments To Show