NEET 2024 Question Paper with Answers and Solutions PDF T5 in English

Sahaj Anand's profile photo

Sahaj Anand

Content Writer | Journalism Graduate | Updated 3+ months ago

NEET 2024 Question paper with answer key pdf T5 is available for download. NEET 2024 T5 question paper has been conducted by the NTA on May 5, 2024, in pen-paper mode. NEET 2024 question paper code T5 consists of 200 MCQs- 180 to be attempted in 200 minutes. Each of the 4 subjects (Zoology, Botany, Chemistry, Physics) in NEET T5 question paper 2023 have 50 MCQs (45 to be attempted). You can download NEET 2024 question paper with answer key with solutions PDF for T5 using the links given below. Check NEET Cutoff 

Related Links:

NEET 2024 Question Paper with Answer Key PDF T5 in English

NEET 2024 Question Paper with Answer Key download iconDownload Check Solutions

NEET 2024 Question Paper With Solution 


Question 1:

A bob is whirled in a horizontal plane by means of a string with an initial speed of \( \omega \) rpm. The tension in the string is \( T \). If speed becomes \( 2\omega \) while keeping the same radius, the tension in the string becomes:

  • (1) \( \frac{T}{4} \)
  • (2) \( 2T \)
  • (3) \( T \)
  • (4) \( 4T \)
Correct Answer: (4) 4T
View Solution

Question 2:

A horizontal force of 10 N is applied to a block A as shown in figure. The mass of blocks A and B are 2 kg and 3 kg, respectively. The blocks slide over a frictionless surface. The force exerted by block A on block B is:

  • (1) 6 N
  • (2) 10 N
  • (3) Zero
  • (4) 4 N
Correct Answer: (1) 6 N
View Solution

Question 3:

The maximum elongation of a steel wire of 1 m length if the elastic limit of steel and its Young’s modulus, respectively, are \( 8 \times 10^8 \, N/m^2 \) and \( 2 \times 10^{11} \, N/m^2 \), is:

  • (1) 40 mm
  • (2) 8 mm
  • (3) 4 mm
  • (4) 0.4 mm
Correct Answer: (3) 4 mm
View Solution

Question 4:

In a uniform magnetic field of 0.049 T, a magnetic needle performs 20 complete oscillations in 5 seconds. The moment of inertia of the needle is \( 9.8 \times 10^{-6} \) kg m². If the magnitude of the magnetic moment of the needle is \( x \times 10^{-5} \) Am², then the value of \( x \) is:

  • (1) \( 50\pi^2 \)
  • (2) \( 1280\pi^2 \)
  • (3) \( 5\pi^2 \)
  • (4) \( 128\pi^2 \)
Correct Answer: (2) \( 1280\pi^2 \)
View Solution

Question 5:

If \( c \) is the velocity of light in free space, the correct statements about photon among the following are:


A. The energy of a photon is E = hv.

B. The velocity of a photon is c.

C. The momentum of a photon, v = hpc .

D. In a photon-electron collision, both total energy and total momentum are conserved.

E. Photon possesses positive charge.

Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A, C and D only
  • (2) A, B, D and E only
  • (3) A and B only
  • (4) A, B, C and D only
Correct Answer: (4) A, B, C and D only
View Solution

Question 6:

The output (Y) of the given logic gate is similar to the output of an/a

  • (1) OR gate
  • (2) AND gate
  • (3) NAND gate
  • (4) NOR gate
Correct Answer: (2) AND gate
View Solution

Question 7:

Consider the following statements A and B and identify the correct answer:

A. For a solar-cell, the I-V characteristics lies in the IV quadrant of the given graph.


B. In a reverse biased pn junction diode, the current measured in \( \mu A \), is due to majority charge carriers.

  • (1) Both A and B are correct
  • (2) Both A and B are incorrect
  • (3) A is correct but B is incorrect
  • (4) A is incorrect but B is correct
Correct Answer: (3) A is correct but B is incorrect
View Solution

Question 8:

A thermodynamic system is taken through the cycle \( abcda \). The work done by the gas along the path \( bc \) is:

  • (1) \( -90J \)
  • (2) \( -60J \)
  • (3) \( 0 \)
  • (4) \( 30J \)
Correct Answer: (3) \( 0 \)
View Solution

Question 9:

A thin flat circular disc of radius 4.5 cm is placed gently over the surface of water. If surface tension of water is 0.07 N m, then the excess force required to take it away from the surface is:

  • (1) 1.98 mN
  • (2) 99 N
  • (3) 19.8 mN
  • (4) 198 N
Correct Answer: (3) 19.8 mN
View Solution

Question 10:

At any instant of time \( t \), the displacement of any particle is given by \( 2t - 1 \) (SI unit) under the influence of force of 5 N. The value of instantaneous power is (in SI unit):

  • (1) 7
  • (2) 6
  • (3) 10
  • (4) 5
Correct Answer: (3) 10
View Solution

Question 11:

In the nuclear reaction: \[ {}^{290}_{82}X \xrightarrow{\alpha} {}Y \xrightarrow{\beta^-} {}Z \xrightarrow{\beta^-} {}P \xrightarrow{e} {}Q \]
The mass number and atomic number of the product \( Q \) respectively, are:

  • (1) \( 288, 82 \)
  • (2) \( 286, 81 \)
  • (3) \( 280, 81 \)
  • (4) \( 286, 80 \)
Correct Answer: (2) \( 286, 80 \)
View Solution

Question 12:

A light ray enters through a right angled prism at point P with the angle of incidence 30° as shown in figure. It travels through the prism parallel to its base BC and emerges along the face AC. The refractive index of the prism is:

  • (1) \( \frac{\sqrt{3}}{4} \)
  • (2) \( \frac{\sqrt{3}}{2} \)
  • (3) \( \frac{\sqrt{5}}{4} \)
  • (4) \( \frac{\sqrt{5}}{2} \)
Correct Answer: (4) \( \frac{\sqrt{5}}{2} \)
View Solution

Question 13:

In the given diagram, a strong bar magnet is moving towards solenoid-2 from solenoid-1. The direction of induced current in solenoid-1 and that in solenoid-2, respectively, are through the directions:

  • (1) AB and CD
  • (2) BA and DC
  • (3) AB and DC
  • (4) BA and CD
Correct Answer: (3) AB and DC
View Solution

Question 14:

In an ideal transformer, the turns ratio is \( \frac{N_P}{N_S} = \frac{P}{S} \). The ratio \( V_S : V_P \) is equal to (the symbols carry their usual meaning):

  • (1) 1 : 1
  • (2) 1 : 4
  • (3) 1 : 2
  • (4) 2 : 1
Correct Answer: (4) 2 : 1
View Solution

Question 15:

The graph which shows the variation of \( \lambda \) and its kinetic energy, \( E \), is (where \( \lambda \) is the de Broglie wavelength of a free particle):

  • (1)
  • (2)
  • (3)
  • (4)
Correct Answer: (2)
View Solution

Question 16:

If the monochromatic source in Young’s double slit experiment is replaced by white light, then

  • (1) There will be a central bright white fringe surrounded by a few coloured fringes
  • (2) All bright fringes will be of equal width
  • (3) Interference pattern will disappear
  • (4) There will be a central dark fringe surrounded by a few coloured fringes
Correct Answer: (1) There will be a central bright white fringe surrounded by a few coloured fringes
View Solution

Question 17:

Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R.

Assertion A: The potential (V) at any axial point, at 2 m distance (r) from the centre of the dipole of dipole moment vector \( \mathbf{P} \) of magnitude, \( 4 \times 10^{-6} \) C·m, is \( \pm 9 \times 10^3 \) V.

Reason R: The potential \( V = \pm \frac{2P}{4\pi \epsilon_0 r^2} \), where \( r \) is the distance of any axial point, situated at 2 m from the centre of the dipole.

  • (1) A is true but R is false.
  • (2) A is false but R is true.
  • (3) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
  • (4) Both A and R are true and R is NOT the correct explanation of A.
Correct Answer: (1) A is true but R is false.
View Solution

Question 18:

Two bodies A and B of same mass undergo completely inelastic one dimensional collision. The body A moves with velocity \( v_1 \) while body B is at rest before collision. The velocity of the system after collision is \( v_2 \). The ratio \( v_1 : v_2 \) is

  • (1) 4 : 1
  • (2) 1 : 4
  • (3) 1 : 2
  • (4) 2 : 1
Correct Answer: (4) 2 : 1
View Solution

Question 19:

In the following circuit, the equivalent capacitance between terminal A and terminal B is:

  • (1) 0.5 µF
  • (2) 4 µF
  • (3) 2 µF
  • (4) 1 µF
Correct Answer: (3) 2 µF
View Solution

Question 20:

The quantities which have the same dimensions as those of solid angle are:

  • (1) Strain and arc
  • (2) Angular speed and stress
  • (3) Strain and angle
  • (4) Stress and angle
Correct Answer: (3) Strain and angle
View Solution

Question 21:

A logic circuit provides the output \( Y \) as per the following truth table:

The expression for the output \( Y \) is:

  • (1) \( B' \)
  • (2) \( B \)
  • (3) \( A.B+\overline{A} \)
  • (4) \( A.\overline{B}+\overline{A} \)
Correct Answer: (1) \( B' \)
View Solution

Question 22:

A thin spherical shell is charged by some source. The potential difference between the two points C and P (in V) shown in the figure is: (Take \( 9 \times 10^9 \) SI units)

  • (1) \( 0.5 \times 10^5 \)
  • (2) Zero
  • (3) \( 3 \times 10^5 \)
  • (4) \( 1 \times 10^5 \)
Correct Answer: (2) Zero
View Solution

Question 23:

Given below are two statements:

Statement I: Atoms are electrically neutral as they contain equal numbers of positive and negative charges.

Statement II: Atoms of each element are stable and emit their characteristic spectrum.

  • (1) Statement I is correct but Statement II is incorrect
  • (2) Statement I is incorrect but Statement II is correct
  • (3) Both Statement I and Statement II are correct
  • (4) Both Statement I and Statement II are incorrect
Correct Answer: (1) Statement I is correct but Statement II is incorrect
View Solution

Question 24:

Match List-I with List-II.


 

(1) A-IV, B-III, C-I, D-II

(2) A-I, B-II, C-III, D-IV

(3) A-II, B-I, C-IV, D-III

(4) A-III, B-IV, C-II, D-I

Correct Answer: (4) A-III, B-IV, C-II, D-I
View Solution

Question 25:

If \( 5 \sin x = \pi + 3x \) represents the motion of a particle executing simple harmonic motion, the amplitude and time period of motion, respectively, are:

  • (1) 5 cm, 1 s
  • (2) 5 m, 1 s
  • (3) 5 cm, 2 s
  • (4) 5 m, 2 s
Correct Answer: (4) 5 m, 2 s
View Solution

Question 26:

Match List-I with List-II.


 

  • (1) A-III, B-II, C-I, D-IV
  • (2) A-IV, B-III, C-II, D-I
  • (3) A-II, B-III, C-IV, D-I
  • (4) A-II, B-I, C-III, D-IV
Correct Answer: (3) A-II, B-III, C-IV, D-I
View Solution

Question 27:

A wire of length ‘l’ and resistance 100 is divided into 10 equal parts. The first 5 parts are connected in series while the next 5 parts are connected in parallel. The two combinations are again connected in series. The resistance of this final combination is:

  • (1) 55
  • (2) 60
  • (3) 26
  • (4) 52
Correct Answer: (4) 52
View Solution

Question 28:

The terminal voltage of the battery, whose emf is 10 V and internal resistance 1 , when connected through an external resistance of 4 as shown in the figure, is:

  • (1) 8 V
  • (2) 10 V
  • (3) 4 V
  • (4) 6 V
Correct Answer: (1) 8 V
View Solution

Question 29:

A particle moving with uniform speed in a circular path maintains:

  • (1) Constant velocity but varying acceleration
  • (2) Varying velocity and varying acceleration
  • (3) Constant velocity
  • (4) Constant acceleration
Correct Answer: (2) Varying velocity and varying acceleration
View Solution

Question 30:

A tightly wound 100 turns coil of radius 10 cm carries a current of 7 A. The magnitude of the magnetic field at the centre of the coil is (Take permeability of free space as \( 4\pi \times 10^{-7} \) SI units):

  • (1) 4.4 mT
  • (2) 44 T
  • (3) 44 mT
  • (4) 4.4 T
Correct Answer: (1) 4.4 mT
View Solution

Question 31:

In a vernier calipers, \( (N + 1) \) divisions of the vernier scale coincide with \( N \) divisions of the main scale. If 1 MSD represents 0.1 mm, the vernier constant (in cm) is:

  • (1) 100N
  • (2) 10(N + 1)
  • (3) \( \frac{1}{10} N \)
  • (4) \( \frac{1}{100}(N + 1) \)
Correct Answer: (4) \( \frac{1}{100}(N + 1) \)
View Solution

Question 32:

An unpolarised light beam strikes a glass surface at Brewster's angle. Then:

  • (1) Both the reflected and refracted light will be completely polarised.
  • (2) The reflected light will be completely polarised but the refracted light will be partially polarised.
  • (3) The reflected light will be partially polarised.
  • (4) The refracted light will be completely polarised.
Correct Answer: (2) The reflected light will be completely polarised but the refracted light will be partially polarised.
View Solution

Question 33:

The mass of a planet is \( \frac{1}{10} \)th that of the Earth and its diameter is half that of the Earth. The acceleration due to gravity on that planet is:

  • (1) 4.9 m/s²
  • (2) 3.92 m/s²
  • (3) 19.6 m/s²
  • (4) 9.8 m/s²
Correct Answer: (2) 3.92 m/s²
View Solution

Question 34:

A wheel of a bullock cart is rolling on a level road as shown in the figure below. If its linear speed is \( \nu \) in the direction shown, which one of the following options is correct (P and Q are any highest and lowest points on the wheel, respectively)?

  • (1) Both the points P and Q move with equal speed
  • (2) Point P has zero speed
  • (3) Point P moves slower than point Q
  • (4) Point P moves faster than point Q
Correct Answer: (4) Point P moves faster than point Q
View Solution

Question 35:

The moment of inertia of a thin rod about an axis passing through its midpoint and perpendicular to the rod is 2400 g cm². The length of the 400 g rod is nearly:

  • (1) 20.7 cm
  • (2) 72.0 cm
  • (3) 8.5 cm
  • (4) 17.5 cm
Correct Answer: (3) 8.5 cm
View Solution

Question 36:

Choose the correct circuit which can achieve the bridge balance.

  • (1)
  • (2)
  • (3)
  • (4)
Correct Answer: (3)
View Solution

Question 37:

A parallel plate capacitor is charged by connecting it to a battery through a resistor. If \( I \) is the current in the circuit, then in the gap between the plates:

  • (1) Displacement current of magnitude equal to \( I \) flows in a direction opposite to that of \( I \)
  • (2) Displacement current of magnitude greater than \( I \) flows but can be in any direction
  • (3) There is no current
  • (4) Displacement current of magnitude equal to \( I \) flows in the same direction as \( I \)
Correct Answer: (4) Displacement current of magnitude equal to \( I \) flows in the same direction as \( I \)
View Solution

Question 38:

The following graph represents the T-V curves of an ideal gas (where T is the temperature and V the volume) at three pressures \( P_1 \), \( P_2 \), and \( P_3 \) compared with those of Charles’s law represented as dotted lines. Then the correct relation is:

  • (1) \( P_2 \(>\) P_1 \(>\) P_3 \)
  • (2) \( P_1 \(>\) P_2 \(>\) P_3 \)
  • (3) \( P_3 \(>\) P_2 \(>\) P_1 \)
  • (4) \( P_1 \(>\) P_3 \(>\) P_2 \)
Correct Answer: (2) \( P_1 \(>\) P_2 \(>\) P_3 \)
View Solution

Question 39:

If the mass of the bob in a simple pendulum is increased to thrice its original mass and its length is made half its original length, then the new time period of oscillation is \( 2^x \) times its original time period. Then the value of \( x \) is:

  • (1) \( 2 \sqrt{3} \)
  • (2) 4
  • (3) \( \sqrt{3} \)
  • (4) \( \sqrt{2} \)
Correct Answer: (4) \( \sqrt{2} \)
View Solution

Question 40:

Two heaters A and B have power ratings of 1 kW and 2 kW, respectively. Those two are first connected in series and then in parallel to a fixed power source. The ratio of power outputs for these two cases is:

  • (1) 1 : 2
  • (2) 2 : 3
  • (3) 1 : 1
  • (4) 2 : 9
Correct Answer: (4) 2 : 9
View Solution

Question 41:

If the plates of a parallel plate capacitor connected to a battery are moved close to each other, then:

A. The charge stored in it increases.

B. The energy stored in it decreases.

C. Its capacitance increases.

D. The ratio of charge to its potential remains the same.

E. The product of charge and voltage increases.

  • (1) B, D, and E only
  • (2) A, B and C only
  • (3) A, B and E only
  • (4) A, C and E only
Correct Answer: (4) A, C and E only
View Solution

Question 42:

A small telescope has an objective of focal length 140 cm and an eye piece of focal length 5.0 cm. The magnifying power of telescope for viewing a distant object is:

  • (1) 17
  • (2) 32
  • (3) 34
  • (4) 28
Correct Answer: (4) 28
View Solution

Question 43:

A sheet is placed on a horizontal surface in front of a strong magnetic pole. A force is needed to:

  • (1) hold the sheet there if it is magnetic.
  • (2) hold the sheet there if it is non-magnetic.
  • (3) move the sheet away from the pole with uniform velocity if it is conducting.
  • (4) move the sheet away from the pole with uniform velocity if it is both, non-conducting and non-polar.
Correct Answer: (4) A and C only
View Solution

Question 44:

A metallic bar of Young’s modulus, \( 0.5 \times 10^{11} \, N/m^2 \) and coefficient of linear thermal expansion \( 10^{-5} \, °C^{-1} \), length 1 m and area of cross-section \( 10^{-3} \, m^2 \) is heated from 0°C to 100°C without expansion or bending. The compressive force developed in it is:

  • (1) \( 100 \times 10^3 \) N
  • (2) \( 2 \times 10^3 \) N
  • (3) \( 5 \times 10^3 \) N
  • (4) \( 50 \times 10^3 \) N
Correct Answer: (4) \( 50 \times 10^3 \) N
View Solution

Question 45:

The minimum energy required to launch a satellite of mass \( m \) from the surface of Earth of mass \( M \) and radius \( R \) in a circular orbit at an altitude of \( 2R \) from the surface of the Earth is:

  • (1) \( \frac{GmM}{2R} \)
  • (2) \( \frac{GmM}{3R} \)
  • (3) \( \frac{5GmM}{6R} \)
  • (4) \( \frac{2GmM}{3R} \)
Correct Answer: (3) \( \frac{5GmM}{3R} \)
View Solution

Question 46:

A 10 µF capacitor is connected to a 210 V, 50 Hz source as shown in figure. The peak current in the circuit is nearly (\(\pi\) = 3.14):

  • (1) 1.20 A
  • (2) 0.35 A
  • (3) 0.58 A
  • (4) 0.93 A
Correct Answer: (4) 0.93 A
View Solution

Question 47:

An iron bar of length \( L \) has magnetic moment \( M \). It is bent at the middle of its length such that the two arms make an angle 60° with each other. The magnetic moment of this new magnet is:

  • (1) 2M
  • (2) \( \frac{M}{\sqrt{3}} \)
  • (3) M
  • (4) \( \frac{M}{2}\)
Correct Answer: (4) \( \frac{M}{2}\)
View Solution

Question 48:

The velocity (v) – time (t) plot of the motion of a body is shown below:

  • (1)
  • (2)
  • (3)
  • (4)
Correct Answer: (1)
View Solution

Question 49:

The property which is not of an electromagnetic wave traveling in free space is that:

  • (1) They travel with a speed equal to \( \frac{1}{\sqrt{\mu_0 \epsilon_0}} \)
  • (2) They originate from charges moving with uniform speed
  • (3) They are transverse in nature
  • (4) The energy density in electric field is equal to energy density in magnetic field
Correct Answer: (2) They originate from charges moving with uniform speed
View Solution

Question 50:

A force defined by \( F = \alpha t^2 + \beta t \) acts on a particle at a given time t. The factor which is dimensionless, if \( \alpha \) and \( \beta \) are constants, is:

  • (1) \( \alpha \beta t \)
  • (2) \(\frac{\alpha\beta}{t}\)
  • (3) \(\frac{\beta t}{\alpha}\)
  • (4) \(\frac{\alpha t}{\beta}\)
Correct Answer: (4) \(\frac{\alpha t}{\beta}\)
View Solution

Question 51:

In which of the following processes does entropy increase?

A. A liquid evaporates to vapor.

B. Temperature of a crystalline solid is lowered from 130 K to 0 K.

C. \( 2NaHCO_3 (s) \rightarrow Na_2CO_3 (s) + CO_2 (g) + H_2O (g) \)

D. \( Cl_2 (g) \rightarrow 2Cl(g) \)

Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A, C and D
  • (2) C and D
  • (3) A and C
  • (4) A, B and D
Correct Answer: (1) A, C and D
View Solution

Question 52:

On heating, some solid substances change from solid to vapour state without passing through the liquid state. The technique used for the purification of such solid substances based on the above principle is known as:

  • (1) Distillation
  • (2) Chromatography
  • (3) Crystallization
  • (4) Sublimation
Correct Answer: (4) Sublimation
View Solution

Question 53:

Identify the correct reagents that would bring about the following transformation.

(4) (i) BH\textsubscript{3}, (ii) H\textsubscript{2}O\textsubscript{2}/OH, (iii) PCC
View Solution

Question 54:

The energy of an electron in the ground state (\(n = 1\)) for \(\mathrm{He^+}\) ion is \(-x\) J, then that for an electron in \(n = 2\) state for \(\mathrm{Be^{3+}}\) ion in J is:

  • (1) -4x
  • (2) \(\frac{-4}{9}x\)
  • (3) -x
  • (4) \(\frac{-x}{9}\)
Correct Answer: (2) \(\frac{-4}{9}x\)
View Solution

Question 55:

Match List I with List II.

  • (1) A-III, B-IV, C-II, D-I
  • (2) A-II, B-III, C-IV, D-I
  • (3) A-I, B-IV, C-II, D-III
  • (4) A-IV, B-I, C-III, D-II
Correct Answer: (1) A-III, B-IV, C-II, D-I
View Solution

Question 56:

For the reaction \( 2A \rightleftharpoons B + C \), \( K_c = 4 \times 10^{-3} \). At a given time, the composition of the reaction mixture is: \( [A] = [B] = [C] = 2 \times 10^{-3} \) M. Then, which of the following is correct?

  • (1) Reaction has a tendency to go in backward direction.
  • (2) Reaction has gone to completion in forward direction.
  • (3) Reaction is at equilibrium.
  • (4) Reaction has a tendency to go in forward direction.
Correct Answer: (1) Reaction has a tendency to go in backward direction.
View Solution

Question 57:

The \( E^\circ \) value for the Mn\(^{3+}\)/Mn\(^{2+}\) couple is more positive than that of Cr\(^{3+}\)/Cr\(^{2+}\) or Fe\(^{3+}\)/Fe\(^{2+}\) due to change of:

  • (1) \( d^4 \) to \( d^5 \) configuration
  • (2) \( d^3 \) to \( d^5 \) configuration
  • (3) \( d^5 \) to \( d^4 \) configuration
  • (4) \( d^5 \) to \( d^2 \) configuration
Correct Answer: (1) \( d^4 \) to \( d^5 \) configuration
View Solution

Question 58:

Given below are two statements:

Statement I: The boiling point of hydrides of Group 16 elements follow the order \( H_2O > H_2Te > H_2Se > H_2S \).
Statement II: On the basis of molecular mass, \( H_2O \) is expected to have lower boiling point than the other members of the group but due to the presence of extensive H-bonding in \( H_2O \), it has higher boiling point.

In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) Statement I is true but Statement II is false
  • (2) Statement I is false but Statement II is true
  • (3) Both Statement I and Statement II are true
  • (4) Both Statement I and Statement II are false
Correct Answer: (3) Both Statement I and Statement II are true
View Solution

Question 59:

Match List-I with List-II.

  • (1) A-I, B-II, C-III, D-IV
  • (2) A-II, B-III, C-IV, D-I
  • (3) A-IV, B-III, C-II, D-I
  • (4) A-II, B-III, C-I, D-IV
Correct Answer: (2) A-II, B-III, C-IV, D-I
View Solution

Question 60:

1 gram of sodium hydroxide was treated with 25 mL of 0.75 M HCl solution, the mass of sodium hydroxide left unreacted is equal to:

  • (1) Zero mg
  • (2) 200 mg
  • (3) 750 mg
  • (4) 250 mg
Correct Answer: (2) 200 mg
View Solution

Question 61:

Match List I with List II.


(1) A-I, B-IV, C-III, D-II

(2) A-II, B-IV, C-III, D-I

(3) A-II, B-III, C-IV, D-I

(4) A-I, B-III, C-IV, D-II

Correct Answer: (3) A-II, B-III, C-IV, D-I
View Solution

Question 62:

Among Group 16 elements, which one does NOT show -2 oxidation state?

  • (1) Te
  • (2) Po
  • (3) O
  • (4) Se
Correct Answer: (2) Po
View Solution

Question 63:

The compound that will undergo Sn1 reaction with the fastest rate is:

  • (1)
  • (2)
  • (3)
  • (4)
Correct Answer: (2)
View Solution

Question 64:

Which one of the following alcohols reacts instantaneously with Lucas reagent?

  • (1)
  • (2)
  • (3)
  • (4)
Correct Answer: (2)
View Solution

Question 65:

Match List I with List II.

  • (1) A-II, B-III, C-I, D-IV
  • (2) A-III, B-IV, C-I, D-II
  • (3) A-II, B-IV, C-I, D-III
  • (4) A-I, B-IV, C-II, D-III
Correct Answer: (3) A-II, B-IV, C-I, D-III
View Solution

Question 66:

The highest number of helium atoms is in:

  • (1) 4 g of helium
  • (2) 2.271098 L of helium at STP
  • (3) 4 mol of helium
  • (4) 4 u of helium
Correct Answer: (3) 4 mol of helium
View Solution

Question 67:

'Spin only' magnetic moment is same for which of the following ions?

  • (1) Ti3+
  • (2) Cr2+
  • (3) Mn2+
  • (4) Fe2+
Correct Answer: (3) B and D only
View Solution

Question 68:

Intramolecular hydrogen bonding is present in:

  • (1)
  • (2) HF
  • (3)
  • (4)
Correct Answer: (3)
View Solution

Question 69:

Fehling's solution 'A' is:

  • (1) alkaline solution of sodium potassium tartrate (Rochelle's salt)
  • (2) aqueous sodium citrate
  • (3) aqueous copper sulphate
  • (4) alkaline copper sulphate
Correct Answer: (3) aqueous copper sulphate
View Solution

Question 70:

Match List I with List II.

  • (1) A-III, B-IV, C-II, D-I
  • (2) A-II, B-I, C-IV, D-III
  • (3) A-I, B-IV, C-II, D-III
  • (4) A-III, B-IV, C-I, D-II
Correct Answer: (4) A-III, B-IV, C-I, D-II
View Solution

Question 71:

Arrange the following elements in increasing order of first ionization enthalpy: Li, Be, B, C, N

  • (1) Li \(<\) Be \(<\) C \(<\) B \(<\) N
  • (2) Li \(<\) Be \(<\) N \(<\) B \(<\) C
  • (3) Li \(<\) B \(<\) Be \(<\) C \(<\) N
  • (4) Li \(<\) B \(<\) Be \(<\) C \(<\) N
Correct Answer: (4) Li \(<\) B \(<\) Be \(<\) C \(<\) N
View Solution

Question 72:

Which plot of \( \ln k \) vs \( \frac{1}{T} \) is consistent with the Arrhenius equation?

  • (1)
  • (2)
  • (3)
  • (4)
Correct Answer: (2)
View Solution

Question 73:

Arrange the following elements in increasing order of electronegativity: N, O, F, C, Si

  • (1) O \(<\) F \(<\) N \(<\) C \(<\) Si
  • (2) F \(<\) O \(<\) N \(<\) C \(<\) Si
  • (3) Si \(<\) C \(<\) N \(<\) O \(<\) F
  • (4) Si \(<\) C \(<\) O \(<\) N \(<\) F
Correct Answer: (3) Si \(<\) C \(<\) N \(<\) O \(<\) F
View Solution

Question 74:

Match List I with List II.

  • (1) A-IV, B-I, C-II, D-III
  • (2) A-I, B-IV, C-II, D-III
  • (3) A-IV, B-I, C-III, D-II
  • (4) A-III, B-I, C-II, D-IV
Correct Answer: (1) A-IV, B-I, C-II, D-III
View Solution

Question 75:

Given below are two statements:
Statement I: Aniline does not undergo Friedel-Crafts alkylation reaction.
Statement II: Aniline cannot be prepared through Gabriel synthesis.
In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) Statement I is correct but Statement II is false
  • (2) Statement I is incorrect but Statement II is true
  • (3) Both Statement I and Statement II are true
  • (4) Both Statement I and Statement II are false
Correct Answer: (3) Both Statement I and Statement II are true
View Solution

Question 76:

In which of the following equilibria, Kp and Kc are NOT equal?

  • (1) CO(g) + H2O(g) ------ CO2(g) + H2(g)
  • (2) 2BrCl(g) ------ Br2(g) + Cl2(g)
  • (3) PCl5(g) ------ PCl3(g) + Cl2(g)
  • (4) H2I2(g) -------- 2HI(g)
Correct Answer: (3) PCl5(g) ------- PCl3(g) + Cl2(g)
View Solution

Question 77:

The most stable carbocation among the following is:

  • (1)
  • (2)
  • (3)
  • (4)
Correct Answer: (2)
View Solution

Question 78:

The reagents with which glucose does not react to give the corresponding tests/products are:

  • (1) B and E
  • (2) E and D
  • (3) B and C
  • (4) A and D
Correct Answer: (1) B and E
View Solution

Question 79:

Given below are two statements:

Statement I: Both \([Co(NH_3)_5]^{3+}\) and \([CoF_6]^{3-}\) complexes are octahedral but differ in their magnetic behaviour.
Statement II: \([Co(NH_3)_5]^{3+}\) is diamagnetic whereas \([CoF_6]^{3-}\) is paramagnetic.

In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) Statement I is true but Statement II is false
  • (2) Statement I is false but Statement II is true
  • (3) Both Statement I and Statement II are true
  • (4) Both Statement I and Statement II are false
Correct Answer: (1) Statement I is true but Statement II is false
View Solution

Question 80:

Activation energy of any chemical reaction can be calculated if one knows the value of:

  • (1) Orientation of reactant molecules during collision
  • (2) Rate constant at two different temperatures
  • (3) Rate constant at standard temperature
  • (4) Probability of collision
Correct Answer: (2) Rate constant at two different temperatures.
View Solution

Question 81:

A compound with a molecular formula of C\textsubscript{6}H\textsubscript{14} has two tertiary carbons. Its IUPAC name is:

  • (1) 2,3-dimethylbutane
  • (2) 2,2-dimethylbutane
  • (3) n-hexane
  • (4) 2-methylpentane
Correct Answer: (2) 2,2-dimethylbutane
View Solution

Question 82:

Match List I with List II.

 

  • (1) A-III, B-IV, C-I, D-II
  • (2) A-II, B-III, C-IV, D-I
  • (3) A-I, B-IV, C-II, D-III
  • (4) A-II, B-I, C-III, D-IV
Correct Answer: (3) A-I, B-IV, C-II, D-III
View Solution

Question 83:

The Henry’s law constant (Kh) values of three gases (A, B, C) in water are 145, \( 2 \times 10^{-5} \), and 35 kbar, respectively. The solubility of these gases in water follow the order:

  • (1) A \(>\) C \(>\) B
  • (2) B \(>\) A \(>\) C
  • (3) B \(>\) A \(>\) C
  • (4) B \(>\) C \(>\) A
Correct Answer: (4) B \(>\) C \(>\) A
View Solution

Question 84:

Which reaction is NOT a redox reaction?

  • (1) \( H_2 + Cl_2 \rightarrow 2HCl \)
  • (2) \( BaCl_2 + Na_2SO_4 \rightarrow BaSO_4 + 2NaCl \)
  • (3) \( Zn + CuSO_4 \rightarrow ZnSO_4 + Cu \)
  • (4) \( 2KClO_3 \rightarrow 2KCl + 3O_2 \)
Correct Answer: (2) \( \text{BaCl}_2 + \text{Na}_2\text{SO}_4 \rightarrow \text{BaSO}_4 + 2\text{NaCl} \)
View Solution

Question 85:

Given below are two statements:

Statement I: The boiling point of three isomeric pentanes follows the order n-pentane \(>\) isopentane \(>\) neopentane.
Statement II: When branching increases, the molecule attains a shape of sphere. This results in smaller surface area for contact, due to which the intermolecular forces between the spherical molecules are weak, thereby lowering the boiling point.

  • (1) Statement I is correct but Statement II is incorrect.
  • (2) Statement I is incorrect but Statement II is correct.
  • (3) Both Statement I and Statement II are correct.
  • (4) Both Statement I and Statement II are incorrect.
Correct Answer: (3) Both Statement I and Statement II are correct.
View Solution

Question 86:

The rate of a reaction quadruples when temperature changes from 27°C to 57°C. Calculate the energy of activation. Given \(R = 8.314 \, J K^{-1} \, mol^{-1}\), \(log_4\) = 0.6021

  • (1) 3.80 kJ/mol
  • (2) 3804 kJ/mol
  • (3) 38.04 kJ/mol
  • (4) 380.4 kJ/mol
Correct Answer: (3) 38.04 kJ/mol.
View Solution

Question 87:

Consider the following reaction in a sealed vessel at equilibrium with concentrations of \[ N_2 = 3.0 \times 10^{-3} \, M, \quad O_2 = 4.2 \times 10^{-3} \, M, \quad NO = 2.8 \times 10^{-3} \, M. \]
If 0.1 mol/L of NO(g) is taken in a closed vessel, what will be the degree of dissociation (\( \alpha \)) of NO(g) at equilibrium?

  • (1) 0.8889
  • (2) 0.717
  • (3) 0.0889
  • (4) 0.0089
Correct Answer: (2) 0.717
View Solution

Question 88:

During the preparation of Mohr's salt solution (Ferrous ammonium sulphate), which of the following acid is added to prevent hydrolysis of Fe\(^{2+}\) ion?

  • (1) Dilute nitric acid
  • (2) Dilute sulfuric acid
  • (3) Dilute hydrochloric acid
  • (4) Concentrated sulfuric acid
Correct Answer: (2) Dilute sulfuric acid.
View Solution

Question 89:

A compound X contains 32% of A, 20% of B and the remaining percentage of C. Then, the empirical formula of X is: (Given atomic masses of A = 64; B = 40; C = 32 u)

  • (1) \(A_2BC_2\)
  • (2) \(ABC_4\)
  • (3) \(AB_2C_2\)
  • (4) \(ABC_3\)
Correct Answer: (4) \(ABC_3\)
View Solution

Question 90:

The pair of lanthanoid ions which are diamagnetic is:

  • (1) Gd3+ and Eu3+
  • (2) Pm3+ and Sm3+
  • (3) Ce4+ and Yb2+
  • (4) Ce3+ and Eu2+
Correct Answer: (3) Ce4+ and Yb2+
View Solution

Question 91:

Major products A and B formed in the following reaction sequence, are:

Correct Answer: (3)
View Solution

Question 92:

The plot of osmotic pressure (\(\Pi\)) vs concentration (mol L\(^{-1}\)) for a solution gives a straight line with slope 25.73 L bar mol\(^{-1}\). The temperature at which the osmotic pressure measurement is done is (Use \(R = 0.083 \, L bar mol^{-1} K^{-1}\)):

  • (1) 25.73°C
  • (2) 12.05°C
  • (3) 37°C
  • (4) 310°C
Correct Answer: (3) 37°C.
View Solution

Question 93:

Given below are certain cations. Using inorganic qualitative analysis,
arrange them in increasing group number from 0 to VI: \[ A. Al^{3+} \quad B. Cu^{2+} \quad C. Ba^{2+} \quad D. Co^{2+} \quad E. Mg^{2+} \]
Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) E, C, D, B, A
  • (2) E, A, B, C, D
  • (3) B, A, D, C, E
  • (4) B, C, A, D, E
Correct Answer: (3) B, A, D, C, E
View Solution

Question 94:

The products A and B obtained in the following reactions, respectively, are: \[ 3ROH + PCl_5 \rightarrow 3RCl + A \] \[ ROH + PCl_5 \rightarrow RCl + HCl + B \]
Choose the correct answer from the options given below:

Correct Answer: (2) H3PO4 and POCl3
View Solution

Question 95:

For the given reaction:



Identify the major product ('P').

  • (1)
  • (2)
  • (3)
  • (4)
Correct Answer: (4)
View Solution

Question 96:

The work done during reversible isothermal expansion of one mole of hydrogen gas at 25°C from pressure of 20 atmosphere to 10 atmosphere is (Given R = 2.0 cal K mol)

  • (1) 413.14 calories
  • (2) 100 calories
  • (3) 0 calorie
  • (4) -413.14 calories
Correct Answer: (4) -413.14 calories
View Solution

Question 97:

Identify the major product C formed in the following reaction sequence:

  • (1) butanamide
  • (2) \( \alpha \)-bromobutanoic acid
  • (3) propylamine
  • (4) butylamine
Correct Answer: (3) propylamine
View Solution

Question 98:

Identify the correct answer.

  • (1) Dipole moment of NF\(_3\) is greater than that of NH\(_3\)
  • (2) Three canonical forms can be drawn for CO\(_3^{2-}\) ion
  • (3) Three resonance structures can be drawn for ozone
  • (4) BF\(_3\) has non-zero dipole moment
Correct Answer: (2) Three canonical forms can be drawn for CO\(_3^{2-}\) ion
View Solution

Question 99:

Mass in grams of copper deposited by passing 9.6487 A current through a voltmeter containing copper sulphate solution for 100 seconds is (Given: Molar mass of Cu: 63 g mol\(^{-1}\), 1 F = 96487 C):

  • (1) 31.5 g
  • (2) 0.0315 g
  • (3) 3.15 g
  • (4) 0.315 g
Correct Answer: (1) 0.315 g.
View Solution

Question 100:

Given below are two statements:

Statement I: \([Co(NH_3)_6]^{3+}\) is a homoleptic complex, whereas \([Co(NH_3)_4Cl_2]^+\) is a heteroleptic complex.

Statement II: Complex \([Co(NH_3)_6]^{3+}\) has only one kind of ligands but \([Co(NH_3)_4Cl_2]^+\) has more than one kind of ligands.


Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) Statement I is true but Statement II is false
  • (2) Statement I is false but Statement II is true
  • (3) Both Statement I and Statement II are true
  • (4) Both Statement I and Statement II are false
Correct Answer: (3) Both Statement I and Statement II are true.
View Solution

Question 101:

Inhibition of Succinic dehydrogenase enzyme by malonate is a classical example of:

  • (1) Competitive inhibition
  • (2) Enzyme activation
  • (3) Cofactor inhibition
  • (4) Feedback inhibition
Correct Answer: (1) Competitive inhibition
View Solution

Question 102:

Which one of the following can be explained on the basis of Mendel's Law of Dominance?

  • (1) B, C and D only
  • (2) A, B, C, D and E
  • (3) A, B and C only
  • (4) A, C, D and E only
Correct Answer: (4) A, C, D and E only.
View Solution

Question 103:

Lecithin, a small molecular weight organic compound found in living tissues, is an example of:

  • (1) Glycerides
  • (2) Carbohydrates
  • (3) Amino acids
  • (4) Phospholipids
Correct Answer: (4) Phospholipids.
View Solution

Question 104:

Match List I with List II


List I & & List II

A. & Nucleolus & I. & Site of formation of glycolipid

B. & Centriole & II. & Organization like the cartwheel

C. & Leucoplasts & III. & Site for active ribosomal RNA synthesis

D. & Golgi apparatus & IV. & For storing nutrients

 

  • (1) A-III, B-IV, C-II, D-I
  • (2) A-I, B-II, C-III, D-IV
  • (3) A-III, B-II, C-IV, D-I
  • (4) A-II, B-III, C-I, D-IV
Correct Answer: (3) A-III, B-II, C-IV, D-I.
View Solution

Question 105:

Which of the following is an example of an actinomorphic flower?

  • (1) Pisum
  • (2) Sesbania
  • (3) Datura
  • (4) Cassia
Correct Answer: (3) \textit{Datura}.
View Solution

Question 106:

How many molecules of ATP and NADPH are required for every molecule of CO\(_2\) fixed in the Calvin cycle?

  • (1) 3 molecules of ATP and 3 molecules of NADPH
  • (2) 3 molecules of ATP and 2 molecules of NADPH
  • (3) 2 molecules of ATP and 3 molecules of NADPH
  • (4) 2 molecules of ATP and 2 molecules of NADPH
Correct Answer: (2) 3 molecules of ATP and 2 molecules of NADPH.
View Solution

Question 107:

Formation of interfascicular cambium from fully developed parenchyma cells is an example of

  • (1) Dedifferentiation
  • (2) Maturation
  • (3) Differentiation
  • (4) Redifferentiation
Correct Answer: (1) Dedifferentiation.
View Solution

Question 108:

Auxin is used by gardeners to prepare weed-free lawns. But no damage is caused to grass as auxin

  • (1) does not affect mature monocotyledonous plants.
  • (2) can help in cell division in grasses, to produce growth.
  • (3) promotes apical dominance.
  • (4) promotes abscission of mature leaves only.
Correct Answer: (1) does not affect mature monocotyledonous plants.
View Solution

Question 109:

Which of the following are required for the dark reaction of photosynthesis?

A. Light

B. Chlorophyll

C. CO₂

D. ATP

E. NADPH

Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) C, D and E only
  • (2) D and E only
  • (3) A, B and C only
  • (4) B, C and D only
Correct Answer: (1) C, D and E only
View Solution

Question 110:

The lactose present in the growth medium of bacteria is transported to the cell by the action of

  • (1) Permease
  • (2) Polymerase
  • (3) Beta-galactosidase
  • (4) Acetylase
Correct Answer: (1) Permease.
View Solution

Question 111:

The cofactor of the enzyme carboxypeptidase is:

  • (1) Flavin
  • (2) Haem
  • (3) Zinc
  • (4) Niacin
Correct Answer: (3) Zinc.
View Solution

Question 112:

Identify the part of the seed from the given figure which is destined to form the root when the seed germinates.


  • (1) C
  • (2) D
  • (3) A
  • (4) B
Correct Answer: (1) C
View Solution

Question 113:

Given below are two statements:

Statement I: Chromosomes become gradually visible under light microscope during leptotene stage.

Statement II: The beginning of diplotene stage is recognized by dissolution of synaptonemal complex.

  • (1) Statement I is true but Statement II is false
  • (2) Statement I is false but Statement II is true
  • (3) Both Statement I and Statement II are true
  • (4) Both Statement I and Statement II are false
Correct Answer: (3) Both Statement I and Statement II are true.
View Solution

Question 114:

The type of conservation in which the threatened species are taken out from their natural habitat and placed in special settings where they can be protected and given special care is called

  • (1) Semi-conservative method
  • (2) Sustainable development
  • (3) In-situ conservation
  • (4) Biodiversity conservation
Correct Answer: (4) Biodiversity conservation
View Solution

Question 115:

Given below are two statements:

Statement I: Parenchyma is living but collenchyma is dead tissue.

Statement II: Gymnosperms lack xylem vessels but presence of xylem vessels is the characteristic of angiosperms.

  • (1) Statement I is true but Statement II is false
  • (2) Statement I is false but Statement II is true
  • (3) Both Statement I and Statement II are true
  • (4) Both Statement I and Statement II are false
Correct Answer: (2) Statement I is false but Statement II is true.
View Solution

Question 116:

The equation of Verhulst-Pearl logistic growth is \[ \frac{dN}{dt} = rN \left( 1 - \frac{N}{K} \right) \]
From this equation, \( K \) indicates:

  • (1) Carrying capacity
  • (2) Population density
  • (3) Intrinsic rate of natural increase
  • (4) Biotic potential
Correct Answer: (1) Carrying capacity
View Solution

Question 117:

Match List I with List II


List I & & List II

A. & Clostridium butylicum & I. & Ethanol

B. & Saccharomyces cerevisiae & II. & Streptokinase

C. & Trichoderma polysporum & III. & Butyric acid

D. & Streptococcus sp. & IV. & Cyclosporin-A

 

  • (1) A-III, B-I, C-IV, D-II
  • (2) A-IV, B-I, C-III, D-II
  • (3) A-III, B-I, C-II, D-IV
  • (4) A-II, B-IV, C-III, D-I
Correct Answer: (1) A-III, B-I, C-IV, D-II.
View Solution

Question 118:

Which one of the following is not a criterion for classification of fungi?

  • (1) Mode of spore formation.
  • (2) Fruiting body.
  • (3) Morphology of mycelium.
  • (4) Mode of nutrition.
Correct Answer: (4) Mode of nutrition.
View Solution

Question 119:

The capacity to generate a whole plant from any cell of the plant is called:

  • (1) Differentiation
  • (2) Somatic hybridization
  • (3) Totipotency
  • (4) Micropropagation
Correct Answer: (3) Totipotency.
View Solution

Question 120:

Given below are two statements:

Statement I: Bt toxins are insect group specific and coded by a gene \textit{cry IAc.

Statement II: Bt toxin exists as inactive protoxin in \textit{B. thuringiensis. However, after ingestion by the insect, the inactive protoxin gets converted into active form due to acidic pH of the insect gut.

  • (1) Statement I is true but Statement II is false
  • (2) Statement I is false but Statement II is true
  • (3) Both Statement I and Statement II are true
  • (4) Both Statement I and Statement II are false
Correct Answer: (1) Statement I is true but Statement II is false.
View Solution

Question 121:

Identify the set of correct statements:

  • (1) A, C, D and E only
  • (2) B, C, D and E only
  • (3) C, D and E only
  • (4) A, B, C and D only
Correct Answer: (2) B, C, D and E only.
View Solution

Question 122:

A transcription unit in DNA is defined primarily by the three regions in DNA and these are with respect to upstream and downstream ends;

  • (1) Inducer, Repressor, Structural gene
  • (2) Promotor, Structural gene, Terminator
  • (3) Repressor, Operator gene, Structural gene
  • (4) Structural gene, Transposons, Operator gene
Correct Answer: (2) Promotor, Structural gene, Terminator
View Solution

Question 123:

Bulliform cells are responsible for

  • (1) Increased photosynthesis in monocots.
  • (2) Providing large spaces for storage of sugars.
  • (3) Inward curling of leaves in monocots.
  • (4) Protecting the plant from salt stress.
Correct Answer: (3) Inward curling of leaves in monocots.
View Solution

Question 124:

Identify the type of flowers based on the position of calyx, corolla, and androecium with respect to the ovary from the given figures (a) and (b)


  • (1) (a) Perigynous; (b) Epigynous
  • (2) (a) Perigynous; (b) Perigynous
  • (3) (a) Epigynous; (b) Hypogynous
  • (4) (a) Hypogynous; (b) Epigynous
Correct Answer: (2) (a) Perigynous; (b) Perigynous
View Solution

Question 125:

What is the fate of a piece of DNA carrying only a gene of interest which is transferred into an alien organism?

  • (1) B and C only
  • (2) A and E only
  • (3) A and B only
  • (4) D and E only
Correct Answer: (1) B and C only.
View Solution

Question 126:

Tropical regions show the greatest level of species richness because


A. Tropical latitudes have remained relatively undisturbed for millions of years, hence more time was available for species diversification.

B. Tropical environments are more seasonal.

C. More solar energy is available in tropics.

D. Constant environments promote niche specialization.

E. Tropical environments are constant and predictable.

  • (1) A, B and E only
  • (2) A, B and D only
  • (3) A, C, D and E only
  • (4) A and B only
Correct Answer: (3) A, C, D and E only.
View Solution

Question 127:

A pink flowered Snapdragon plant was crossed with a red flowered Snapdragon plant. What type of phenotype/s is/are expected in the progeny?

  • (1) Only pink flowered plants
  • (2) Red, Pink as well as white flowered plants
  • (3) Only red flowered plants
  • (4) Red flowered as well as pink flowered plants
Correct Answer: (4) Red flowered as well as pink flowered plants
View Solution

Question 128:

These are regarded as major causes of biodiversity loss:

A. Over exploitation

B. Co-extinction

C. Mutation

D. Habitat loss and fragmentation

E. Migration

Choose the correct option:

  • (1) A, B and E only
  • (2) A, B and D only
  • (3) A, C and D only
  • (4) A, B, C and D only
Correct Answer: (2) A, B and D only
View Solution

Question 129:

Match List I with List II


List I & & List II

A. & Rhizopus & I. & Mushroom

B. & Ustilago & II. & Smut fungus

C. & Puccinia & III. & Bread mould

D. & Agaricus & IV. & Rust fungus

 

  • (1) A-III, B-II, C-I, D-IV
  • (2) A-IV, B-III, C-II, D-I
  • (3) A-III, B-II, C-IV, D-I
  • (4) A-I, B-III, C-II, D-IV
Correct Answer: (3) A-III, B-II, C-IV, D-I.
View Solution

Question 130:

In a plant, black seed color (BB/Bb) is dominant over white seed color (bb). In order to find out the genotype of the black seed plant, with which of the following genotypes will you cross it?

  • (1) Bb
  • (2) BB/Bb
  • (3) BB
  • (4) bb
Correct Answer: (4) bb.
View Solution

Question 131:

In the given figure, which component has thin outer walls and highly thickened inner walls?


  • (1) A
  • (2) B
  • (3) C
  • (4) D
Correct Answer: (3) C
View Solution

Question 132:

List of endangered species was released by

  • (1) FOAM
  • (2) IUCN
  • (3) GEAC
  • (4) WWF
Correct Answer: (2) IUCN.
View Solution

Question 133:

Match List I with List II


List I & & List II

A. & Two or more alternative forms of a gene & I. & Back cross

B. & Cross of F\(_1\) progeny with homozygous recessive parent & II. & Ploidy

C. & Cross of F\(_1\) progeny with any of the parents & III. & Allele

D. & Number of chromosome sets in plant & IV. & Test cross

 

  • (1) A-III, B-IV, C-I, D-II
  • (2) A-IV, B-III, C-II, D-I
  • (3) A-I, B-II, C-III, D-IV
  • (4) A-II, B-I, C-III, D-IV
Correct Answer: (1) A-III, B-IV, C-I, D-II.
View Solution

Question 134:

Hind II always cuts DNA molecules at a particular point called recognition sequence and it consists of:

  • (1) 4 bp
  • (2) 10 bp
  • (3) 8 bp
  • (4) 6 bp
Correct Answer: (4) 6 bp.
View Solution

Question 135:

Spindle fibers attach to kinetochores of chromosomes during

  • (1) Anaphase
  • (2) Telophase
  • (3) Prophase
  • (4) Metaphase
Correct Answer: (4) Metaphase.
View Solution

Question 136:

Match List I with List II


List I & & List II

A. & Robert May & I. & Species-Area relationship

B. & Alexander von Humboldt & II. & Long-term ecosystem experiment using outdoor plots

C. & Paul Ehrlich & III. & Global species diversity at about 7 million

D. & David Tilman & IV. & Rivet popper hypothesis

 

  • (1) A-I, B-III, C-II, D-IV
  • (2) A-III, B-IV, C-II, D-I
  • (3) A-II, B-III, C-I, D-IV
  • (4) A-III, B-I, C-IV, D-II
Correct Answer: (4) A-III, B-I, C-IV, D-II.
View Solution

Question 137:

Match List I with List II


List I & & List II

A. & Frederick Griffith & I. & Genetic code

B. & Francois Jacob \& Jacque Monod & II. & Semi-conservative mode of DNA replication

C. & Har Gobind Khorana & III. & Transformation

D. & Meselson \& Stahl & IV. & \textit{Lac operon

 

  • (1) A-II, B-III, C-IV, D-I
  • (2) A-IV, B-I, C-II, D-III
  • (3) A-III, B-II, C-I, D-IV
  • (4) A-III, B-IV, C-I, D-II
Correct Answer: (4) A-III, B-IV, C-I, D-II.
View Solution

Question 138:

Match List I with List II


List I (Types of Stamens) & & List II (Example)

A. & Monoadelphous & I. & Citrus

B. & Diadelphous & II. & Pea

C. & Polyadelphous & III. & Lily

D. & Epiphyllous & IV. & China-rose

 

  • (1) A-I, B-II, C-IV, D-III
  • (2) A-II, B-I, C-IV, D-III
  • (3) A-IV, B-II, C-I, D-III
  • (4) A-I, B-II, C-III, D-IV
Correct Answer: (3) A-IV, B-II, C-I, D-III.
View Solution

Question 139:

Match List-I with List-II


List I & & List II

A. & GLUT-4 & I. & Hormone

B. & Insulin & II. & Enzyme

C. & Trypsin & III. & Intercellular ground substance

D. & Collagen & IV. & Enables glucose transport into cells

 

  • (1) A-II, B-III, C-IV, D-I
  • (2) A-III, B-IV, C-II, D-II
  • (3) A-IV, B-I, C-II, D-III
  • (4) A-I, B-II, C-III, D-IV
Correct Answer: (3) A-IV, B-I, C-II, D-III.
View Solution

Question 140:

Which of the following statements is correct regarding the process of replication in E. coli?

  • (1) The DNA-dependent DNA polymerase catalyzes polymerization in 5' \(\to\) 3' as well as 3' \(\to\) 5' direction
  • (2) The DNA-dependent DNA polymerase catalyzes polymerization in 5' \(\to\) 3' direction
  • (3) The DNA-dependent DNA polymerase catalyzes polymerization in one direction that is 3' \(\to\) 5'
  • (4) The DNA-dependent RNA polymerase catalyzes polymerization in one direction, that is 5' \(\to\) 3'
Correct Answer: (2) The DNA-dependent DNA polymerase catalyzes polymerization in 5' \(\to\) 3' direction.
View Solution

Question 141:

Match List I with List II


List I & & List II

A. & Citric acid cycle & I. & Cytoplasm

B. & Glycolysis & II. & Mitochondrial matrix

C. & Electron transport system & III. & Intermembrane space of mitochondria

D. & Proton gradient & IV. & Inner mitochondrial membrane

 

  • (1) A-III, B-IV, C-I, D-II
  • (2) A-IV, B-III, C-II, D-I
  • (3) A-I, B-II, C-III, D-IV
  • (4) A-II, B-I, C-IV, D-III
Correct Answer: (4) A-II, B-I, C-IV, D-III.
View Solution

Question 142:

Identify the step in tricarboxylic acid cycle, which does not involve oxidation of substrate.

  • (1) Succinyl-CoA \(\rightarrow\) Succinic acid
  • (2) Isocitrate \(\rightarrow\) \(\alpha\)-ketoglutaric acid
  • (3) Malic acid \(\rightarrow\) Oxaloacetic acid
  • (4) Succinic acid \(\rightarrow\) Malic acid
Correct Answer: (1) Succinyl-CoA \(\rightarrow\) Succinic acid.
View Solution

Question 143:

Spraying sugarcane crop with which of the following plant growth regulators, increases the length of stem, thus, increasing the yield?

  • (1) Cytokinin
  • (2) Abscisic acid
  • (3) Auxin
  • (4) Gibberellin
Correct Answer: (4) Gibberellin.
View Solution

Question 144:

The DNA present in chloroplast is:

  • (1) Linear, single stranded
  • (2) Circular, single stranded
  • (3) Linear, double stranded
  • (4) Circular, double stranded
Correct Answer: (4) Circular, double stranded.
View Solution

Question 145:

Given below are two statements:

Statement I: In C\(_3\) plants, some O\(_2\) binds to RuBisCO, hence CO\(_2\) fixation is decreased.

Statement II: In C\(_4\) plants, mesophyll cells show very little photorespiration while bundle sheath cells do not show photorespiration.

  • (1) Statement I is true but Statement II is false
  • (2) Statement I is false but Statement II is true
  • (3) Both Statement I and Statement II are true
  • (4) Both Statement I and Statement II are false
Correct Answer: (1) Statement I is true but Statement II is false.
View Solution

Question 146:

Which of the following are fused in somatic hybridization involving two varieties of plants?

  • (1) Protoplasts
  • (2) Pollens
  • (3) Callus
  • (4) Somatic embryos
Correct Answer: (1) Protoplasts.
View Solution

Question 147:

Read the following statements and choose the set of correct statements:

In the members of Phaeophyceae,

A. Asexual reproduction occurs usually by biflagellate zoospores.

B. Sexual reproduction is by oogamous method only.

C. Stored food is in the form of carbohydrates which is either mannitol or laminarin.

D. The major pigments found are chlorophyll \textit{a, \textit{c, carotenoids, and xanthophyll.

E. Vegetative cells have a cellulosic wall, usually covered on the outside by gelatinous coating of algin.


Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A, C, D and E only
  • (2) A, B, C and E only
  • (3) A, B, C and D only
  • (4) B, C, D and E only
Correct Answer: (1) A, C, D and E only.
View Solution

Question 148:

In an ecosystem if the Net Primary Productivity (NPP) of first trophic level is 100\(x\) (kcal m\(^{-2}\) yr\(^{-1}\)), what would be the GPP (Gross Primary Productivity) of the third trophic level of the same ecosystem?

  • (1) 10\(x\) (kcal m\(^{-2}\) yr\(^{-1}\))
  • (2) \(\frac{100x}{3}\) (kcal m\(^{-2}\) yr\(^{-1}\))
  • (3) \(\frac{x}{10}\) (kcal m\(^{-2}\) yr\(^{-1}\))
  • (4) \(x\) (kcal m\(^{-2}\) yr\(^{-1}\))
Correct Answer: (1) 10\(x\) (kcal m\(^{-2}\) yr\(^{-1}\)).
View Solution

Question 149:

Identify the correct description about the given figure:


  • (1) Cleistogamous flowers showing autogamy.
  • (2) Compact inflorescence showing complete autogamy
  • (3) Wind-pollinated plant inflorescence showing flowers with well-exposed stamens.
  • (3) Water-pollinated flowers showing stamens with mucilaginous covering.
Correct Answer: (4) Wind-pollinated plant inflorescence showing flowers with well-exposed stamens.
View Solution

Question 150:

Match List I with List II


List I & & List II

A. & Rose & I. & Twisted aestivation

B. & Pea & II. & Perigynous flower

C. & Cotton & III. & Drupe

D. & Mango & IV. & Marginal placentation

 

  • (1) A-IV, B-III, C-II, D-I
  • (2) A-II, B-III, C-IV, D-I
  • (3) A-II, B-IV, C-I, D-III
  • (4) A-I, B-II, C-III, D-IV
Correct Answer: (3) A-II, B-IV, C-I, D-III.
View Solution

Question 151:

Match List I with List II

List I & & List II

A. & Pleurobrachia & I. & Mollusca

B. & Radula & II. & Ctenophora

C. & Stomachord & III. & Osteichthyes

D. & Air bladder & IV. & Hemichordata

 

  • (1) A-II, B-IV, C-I, D-III
  • (2) A-IV, B-III, C-II, D-I
  • (3) A-IV, B-II, C-III, D-I
  • (4) A-II, B-I, C-IV, D-III
Correct Answer: (4) A-II, B-I, C-IV, D-III.
View Solution

Question 152:

Match List I with List II

List I & & List II

A. & Non-medicated IUD & I. & Multiload 375

B. & Copper releasing IUD & II. & Progestogens

C. & Hormone releasing IUD & III. & Lippes loop

D. & Implants & IV. & LNG-20

 

  • (1) A-IV, B-I, C-II, D-III
  • (2) A-III, B-I, C-IV, D-II
  • (3) A-III, B-II, C-I, D-IV
  • (4) A-I, B-III, C-IV, D-II
Correct Answer: (2) A-III, B-I, C-IV, D-II.
View Solution

Question 153:

Match List I with List II


List I & & List II

A. & \(\alpha\)-1 antitrypsin & I. & Cotton bollworm

B. & Cry IAb & II. & ADA deficiency

C. & Cry IAc & III. & Emphysema

D. & Enzyme replacement therapy & IV. & Corn borer

 

  • (1) A-III, B-IV, C-I, D-II
  • (2) A-III, B-IV, C-I, D-III
  • (3) A-II, B-I, C-IV, D-III
  • (4) A-III, B-I, C-II, D-IV
Correct Answer: (1) A-III, B-IV, C-I, D-II.
View Solution

Question 154:

Match List I with List II

List I & & List II

A. & Common cold & I. & \textit{Plasmodium

B. & Haemozoin & II. & Typhoid

C. & Widal test & III. & Rhinoviruses

D. & Allergy & IV. & Dust mites

 

  • (1) A-III, B-I, C-II, D-IV
  • (2) A-IV, B-II, C-III, D-I
  • (3) A-II, B-IV, C-III, D-I
  • (4) A-I, B-III, C-II, D-IV
Correct Answer: (1) A-III, B-I, C-II, D-IV.
View Solution

Question 155:

Match List I with List II

List I & & List II

A. & Cocaine & I. & Effective sedative in surgery

B. & Heroin & II. & \textit{Cannabis sativa

C. & Morphine & III. & \textit{Erythroxylum

D. & Marijuana & IV. & \textit{Papaver somniferum

 

  • (1) A-II, B-I, C-III, D-IV
  • (2) A-III, B-IV, C-I, D-II
  • (3) A-IV, B-III, C-I, D-II
  • (4) A-I, B-III, C-II, D-IV
Correct Answer: (2) A-III, B-IV, C-I, D-II.
View Solution

Question 156:

Match List I with List II

  • (1) A-II, B-IV, C-I, D-III
  • (2) A-IV, B-III, C-II, D-I
  • (3) A-IV, B-II, C-III, D-I
  • (4) A-I, B-II, C-IV, D-III
Correct Answer: (1) A-II, B-IV, C-I, D-III.
View Solution

Question 157:

Given below are two statements:

Statement I: The presence or absence of hymen is not a reliable indicator of virginity.

Statement II: The hymen is torn during the first coitus only.

  • (1) Statement I is true but Statement II is false
  • (2) Statement I is false but Statement II is true
  • (3) Both Statement I and Statement II are true
  • (4) Both Statement I and Statement II are false
Correct Answer: (1) Statement I is true but Statement II is false.
View Solution

Question 158:

Which one is the correct product of DNA dependent RNA polymerase to the given template?

3’ TACATGGCAAATATCCATTCA 5’

  • (1) 5’ AUGUACCGUUUUAUAGGAAUAG 3’
  • (2) 5’ ATGTACCGTTTATAGGTAAGT 3’
  • (3) 5’ AUGUACCGUUUUAUAGGAAGU 3’
  • (4) 5’ AUGUAAAGUUUAUGGAUAGU 3’
Correct Answer: (3) 5’ AUGUACCGUUUUAUAGGAAGU 3’.
View Solution

Question 159:

Match List I with List II


  • (1) A-II, B-I, C-IV, D-III
  • (2) A-I, B-III, C-II, D-IV
  • (3) A-II, B-IV, C-I, D-III
  • (4) A-III, B-II, C-IV, D-I
Correct Answer: (3) A-II, B-IV, C-I, D-III.
View Solution

Question 160:

Which of the following are Autoimmune disorders?

A. Myasthenia gravis

B. Rheumatoid arthritis

C. Gout

D. Muscular dystrophy

E. Systemic Lupus Erythematosus (SLE)


Choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (1) B, C & E only
  • (2) C, D & E only
  • (3) A, B & D only
  • (4) A, B & E only
Correct Answer: (4) A, B & E only.
View Solution

Question 161:

Consider the following statements:

A. Annelids are true coelomates

B. Poriferans are pseudocoelomates

C. Aschelminthes are acoelomates

D. Platyhelminthes are pseudocoelomates


Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) C only
  • (2) D only
  • (3) B only
  • (4) A only
Correct Answer: (4) A only.
View Solution

Question 162:

Given below are two statements:

Statement I: In the nephron, the descending limb of loop of Henle is impermeable to water and permeable to electrolytes.

Statement II: The proximal convoluted tubule is lined by simple columnar brush border epithelium and increases the surface area for reabsorption.

  • (1) Statement I is true but Statement II is false
  • (2) Statement I is false but Statement II is true
  • (3) Both Statement I and Statement II are true
  • (4) Both Statement I and Statement II are false
Correct Answer: (4) Both Statement I and Statement II are false.
View Solution

Question 163:

Match List I with List II

List I & & List II

A. & Pterophyllum & I. & Hag fish

B. & Myxine & II. & Saw fish

C. & Pristis & III. & Angel fish

D. & Exocoetus & IV. & Flying fish

 

  • (1) A-IV, B-I, C-II, D-III
  • (2) A-III, B-II, C-I, D-IV
  • (3) A-II, B-I, C-III, D-IV
  • (4) A-III, B-I, C-II, D-IV
Correct Answer: (4) A-III, B-I, C-II, D-IV.
View Solution

Question 164:

Which of the following is not a steroid hormone?

  • (1) Progesterone
  • (2) Glucagon
  • (3) Cortisol
  • (4) Testosterone
Correct Answer: (2) Glucagon.
View Solution

Question 165:

Match List I with List II


List I & & List II

A. & Lipase & I. & Peptide bond

B. & Nuclease & II. & Ester bond

C. & Protease & III. & Glycosidic bond

D. & Amylase & IV. & Phosphodiester bond

 

  • (1) A-II, B-IV, C-I, D-III
  • (2) A-IV, B-I, C-III, D-II
  • (3) A-I, B-II, C-IV, D-III
  • (4) A-III, B-II, C-I, D-IV
Correct Answer: (1) A-II, B-IV, C-I, D-III.
View Solution

Question 166:

Match List I with List II

List I & & List II

A. & Down’s syndrome & I. & 11\(^{th}\) chromosome

B. & \(\alpha\)-Thalassemia & II. & ‘X’ chromosome

C. & \(\beta\)-Thalassemia & III. & 21\(^{st}\) chromosome

D. & Klinefelter’s syndrome & IV. & 16\(^{th}\) chromosome

 

  • (1) A-III, B-IV, C-I, D-II
  • (2) A-IV, B-I, C-II, D-III
  • (3) A-I, B-II, C-III, D-IV
  • (4) A-II, B-III, C-IV, D-I
Correct Answer: (1) A-III, B-IV, C-I, D-II.
View Solution

Question 167:

The "Ti plasmid" of Agrobacterium tumefaciens stands for:

  • (1) Tumor inducing plasmid
  • (2) Temperature independent plasmid
  • (3) Tumour inhibiting plasmid
  • (4) Tumor independent plasmid
Correct Answer: (1) Tumor inducing plasmid.
View Solution

Question 168:

Given below are two statements: One is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R:

Assertion A: Breast-feeding during the initial period of infant growth is recommended by doctors for bringing a healthy baby.

Reason R: Colostrum contains several antibodies absolutely essential to develop resistance for the newborn baby.

In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (1) A is correct but R is not correct
  • (2) A is not correct but R is correct
  • (3) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
  • (4) Both A and R are correct but R is NOT the correct explanation of A
Correct Answer: (3) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.
View Solution

Question 169:

Which of the following is not a component of the Fallopian tube?

  • (1) Infundibulum
  • (2) Ampulla
  • (3) Uterine fundus
  • (4) Isthmus
Correct Answer: (3) Uterine fundus.
View Solution

Question 170:

In both sexes of cockroach, a pair of jointed filamentous structures called anal cerci are present on:

  • (1) 8\(^{th}\) and 9\(^{th}\) segment
  • (2) 11\(^{th}\) segment
  • (3) 9\(^{th}\) segment
  • (4) 10\(^{th}\) segment
Correct Answer: (4) 10\(^{th}\) segment.
View Solution

Question 171:

Which one of the following factors will not affect the Hardy-Weinberg equilibrium?

  • (1) Gene migration
  • (2) Constant gene pool
  • (3) Genetic recombination
  • (4) Genetic drift
Correct Answer: (2) Constant gene pool.
View Solution

Question 172:

Match List I with List II

List I & & List II

A. & Pons & I. & Provides space for neurons, regulates posture and balance

B. & Hypothalamus & II. & Controls respiration and gastric secretions

C. & Medulla & III. & Connects different regions of the brain

D. & Cerebellum & IV. & Neurosecretory cells

 

  • (1) A-I, B-III, C-II, D-IV
  • (2) A-I, B-I, C-III, D-II
  • (3) A-II, B-III, C-I, D-IV
  • (4) A-III, B-IV, C-II, D-I
Correct Answer: (4) A-III, B-IV, C-II, D-I.
View Solution

Question 173:

The flippers of Penguins and Dolphins are an example of:

  • (1) Convergent evolution
  • (2) Divergent evolution
  • (3) Adaptive radiation
  • (4) Natural selection
Correct Answer: (1) Convergent evolution.
View Solution

Question 174:

Following are the stages of pathway for conduction of an action potential through the heart

A. AV bundle

B. Purkinje fibres

C. AV node

D. Bundle branches

E. SA node


Choose the correct sequence of pathway from the options given below:

  • (1) B-D-E-C-A
  • (2) E-A-D-B-C
  • (3) E-C-A-D-B
  • (4) A-E-C-B-D
Correct Answer: (3) E-C-A-D-B.
View Solution

Question 175:

The following diagram shows restriction sites in E. coli cloning vector pBR322. Find the role of ‘X’ and ‘Y’ genes:


  • (1) The gene ‘X’ is for protein involved in replication of Plasmid and ‘Y’ for resistance to antibiotics.
  • (2) Gene ’X’ is responsible for recognition sites and ‘Y’ is responsible for antibiotic resistance.
  • (3) The gene ‘X’ is responsible for resistance to antibiotics and ‘Y’ for protein involved in the replication of Plasmid.
  • (4) The gene ‘X’ is responsible for controlling the copy number of the linked DNA and ‘Y’ for protein involved in the replication of Plasmid.
Correct Answer: (1) The gene ‘X’ is responsible for controlling the copy number of the linked DNA and ‘Y’ for protein involved in the replication of Plasmid.
View Solution

Question 176:

Given below are two statements: One is labelled as Assertion A and the other as Reason R:

Assertion A: FSH acts upon ovarian follicles in females and Leydig cells in males.

Reason R: Growing ovarian follicles secrete estrogen in females, while interstitial cells secrete androgens in males.

In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A is true but R is false
  • (2) A is false but R is true
  • (3) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
  • (4) Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A
Correct Answer: (2) A is false but R is true.
View Solution

Question 177:

Which of the following statements is incorrect?

  • (1) Bio-reactors are used to produce small scale bacterial cultures
  • (2) Bio-reactors have an agitator system, an oxygen delivery system and foam control system
  • (3) A bio-reactor provides optimal growth conditions for achieving the desired product
  • (4) Most commonly used bio-reactors are of stirring type
Correct Answer: (1) Bio-reactors are used to produce small scale bacterial cultures.
View Solution

Question 178:

Match List I with List II

List I & & List II

A. & Axoneme & I. & Centriole

B. & Cartwheel pattern & II. & Cilia and flagella

C. & Crista & III. & Chromosome

D. & Satellite & IV. & Mitochondria

 

  • (1) A-II, B-IV, C-I, D-III
  • (2) A-II, B-I, C-IV, D-III
  • (3) A-IV, B-III, C-II, D-I
  • (4) A-IV, B-II, C-III, D-I
Correct Answer: (2) A-II, B-I, C-IV, D-III.
View Solution

Question 179:

Match List I with List II

List I & & List II

A. & Fibrous joints & I. & Adjacent vertebrae, limited movement

B. & Cartilaginous joints & II. & Humerus and Pectoral girdle, rotational movement

C. & Hinge joints & III. & Skull, don’t allow any movement

D. & Ball and socket joints & IV. & Knee, help in locomotion

 

  • (1) A-II, B-III, C-IV, D-I
  • (2) A-III, B-I, C-IV, D-II
  • (3) A-IV, B-II, C-III, D-I
  • (4) A-I, B-III, C-II, D-IV
Correct Answer: (2) A-III, B-I, C-IV, D-II.
View Solution

Question 180:

Given below are some stages of human evolution. Arrange them in correct sequence (Past to Recent).

A. Homo habilis

B. Homo sapiens

C. Homo neanderthalensis

D. Homo erectus


Choose the correct sequence of human evolution from the options given below:

  • (1) C-B-D-A
  • (2) A-D-C-B
  • (3) D-A-C-B
  • (4) B-A-D-C
Correct Answer: (2) A-D-C-B.
View Solution

Question 181:

Three types of muscles are given as a, b, and c. Identify the correct matching pair along with their location in the human body:






Name of muscle/location

  • (1) (a) Skeletal – Biceps \quad (b) Involuntary – Intestine \quad (c) Smooth – Heart
  • (2) (a) Involuntary – Nose tip \quad (b) Skeletal – Bone \quad (c) Cardiac – Heart
  • (3) (a) Smooth – Toes \quad (b) Skeletal – Legs \quad (c) Cardiac – Heart
  • (4) (a) Skeletal – Triceps \quad (b) Smooth – Stomach \quad (c) Cardiac – Heart
Correct Answer: (4) (a) Skeletal – Triceps \quad (b) Smooth – Stomach \quad (c) Cardiac – Heart.
View Solution

Question 182:

Following are the stages of cell division:

A. Gap 2 phase

B. Cytokinesis

C. Synthesis phase

D. Karyokinesis

E. Gap 1 phase


Choose the correct sequence of stages from the options given below:

  • (1) B-D-E-A-C
  • (2) E-C-A-D-B
  • (3) C-E-D-A-B
  • (4) E-B-D-A-C
Correct Answer: (2) E-C-A-D-B.
View Solution

Question 183:

Which of the following is not a natural/traditional contraceptive method?

  • (1) Lactational amenorrhea
  • (2) Vaults
  • (3) Coitus interruptus
  • (4) Periodic abstinence
Correct Answer: (2) Vaults.
View Solution

Question 184:

Match List I with List II

List I & & List II

A. & Typhoid & I. & Fungus

B. & Leishmaniasis & II. & Nematode

C. & Ringworm & III. & Protozoa

D. & Filariasis & IV. & Bacteria

 

  • (1) A-III, B-I, C-IV, D-II
  • (2) A-II, B-IV, C-III, D-I
  • (3) A-I, B-III, C-II, D-IV
  • (4) A-IV, B-III, C-I, D-II
Correct Answer: (4) A-IV, B-III, C-I, D-II.
View Solution

Question 185:

Which of the following factors are favourable for the formation of oxyhaemoglobin in alveoli?

  • (1) Low pCO\(_2\) and High H\(^+\) concentration
  • (2) Low pCO\(_2\) and High temperature
  • (3) High pO\(_2\) and High pCO\(_2\)
  • (4) High pO\(_2\) and Lesser H\(^+\) concentration
Correct Answer: (4) High pO\(_2\) and Lesser H\(^+\) concentration.
View Solution

Question 186:

Given below are two statements:

Statement I: Bone marrow is the main lymphoid organ where all blood cells including lymphocytes are produced.

Statement II: Both bone marrow and thymus provide microenvironments for the development and maturation of T-lymphocytes.


In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (1) Statement I is correct but Statement II is incorrect.
  • (2) Statement I is incorrect but Statement II is correct.
  • (3) Both Statement I and Statement II are correct.
  • (4) Both Statement I and Statement II are incorrect.
Correct Answer: (3) Both Statement I and Statement II are correct.
View Solution

Question 187:

Match List I with List II

List I & & List II

A. & P wave & I. & Heart muscles are electrically silent.

B. & QRS complex & II. & Depolarisation of ventricles.

C. & T wave & III. & Depolarisation of atria.

D. & T-P gap & IV. & Repolarisation of ventricles.

 

  • (1) A-II, B-III, C-I, D-IV
  • (2) A-IV, B-II, C-I, D-III
  • (3) A-I, B-III, C-IV, D-II
  • (4) A-III, B-II, C-IV, D-I
Correct Answer: (4) A-III, B-II, C-IV, D-I.
View Solution

Question 188:

Given below are two statements:

Statement I: The cerebral hemispheres are connected by a nerve tract known as corpus callosum.

Statement II: The brain stem consists of the medulla oblongata, pons, and cerebrum.

In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (1) Statement I is correct but Statement II is incorrect.
  • (2) Statement I is incorrect but Statement II is correct.
  • (3) Both Statement I and Statement II are correct.
  • (4) Both Statement I and Statement II are incorrect.
Correct Answer: (1) Statement I is correct but Statement II is incorrect.
View Solution

Question 189:

Match List I with List II

List I & & List II

A. & Unicellular glandular epithelium & I. & Salivary glands

B. & Compound epithelium & II. & Pancreas

C. & Multicellular glandular epithelium & III. & Goblet cells of alimentary canal

D. & Endocrine glandular epithelium & IV. & Moist surface of buccal cavity

 

  • (1) A-III, B-IV, C-I, D-II
  • (2) A-II, B-I, C-IV, D-III
  • (3) A-II, B-III, C-I, D-IV
  • (4) A-IV, B-III, C-I, D-II
Correct Answer: (1) A-III, B-IV, C-I, D-II.
View Solution

Question 190:

Match List I with List II related to digestive system of cockroach:


  • (1) A-III, B-IV, C-I, D-II
  • (2) A-III, B-I, C-IV, D-II
  • (3) A-IV, B-II, C-III, D-I
  • (4) A-I, B-III, C-II, D-IV
Correct Answer: (3) A-IV, B-II, C-III, D-I.
View Solution

Question 191:

Match List I with List II

List I & & List II

A. & Mesozoic Era & I. & Lower invertebrates

B. & Proterozoic Era & II. & Fish \& Amphibia

C. & Cenozoic Era & III. & Birds \& Reptiles

D. & Paleozoic Era & IV. & Mammals

 

  • (1) A-II, B-I, C-IV, D-III
  • (2) A-III, B-I, C-IV, D-II
  • (3) A-I, B-II, C-III, D-IV
  • (4) A-III, B-I, C-II, D-IV
Correct Answer: (2) A-III, B-I, C-IV, D-II.
View Solution

Question 192:

Given below are two statements:

Statement I: Mitochondria and chloroplasts are both double-membrane bound organelles.

Statement II: The inner membrane of mitochondria is relatively less permeable compared to the chloroplast.

In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) Statement I is correct but Statement II is incorrect.
  • (2) Statement I is incorrect but Statement II is correct.
  • (3) Both Statement I and Statement II are correct.
  • (4) Both Statement I and Statement II are incorrect.
Correct Answer: (1) Statement I is correct but Statement II is incorrect.
View Solution

Question 193:

As per the ABO blood grouping system, the blood group of the father is B\(^+\), mother is A\(^+\), and child is O\(^-\). Their respective genotypes can be:


Options:

A. I\(^B\)i/I\(^B\)i

B. I\(^B\)I\(^A\)/I\(^A\)i

C. I\(^A\)I\(^B\)/I\(^B\)i

D. I\(^A\)i/I\(^B\)i

E. ii/I\(^B\)i/I\(^A\)I\(^B\)


Choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (1) C & B only
  • (2) D & E only
  • (3) A & D only
  • (4) B only
Correct Answer: (3) A & D only.
View Solution

Question 194:

Match List I with List II

List I & & List II

A. & Exophthalmic goiter & I. & Excess secretion of cortisol, moon face \& hyperglycemia.

B. & Acromegaly & II. & Hypo-secretion of thyroid hormone and stunted growth.

C. & Cushing’s syndrome & III. & Hyper secretion of thyroid hormone \& protruding eyeballs.

D. & Cretinism & IV. & Excessive secretion of growth hormone.

 

  • (1) A-III, B-IV, C-II, D-I
  • (2) A-III, B-IV, C-I, D-II
  • (3) A-I, B-II, C-III, D-IV
  • (4) A-IV, B-I, C-II, D-III
Correct Answer: (2) A-III, B-IV, C-I, D-II.
View Solution

Question 195:

Match List I with List II:

List I & & List II

A. & RNA polymerase III & I. & snRNPs

B. & Termination of transcription & II. & Promotor

C. & Splicing of Exons & III. & Rho factor

D. & TATA box & IV. & SnRNAs, tRNA

 

  • (1) A-III, B-IV, C-I, D-II
  • (2) A-IV, B-II, C-I, D-III
  • (3) A-II, B-III, C-IV, D-I
  • (4) A-III, B-II, C-IV, D-I
Correct Answer: (2) A-IV, B-II, C-I, D-III.
View Solution

Question 196:

Identify the correct option (A), (B), (C), (D) with respect to spermatogenesis.


  • (1) FSH, Sertoli cells, Leydig cells, spermatogenesis.
  • (2) ICSH, Leydig cells, Sertoli cells, spermatogenesis.
  • (3) FSH, Leydig cells, Sertoli cells, spermiogenesis.
  • (4) ICSH, Interstitial cells, Leydig cells, spermiogenesis.
Correct Answer: (3) FSH, Leydig cells, Sertoli cells, spermiogenesis.
View Solution

Question 197:

The following are the statements about non-chordates:

A. Pharynx is perforated by gill slits.

B. Notochord is absent.

C. Central nervous system is dorsal.

D. Heart is dorsal if present.

E. Post-anal tail is absent.


Choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (1) B, D \& E only
  • (2) B, C \& D only
  • (3) A \& C only
  • (4) A, B \& D only
Correct Answer: (1) B, D \& E only.
View Solution

Question 198:

Choose the correct statement given below regarding juxta medullary nephron.

  • (1) Loop of Henle of juxta medullary nephron runs deep into medulla.
  • (2) Juxta medullary nephrons outnumber the cortical nephrons.
  • (3) Juxta medullary nephrons are located in the columns of Bertini.
  • (4) Renal corpuscle of juxta medullary nephron lies in the outer portion of the renal medulla.
Correct Answer: (1) Loop of Henle of juxta medullary nephron runs deep into medulla.
View Solution

Question 199:

Given below are two statements:

Statement I: Gause's competitive exclusion principle states that two closely related species competing for different resources cannot exist indefinitely.

Statement II: According to Gause's principle, during competition, the inferior will be eliminated. This may be true if resources are limiting.


In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) Statement I is true but Statement II is false.
  • (2) Statement I is false but Statement II is true.
  • (3) Both Statement I and Statement II are true.
  • (4) Both Statement I and Statement II are false.
Correct Answer: (2) Statement I is false but Statement II is true.
View Solution

Question 200:

Regarding catalytic cycle of an enzyme action, select the correct sequential steps:

A. Substrate enzyme complex formation.

B. Free enzyme ready to bind with another substrate.

C. Release of products.

D. Chemical bonds of the substrate broken.

E. Substrate binding to active site.


Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) B, A, C, D, E
  • (2) E, D, C, B, A
  • (3) E, A, B, C, D
  • (4) A, E, B, D, C
Correct Answer: (3) E, A, B, C, D.
View Solution


NEET Previous Year Question Papers with Answer Keys

Other UG Entrance Exams

NEET Questions

  • 1.
    A wire of resistance \(R\) is cut into 8 equal pieces. From these pieces, two equivalent resistances are made by adding four of these together in parallel. Then these two are added in series. The net effective resistance of the combination is:

      • \( \frac{R}{32} \)
      • \( \frac{R}{4} \)
      • \( \frac{R}{8} \)
      • \( \frac{R}{6} \)

    • 2.
      An oxygen cylinder of volume 30 litre has 18.20 moles of oxygen. After some oxygen is withdrawn from the cylinder, its gauge pressure drops to 11 atmospheric pressure at temperature \(27^\circ\)C. The mass of the oxygen withdrawn from the cylinder is nearly equal to: [Given, \(R = \frac{100}{12} \text{ J mol}^{-1} \text{K}^{-1}\), and molecular mass of \(O_2 = 32 \text{ g/mol}\), 1 atm pressure = \(1.01 \times 10^5 \text{ N/m}^2\)]

        • \( 0.144 \text{ kg} \)
        • \( 0.116 \text{ kg} \)
        • \( 0.156 \text{ kg} \)
        • \( 0.125 \text{ kg} \)

      • 3.
        Which of the following organisms cannot fix nitrogen? A. Azotobacter
        B. Oscillatoria
        C. Anabaena
        D. Volvox
        E. Nostoc
        Choose the correct answer from the options given below:

          • D only
          • B only
          • E only
          • A only

        • 4.
          Consider the diameter of a spherical object being measured with the help of a Vernier Callipers. Suppose its 10 Vernier Scale Divisions (V.S.D.) are equal to its 9 Main Scale Divisions (M.S.D.). The least count in the M.S. is 0.1 cm and the zero of V.S. is at -0.1 cm when the jaws of Vernier callipers are closed. If the main scale reading for the diameter is \(M = 5\) cm and the number of coinciding vernier division is 8, the measured diameter after zero error correction, is:

            • \( 5.08 \text{ cm} \)
            • \( 4.98 \text{ cm} \)
            • \( 5.09 \text{ cm} \)
            • \( 5.18 \text{ cm} \)

          • 5.
            A uniform rod of mass 20 kg and length 5 m leans against a smooth vertical wall making an angle of \(60^\circ\) with it. The other end rests on a rough horizontal floor. The friction force that the floor exerts on the rod is (take \(g = 10\) m/s\(^2\)):

              • \( 100 \sqrt{3} \text{ N} \)
              • \( 200 \text{ N} \)
              • \( 200 \sqrt{3} \text{ N} \)
              • \( 100 \text{ N} \)

            • 6.

              A bob of heavy mass \(m\) is suspended by a light string of length \(l\). The bob is given a horizontal velocity \(v_0\) as shown in figure. If the string gets slack at some point P making an angle \( \theta \) from the horizontal, the ratio of the speed \(v\) of the bob at point P to its initial speed \(v_0\) is : 

                • \( \left( \frac{1}{2 + 3 \sin \theta} \right)^{1/2} \)
                • \( \left( \frac{\cos \theta}{2 + 3 \sin \theta} \right)^{1/2} \)
                • \( \left( \frac{\sin \theta}{2 + 3 \sin \theta} \right)^{1/2} \)
                • \( (\sin \theta)^{1/2} \)

              Fees Structure

              Structure based on different categories

              CategoriesState
              General1700
              sc1000
              pwd1000

              Note: General EWS and OBC Category Fees- INR 1600

              In case of any inaccuracy, Notify Us! 

              Comments


              No Comments To Show