NEET 2024 Question Paper with Answers and Solutions PDF R6 in English

Sachin Gupta's profile photo

Sachin Gupta

Associate Content Manager | Updated 3+ months ago

NEET 2024 Question paper with answer key pdf R6 is available for download. NEET 2024 R6 question paper has been conducted by the NTA on May 5, 2024, in pen-paper mode. NEET 2024 question paper code R6 consists of 200 MCQs- 180 to be attempted in 200 minutes. Each of the 4 subjects (Zoology, Botany, Chemistry, Physics) in NEET R6 question paper 2023 have 50 MCQs (45 to be attempted). You can download NEET 2024 question paper with answer key with solutions PDF for R6 using the links given below.

Related Links:

NEET 2024 Question Paper with Answer Key PDF R6 in English

NEET 2024 R5 Question Paper with Answer Key download iconDownload Check Solution

Question 1:

In an ideal transformer, the turns ratio is \( \frac{N_P}{N_S} = \frac{1}{2} \). The ratio \( V_S : V_P \) is equal to (the symbols carry their usual meaning):

  • (A) \( 2:1 \)
  • (B) \( 1:1 \)
  • (C) \( 1:4 \)
  • (D) \( 1:2 \)
Correct Answer: (1) \( 2:1 \)
View Solution

Question 2:

A tightly wound 100 turns coil of radius 10 cm carries a current of 7 A. The magnitude of the magnetic field at the centre of the coil is (Take permeability of free space as \( 4\pi \times 10^{-7} \) SI units):

  • (A) \( 4.4 \, T \)
  • (B) \( 4.4 \, mT \)
  • (C) \( 44 \, T \)
  • (D) \( 44 \, mT \)
Correct Answer: (2) \( 4.4 \, mT \)
View Solution

Question 3:

In a uniform magnetic field of 0.049 T, a magnetic needle performs 20 complete oscillations in 5 seconds as shown. The moment of inertia of the needle is \( 9.8 \times 10^{-6} \) kg m\(^2\). If the magnitude of the magnetic moment of the needle is \( x \times 10^{-5} \) Am\(^2\), then the value of \( x \) is:


  • (A) \( 128\pi^2 \)
  • (B) \( 50\pi^2 \)
  • (C) \( 1280\pi^2 \)
  • (D) \( 5\pi^2 \)
Correct Answer: (3) \( 1280\pi^2 \)
View Solution

Question 4:

A thin flat circular disc of radius 4.5 cm is placed gently over the surface of water. If surface tension of water is \( 0.07 \) N m\(^{-1}\), then the excess force required to take it away from the surface is:

  • (A) \( 198 \) N
  • (B) \( 1.98 \) mN
  • (C) \( 99 \) N
  • (D) \( 19.8 \) mN
Correct Answer: (4) \( 19.8 \) mN
View Solution

Question 5:

A wheel of a bullock cart is rolling on a level road as shown in the figure below. If its linear speed is \( v \) in the direction shown, which one of the following options is correct (P and Q are any highest and lowest points on the wheel, respectively)?


  • (A) Point \( P \) moves faster than point \( Q \).
  • (B) Both the points \( P \) and \( Q \) move with equal speed.
  • (C) Point \( P \) has zero speed.
  • (D) Point \( P \) moves slower than point \( Q \).
Correct Answer: (1) Point \( P \) moves faster than point \( Q \).
View Solution

Question 6:

If \( x = 5\sin\left( \pi t + \frac{\pi}{3} \right) \) m represents the motion of a particle executing simple harmonic motion, the amplitude and time period of motion, respectively, are:

  • (A) \(5 m, 2 s\)
  • (B) \(5 cm, 1 s\)
  • (C) \(5 m, 1 s\)
  • (D) \(5 cm, 2 s\)
Correct Answer: (A) \(5 \text{ m}, 2 \text{ s}\)
View Solution

Question 7:

A bob is whirled in a horizontal plane by means of a string with an initial speed of \( \omega \) rpm. The tension in the string is \( T \). If speed becomes \( 2\omega \) while keeping the same radius, the tension in the string becomes:

  • (A) \( 4T \)
  • (B) \( \frac{T}{4} \)
  • (C) \( \sqrt{2}T \)
  • (D) \( T \)
Correct Answer: (A) \( 4T \)
View Solution

Question 8:

A wire of length \( r \) and resistance \( 100 \Omega \) is divided into 10 equal parts. The first 5 parts are connected in series while the next 5 parts are connected in parallel. The two combinations are again connected in series. The resistance of this final combination is:

  • (A) \( 52 \Omega \)
    (B) \( 55 \Omega \)
    (C) \( 60 \Omega \)
    (D) \( 26 \Omega \)
Correct Answer: (A) \( 52 \Omega \)
View Solution

Question 9:

A logic circuit provides the output \( Y \) as per the following truth table:
\[ \begin{array}{|c|c||c|} \hline A & B & Y
\hline 0 & 0 & 1
0 & 1 & 0
1 & 0 & 1
1 & 1 & 0
\hline \end{array} \]

The expression for the output \( Y \) is:

  • (A) \( A \bar{B} + \bar{A} \)
    (B) \( \bar{B} \)
    (C) \( B \)
    (D) \( A.B + \bar{A} \)
Correct Answer: (B) \( \bar{B} \)
View Solution

Question 10:

The quantities which have the same dimensions as those of solid angle are:

  • (A) stress and angle
  • (B) strain and arc
  • (C) angular speed and stress
  • (D) strain and angle
Correct Answer: (D) \text{strain and angle}
View Solution

Question 11:

A thin spherical shell is charged by some source. The potential difference between points \( C \) and \( P \) shown in the figure is:

(Take \( \frac{1}{4\pi \epsilon_0} = 9 \times 10^9 \) SI units)


  • (1) \( 1 \times 10^5 \)
  • (2) \( 0.5 \times 10^5 \)
  • (3) Zero
  • (4) \( 3 \times 10^5 \)
Correct Answer: (3) Zero
View Solution

Question 12:

Match \textbf{List-I} with \textbf{List-II}.

\begin{table[h!]
\centering
\renewcommand{\arraystretch{1.5
\setlength{\tabcolsep{20pt
\begin{tabular{|c|l|c|l|
\hline
\multicolumn{2{|c|{List-I (Material) & \multicolumn{2{c|{List-II (Susceptibility \( \chi \))

\hline
A. & Diamagnetic & I. & \( \chi = 0 \)

B. & Ferromagnetic & II. & \( 0 > \chi \geq -1 \)

C. & Paramagnetic & III. & \( \chi \gg 1 \)

D. & Non-magnetic & IV. & \( 0 < \chi < \epsilon \) (a small positive number)

\hline
\end{tabular
\end{table

Choose the correct answer from the options given below:

  • (A) A-II, B-I, C-III, D-IV
  • (B) A-III, B-II, C-I, D-IV
  • (C) A-IV, B-III, C-II, D-I
  • (D) A-II, B-III, C-IV, D-I
Correct Answer: (D) \text{A-II, B-III, C-IV, D-I}
View Solution

Question 13:

Match \textbf{List-I} with \textbf{List-II}.

\begin{table[h!]
\centering
\renewcommand{\arraystretch{1.5
\setlength{\tabcolsep{20pt
\begin{tabular{|c|l|c|l|
\hline
\multicolumn{2{|c|{List-I (Spectral Lines of Hydrogen for transitions from) & \multicolumn{2{c|{List-II (Wavelengths (nm))

\hline
A. & \( n_2 = 3 \) to \( n_1 = 2 \) & I. & \( 410.2 \)

B. & \( n_2 = 4 \) to \( n_1 = 2 \) & II. & \( 434.1 \)

C. & \( n_2 = 5 \) to \( n_1 = 2 \) & III. & \( 656.3 \)

D. & \( n_2 = 6 \) to \( n_1 = 2 \) & IV. & \( 486.1 \)

\hline
\end{tabular
\end{table

Choose the correct answer from the options given below:

  • (A) A-III, B-IV, C-II, D-I
  • (B) A-IV, B-III, C-I, D-II
  • (C) A-I, B-II, C-III, D-IV
  • (D) A-II, B-I, C-IV, D-III
Correct Answer: (A) \text{A-III, B-IV, C-II, D-I}
View Solution

Question 14:

Given below are two statements:

Statement I: Atoms are electrically neutral as they contain equal number of positive and negative charges.

Statement II: Atoms of each element are stable and emit their characteristic spectrum.

In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (1) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (2) Statement I is correct but Statement II is incorrect
  • (3) Statement I is incorrect but Statement II is correct
  • (4) Both Statement I and Statement II are correct
Correct Answer: (2) Statement I is correct but Statement II is incorrect
View Solution

Question 15:

An unpolarised light beam strikes a glass surface at Brewster's angle. Then:

  • (1) The refracted light will be completely polarised.
  • (2) Both the reflected and refracted light will be completely polarised.
  • (3) The reflected light will be completely polarised but the refracted light will be partially polarised.
  • (4) The reflected light will be partially polarised.
Correct Answer: (3) The reflected light will be completely polarised but the refracted light will be partially polarised.
View Solution

Question 16:

The graph which shows the variation of \( \frac{1}{\lambda^2} \) and its kinetic energy, \(E\) (where \( \lambda \) is de Broglie wavelength of a free particle) is:


Correct Answer: (3) Linear relation between \( \frac{1}{\lambda^2} \) and \(E\).
View Solution

Question 17:

A particle moving with uniform speed in a circular path maintains:

  • (1) Constant acceleration
  • (2) Constant velocity but varying acceleration
  • (3) Varying velocity and varying acceleration
  • (4) Constant velocity
Correct Answer: (3) Varying velocity and varying acceleration.
View Solution

Question 18:

If \( c \) is the velocity of light in free space, the correct statements about photons among the following are:

A. The energy of a photon is \( E = h\nu \).

B. The velocity of a photon is \( c \).

C. The momentum of a photon, \( p = \frac{h\nu}{c} \).

D. In a photon-electron collision, both total energy and total momentum are conserved.

E. Photon possesses positive charge.

Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A, B, C and D only
  • (2) A, C and D only
  • (3) A, B, D and E only
  • (4) A and B only
Correct Answer: (1) A, B, C and D only.
View Solution

Question 19:

_{82^{290X \xrightarrow{\alpha Y \xrightarrow{e^- Z \xrightarrow{\beta^- P \xrightarrow{e^- Q
In the nuclear emission stated below, the mass number and atomic number of the product \(Q\) respectively, are:

  • (1) \( 286, 80 \)
  • (2) \( 288, 82 \)
  • (3) \( 286, 81 \)
  • (4) \( 280, 81 \)
Correct Answer: (3) \( 286, 81 \).
View Solution

Question 20:

In the following circuit, the equivalent capacitance between terminal \( A \) and terminal \( B \) is:


  • (1) \( 1 \mu F \)
  • (2) \( 0.5 \mu F \)
  • (3) \( 4 \mu F \)
  • (4) \( 2 \mu F \)
Correct Answer: (4) \( 2 \mu F \).
View Solution

Question 21:

The terminal voltage of the battery, whose emf is \( 10V \) and internal resistance \( 1 \Omega \), when connected through an external resistance of \( 4 \Omega \) as shown in the figure is:


  • (1) \( 6V \)
  • (2) \( 8V \)
  • (3) \( 10V \)
  • (4) \( 4V \)
Correct Answer: (2) \( 8V \).
View Solution

Question 22:

If the monochromatic source in Young’s double slit experiment is replaced by white light, then:

  • (1) There will be a central dark fringe surrounded by a few coloured fringes
  • (2) There will be a central bright white fringe surrounded by a few coloured fringes
  • (3) All bright fringes will be of equal width
  • (4) Interference pattern will disappear
Correct Answer: (2) There will be a central bright white fringe surrounded by a few coloured fringes.
View Solution

Question 23:

A horizontal force \( 10N \) is applied to a block A as shown in figure. The masses of blocks A and B are \( 2kg \) and \( 3kg \) respectively. The blocks slide over a frictionless surface. The force exerted by block A on block B is:


  • (1) \( 4N \)
  • (2) \( 6N \)
  • (3) \( 10N \)
  • (4) Zero
Correct Answer: (2) \( 6N \).
View Solution

Question 24:

A thermodynamic system is taken through the cycle \( abcda \). The work done by the gas along the path \( bc \) is:


  • (1) \( 30J \)
  • (2) \( -90J \)
  • (3) \( -60J \)
  • (4) Zero
Correct Answer: (4) Zero.
View Solution

Question 25:

The maximum elongation of a steel wire of \( 1m \) length if the elastic limit of steel and its Young’s modulus, respectively, are \( 8 \times 10^8 N/m^2 \) and \( 2 \times 10^{11} N/m^2 \), is:

  • (1) \( 0.4mm \)
  • (2) \( 40mm \)
  • (3) \( 8mm \)
  • (4) \( 4mm \)
Correct Answer: (4) \( 4mm \).
View Solution

Question 26:

The output (Y) of the given logic gate is similar to the output of an/a:


  • (1) NOR gate
  • (2) OR gate
  • (3) AND gate
  • (4) NAND gate
Correct Answer: (3) AND gate.
View Solution

Question 27:

Two bodies A and B of the same mass undergo a completely inelastic one-dimensional collision. The body A moves with velocity \( v_1 \) while body B is at rest before collision. The velocity of the system after collision is \( v_2 \). The ratio \( v_1 : v_2 \) is:

  • (1) \( 2:1 \)
  • (2) \( 4:1 \)
  • (3) \( 1:4 \)
  • (4) \( 1:2 \)
Correct Answer: (1) \( 2:1 \).
View Solution

Question 28:

Consider the following statements A and B and identify the correct answer:



A. For a solar-cell, the I-V characteristics lie in the IV quadrant of the given graph.

B. In a reverse biased pn junction diode, the current measured in \( \mu A \), is due to majority charge carriers.

  • (1) A is incorrect but B is correct
  • (2) Both A and B are correct
  • (3) Both A and B are incorrect
  • (4) A is correct but B is incorrect
Correct Answer: (4) A is correct but B is incorrect.
View Solution

Question 29:



In the above diagram, a strong bar magnet is moving towards solenoid-2 from solenoid-1. The direction of induced current in solenoid-1 and that in solenoid-2, respectively, are through the directions:

  • (1) B4 and DC
  • (2) AB and CD
  • (3) B4 and AB
  • (4) AB and DC
Correct Answer: (4) AB and DC.
View Solution

Question 30:

Given below are two statements: one is labelled as \textbf{Assertion A} and the other is labelled as \textbf{Reason R}.

Assertion A: The potential (\(V\)) at any axial point, at \(2\) m distance (\(r\)) from the centre of the dipole of dipole moment vector \( \mathbf{P} \) of magnitude, \( 4 \times 10^{-6} \) C m, is \( \pm 9 \times 10^3 \) V.
\[ \left(Take \frac{1}{4\pi \varepsilon_0} = 9 \times 10^9 SI units \right) \]

Reason R: \[ V = \pm \frac{2P}{4\pi \varepsilon_0 r^2}, \]
where \( r \) is the distance of any axial point, situated at \( 2 \) m from the centre of the dipole.

In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (A) Both A and R are true and R is NOT the correct explanation of A.
    (B) A is true but R is false.
    (C) A is false but R is true.
    (D) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
Correct Answer: (B) \text{A is true but R is false.}
View Solution

Question 31:

At time \( t = 1 \) s, if the displacement of any particle is given by \( 2t - 1 \) (SI unit) under the influence of force of 5 N. The value of instantaneous power is (SI unit):

  • (1) 4
  • (2) 6
  • (3) 10
  • (4) 5
Correct Answer: (4) 5.
View Solution

Question 32:

In a vernier callipers, \( (N + 1) \) divisions of vernier scale coincide with \( N \) divisions of the main scale. If 1 MSD represents 0.1 mm, the vernier constant (in cm) is:

  • (1) \( \frac{1}{100(N+1)} \)
  • (2) \( 100N \)
  • (3) \( 10(N+1) \)
  • (4) \( \frac{1}{10N} \)
Correct Answer: (1) \( \frac{1}{100(N+1)} \).
View Solution

Question 33:

The moment of inertia of a thin rod about an axis passing through its mid-point and perpendicular to the rod is \( 2400 \) g cm\(^2\). The length of the 400 g rod is nearly:

  • (1) 17.5 cm
  • (2) 20.7 cm
  • (3) 72.0 cm
  • (4) 8.5 cm
Correct Answer: (4) 8.5 cm
View Solution

Question 34:

A light ray enters through a right-angled prism at point P with the angle of incidence \( 30^\circ \) as shown in figure. It travels through the prism parallel to its base BC and emerges along the face AC. The refractive index of the prism is:


  • (1) \( \frac{\sqrt{5}}{2} \)
  • (2) \( \frac{5}{4} \)
  • (3) \( \frac{\sqrt{2}}{4} \)
  • (4) \( \frac{\sqrt{5}}{4} \)
Correct Answer: (1) \( \frac{\sqrt{5}}{2} \).
View Solution

Question 35:

The mass of a planet is \( \frac{1}{10} \) that of the Earth and its diameter is half that of the Earth. The acceleration due to gravity on that planet is:

  • (1) 9.8 m/s\(^2\)
  • (2) 4.9 m/s\(^2\)
  • (3) 3.92 m/s\(^2\)
  • (4) 19.6 m/s\(^2\)
Correct Answer: (3) 3.92 m/s\(^2\).
View Solution

Question 36:

The property which is not of an electromagnetic wave travelling in free space is that:

  • (1) The energy density in the electric field is equal to the energy density in the magnetic field.
  • (2) They travel with a speed equal to \( \frac{1}{\sqrt{\mu_0 \epsilon_0}} \).
  • (3) They originate from charges moving with uniform speed.
  • (4) They are transverse in nature.
Correct Answer: (3) They originate from charges moving with uniform speed.
View Solution

Question 37:

The velocity (v) – time (t) plot of the motion of a body is shown below:






The acceleration (a) – time (t) graph that best suits this motion is:

Correct Answer: (2) Constant positive, then zero, then constant negative.
View Solution

Question 38:

A metallic bar of Young’s modulus, \(0.5 \times 10^{11} \, N \, m^{-2}\) and coefficient of linear thermal expansion \(10^{-5} \, °C^{-1}\), length \(1\) m and area of cross-section \(10^{-3} \, m^2\) is heated from \(0°C\) to \(100°C\) without expansion or bending. The compressive force developed in it is:

  • (1) \(50 \times 10^{3}\) N
  • (2) \(100 \times 10^{3}\) N
  • (3) \(2 \times 10^{3}\) N
  • (4) \(5 \times 10^{3}\) N
Correct Answer: (1) \(50 \times 10^{3}\) N
View Solution

Question 39:

If the mass of the bob in a simple pendulum is increased to thrice its original mass and its length is made half its original length, then the new time period of oscillation is \( \frac{x}{2} \) times its original time period. Then the value of \( x \) is:

  • (1) \( \sqrt{2} \)
  • (2) \( 2\sqrt{3} \)
  • (3) \( 4 \)
  • (4) \( \sqrt{3} \)
Correct Answer: (1) \( \sqrt{2} \)
View Solution

Question 40:

Choose the correct circuit which can achieve the bridge balance.


Correct Answer: (4) Correct bridge balance circuit.
View Solution

Question 41:

A force defined by \( F = \alpha t^2 + \beta t \) acts on a particle at a given time \( t \). The factor which is dimensionless, if \( \alpha \) and \( \beta \) are constants, is:

  • (1) \( \frac{\alpha t}{\beta} \)
  • (2) \( \alpha \beta t \)
  • (3) \( \frac{\alpha \beta}{t} \)
  • (4) \( \frac{\beta t}{\alpha} \)
Correct Answer: (1) \( \frac{\alpha t}{\beta} \)
View Solution

Question 42:

A parallel plate capacitor is charged by connecting it to a battery through a resistor. If \( I \) is the current in the circuit, then in the gap between the plates:

  • (1) Displacement current of magnitude equal to \( I \) flows in the same direction as \( I \).
  • (2) Displacement current of magnitude equal to \( I \) flows in a direction opposite to that of \( I \).
  • (3) Displacement current of magnitude greater than \( I \) flows but can be in any direction.
  • (4) There is no current.
Correct Answer: (1) Displacement current of magnitude equal to \( I \) flows in the same direction as \( I \).
View Solution

Question 43:

An iron bar of length \( L \) has magnetic moment \( M \). It is bent at the middle of its length such that the two arms make an angle \( 60^\circ \) with each other. The magnetic moment of this new magnet is:

  • (1) \( \frac{M}{2} \)
  • (2) \( 2M \)
  • (3) \( \frac{M}{\sqrt{3}} \)
  • (4) \( M \)
Correct Answer: (1) \( \frac{M}{2} \)
View Solution

Question 44:

The minimum energy required to launch a satellite of mass \( m \) from the surface of earth of mass \( M \) and radius \( R \) in a circular orbit at an altitude of \( 2R \) from the surface of the earth is:

  • (1) \( \frac{2}{3} \frac{GmM}{R} \)
  • (2) \( \frac{2GmM}{R} \)
  • (3) \( \frac{3GmM}{R} \)
  • (4) \( \frac{5}{6} \frac{GmM}{R} \)
Correct Answer: (4) \( \frac{5}{6} \frac{GmM}{R} \)
View Solution

Question 45:

If the plates of a parallel plate capacitor connected to a battery are moved close to each other, then:

A. the charge stored in it, increases.

B. the energy stored in it, decreases.

C. its capacitance increases.

D. the ratio of charge to its potential remains the same.

E. the product of charge and voltage increases.


Choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (1) A, C and E only
  • (2) B, D and E only
  • (3) A, B and C only
  • (4) A, B and E only
Correct Answer: (1) A, C and E only
View Solution

Question 46:

The following graph represents the \( T-V \) curves of an ideal gas (where \( T \) is the temperature and \( V \) the volume) at three pressures \( P_1, P_2, P_3 \) compared with those of Charles’s law represented as dotted lines. Then the correct relation is:

  • (1) \( P_1 > P_3 > P_2 \)
  • (2) \( P_2 > P_1 > P_3 \)
  • (3) \( P_1 > P_2 > P_3 \)
  • (4) \( P_3 > P_2 > P_1 \)
Correct Answer: (3) \( P_1 > P_2 > P_3 \)
View Solution

Question 47:

Two heaters A and B have power rating of 1 kW and 2 kW, respectively. Those two are first connected in series and then in parallel to a fixed power source. The ratio of power outputs for these two cases is:

  • (1) \( 2:9 \)
  • (2) \( 1:2 \)
  • (3) \( 2:3 \)
  • (4) \( 1:1 \)
Correct Answer: (1) \( 2:9 \)
View Solution

Question 48:

A sheet is placed on a horizontal surface in front of a strong magnetic pole. A force is needed to:

A. hold the sheet there if it is magnetic.

B. hold the sheet there if it is non-magnetic.

C. move the sheet away from the pole with uniform velocity if it is conducting.

D. move the sheet away from the pole with uniform velocity if it is both, non-conducting and non-polar.


Choose the correct statement(s) from the options given below:

  • (1) A and C only
  • (2) A, C and D only
  • (3) C only
  • (4) B and D only
Correct Answer: (1) A and C only
View Solution

Question 49:

A small telescope has an objective of focal length 140 cm and an eye piece of focal length 5.0 cm. The magnifying power of telescope for viewing a distant object is:

  • (1) \( 28 \)
  • (2) \( 17 \)
  • (3) \( 32 \)
  • (4) \( 34 \)
Correct Answer: (1) \( 28 \)
View Solution

Question 50:

A 10 \( \mu \)F capacitor is connected to a 210 V, 50 Hz source as shown in figure. The peak current in the circuit is nearly (\( \pi = 3.14 \)):


  • (1) \( 0.93 \) A
  • (2) \( 1.20 \) A
  • (3) \( 0.35 \) A
  • (4) \( 0.58 \) A
Correct Answer: (1) \( 0.93 \) A
View Solution

Question 51:

The compound that will undergo \( S_N1 \) reaction with the fastest rate is:


Correct Answer:
View Solution

Question 52:

The highest number of helium atoms is in:

  • (1) \( 4 \) u of helium
  • (2) \( 4 \) g of helium
  • (3) \( 2.271098 \) L of helium at STP
  • (4) \( 4 \) mol of helium
Correct Answer: (4) \( 4 \) mol of helium
View Solution

Question 53:

In which of the following processes entropy increases?

A. A liquid evaporates to vapor.

B. Temperature of a crystalline solid lowered from 130 K to 0 K.

C. \( 2 NaHCO_3(s) \rightarrow Na_2CO_3(s) + CO_2(g) + H_2O(g) \)

D. \( Cl_2(g) \rightarrow 2Cl(g) \)


Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A, B and D only
  • (2) A, C and D only
  • (3) C and D only
  • (4) A and C only
Correct Answer: (2) A, C and D only
View Solution

Question 54:

Intramolecular hydrogen bonding is present in:


Correct Answer:
View Solution

Question 55:

The energy of an electron in the ground state (\( n = 1 \)) for \( He^+ \) ion is \( -x \) J. Then, the energy for an electron in \( n = 2 \) state for \( Be^{3+} \) ion in J is:

  • (1) \( \frac{x}{9} \)
  • (2) \( -4x \)
  • (3) \( \frac{-4x}{9} \)
  • (4) \( -x \)
Correct Answer: (4) \( -x \)
View Solution

Question 56:

The \(E^\circ\) value for the \(Mn^{3+}/Mn^{2+}\) couple is more positive than that of \(Cr^{3+}/Cr^{2+}\) or \(Fe^{3+}/Fe^{2+}\) due to change of:

  • (1) \( d^5 \) to \( d^2 \) configuration
  • (2) \( d^4 \) to \( d^5 \) configuration
  • (3) \( d^3 \) to \( d^5 \) configuration
  • (4) \( d^5 \) to \( d^4 \) configuration
Correct Answer: (2) \( d^4 \) to \( d^5 \) configuration
View Solution

Question 57:

A compound with a molecular formula of \( C_6H_{14} \) has two tertiary carbons. Its IUPAC name is:

  • (1) 2-methylpentane
  • (2) 2,3-dimethylbutane
  • (3) 2,2-dimethylbutane
  • (4) n-hexane
Correct Answer: (2) 2,3-dimethylbutane
View Solution

Question 58:

Given below are two statements:

Statement I:The boiling point of three isomeric pentanes follows the order
n-pentane \( > \) isopentane \( > \) neopentane.

Statement II: When branching increases, the molecule attains a shape of a sphere. This results in smaller surface area for contact, due to which the intermolecular forces between the spherical molecules are weak, thereby lowering the boiling point.

In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (1) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (2) Statement I is correct but Statement II is incorrect
  • (3) Statement I is incorrect but Statement II is correct
  • (4) Both Statement I and Statement II are correct
Correct Answer: (4) Both Statement I and Statement II are correct
View Solution

Question 59:

Identify the correct reagents that would bring about the following transformation:


  • (1) (i) \( BH_3 \)
    \hspace{0.5cm} (ii) \( H_2O_2 / OH^- \)
    \hspace{0.5cm} (iii) PCC
  • (2) (i) \( BH_3 \)
    \hspace{0.5cm} (ii) \( H_2O_2 / OH^- \)
    \hspace{0.5cm} (iii) alk. \( KMnO_4 \)
    \hspace{0.5cm} (iv) \( H_3O^+ \)
  • (3) (i) \( H_2O/H^+ \)
    \hspace{0.5cm} (ii) PCC
  • (4) (i) \( H_2O/H^+ \)
    \hspace{0.5cm} (ii) \( CrO_3 \)
Correct Answer: (1) (i) \( BH_3 \), (ii) \( H_2O_2 / OH^- \), (iii) PCC
View Solution

Question 60:

Which plot of \( \ln k \) vs \( \frac{1}{T} \) is consistent with the Arrhenius equation?


Correct Answer:
View Solution

Question 61:

The most stable carbocation among the following is:


Correct Answer: (3) Tertiary benzyl carbocation
View Solution

Question 62:

Match List-I with List-II for different thermodynamic processes:
\[ \begin{array}{|c|c|} \hline \textbf{List-I (Process)} & \textbf{List-II (Conditions)}
\hline A. Isothermal process & I. No heat exchange
B. Isochoric process & II. Carried out at constant temperature
C. Isobaric process & III. Carried out at constant volume
D. Adiabatic process & IV. Carried out at constant pressure
\hline \end{array} \]
Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A-IV, B-II, C-III, D-I
  • (2) A-I, B-II, C-III, D-IV
  • (3) A-II, B-III, C-IV, D-I
  • (4) A-IV, B-III, C-II, D-I
Correct Answer: (3) A-II, B-III, C-IV, D-I
View Solution

Question 63:

Match List-I with List-II for different types of isomerism in coordination complexes:
\[ \begin{array}{|c|c|} \hline \textbf{List-I (Complex)} & \textbf{List-II (Type of Isomerism)}
\hline A. [Co(NH_3)_5(NO_2)]Cl_2 & I. Solvate isomerism
B. [Co(NH_3)_5(SO_4)]Br & II. Linkage isomerism
C. [Co(NH_3)_6][Cr(CN)_6] & III. Ionization isomerism
D. [Co(H_2O)_6]Cl_3 & IV. Coordination isomerism
\hline \end{array} \]
Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A-I, B-III, C-IV, D-II
  • (2) A-I, B-IV, C-III, D-II
  • (3) A-II, B-IV, C-III, D-I
  • (4) A-II, B-III, C-IV, D-I
Correct Answer: (4) A-II, B-III, C-IV, D-I
View Solution

Question 64:

1 gram of sodium hydroxide was treated with 25 mL of 0.75 M HCl solution. The mass of unreacted sodium hydroxide is:

  • (1) 250 mg
  • (2) Zero mg
  • (3) 200 mg
  • (4) 750 mg
Correct Answer: (1) 250 mg
View Solution

Question 65:

Which reaction is NOT a redox reaction?

  • (1) \( 2KClO_3 + I_2 \rightarrow 2KIO_3 + Cl_2 \)
  • (2) \( H_2 + Cl_2 \rightarrow 2HCl \)
  • (3) \( BaCl_2 + Na_2SO_4 \rightarrow BaSO_4 + 2NaCl \)
  • (4) \( Zn + CuSO_4 \rightarrow ZnSO_4 + Cu \)
Correct Answer: (3) \( BaCl_2 + Na_2SO_4 \rightarrow BaSO_4 + 2NaCl \) (Double Displacement Reaction, Not Redox)
View Solution

Question 66:

For the reaction \( 2A \rightleftharpoons B + C \), the equilibrium constant is \( K_C = 4 \times 10^{-3} \).
At a given time, the concentration of each species is: \[ [A] = [B] = [C] = 2 \times 10^{-3} M \]
Which of the following is correct?

  • (1) Reaction has a tendency to go in forward direction.
  • (2) Reaction has a tendency to go in backward direction.
  • (3) Reaction has gone to completion in forward direction.
  • (4) Reaction is at equilibrium.
Correct Answer: (2) Reaction has a tendency to go in backward direction.
View Solution

Question 67:

Match List-I with List-II for different molecular geometries:
\[ \begin{array}{|c|c|} \hline \textbf{List-I (Compound)} & \textbf{List-II (Shape/Geometry)}
\hline A. NH_3 & I. Trigonal Pyramidal
B. BrF_5 & II. Square Planar
C. XeF_4 & III. Octahedral
D. SF_6 & IV. Square Pyramidal
\hline \end{array} \]
Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A-II, B-IV, C-III, D-I
  • (2) A-III, B-IV, C-I, D-II
  • (3) A-II, B-III, C-IV, D-I
  • (4) A-I, B-IV, C-II, D-III
Correct Answer: (4) A-I, B-IV, C-II, D-III
View Solution

Question 68:

On heating, some solid substances change from solid to vapor state without passing through the liquid state.
The technique used for purifying such solids is:

  • (1) Sublimation
  • (2) Distillation
  • (3) Chromatography
  • (4) Crystallization
Correct Answer: (1) Sublimation
View Solution

Question 69:

In which of the following equilibria, \( K_p \) and \( K_c \) are NOT equal?

  • (1) \( H_2(g) + I_2(g) \rightleftharpoons 2HI(g) \)
  • (2) \( CO(g) + H_2O(g) \rightleftharpoons CO_2(g) + H_2(g) \)
  • (3) \( 2BrCl(g) \rightleftharpoons Br_2(g) + Cl_2(g) \)
  • (4) \( PCl_5(g) \rightleftharpoons PCl_3(g) + Cl_2(g) \)
Correct Answer: (4) \( PCl_5(g) \rightleftharpoons PCl_3(g) + Cl_2(g) \)
View Solution

Question 70:

Among Group 16 elements, which one does NOT show –2 oxidation state?

  • (1) Se
  • (2) Te
  • (3) Po
  • (4) O
Correct Answer: (3) Po
View Solution

Question 71:

Given below are two statements:

Statement I: The boiling point of hydrides of Group 16 elements follows the order: \[ H_2O > H_2Te > H_2Se > H_2S. \]

Statement II: On the basis of molecular mass, \( H_2O \) is expected to have a lower boiling point than the other members of the group, but due to the presence of extensive hydrogen bonding in \( H_2O \), it has a higher boiling point.

In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (A) Both Statement I and Statement II are false.
    (B) Statement I is true but Statement II is false.
    (C) Statement I is false but Statement II is true.
    (D) Both Statement I and Statement II are true.
Correct Answer: (D) \text{Both Statement I and Statement II are true.}
View Solution

Question 72:

Given below are two statements:

Statement I: Aniline does not undergo Friedel-Crafts alkylation reaction.

Statement II: Aniline cannot be prepared through Gabriel synthesis.

In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (A) Both Statement I and Statement II are false.
    (B) Statement I is correct but Statement II is false.
    (C) Statement I is incorrect but Statement II is true.
    (D) Both Statement I and Statement II are true.
Correct Answer: (D) \text{Both Statement I and Statement II are true.}
View Solution

Question 73:

Given below are two statements:

Statement I: Both \( [Co(NH_3)_6]^{3+} \) and \( [CoF_6]^{3-} \) complexes are octahedral but differ in their magnetic behavior.

Statement II: \( [Co(NH_3)_6]^{3+} \) is diamagnetic, whereas \( [CoF_6]^{3-} \) is paramagnetic.

In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) Both Statement I and Statement II are false
  • (2) Statement I is true but Statement II is false
  • (3) Statement I is false but Statement II is true
  • (4) Both Statement I and Statement II are true
Correct Answer: (4) Both Statement I and Statement II are true.
View Solution

Question 74:

Fehling’s solution ‘A’ is:

  • (1) Alkaline copper sulphate
  • (2) Alkaline solution of sodium potassium tartrate (Rochelle’s salt)
  • (3) Aqueous sodium citrate
  • (4) Aqueous copper sulphate
Correct Answer: (4) Aqueous copper sulphate.
View Solution

Question 75:

The Henry’s law constant (K\(_H\)) values of three gases (A, B, C) in water are 145, \(2 \times 10^{-5}\) and 35 kbar, respectively. The solubility of these gases in water follows the order:

  • (1) B > C > A
  • (2) A > C > B
  • (3) A > B > C
  • (4) B > A > C
Correct Answer: (1) B > C > A
View Solution

Question 76:

Match List I with List II:
\[ \begin{array}{|c|c|} \hline \textbf{List I (Conversion)} & \textbf{List II (Number of Faraday required)}
\hline A. 1 mol of H_2O to O_2 & I. 3F
B. 1 mol of MnO_4^- to Mn^{2+} & II. 2F
C. 1.5 mol of Ca from molten CaCl_2 & III. 1F
D. 1 mol of FeO to Fe_2O_3 & IV. 5F
\hline \end{array} \]

Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A-III, B-IV, C-I, D-II
  • (2) A-II, B-III, C-I, D-IV
  • (3) A-III, B-IV, C-II, D-I
  • (4) A-II, B-IV, C-I, D-III
Correct Answer: (4) A-II, B-IV, C-I, D-III
View Solution

Question 77:

Match List I with List II:
\[ \begin{array}{|c|c|} \hline \textbf{List I (Quantum Number)} & \textbf{List II (Information Provided)}
\hline A. m_l & I. Shape of orbital
B. m_s & II. Size of orbital
C. l & III. Orientation of orbital
D. n & IV. Orientation of spin of electron
\hline \end{array} \]

Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A-III, B-IV, C-I, D-II
  • (2) A-III, B-IV, C-II, D-I
  • (3) A-II, B-I, C-IV, D-III
  • (4) A-I, B-III, C-II, D-IV
Correct Answer: (1) A-III, B-IV, C-I, D-II
View Solution

Question 78:

‘Spin only’ magnetic moment is same for which of the following ions?

A. \( Ti^{3+} \)

B. \( Cr^{2+} \)

C. \( Mn^{2+} \)

D. \( Fe^{2+} \)

E. \( Sc^{3+} \)


Choose the most appropriate answer from the options given below.

  • (1) A and E only
  • (2) B and C only
  • (3) A and D only
  • (4) B and D only
Correct Answer: (4) B and D only
View Solution

Question 79:

The reagents with which glucose does not react to give the corresponding tests/products are:

A. Tollen’s reagent

B. Schiff’s reagent

C. HCN

D. \( NH_2OH \)

E. \( NaHSO_3 \)

Choose the correct options from the given below:

  • (1) A and D
  • (2) B and E
  • (3) E and D
  • (4) B and C
Correct Answer: (2) B and E
View Solution

Question 80:

Match List I with List II:





Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A-III, B-I, C-II, D-IV
  • (2) A-IV, B-I, C-II, D-III
  • (3) A-I, B-IV, C-II, D-III
  • (4) A-IV, B-I, C-III, D-II
Correct Answer: (2) A-IV, B-I, C-II, D-III
View Solution

Question 81:

Arrange the following elements in increasing order of electronegativity:


\text{N, O, F, C, Si


Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) Si < C < O < N < F
  • (2) O < F < N < C < Si
  • (3) F < O < N < C < Si
  • (4) Si < C < N < O < F
Correct Answer: (4) Si < C < N < O < F
View Solution

Question 82:

Match \textbf{List-I} with \textbf{List-II}.

\begin{table[h!]
\centering
\renewcommand{\arraystretch{1.5
\setlength{\tabcolsep{20pt
\begin{tabular{|c|l|c|l|
\hline
\multicolumn{2{|c|{List-I (Molecule) & \multicolumn{2{c|{List-II (Number and types of bonds between two carbon atoms)

\hline
A. & Ethane & I. & One \( \sigma \)-bond and two \( \pi \)-bonds

B. & Ethene & II. & Two \( \pi \)-bonds

C. & Carbon molecule, \( C_2 \) & III. & One \( \sigma \)-bond

D. & Ethyne & IV. & One \( \sigma \)-bond and one \( \pi \)-bond

\hline
\end{tabular
\end{table

Choose the correct answer from the options given below:

  • (A) A-IV, B-III, C-II, D-I
    (B) A-III, B-IV, C-I, D-II
    (C) A-I, B-IV, C-II, D-III
    (D) A-I, B-IV, C-II, D-III
Correct Answer: (B) \text{A-III, B-IV, C-I, D-II}
View Solution

Question 83:

Arrange the following elements in increasing order of first ionization enthalpy:


\text{Li, Be, B, C, N


Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) Li < B < Be < C < N
  • (2) Li < Be < C < B < N
  • (3) Li < Be < N < B < C
  • (4) Li < Be < B < C < N
Correct Answer: (1) Li < B < Be < C < N
View Solution

Question 84:

Which one of the following alcohols reacts instantaneously with Lucas reagent?


Correct Answer: (3) Tertiary alcohol
View Solution

Question 85:

Activation energy of any chemical reaction can be calculated if one knows the value of:

  • (1) Probability of collision
  • (2) Orientation of reactant molecules during collision
  • (3) Rate constant at two different temperatures
  • (4) Rate constant at standard temperature
Correct Answer: (3) Rate constant at two different temperatures
View Solution

Question 86:

Identify the correct answer.

  • (1) BF\(_3\) has non-zero dipole moment
  • (2) Dipole moment of NF\(_3\) is greater than that of NH\(_3\)
  • (3) Three canonical forms can be drawn for CO\(_3^{2-}\) ion
  • (4) Three resonance structures can be drawn for ozone
Correct Answer: (3) Three canonical forms can be drawn for CO\(_3^{2-}\) ion
View Solution

Question 87:

The pair of lanthanoid ions which are diamagnetic is:

  • (1) Ce\(^{3+}\) and Eu\(^{2+}\)
  • (2) Gd\(^{3+}\) and Eu\(^{3+}\)
  • (3) Pm\(^{3+}\) and Sm\(^{3+}\)
  • (4) Ce\(^{4+}\) and Yb\(^{2+}\)
Correct Answer: (4) Ce\(^{4+}\) and Yb\(^{2+}\)
View Solution

Question 88:

The rate of a reaction quadruples when temperature changes from 27°C to 57°C. Calculate the energy of activation.

Given:

R = 8.314 \text{ J K^{-1 \text{ mol^{-1, \quad \log 4 = 0.6021

  • (1) 380.4 kJ/mol
  • (2) 3.80 kJ/mol
  • (3) 3804 kJ/mol
  • (4) 38.04 kJ/mol
Correct Answer: (4) 38.04 kJ/mol
View Solution

Question 89:

The rate of a reaction quadruples when temperature changes from 27°C to 57°C. Calculate the energy of activation.

Given: \[ R = 8.314 J K^{-1} mol^{-1}, \quad \log 4 = 0.6021 \]

  • (1) 380.4 kJ/mol
  • (2) 3.80 kJ/mol
  • (3) 3804 kJ/mol
  • (4) 38.04 kJ/mol
Correct Answer: (4) 38.04 kJ/mol
View Solution

Question 90:

For the given reaction:



Correct Answer: (1) COOH
View Solution

Question 91:

The work done during reversible isothermal expansion of one mole of hydrogen gas at 25°C from pressure of 20 atm to 10 atm is:

(Given R = 2.0 \text{ cal K^{-1 \text{ mol^{-1)

  • (1) -413.14 cal
  • (2) 413.14 cal
  • (3) 100 cal
  • (4) 0 cal
Correct Answer: (1) -413.14 cal
View Solution

Question 92:

The products A and B obtained in the following reactions, respectively, are:


3ROH + PCl_3 \rightarrow 3RCl + A



ROH + PCl_5 \rightarrow RCl + HCl + B

  • (1) POCl\(_3\) and H\(_3\)PO\(_4\)
  • (2) H\(_3\)PO\(_4\) and POCl\(_3\)
  • (3) H\(_3\)PO\(_3\) and POCl\(_3\)
  • (4) POCl\(_3\) and H\(_3\)PO\(_3\)
Correct Answer: (3) H\(_3\)PO\(_3\) and POCl\(_3\)
View Solution

Question 93:

Using inorganic qualitative analysis, arrange the following cations in increasing group number from 0 to VI:

A. Al\(^{3+}\)

B. Cu\(^{2+}\)

C. Ba\(^{2+}\)

D. Co\(^{2+}\)

E. Mg\(^{2+}\)

Choose the correct answer from the options given below

  • (1) B, C, A, D, E
  • (2) E, C, D, B, A
  • (3) E, A, B, C, D
  • (4) B, A, D, C, E
Correct Answer: (4) B, A, D, C, E
View Solution

Question 94:

The plot of osmotic pressure (\(\Pi\)) vs concentration (mol L\(^{-1}\)) for a solution gives a straight line with slope
25.73 L bar mol\(^{-1}\). The temperature at which the osmotic pressure measurement is done is:

(Given R = 0.083 \text{ L bar mol^{-1 \text{ K^{-1)

  • (1) 310°C
  • (2) 25.73°C
  • (3) 12.05°C
  • (4) 37°C
Correct Answer: (4) 37°C
View Solution

Question 95:

A compound X contains 32% of A, 20% of B, and the remaining percentage of C. Then, the empirical formula of X is:

(Given atomic masses of A = 64; B = 40; C = 32 u)

  • (1) \( ABC_3 \)
    (2) \( AB_2C_2 \)
    (3) \( ABC_4 \)
    (4) \( A_2BC_2 \)
Correct Answer: (1) \( ABC_3 \)
View Solution

Question 96:

Major products A and B formed in the following reaction sequence, are:


Correct Answer: (4) A = 1-Bromo-1-methylcyclohexane, B = 1-Methylcyclohexene
View Solution

Question 97:

During the preparation of Mohr’s salt solution (Ferrous ammonium sulphate), which of the following acid is added to prevent hydrolysis of Fe\(^{2+}\) ion?

  • (1) Concentrated sulphuric acid
  • (2) Dilute nitric acid
  • (3) Dilute sulphuric acid
  • (4) Dilute hydrochloric acid
Correct Answer: (3) Dilute sulphuric acid
View Solution

Question 98:

Consider the following reaction in a sealed vessel at equilibrium with concentrations of
N\(_2\) = \(3.0 \times 10^{-3}\) M, O\(_2\) = \(4.2 \times 10^{-3}\) M and NO = \(2.8 \times 10^{-3}\) M.

2NO_{(g) \rightleftharpoons N_2{(g) + O_2{(g)


If 0.1 mol L\(^{-1}\) of NO\(_{(g)}\) is taken in a closed vessel, what will be the degree of dissociation (\(\alpha\)) of NO\(_{(g)}\) at equilibrium?

  • (1) 0.0889
  • (2) 0.8889
  • (3) 0.717
  • (4) 0.00889
Correct Answer: (3) 0.717
View Solution

Question 99:

Identify the major product C formed in the following reaction sequence:


  • (1) Butylamine
  • (2) Butanamide
  • (3) \(\alpha\)-Bromobutanoic acid
  • (4) Propylamine
Correct Answer: (4) Propylamine
View Solution

Question 100:

Mass in grams of copper deposited by passing 9.6487 A current through a voltmeter containing copper sulphate solution for 100 seconds is
(Given: Molar mass of Cu = 63 g mol\(^{-1}\), 1 F = 96487 C)

  • (1) 0.315 g
  • (2) 31.5 g
  • (3) 0.0315 g
  • (4) 3.15 g
Correct Answer: (1) 0.315 g
View Solution

Question 101:

Given below are two statements:

Statement I: [Co(NH\(_3\))\(_6\)]\(^{3+}\) is a homoleptic complex whereas [Co(NH\(_3\))\(_4\)Cl\(_2\)]\(^+\) is a heteroleptic complex.

Statement II: Complex [Co(NH\(_3\))\(_6\)]\(^{3+}\) has only one kind of ligands but [Co(NH\(_3\))\(_4\)Cl\(_2\)]\(^+\) has more than one kind of ligands.

In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below.

  • (1) Both Statement I and Statement II are false
  • (2) Statement I is true but Statement II is false
  • (3) Statement I is false but Statement II is true
  • (4) Both Statement I and Statement II are true
Correct Answer: (4) Both Statement I and Statement II are true
View Solution

Question 102:

Lecithin, a small molecular weight organic compound found in living tissues, is an example of:

  • (1) Phospholipids
  • (2) Glycerides
  • (3) Carbohydrates
  • (4) Amino acids
Correct Answer: (1) Phospholipids
View Solution

Question 103:

These are regarded as major causes of biodiversity loss:

A. Over exploitation

B. Co-extinction

C. Mutation

D. Habitat loss and fragmentation

E. Migration


Choose the correct option:

  • (1) A, B, C and D only
  • (2) A, B and E only
  • (3) A, B and D only
  • (4) A, C and D only
Correct Answer: (3) A, B and D only
View Solution

Question 104:

Which one of the following is not a criterion for classification of fungi?

  • (1) Mode of nutrition
  • (2) Mode of spore formation
  • (3) Fruiting body
  • (4) Morphology of mycelium
Correct Answer: (1) Mode of nutrition
View Solution

Question 105:

A pink flowered Snapdragon plant was crossed with a red flowered Snapdragon plant. What type of phenotype(s) is/are expected in the progeny?

  • (1) Red flowered as well as pink flowered plants
  • (2) Only pink flowered plants
  • (3) Red, Pink as well as white flowered plants
  • (4) Only red flowered plants
Correct Answer: (1) Red flowered as well as pink flowered plants
View Solution

Question 106:

Which one of the following can be explained on the basis of Mendel's Law of Dominance?

A. Out of one pair of factors, one is dominant and the other is recessive.

B. Alleles do not show any expression and both characters appear as such in the F2 generation.

C. Factors occur in pairs in normal diploid plants.

D. The discrete unit controlling a particular character is called a factor.

E. The expression of only one of the parental characters is found in a monohybrid cross.

Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A, C, D and E only
  • (2) B, C and D only
  • (3) A, B, C, D and E
  • (4) A, B and C only
Correct Answer: (1) A, C, D and E only
View Solution

Question 107:

Tropical regions show the greatest level of species richness because:

A. Tropical latitudes have remained relatively undisturbed for millions of years, hence more time was available for species diversification.

B. Tropical environments are more seasonal.

C. More solar energy is available in tropics.

D. Constant environments promote niche specialization.

E. Tropical environments are constant and predictable.

Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A and B only
  • (2) A, B and E only
  • (3) A, B and D only
  • (4) A, C, D and E only
Correct Answer: (4) A, C, D and E only
View Solution

Question 108:

In the given figure, which component has thin outer walls and highly thickened inner walls?


Correct Answer: (4) C
View Solution

Question 109:

The cofactor of the enzyme carboxypeptidase is:

  • (1) Niacin
  • (2) Flavin
  • (3) Haem
  • (4) Zinc
Correct Answer: (4) Zinc
View Solution

Question 110:

Given below are two statements:

Statement I: Chromosomes become gradually visible under a light microscope during the leptotene stage.

Statement II: The beginning of the diplotene stage is recognized by the dissolution of synaptonemal complex.

Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) Both Statement I and Statement II are false
  • (2) Statement I is true but Statement II is false
  • (3) Statement I is false but Statement II is true
  • (4) Both Statement I and Statement II are true
Correct Answer: (4) Both Statement I and Statement II are true
View Solution

Question 111:

What is the fate of a piece of DNA carrying only a gene of interest, which is transferred into an alien organism?

A. The piece of DNA would be able to multiply itself independently in the progeny cells of the organism.

B. It may get integrated into the genome of the recipient.

C. It may multiply and be inherited along with the host DNA.

D. The alien piece of DNA is not an integral part of the chromosome.
E. It shows the ability to replicate.

Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) D and E only
  • (2) B and C only
  • (3) A and E only
  • (4) A and B only
Correct Answer: (2) B and C only
View Solution

Question 112:

Identify the type of flowers based on the position of calyx, corolla, and androecium with respect to the ovary from the given figures (a) and (b).


  • (1) (a) Hypogynous; (b) Epigynous
  • (2) (a) Perigynous; (b) Epigynous
  • (3) (a) Perigynous; (b) Perigynous
  • (4) (a) Epigynous; (b) Hypogynous
Correct Answer: (3) (a) Perigynous; (b) Perigynous
View Solution

Question 113:

Match List I with List II:
\[ \begin{array}{|c|c|} \hline \textbf{List I} & \textbf{List II}
\hline A. Two or more alternative forms of a gene & I. Back cross
B. Cross of F1 progeny with homozygous recessive parent & II. Ploidy
C. Cross of F1 progeny with any of the parents & III. Allele
D. Number of chromosome sets in plant & IV. Test cross
\hline \end{array} \]

Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A-II, B-I, C-III, D-IV
  • (2) A-III, B-IV, C-I, D-II
  • (3) A-IV, B-III, C-II, D-I
  • (4) A-I, B-II, C-III, D-IV
Correct Answer: (2) A-III, B-IV, C-I, D-II
View Solution

Question 114:

Formation of interfascicular cambium from fully developed parenchyma cells is an example of:

  • (1) Redifferentiation
  • (2) Dedifferentiation
  • (3) Maturation
  • (4) Differentiation
Correct Answer: (2) Dedifferentiation
View Solution

Question 115:

Which of the following is an example of an actinomorphic flower?

  • (1) Cassia
  • (2) Pisum
  • (3) Sesbania
  • (4) Datura
Correct Answer: (4) Datura
View Solution

Question 116:

Hind II always cuts DNA molecules at a particular point called the recognition sequence, which consists of:

  • (1) 6 bp
  • (2) 4 bp
  • (3) 10 bp
  • (4) 8 bp
Correct Answer: (1) 6 bp
View Solution

Question 117:

Which of the following are required for the dark reaction of photosynthesis?

  • (1) B, C and D only
  • (2) C, D and E only
  • (3) D and E only
  • (4) A, B and C only
Correct Answer: (2) C, D and E only
View Solution

Question 118:

Given below are two statements:

Statement I: Bt toxins are insect group-specific and coded by a gene cry IAc.

Statement II: Bt toxin exists as an inactive protoxin in B. thuringiensis. However, after ingestion by the insect, the inactive protoxin gets converted into an active form due to the acidic pH of the insect gut.

Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) Both Statement I and Statement II are false
  • (2) Statement I is true but Statement II is false
  • (3) Statement I is false but Statement II is true
  • (4) Both Statement I and Statement II are true
Correct Answer: (2) Statement I is true but Statement II is false
View Solution

Question 119:

The equation of Verhulst-Pearl logistic growth is:
\[ \frac{dN}{dt} = rN \left( \frac{K - N}{K} \right) \]

From this equation, \( K \) indicates:

  • (1) Biotic potential
  • (2) Carrying capacity
  • (3) Population density
  • (4) Intrinsic rate of natural increase
Correct Answer: (2) Carrying capacity
View Solution

Question 120:

The capacity to generate a whole plant from any cell of the plant is called:

  • (1) Micropropagation
  • (2) Differentiation
  • (3) Somatic hybridization
  • (4) Totipotency
Correct Answer: (4) Totipotency
View Solution

Question 121:

The type of conservation in which the threatened species are taken out from their natural habitat and placed in a special setting where they can be protected and given special care is called:

  • (1) Biodiversity conservation
  • (2) Semi-conservative method
  • (3) Sustainable development
  • (4) In-situ conservation
Correct Answer: (1) Biodiversity conservation
View Solution

Question 122:

The lactose present in the growth medium of bacteria is transported to the cell by the action of:

  • (1) Acetylase
  • (2) Permease
  • (3) Polymerase
  • (4) Beta-galactosidase
Correct Answer: (2) Permease
View Solution

Question 123:

Spindle fibers attach to kinetochores of chromosomes during:

  • (1) Metaphase
  • (2) Anaphase
  • (3) Telophase
  • (4) Prophase
Correct Answer: (1) Metaphase
View Solution

Question 124:

Identify the part of the seed from the given figure which is destined to form the root when the seed germinates.


  • (1) B
  • (2) C
  • (3) D
  • (4) A
Correct Answer: (2) C
View Solution

Question 125:

A transcription unit in DNA is defined primarily by the three regions in DNA and these are with respect to upstream and downstream ends:

  • (1) Structural gene, Transposons, Operator gene
  • (2) Inducer, Repressor, Structural gene
  • (3) Promoter, Structural gene, Terminator
  • (4) Repressor, Operator gene, Structural gene
Correct Answer: (3) Promoter, Structural gene, Terminator
View Solution

Question 126:

How many molecules of ATP and NADPH are required for every molecule of CO2 fixed in the Calvin cycle?

  • (1) 2 molecules of ATP and 2 molecules of NADPH
  • (2) 3 molecules of ATP and 3 molecules of NADPH
  • (3) 3 molecules of ATP and 2 molecules of NADPH
  • (4) 2 molecules of ATP and 3 molecules of NADPH
Correct Answer: (3) 3 molecules of ATP and 2 molecules of NADPH
View Solution

Question 127:

Given below are two statements:

Statement I: Parenchyma is living but collenchyma is dead tissue.

Statement II: Gymnosperms lack xylem vessels but presence of xylem vessels is the characteristic of angiosperms.


In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) Both Statement I and Statement II are false
  • (2) Statement I is true but Statement II is false
  • (3) Statement I is false but Statement II is true
  • (4) Both Statement I and Statement II are true
Correct Answer: (3) Statement I is false but Statement II is true
View Solution

Question 128:

Auxin is used by gardeners to prepare weed-free lawns. But no damage is caused to grass as auxin:

  • (1) Promotes abscission of mature leaves only.
  • (2) Does not affect mature monocotyledonous plants.
  • (3) Can help in cell division in grasses, to produce growth.
  • (4) Promotes apical dominance.
Correct Answer: (2) Does not affect mature monocotyledonous plants.
View Solution

Question 129:

In a plant, black seed color (BB/Bb) is dominant over white seed color (bb). In order to find out the genotype of the black seed plant, with which of the following genotype will you cross it?

  • (1) bb
  • (2) Bb
  • (3) BB/Bb
  • (4) BB
Correct Answer: (1) bb
View Solution

Question 130:

Inhibition of Succinic dehydrogenase enzyme by malonate is a classical example of:

  • (1) Feedback inhibition
  • (2) Competitive inhibition
  • (3) Enzyme activation
  • (4) Cofactor inhibition
Correct Answer: (2) Competitive inhibition
View Solution

Question 131:

Match List I with List II
\[ \begin{array}{|c|c|} \hline \textbf{List I} & \textbf{List II}
\hline A. Clostridium butylicum & I. Ethanol
B. Saccharomyces cerevisiae & II. Streptokinase
C. Trichoderma polysporum & III. Butyric acid
D. Streptococcus sp. & IV. Cyclosporin-A
\hline \end{array} \]

Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A-II, B-IV, C-III, D-I
  • (2) A-III, B-I, C-IV, D-II
  • (3) A-IV, B-I, C-III, D-II
  • (4) A-III, B-I, C-II, D-IV
Correct Answer: (2) A-III, B-I, C-IV, D-II
View Solution

Question 132:

List of endangered species was released by:

  • (1) WWF
  • (2) FOAM
  • (3) IUCN
  • (4) GEAC
Correct Answer: (3) IUCN
View Solution

Question 133:

Match List I with List II






Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A-II, B-III, C-I, D-IV
  • (2) A-III, B-IV, C-II, D-I
  • (3) A-I, B-II, C-III, D-IV
  • (4) A-III, B-II, C-IV, D-I
Correct Answer: (4) A-III, B-II, C-IV, D-I
View Solution

Question 134:

Match List I with List II
\[ \begin{array}{|c|c|} \hline \textbf{List I (Fungi)} & \textbf{List II (Classification)}
\hline A. Rhizopus & I. Mushroom
B. Ustilago & II. Smut fungus
C. Puccinia & III. Bread mould
D. Agaricus & IV. Rust fungus
\hline \end{array} \]

Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A-I, B-III, C-II, D-IV
  • (2) A-III, B-II, C-I, D-IV
  • (3) A-IV, B-III, C-II, D-I
  • (4) A-III, B-II, C-IV, D-I
Correct Answer: (4) A-III, B-II, C-IV, D-I
View Solution

Question 135:

Identify the set of correct statements:

A. The flowers of Vallisneria are colourful and produce nectar.

B. The flowers of water lily are not pollinated by water.

C. In most of water-pollinated species, the pollen grains are protected from wetting.

D. Pollen grains of some hydrophytes are long and ribbon-like.

E. In some hydrophytes, the pollen grains are carried passively inside water.


Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A, B, C and D only
  • (2) A, C, D and E only
  • (3) B, C, D and E only
  • (4) C, D and E only
Correct Answer: (3) B, C, D and E only
View Solution

Question 136:

Bulliform cells are responsible for:

  • (1) Protecting the plant from salt stress.
  • (2) Increased photosynthesis in monocots.
  • (3) Providing large spaces for storage of sugars.
  • (4) Inward curling of leaves in monocots.
Correct Answer: (4) Inward curling of leaves in monocots.
View Solution

Question 137:

Match List I with List II
\[ \begin{array}{|c|c|} \hline \textbf{List I (Types of Stamens)} & \textbf{List II (Example)}
\hline A. Monoadelphous & I. Citrus
B. Diadelphous & II. Pea
C. Polyadelphous & III. Lily
D. Epiphyllous & IV. China-rose
\hline \end{array} \]

Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A-IV, B-I, C-II, D-III
  • (2) A-I, B-II, C-IV, D-III
  • (3) A-III, B-I, C-IV, D-II
  • (4) A-IV, B-II, C-I, D-III
Correct Answer: (4) A-IV, B-II, C-I, D-III
View Solution

Question 138:

Identify the step in the tricarboxylic acid (TCA) cycle, which does not involve oxidation of the substrate.

  • (1) Succinic acid \( \rightarrow \) Malic acid
  • (2) Succinyl-CoA \( \rightarrow \) Succinic acid
  • (3) Isocitrate \( \rightarrow \) \(\alpha\)-ketoglutaric acid
  • (4) Malic acid \( \rightarrow \) Oxaloacetic acid
Correct Answer: (2) Succinyl-CoA \( \rightarrow \) Succinic acid
View Solution

Question 139:

The DNA present in chloroplast is:

  • (1) Circular, double-stranded
  • (2) Linear, single-stranded
  • (3) Circular, single-stranded
  • (4) Linear, double-stranded
Correct Answer: (1) Circular, double-stranded
View Solution

Question 140:

Match List I with List II
\[ \begin{array}{|c|c|} \hline \textbf{List I (Scientist)} & \textbf{List II (Discovery}
\hline A. Frederick Griffith & I. Genetic code
B. Francois Jacob \& Jacque Monod & II. Semi-conservative mode of DNA replication
C. Har Gobind Khorana & III. Transformation
D. Meselson \& Stahl & IV. Lac operon
\hline \end{array} \]

Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A-III, B-IV, C-I, D-II
  • (2) A-II, B-III, C-IV, D-I
  • (3) A-IV, B-I, C-II, D-III
  • (4) A-III, B-II, C-I, D-IV
Correct Answer: (1) A-III, B-IV, C-I, D-II
View Solution

Question 141:

Which of the following are fused in somatic hybridization involving two varieties of plants?

  • (1) Somatic embryos
  • (2) Protoplasts
  • (3) Pollens
  • (4) Callus
Correct Answer: (2) Protoplasts
View Solution

Question 142:

Identify the correct description about the given figure:


  • (1) Water pollinated flowers showing stamens with mucilaginous covering.
  • (2) Cleistogamous flowers showing autogamy.
  • (3) Compact inflorescence showing complete autogamy.
  • (4) Wind pollinated plant inflorescence showing flowers with well-exposed stamens.
Correct Answer: (4) Wind pollinated plant inflorescence showing flowers with well-exposed stamens.
View Solution

Question 143:

Given below are two statements:

Statement I: In C3 plants, some \( O_2 \) binds to RuBisCO, hence \( CO_2 \) fixation is decreased.

Statement II: In C4 plants, mesophyll cells show very little photorespiration while bundle sheath cells do not show photorespiration.

Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) Both Statement I and Statement II are false
  • (2) Statement I is true but Statement II is false
  • (3) Statement I is false but Statement II is true
  • (4) Both Statement I and Statement II are true
Correct Answer: (2) Statement I is true but Statement II is false.
View Solution

Question 144:

Match List I with List II
\[ \begin{array}{|c|c|} \hline \textbf{List I (Scientist)} & \textbf{List II (Discovery)}
\hline A. Robert May & I. Species-Area relationship
B. Alexander von Humboldt & II. Long term ecosystem experiment using out door plots
C. Paul Ehrlich & III. Global species diversity at about 7 million
D. David Tilman & IV. Rivet popper hypothesis
\hline \end{array} \]

Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A-III, B-I, C-IV, D-II
  • (2) A-I, B-III, C-II, D-IV
  • (3) A-III, B-IV, C-II, D-I
  • (4) A-II, B-III, C-I, D-IV
Correct Answer: (1) A-III, B-I, C-IV, D-II
View Solution

Question 145:

In an ecosystem, if the Net Primary Productivity (NPP) of the first trophic level is \( 100x \) \( (kcal m^{-2} yr^{-1}) \), what would be the Gross Primary Productivity (GPP) of the third trophic level of the same ecosystem?

  • (1) \( x \) \( (kcal m^{-2} yr^{-1}) \)
  • (2) \( 10x \) \( (kcal m^{-2} yr^{-1}) \)
  • (3) \( \frac{100x}{3} \) \( (kcal m^{-2} yr^{-1}) \)
  • (4) \( \frac{x}{10} \) \( (kcal m^{-2} yr^{-1}) \)
Correct Answer: (2) \( 10x \) \( (\text{kcal m}^{-2} \text{yr}^{-1}) \)
View Solution

Question 146:

Which of the following statement is correct regarding the process of replication in E. coli?

  • (1) The DNA-dependent RNA polymerase catalyzes polymerization in one direction, that is \(5' \rightarrow 3'\).
  • (2) The DNA-dependent DNA polymerase catalyzes polymerization in \(5' \rightarrow 3'\) as well as \(3' \rightarrow 5'\) direction.
  • (3) The DNA-dependent DNA polymerase catalyzes polymerization in \(5' \rightarrow 3'\) direction.
  • (4) The DNA-dependent DNA polymerase catalyzes polymerization in one direction that is \(3' \rightarrow 5'\).
Correct Answer: (3) The DNA-dependent DNA polymerase catalyzes polymerization in \(5' \rightarrow 3'\) direction.
View Solution

Question 147:

Match List I with List II
\[ \begin{array}{|c|c|} \hline \textbf{List I (Process)} & \textbf{List II (Location)}
\hline A. Citric acid cycle & I.Cytoplasm
B. Glycolysis & II. Mitochondrial matrix
C. Electron transport system & III. Intermembrane space of mitochondria
D. Proton gradient & IV. Inner mitochondrial membrane
\hline \end{array} \]

Correct Answer: (1) A-II, B-I, C-IV, D-III
View Solution

Question 148:

Spraying sugarcane crop with which of the following plant growth regulators increases the length of stem, thus increasing the yield?

  • (1) Gibberellin
  • (2) Cytokinin
  • (3) Abscisic acid
  • (4) Auxin
Correct Answer: (1) Gibberellin
View Solution

Question 149:

Read the following statements and choose the set of correct statements regarding Phaeophyceae:

A. Asexual reproduction occurs usually by biflagellate zoospores.

B. Sexual reproduction is by oogamous method only.

C. Stored food is in the form of carbohydrates which is either mannitol or laminarin.

D. The major pigments found are chlorophyll a, c, carotenoids, and xanthophyll.

E. Vegetative cells have a cellulosic wall, usually covered on the outside by a gelatinous coating of algin.


Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) B, C, D and E only
  • (2) A, C, D and E only
  • (3) A, B, C and E only
  • (4) A, B, C and D only
Correct Answer: (2) A, C, D and E only
View Solution

Question 150:

Match List I with List II:
\[ \begin{array}{|c|c|} \hline \textbf{List I (Plant)} & \textbf{List II (Characteristic)}
\hline A. Rose & I. Twisted aestivation
B. Pea & II. Perigynous flower
C. Cotton & III. Drupe
D. Mango & IV. Marginal placentation
\hline \end{array} \]

Choose the correct answer from the options given below :

  • (1) A-I, B-II, C-III, D-IV
  • (2) A-IV, B-III, C-II, D-I
  • (3) A-II, B-III, C-IV, D-I
  • (4) A-II, B-IV, C-I, D-III
Correct Answer: (4) A-II, B-IV, C-I, D-III
View Solution

Question 151:

Match List I with List II:
\[ \begin{array}{|c|c|} \hline \textbf{List I (Biological Molecule)} & \textbf{List II (Function)}
\hline A. GLUT-4 & I.Hormone
B. Insulin & II. Enzyme
C. Trypsin & III. Intercellular ground substance
D. Collagen & IV. Enables glucose transport into cells
\hline \end{array} \]

Choose the correct answer from the options given below.

(1) A-I, B-II, C-III, D-IV

(2) A-II, B-III, C-IV, D-I

(3) A-III, B-IV, C-I, D-II

(4) A-IV, B-I, C-II, D-III

Correct Answer: (4) A-IV, B-I, C-II, D-III
View Solution

Question 152:

Match List I with List II:





Choose the correct answer from the options given below

(1) A-I, B-II, C-IV, D-III

(2) A-II, B-IV, C-I, D-III

(3) A-IV, B-III, C-II, D-I

(4) A-IV, B-II, C-III, D-I

Correct Answer: (2) A-II, B-IV, C-I, D-III
View Solution

Question 153:

Consider the following statements:

A. Annelids are true coelomates.

B. Poriferans are pseudocoelomates.

C. Aschelminthes are acoelomates.

D. Platyhelminthes are pseudocoelomates.


Choose the correct answer from the options given below :

  • (1) A only
  • (2) C only
  • (3) D only
  • (4) B only
Correct Answer: (1) A only
View Solution

Question 154:

Match List I with List II:





Choose the correct answer from the options given below :

(1) A-III, B-IV, C-II, D-I

(2) A-I, B-III, C-II, D-IV

(3) A-II, B-I, C-III, D-IV

(4) A-II, B-III, C-I, D-IV

Correct Answer: (1) A-III, B-IV, C-II, D-I
View Solution

Question 155:

Which of the following factors are favorable for the formation of oxyhaemoglobin in alveoli?

  • (1) High \( pO_2 \) and Lesser \( H^+ \) concentration
  • (2) Low \( pCO_2 \) and High \( H^+ \) concentration
  • (3) Low \( pCO_2 \) and High temperature
  • (4) High \( pO_2 \) and High \( pCO_2 \)
Correct Answer: (1) High \( pO_2 \) and Lesser \( H^+ \) concentration
View Solution

Question 156:

Following are the stages of cell division:

A. Gap 2 phase

B.Cytokinesis

C. Synthesis phase

D. Karyokinesis

E. Gap 1 phase


Choose the correct sequence of stages from the options given below:

  • (1) E-B-D-A-C
  • (2) B-D-E-A-C
  • (3) E-C-A-D-B
  • (4) C-E-D-A-B
Correct Answer: (3) E-C-A-D-B
View Solution

Question 157:

Three types of muscles are given as (a), (b), and (c). Identify the correct matching pair along with their location in the human body:


  • (1) (a) Skeletal – Triceps
    \quad \quad (b) Smooth – Stomach
    \quad \quad (c) Cardiac – Heart
  • (2) (a) Skeletal – Biceps
    \quad \quad (b) Involuntary – Intestine
    \quad \quad (c) Smooth – Heart
  • (3) (a) Involuntary – Nose tip
    \quad \quad (b) Skeletal – Bone
    \quad \quad (c) Cardiac – Heart
  • (4) (a) Smooth – Toes
    \quad \quad (b) Skeletal – Legs
    \quad \quad (c) Cardiac – Heart
Correct Answer: (1) (a) Skeletal – Triceps, (b) Smooth – Stomach, (c) Cardiac – Heart
View Solution

Question 158:

Match List I with List II:






Choose the correct answer from the options given below :

  • (1) A-II, B-III, C-IV, D-I
  • (2) A-III, B-IV, C-I, D-II
  • (3) A-IV, B-I, C-II, D-III
  • (4) A-I, B-II, C-III, D-IV
Correct Answer: (2) A-III, B-IV, C-I, D-II
View Solution

Question 159:

Which of the following are Autoimmune disorders?

A. Myasthenia gravis

B. Rheumatoid arthritis

C. Gout

D. Muscular dystrophy

E. Systemic Lupus Erythematosus (SLE)


Choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (1) A, B & E only
  • (2) B, C & E only
  • (3) C, D & E only
  • (4) A, B & D only
Correct Answer: (1) A, B & E only
View Solution

Question 160:

Given below are two statements:

Assertion A:FSH acts upon ovarian follicles in female and Leydig cells in male.

Reason R:Growing ovarian follicles secrete estrogen in female while interstitial cells secrete androgen in male human beings.

In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below :

  • (1) Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A
  • (2) A is true but R is false
  • (3) A is false but R is true
  • (4) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
Correct Answer: (3) A is false but R is true
View Solution

Question 161:

Given below are two statements:

Statement I:In the nephron, the descending limb of the loop of Henle is impermeable to water and permeable to electrolytes.

Statement II: The proximal convoluted tubule is lined by simple columnar brush border epithelium and increases the surface area for reabsorption.


In the light of the above statements, choose the correct answer from the option given below :

  • (1) Both Statement I and Statement II are false
  • (2) Statement I is true but Statement II is false
  • (3) Statement I is false but Statement II is true
  • (4) Both Statement I and Statement II are true
Correct Answer: (1) Both Statement I and Statement II are false
View Solution

Question 162:

Given below are two statements: One is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R:

Assertion A: Breast-feeding during the initial period of infant growth is recommended by doctors for bringing up a healthy baby.

Reason R:Colostrum contains several antibodies absolutely essential to develop resistance for the newborn baby.


In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (1) Both A and R are correct but R is NOT the correct explanation of A
  • (2) A is correct but R is not correct
  • (3) A is not correct but R is correct
  • (4) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
Correct Answer: (4) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
View Solution

Question 163:

Match List I with List II:
\[ \begin{array}{|c|c|} \hline \textbf{List I (Drug)} & \textbf{List II (Source)}
\hline A. Cocaine & I. Effective sedative in surgery
B. Heroin & II.Cannabis sativa
C. Morphine & III. Erythroxylum
D. Marijuana & IV. Papaver somniferum
\hline \end{array} \]
Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A-I, B-III, C-II, D-IV
  • (2) A-II, B-I, C-III, D-IV
  • (3) A-III, B-IV, C-I, D-II
  • (4) A-IV, B-III, C-I, D-II
Correct Answer: (3) A-III, B-IV, C-I, D-II
View Solution

Question 164:

Match List I with List II:
\[ \begin{array}{|c|c|} \hline \textbf{List I (Fish Species)} & \textbf{List II (Type)}
\hline A. Pterophyllum & I. Hag fish
B. Myxine & II. Saw fish
C. Pristis & III. Angel fish
D. Exocoetus & IV. Flying fish
\hline \end{array} \]
Choose the correct answer from the options given below :

  • (1) A-III, B-I, C-II, D-IV
  • (2) A-IV, B-I, C-II, D-III
  • (3) A-III, B-II, C-I, D-IV
  • (4) A-II, B-I, C-III, D-IV
Correct Answer: (1) A-III, B-I, C-II, D-IV
View Solution

Question 165:

Match List I with List II:




Choose the correct answer from the options given below :

  • (1) A-II, B-I, C-IV, D-III
  • (2) A-II, B-IV, C-I, D-III
  • (3) A-IV, B-III, C-II, D-I
  • (4) A-IV, B-II, C-III, D-I
Correct Answer: (1) A-II, B-I, C-IV, D-III
View Solution

Question 166:

In both sexes of cockroach, a pair of jointed filamentous structures called anal cerci are present on:

  • (1) 10th segment
  • (2) 8th and 9th segment
  • (3) 11th segment
  • (4) 5th segment
Correct Answer: (1) 10th segment
View Solution

Question 167:

The flippers of the Penguins and Dolphins are an example of:

  • (1) Natural selection
  • (2) Convergent evolution
  • (3) Divergent evolution
  • (4) Adaptive radiation
Correct Answer: (2) Convergent evolution
View Solution

Question 168:

Which of the following statements is incorrect about bio-reactors?

  • (1) Most commonly used bio-reactors are of stirring type
  • (2) Bio-reactors are used to produce small-scale bacterial cultures
  • (3) Bio-reactors have an agitator system, an oxygen delivery system, and a foam control system
  • (4) A bio-reactor provides optimal growth conditions for achieving the desired product
Correct Answer: (2) Bio-reactors are used to produce small-scale bacterial cultures
View Solution

Question 169:

Which one is the correct product of DNA-dependent RNA polymerase from the given template strand?


3'-TACATGGCAAATATCCATTCA-5'

  • (1) 5'-AUGUAAAGUUUAUAGGUAAGU-3'
  • (2) 5'-AUGUACCGUUUAUAGGGAAGU-3'
  • (3) 5'-ATGTACCGTTTATAGGTAAGT-3'
  • (4) 5'-AUGUACCGUUUAUAGGUAAGU-3'
Correct Answer: (4) 5'-AUGUACCGUUUAUAGGUAAGU-3'
View Solution

Question 170:

Match List I with List II:
\[ \begin{array}{|c|c|} \hline \textbf{List I (Joint Type)} & \textbf{List II (Example)}
\hline A. Fibrous joints & I. Adjacent vertebrae, limited movement
B. Cartilaginous joints & II. Humerus and Pectoral girdle, rotational movement
C. Hinge joints & III. Skull, don’t allow any movement
D. Ball and socket joints & IV. Knee, help in locomotion
\hline \end{array} \]

Choose the correct answer from the options given below :

(1) A-I, B-III, C-II, D-IV

(2) A-II, B-III, C-I, D-IV

(3) A-III, B-I, C-IV, D-II

(4) A-IV, B-II, C-III, D-I

Correct Answer: (3) A-III, B-I, C-IV, D-II
View Solution

Question 171:

Match List I with List II:





Choose the correct answer form the options given below:

(1) A-III, B-I, C-II, D-IV

(2) A-III, B-IV, C-I, D-II

(3) A-II, B-IV, C-I, D-III

(4) A-II, B-I, C-IV, D-III

Correct Answer: (2) A-III, B-IV, C-I, D-II
View Solution

Question 172:

Match List I with List II:
\[ \begin{array}{|c|c|} \hline \textbf{List I (Cell Structure)} & \textbf{List II (Function/Location)}
\hline A. Axoneme & I.Centriole
B. Cartwheel pattern & II.Cilia and flagella
C. Crista & III. Chromosome
D. Satellite & IV. Mitochondria
\hline \end{array} \]

Choose the correct answer from the options given below :

(1) A-IV, B-II, C-III, D-I

(2) A-II, B-IV, C-I, D-III

(3) A-II, B-I, C-IV, D-III

(4) A-IV, B-III, C-II, D-I

Correct Answer: (3) A-II, B-I, C-IV, D-III
View Solution

Question 173:

The correct sequence of pathway for conduction of an action potential through the heart is:

A. AV bundle

B. Purkinje fibres

C. AV node

D. Bundle branches

E. SA node

Choose the correct sequence of pathway from the options given below

  • (1) A-E-C-B-D
  • (2) B-D-E-C-A
  • (3) E-A-D-B-C
  • (4) E-C-A-D-B
Correct Answer: (4) E-C-A-D-B
View Solution

Question 174:

Given below are two statements:

Statement I: The presence or absence of the hymen is not a reliable indicator of virginity.

Statement II: The hymen is torn during the first coitus only.

In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) Both Statement I and Statement II are false
    (2) Statement I is true but Statement II is false
    (3) Statement I is false but Statement II is true
    (4) Both Statement I and Statement II are true
Correct Answer: (2) Statement I is true but Statement II is false
View Solution

Question 175:

Match List I with List II:
\[ \begin{array}{|c|c|} \hline \textbf{List I (Disease)} & \textbf{List II (Cause/Pathogen)}
\hline A. Common cold & I. Plasmodium
B. Haemozoin & II. Typhoid
C. Widal test & III. Rhinoviruses
D. Allergy & IV. Dust mites
\hline \end{array} \]

Choose the correct answer from the options given below :

(1) A-I, B-III, C-II, D-IV

(2) A-III, B-I, C-II, D-IV

(3) A-IV, B-II, C-III, D-I

(4) A-II, B-IV, C-III, D-I

Correct Answer: (2) A-III, B-I, C-II, D-IV
View Solution

Question 176:

Match List I with List II:





Choose the correct answer from the options given below:

(1) A-IV, B-III, C-I, D-II

(2) A-III, B-I, C-IV, D-II

(3) A-II, B-IV, C-III, D-I

(4) A-I, B-III, C-II, D-IV

Correct Answer: (1) A-IV, B-III, C-I, D-II
View Solution

Question 177:

Match List I with List II:





Choose the correct answer from the options given below :

(1) A-III, B-II, C-IV, D-I

(2) A-II, B-I, C-IV, D-III

(3) A-I, B-III, C-II, D-IV

(4) A-II, B-IV, C-I, D-III

Correct Answer: (4) A-II, B-IV, C-I, D-III
View Solution

Question 178:

Which one of the following factors will not affect the Hardy-Weinberg equilibrium?

  • (1) Genetic drift
    (2) Gene migration
    (3) Constant gene pool
    (4) Genetic recombination
Correct Answer: (3) Constant gene pool
View Solution

Question 179:

Match List I with List II:






Choose the correct answer from the options given below :

(1) A-III, B-II, C-I, D-IV

(2) A-II, B-IV, C-I, D-III

(3) A-IV, B-I, C-III, D-II

(4) A-IV, B-II, C-III, D-I

Correct Answer: (2) A-II, B-IV, C-I, D-III
View Solution

Question 180:

Which of the following is not a component of the Fallopian tube?

  • (1) Isthmus
    (2) Infundibulum
    (3) Ampulla
    (4) Uterine fundus
Correct Answer: (4) Uterine fundus
View Solution

Question 181:

Match List I with List II:





Choose the correct answer from the option given below:

(1) A-I, B-III, C-IV, D-II

(2) A-IV, B-I, C-II, D-III

(3) A-III, B-I, C-IV, D-II

(4) A-III, B-I, C-II, D-IV

Correct Answer: (3) A-III, B-I, C-IV, D-II
View Solution

Question 182:

Which of the following is not a steroid hormone?

  • (1) Testosterone
  • (2) Progesterone
  • (3) Glucagon
  • (4) Cortisol
Correct Answer: (3) Glucagon
View Solution

Question 183:

The following diagram shows restriction sites in E. coli cloning vector pBR322. Find the role of ‘X’ and ‘Y’ genes:


  • (1) The gene ‘X’ is responsible for controlling the copy number of the linked DNA and ‘Y’ for protein involved in the replication of Plasmid.
  • (2) The gene ‘X’ is for protein involved in replication of Plasmid and ‘Y’ for resistance to antibiotics.
  • (3) Gene ’X’ is responsible for recognition sites and ‘Y’ is responsible for antibiotic resistance.
  • (4) The gene ‘X’ is responsible for resistance to antibiotics and ‘Y’ for protein involved in the replication of Plasmid.
Correct Answer: (1) The gene ‘X’ is responsible for controlling the copy number of the linked DNA and ‘Y’ for protein involved in the replication of Plasmid.
View Solution

Question 184:

Which of the following is not a natural/traditional contraceptive method?

  • (1) Periodic abstinence
    (2) Lactational amenorrhea
    (3) Vaults
    (4) Coitus interruptus
Correct Answer: (3) Vaults
View Solution

Question 185:

Given below are some stages of human evolution.
Arrange them in correct sequence (Past to Recent):

A. Homo habilis

B. Homo sapiens

C. Homo neanderthalensis

D. Homo erectus

Choose the correct sequence of human evolution from the options given below:
(1) B-A-D-C

(2) C-B-D-A

(3) A-D-C-B

(4) D-A-C-B

Correct Answer: (3) A-D-C-B
View Solution

Question 186:

The “Ti plasmid” of Agrobacterium tumefaciens stands for:

  • (1) Tumor independent plasmid
    (2) Tumor inducing plasmid
    (3) Temperature independent plasmid
    (4) Tumor inhibiting plasmid
Correct Answer: (2) Tumor Inducing Plasmid
View Solution

Question 187:

Match List I with List II:
\[ \begin{array}{|c|c|} \hline \textbf{List I (Enzyme/Region)} & \textbf{List II (Function)}
\hline A. RNA polymerase III & I. snRNPs
B. Termination of transcription & II. Promotor
C. Splicing of Exons & III. Rho factor
D. TATA box & IV. SnRNAs, tRNA
\hline \end{array} \]


Choose the correct answer from the options given below :

(1) A-III, B-II, C-IV, D-I

(2) A-III, B-IV, C-I, D-II

(3) A-IV, B-III, C-I, D-II

(4) A-II, B-IV, C-I, D-III

Correct Answer: (3) A-IV, B-III, C-I, D-II
View Solution

Question 188:

Regarding catalytic cycle of an enzyme action, select the correct sequential steps:

A. Substrate enzyme complex formation.

B. Free enzyme ready to bind with another substrate.

C. Release of products.

D. Chemical bonds of the substrate broken.

E. Substrate binding to active site.

Choose the correct answer from the options given below :

  • (1) A, E, B, D, C
  • (2) B, A, C, D, E
  • (3) E, D, C, B, A
  • (4) E, A, D, C, B
Correct Answer: (4) E, A, D, C, B
View Solution

Question 189:

Choose the correct statement given below regarding juxta medullary nephron:

  • (1) Renal corpuscle of juxta medullary nephron lies in the outer portion of the renal medulla.
    (2) Loop of Henle of juxta medullary nephron runs deep into medulla.
    (3) Juxta medullary nephrons outnumber the cortical nephrons.
    (4) Juxta medullary nephrons are located in the columns of Bertini.
Correct Answer: (2) Loop of Henle of juxta medullary nephron runs deep into medulla.
View Solution

Question 190:

Given below are two statements:
Statement I: Mitochondria and chloroplasts both double membrane-bound organelles.

Statement II: Inner membrane of mitochondria is relatively less permeable, as compared to chloroplast.

In the light of the above statements, choose the mis appropriate answer from the options given below:

  • (1) Both Statement I and Statement II are incorrect.
  • (2) Statement I is correct but Statement II is incorrect.
  • (3) Statement I is incorrect but Statement II is correct.
  • (4) Both Statement I and Statement II are correct.
Correct Answer: (2) Statement I is correct but Statement II is incorrect.
View Solution

Question 191:

Given below are two statements:

Statement I:Gause's competitive exclusion principle states that two closely related species competing for different resources cannot exist indefinitely.

Statement II: According to Gause's principle, during competition, the inferior species will be eliminated. This may be true if resources are limiting.

In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below :

  • (1) Both Statement I and Statement II are false.
  • (2) Statement I is true but Statement II is false.
  • (3) Statement I is false but Statement II is true.
  • (4) Both Statement I and Statement II are true.
Correct Answer: (3) Statement I is false but Statement II is true.
View Solution

Question 192:

The following are the statements about non-chordates:


[A.] Pharynx is perforated by gill slits.
[B.] Notochord is absent.
[C.] Central nervous system is dorsal.
[D.] Heart is dorsal if present.
[E.] Post-anal tail is absent.


Choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (1) A, B \& D only
    (2) B, D \& E only
    (3) B, C \& D only
    (4) A \& C only
Correct Answer: (2) B, D \& E only
View Solution

Question 193:

Match List I with List II:






Choose the correct answer from the options given below :

  • (1) A-IV, B-II, C-I, D-III
  • (2) A-III, B-IV, C-II, D-I
  • (3) A-III, B-IV, C-I, D-II
  • (4) A-I, B-III, C-II, D-IV
Correct Answer: (3) A-III, B-IV, C-I, D-II
View Solution

Question 194:

Match List I with List II:
\[ \begin{array}{|c|c|} \hline \textbf{List I} & \textbf{List II}
\hline A. Mesozoic Era & I. Lower invertebrates
B. Proterozoic Era & II. Fish & Amphibia
C. Cenozoic Era & III. Birds & Reptiles
D. Paleozoic Era & IV.Mammals
\hline \end{array} \]

Choose the correct answer from the options given below :

  • (1) A-III, B-I, C-II, D-IV
  • (2) A-I, B-II, C-IV, D-III
  • (3) A-III, B-I, C-IV, D-II
  • (4) A-II, B-I, C-III, D-IV
Correct Answer: (3) A-III, B-I, C-IV, D-II
View Solution

Question 195:

Match List I with List II:
\[ \begin{array}{|c|c|} \hline \textbf{List I} & \textbf{List II}
\hline A. Unicellular glandular epithelium & I. Salivary glands
B. Compound epithelium & II. Pancreas
C. Multicellular glandular epithelium & III. Goblet cells of alimentary canal
D. Endocrine glandular epithelium & IV. Moist surface of buccal cavity
\hline \end{array} \]
Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A-IV, B-III, C-I, D-II
  • (2) A-III, B-IV, C-I, D-II
  • (3) A-II, B-I, C-IV, D-III
  • (4) A-II, B-I, C-III, D-IV
Correct Answer: (2) A-III, B-IV, C-I, D-II
View Solution

Question 196:

As per ABO blood grouping system, the blood group of father is B\textsuperscript{+}, mother is A\textsuperscript{+} and child is O\textsuperscript{+}. Their respective genotype can be

  • (A) \( I^B i / I^A i / ii \)
    (B) \( I^B I^B / I^A i / ii \)
    (C) \( I^A I^B / ii / I^B i \)
    (D) \( I^A i / I^B i / I^A i \)
    (E) \( ii^B / ii / I^A I^B \)
    \textbf{Choose the most appropriate answer from the options given below:} (1) B only
    (2) C \& B only
    (3) D \& E only
    (4) A only
Correct Answer: (4) A only
View Solution

Question 197:

Match List I with List II related to the digestive system of cockroach:



  • (1) A-I, B-II, C-III, D-IV
  • (2) A-IV, B-III, C-II, D-I
  • (3) A-III, B-II, C-IV, D-I
  • (4) A-IV, B-II, C-III, D-I
Correct Answer: (4) A-IV, B-II, C-III, D-I
View Solution

Question 198:

Given below are two statements:

Statement I: Bone marrow is the main lymphoid organ where all blood cells including lymphocytes are produced.

Statement II: Both bone marrow and thymus provide microenvironments for the development and maturation of T-lymphocytes.

In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

(1) Both Statement I and Statement II are incorrect.

(2) Statement I is correct but Statement II is incorrect.

(3) Statement I is incorrect but Statement II is correct.

(4) Both Statement I and Statement II are correct.

Correct Answer: (4) Both Statement I and Statement II are correct.
View Solution

Question 199:

Given below are two statements:

Statement I: The cerebral hemispheres are connected by a nerve tract known as the corpus callosum.

Statement II: The brain stem consists of the medulla oblongata, pons, and cerebrum.

  • (1) Both Statement I and Statement II are incorrect.
    (2) Statement I is correct but Statement II is incorrect.
    (3) Statement I is incorrect but Statement II is correct.
    (4) Both Statement I and Statement II are correct.
Correct Answer: (2) Statement I is correct but Statement II is incorrect.
View Solution

Question 200:

Identify the correct option (A), (B), (C), (D) with respect to spermatogenesis:


  • (1) ICSH, Interstitial cells, Leydig cells, spermiogenesis.
  • (2) FSH, Sertoli cells, Leydig cells, spermatogenesis.
  • (3) ICSH, Leydig cells, Sertoli cells, spermatogenesis.
  • (4) FSH, Leydig cells, Sertoli cells, spermiogenesis.
Correct Answer: (4) FSH, Leydig cells, Sertoli cells, spermiogenesis.
View Solution

Question 201:

Match List I with List II:
\[ \begin{array}{|c|c|} \hline \textbf{List I} & \textbf{List II}
\hline A. P wave & I. Heart muscles are electrically silent.
B. QRS complex & II. Depolarisation of ventricles.
C. T wave & III.Depolarisation of atria.
D. T-P gap & IV. Repolarisation of ventricles.
\hline \end{array} \]
Choose the correct answer from the options given below :

  • (1) A-III, B-II, C-IV, D-I
  • (2) A-II, B-III, C-I, D-IV
  • (3) A-IV, B-II, C-I, D-III
  • (4) A-I, B-III, C-IV, D-II
Correct Answer: (1) A-III, B-II, C-IV, D-I
View Solution



NEET Previous Year Question Papers with Answer Keys

Other UG Entrance Exams

NEET Questions

  • 1.
    5 moles of liquid X and 10 moles of liquid Y make a solution having a vapor pressure of 70 torr. The vapor pressures of pure X and Y are 63 torr and 78 torr, respectively. Which of the following is true regarding the described solution?

      • The solution shows negative deviation.
      • The solution is ideal.
      • The solution has volume greater than the sum of individual volumes.
      • The solution shows positive deviation.

    • 2.
      The lUPAC name of an element with atomic number 119 is

        • ununennium
        • unnilennium
        • unununnium
        • ununoctium

      • 3.
        Match the following and identify the correct option
        A\(CO(g)+H_2 (g)\)I\(Mg(HCO_3 )_2+ Ca(HCO_3 )_2\)
        BTemporary hardness of waterIIAn electron deficient hydride
        C\(B_2H_6\)IIISynthesis gas
        D\(H_2O_2\)IVNon-planar structure

          • a-(iii) b-(i)c- (ii)d- (iv)
          • a-(iii) b- (ii)c- (i)d- (iv)
          • a-(iii)b- (iv)c- (ii)d- (i)
          • a-(i)b- (iii)c- (ii)d- (iv)

        • 4.
          Arrange the following compounds in increasing order of their solubilities in chloroform:
          NaCl, CH3OH, cyclohexane, CH3CN

            • NaCl < CH3CN < CH3OH < Cyclohexane
            • CH3OH < CH3CN < NaCl < Cyclohexane
            • NaCl < CH3OH < CH3CN < Cyclohexane
            • Cyclohexane < CH3CN < CH3OH < NaCl

          • 5.

            Match List I with List II:
            Humidity & & I. Solid in solid
            Choose the correct answer from the options given below:

              • A-II, B-I, C-IV, D-III
              • A-III, B-I, C-IV, D-II
              • A-III, B-II, C-I, D-IV
              • A-II, B-IV, C-I, D-III

            • 6.
              The amount of glucose required to prepare 250 mL of \( \frac{M}{20} \) aqueous solution is:
              (Molar mass of glucose: 180 g mol-1)

                • 2.25 g
                • 4.5 g
                • 0.44 g
                • 1.125 g

              Fees Structure

              Structure based on different categories

              CategoriesState
              General1700
              sc1000
              pwd1000

              Note: General EWS and OBC Category Fees- INR 1600

              In case of any inaccuracy, Notify Us! 

              Comments


              No Comments To Show