AP EAPCET (AP EAMCET) 2024 Question Paper May 20 Shift 1 (Available): Download MPC Question Paper with Answer Key PDF

Shivam Yadav's profile photo

Shivam Yadav

Educational Content Expert | Updated 3+ months ago

AP EAPCET 2024 Question Paper May 20 Shift 1 is available for download here. Jawaharlal Nehru Technological University, KAKINADA on behalf of APSCHE conducted AP EAPCET 2024 on May 20 in Shift 1 from 9 AM to 12 PM. AP EAPCET 2024 MPC Question Paper consists of 160 MCQ-based questions in total, 80 from Mathematics, 40 from physics, and 40 from chemistry carrying 1 mark each to be attempted in the duration of 3 hours.

Download AP EAMCET 2025 Question Paper with Solution PDF

AP EAPCET 2024 Question Paper with Answer Key PDF May 20 Shift 1

AP EAPCET 2024 May 20 Shift 1 Question Paper with Answer Key download iconDownload Check Solution

Question 1:

Let \( f(x) = 3 + 2x \) and \( g_n(x) = (f \circ f \circ \dots n times) (x) \). If for all \( n \in \mathbb{N} \), the lines \( y = g_n(x) \) pass through a fixed point \( (a, \beta) \), then \( \alpha + \beta = ? \)

  • (1) \( -5 \)
  • (2) \( -4 \)
  • (3) \( -3 \)
  • (4) \( -6 \)
Correct Answer: (4) \( -6 \)
View Solution

Question 2:

Let \( a > 1 \) and \( 0 < b < 1 \). -∞\( f : \mathbb{R} \to [0, 1] \) is defined by \( f(x) = \begin{cases} a^x & if x < 0
b^x & if 0 \leq x \leq 1 \end{cases} \), then \( f(x) \) is:

  • (1) A bijection
  • (2) One-one but not onto
  • (3) Onto but not one-one
  • (4) Neither one-one nor onto
Correct Answer: (4) Neither one-one nor onto
View Solution

Question 3:

Evaluate the sum: \[ \frac{1}{3 \cdot 7} + \frac{1}{7 \cdot 11} + \frac{1}{11 \cdot 15} + \dots up to 50 terms= \]

  • (1) \( \frac{50}{203} \)
  • (2) \( \frac{50}{609} \)
  • (3) \( \frac{150}{203} \)
  • (4) \( \frac{25}{609} \)
Correct Answer: (2) \( \frac{50}{609} \)
View Solution

Question 4:

If





then evaluate \( A^2 - 5A + 6I \)=

  • (1)
  • (2)
  • (3)
  • (4)
Correct Answer: (4)
View Solution

Question 5:

Sum of the positive roots of the equation:

  • (1) \( \frac{1 + \sqrt{13}}{2} \)
  • (2) \( 1 \)
  • (3) \( \frac{\sqrt{13} - 1}{2} \)
  • (4) \( 3 \)
Correct Answer: (1) \[ \frac{1 + \sqrt{13}}{2} \]
View Solution

Question 6:

If the solution of the system of simultaneous linear equations: \[ x + y - z = 6, \] \[ 3x + 2y - z = 5, \] \[ 2x - y - 2z + 3 = 0 \]
is \( x = \alpha, y = \beta, z = \gamma \), then \( \alpha + \beta = ? \)

  • (1) \( -7 \)
  • (2) \( 2 \)
  • (3) \( 1 \)
  • (4) \( -2 \)
Correct Answer: (2) \( 2 \)
View Solution

Question 7:

If the point \( P \) represents the complex number \( z = x + iy \) in the Argand plane and if \[ \frac{z\bar{z} + 1}{z - 1} \]
is a purely imaginary number, then the locus of \( P \) is:

  • (1) \( x^2 + y^2 + x - y = 0 \) and \( (x, y) \neq (1,0) \)
  • (2) \( x^2 + y^2 - x + y = 0 \) and \( (x, y) \neq (1,0) \)
  • (3) \( x^2 + y^2 - x + y = 0 \) and \( (x, y) = (1,0) \)
  • (4) \( x^2 + y^2 + x + y = 0 \)
Correct Answer: (2) \[ x^2 + y^2 - x + y = 0 \quad \text{and} \quad (x, y) \neq (1,0). \]
View Solution

Question 8:

The set \( S = \{ z \in \mathbb{C} : |z + 1 - i| = 1 \} \) represents:

  • (1) the circle with centre at \( (-1, 1) \) and radius 1 unit
  • (2) the circle with centre at \( (1, -1) \) and radius 1 unit
  • (3) the closed circular disc with centre at \( (-1, -1) \) and radius 1 unit
  • (4) the closed circular disc with centre at \( (1, -1) \) and radius 1 unit
Correct Answer: (1) the circle with centre at \( (-1, 1) \) and radius 1 unit
View Solution

Question 9:

If cos \alpha + cos \beta + cos \gamma = sin \alpha + sin \beta + sin \gamma = 0,
then evaluate (\cos^3 \alpha + \cos^3 \beta + \cos^3 \gamma)^2 + (\sin^3 \alpha + \sin^3 \beta + \sin^3 \gamma)^2 =

  • (1) \( 1 \)
  • (2) \( \frac{3}{4} \)
  • (3) \( \frac{9}{16} \)
  • (4) \( \frac{9}{8} \)
Correct Answer: (3) \[ \frac{9}{16} \]
View Solution

Question 10:

If \( \alpha \) and \( \beta \) are two double roots of the equation: x^2 + 3(a + 3)x - 9a = 0 for different values of \( a \) (where \( \alpha > \beta \)), then the minimum value of the equation: x^2 + \alpha x - \beta = 0 is:

  • (1) \( \frac{69}{4} \)
  • (2) \( \frac{69}{4} \)
  • (3) \( \frac{35}{4} \)
  • (4) \( \frac{35}{4} \)
Correct Answer: (2) \[ \frac{69}{4} \]
View Solution

Question 11:

If \( 2x^2 + 3x - 2 = 0 \) and \( 3x^2 + \alpha x - 2 = 0 \) have one common root, then the sum of all possible values of \( \alpha \) is:

  • (1) \( -3.5 \)
  • (2) \( 7.5 \)
  • (3) \( -7.5 \)
  • (4) \( -1.5 \)
Correct Answer: (2) \( 7.5 \)
View Solution

Question 12:

If the sum of two roots of \( x^3 + px^2 + qx - 5 = 0 \) is equal to its third root, then \( p(q^2 - 4q) = \) ?

  • (1) \( -20 \)
  • (2) \( 20 \)
  • (3) \( 40 \)
  • (4) \( -40 \)
Correct Answer: (3) \( 40 \)
View Solution

Question 13:

If \( P(x) = x^5 + ax^4 + bx^3 + cx^2 + dx + e \) is a polynomial such that: \[ P(0) = 1, \quad P(1) = 2, \quad P(2) = 5, \] \[ P(3) = 10, \quad P(4) = 17, \]
then find the value of \( P(5) \)=

  • (1) \( 26 \)
  • (2) \( 146 \)
  • (3) \( 126 \)
  • (4) \( 76 \)
Correct Answer: (2) \( 146 \)
View Solution

Question 14:

If a polygon of \( n \) sides has 275 diagonals, then \( n \) is:

  • (1) 25
  • (2) 35
  • (3) 20
  • (4) 15
Correct Answer: (1) 25
View Solution

Question 15:

The number of positive divisors of 1080 is:

  • (1) 30
  • (2) 32
  • (3) 23
  • (4) 31
Correct Answer: (2) 32
View Solution

Question 16:

If \( a_n = \sum_{r=0}^{n} \frac{1}{\binom{n}{r}} \), then \( \sum_{r=0}^{n} r \binom{n}{r} = \):

  • (1) \( (n-1) a_n \)
  • (2) \( n a_n \)
  • (3) \( \frac{n}{2} a_n \)
  • (4) \( a_{n+1} \)
Correct Answer: (3) \( \frac{n}{2} a_n \)
View Solution

Question 17:

The coefficient of \( x^5 \) in the expansion of \( \left( 2x^3 - \frac{1}{3x^2} \right)^5 \) is:

  • (1) 8
  • (2) 9
  • (3) \( \frac{80}{9} \)
  • (4) \( \frac{29}{3} \)
Correct Answer: (3) \( \frac{80}{9} \)
View Solution

Question 18:

Evaluate the infinite series: \[ 1 + \frac{1}{3} + \frac{1.3}{3.6} + \frac{1.3.5}{3.6.9} + \dots to \infty = \]

  • (1) \( \sqrt{5} \)
  • (2) \( \sqrt{6} \)
  • (3) \( \sqrt{15} \)
  • (4) \( \sqrt{3} \)
Correct Answer: (4) \( \sqrt{3} \)
View Solution

Question 19:

Given the equation: \[ \frac{A}{x-a} + \frac{Bx + C}{x^2 + b^2} = \frac{1}{(x-a)(x^2 + b^2)} \]
then \( C \)=

  • (1) \( \frac{-1}{a^2 + b^2} \)
  • (2) \( \frac{1}{a^2 + b^2} \)
  • (3) \( \frac{-a}{a^2 + b^2} \)
  • (4) \( \frac{a}{a^2 + b^2} \)
Correct Answer: (3) \( \frac{-a}{a^2 + b^2} \)
View Solution

Question 20:

If \[ \cos \frac{ \pi }{8} + \cos \frac{3 \pi }{8} + \cos \frac{5 \pi }{8} + \cos \frac{7 \pi }{8} = k, \]
then evaluate \[ \sin^{-1} \left( \frac{k}{\sqrt{2}} \right) + \cos^{-1} \left( \frac{k}{3} \right)= \]

  • (1) \( \frac{2\pi}{3} \)
  • (2) \( \frac{3\pi}{4} \)
  • (3) \( \frac{\pi}{4} \)
  • (4) \( \frac{\pi}{2} \)
Correct Answer: (1) \( \frac{2\pi}{3} \)
View Solution

Question 21:

Evaluate the expression: \[ \frac{\cos 10^\circ + \cos 80^\circ}{\sin 80^\circ - \sin 10^\circ}. \]

  • (1) \( \tan 35^\circ \)
  • (2) \( \tan 55^\circ \)
  • (3) \( \tan 20^\circ \)
  • (4) \( \tan 70^\circ \)
Correct Answer: (2) \( \tan 55^\circ \)
View Solution

Question 22:

Evaluate the expression: \[ \frac{\sin 1^\circ + \sin 2^\circ + \dots + \sin 89^\circ}{2(\cos 1^\circ + \cos 2^\circ + \dots + \cos 44^\circ) + 1} =\]

  • (1) \( \sqrt{2} \)
  • (2) \( \frac{1}{\sqrt{2}} \)
  • (3) \( 2 \)
  • (4) \( \frac{1}{2} \)
Correct Answer: (2) \( \frac{1}{\sqrt{2}} \)
View Solution

Question 23:

The number of ordered pairs \( (x, y) \) satisfying the equations: \[ \sin x + \sin y = \sin (x + y) \quad and \quad |x| + |y| = 1. \]

  • (1) 2
  • (2) 3
  • (3) 4
  • (4) 6
Correct Answer: (4) 6
View Solution

Question 24:

Evaluate: \[ 4 \tan^{-1} \frac{1}{5} - \tan^{-1} \frac{1}{70} + \tan^{-1} \frac{1}{99}= \]

  • (1) \( \frac{\pi}{12} \)
  • (2) \( \frac{\pi}{6} \)
  • (3) \( \frac{\pi}{4} \)
  • (4) \( \frac{\pi}{3} \)
Correct Answer: (3) \( \frac{\pi}{4} \)
View Solution

Question 25:

If \( 5 \sinh x - \cosh x = 5 \), then one of the values of \( \tanh x \) is:

  • (1) \( \frac{2}{5} \)
  • (2) \( \frac{3}{5} \)
  • (3) \( \frac{-3}{5} \)
  • (4) \( \frac{-1}{5} \)
Correct Answer: (3) \( \frac{-3}{5} \)
View Solution

Question 26:

In \( \triangle ABC \), if \( r_1 = 4 \), \( r_2 = 8 \), \( r_3 = 24 \), then find \( a \)=

  • (1) \( 0 \)
  • (2) \( \frac{16}{\sqrt{5}} \)
  • (3) \( 16\sqrt{5} \)
  • (4) \( \sqrt{5} \)
Correct Answer: (2) \( \frac{16}{\sqrt{5}} \)
View Solution

Question 27:

If a circle is inscribed in an equilateral triangle of side \( a \), then the area of any square inscribed in this circle (in square units) is:

  • (1) \( \frac{2a^2}{3} \)
  • (2) \( \frac{\sqrt{3}a^2}{2} \)
  • (3) \( \frac{a^2}{2\sqrt{3}} \)
  • (4) \( \frac{a^2}{6} \)
Correct Answer: (4) \( \frac{a^2}{6} \)
View Solution

Question 28:

Match the items of List-I with those of List-II (Here \( \Delta \) denotes the area of \( \triangle ABC \)).




Then the correct match is

Correct Answer: (2) A-\textbf{II}, B-\textbf{I}, C-\textbf{V}, D-\textbf{III}.
View Solution

Question 29:

Let \( O(0) \), \( A(\hat{i} + \hat{j} + \hat{k}) \), \( B(-2\hat{i} + 3\hat{k}) \), \( C(2\hat{i} + \hat{j}) \), and \( D(4\hat{k}) \) be the position vectors of the points \( O, A, B, C, \) and \( D \). If a line passing through \( A \) and \( B \) intersects the plane passing through \( O, C, \) and \( D \) at the point \( R \), then the position vector of \( R \) is:

Correct Answer: (1) \( -8\hat{i} - 4\hat{j} + 7\hat{k} \)
View Solution

Question 30:

Let \( \overrightarrow{a}, \overrightarrow{b}, \overrightarrow{c} \) be non-coplanar vectors. If \( \alpha \overrightarrow{d} = \overrightarrow{a} + \overrightarrow{b} + \overrightarrow{c} \), \( \beta \overrightarrow{a} = \overrightarrow{b} + \overrightarrow{c} + \overrightarrow{d} \), then \( | \overrightarrow{a} + \overrightarrow{b} + \overrightarrow{c} + \overrightarrow{d} | = ? \)

  • (1) \( 1 \)
  • (2) \( 2 \)
  • (3) \( |\overrightarrow{a} - \overrightarrow{b} - \overrightarrow{c} | \)
  • (4) \( 0 \)
Correct Answer: (4) \( 0 \)
View Solution

Question 31:

Let \( \overrightarrow{u}, \overrightarrow{v}, \overrightarrow{w} \) be three unit vectors. Let \( \overrightarrow{p} = \overrightarrow{u} + \overrightarrow{v} + \overrightarrow{w} \), \( \overrightarrow{q} = \overrightarrow{u} \times (\overrightarrow{p} \times \overrightarrow{w}) \). If \( \overrightarrow{p} \cdot \overrightarrow{u} = \frac{3}{2} \), \( \overrightarrow{p} \cdot \overrightarrow{v} = \frac{7}{4} \), \( |\overrightarrow{p}| = 2 \), and \( \overrightarrow{v} = K \overrightarrow{q} \), then \( K = ? \)

  • (1) \( -1 \)
  • (2) \( 2 \)
  • (3) \( 3 \)
  • (4) \( -2 \)
Correct Answer: (2) \( 2 \)
View Solution

Question 32:

The distance of the point \( O(0,0,0) \) from the plane \( \overrightarrow{r} \cdot (\hat{i} + \hat{j} + \hat{k}) = 5 \) measured parallel to \( 2\hat{i} + 3\hat{j} - 6\hat{k} \) is?

  • (1) \( 35 \)
  • (2) \( 30 \)
  • (3) \( 25 \)
  • (4) \( 42 \)
Correct Answer: (1) \( 35 \)
View Solution

Question 33:

If \( \overrightarrow{a}, \overrightarrow{b} \) are two non-collinear vectors, then \( |\overrightarrow{b}| \overrightarrow{a} + |\overrightarrow{a}| \overrightarrow{b} \) represents

  • (1) a vector parallel to an angle bisector of \( \overrightarrow{a}, \overrightarrow{b} \)
  • (2) a vector along the difference of the vectors \( \overrightarrow{a}, \overrightarrow{b} \)
  • (3) a vector along \( \overrightarrow{a} + \overrightarrow{b} \)
  • (4) a vector outside the triangle having \( \overrightarrow{a}, \overrightarrow{b} \) as adjacent sides
Correct Answer: (1) a vector parallel to an angle bisector of \( \overrightarrow{a}, \overrightarrow{b} \)
View Solution

Question 34:

Let \( \overline{X} \) and \( \overline{Y} \) be the arithmetic means of the runs of two batsmen A and B in 10 innings respectively, and \( \sigma_A, \sigma_B \) are the standard deviations of their runs in them. If batsman A is more consistent than B, then he is also a higher run scorer only when

  • (1) \( 0 < \frac{\sigma_A}{\sigma_B} < \frac{\overline{X}}{\overline{Y}} < 1 \)
  • (2) \( \frac{\overline{X}}{\overline{Y}} \geq \frac{\sigma_A}{\sigma_B} \)
  • (3) \( \frac{\overline{X}}{\overline{Y}} < \frac{\sigma_A}{\sigma_B} \)
  • (4) \( \frac{\overline{X}}{\overline{Y}} > 1; 1 \leq \frac{\overline{X}}{\overline{Y}} \leq \frac{\sigma_A}{\sigma_B} \)
Correct Answer: (1) \( 0 < \frac{\sigma_A}{\sigma_B} < \frac{\overline{X}}{\overline{Y}} < 1 \)
View Solution

Question 35:

S is the sample space and A, B are two events of a random experiment. Match the items of List A with the items of List B.






Then the correct match is:

  • (1) I - e, II - d, III - c, IV - b
  • (2) I - a, II - c, III - b, IV - d
  • (3) I - d, II - c, III - b, IV - a
  • (4) I - b, II - d, III - a, IV - e
Correct Answer: (3) I - d, II - c, III - b, IV - a
View Solution

Question 36:

If \( P(A \cap B) + P(B \mid A \cap B) = \), then:

  • (1) 1
  • (2) \( P(A \cup B) \)
  • (3) \( P(A \cap B) \)
  • (4) 2
Correct Answer: (4) 2
View Solution

Question 37:

Two digits are selected at random from the digits 1 through 9. If their sum is even, then the probability that both are odd is:

  • (1) \( \frac{3}{8} \)
  • (2) \( \frac{1}{2} \)
  • (3) \( \frac{5}{8} \)
  • (4) \( \frac{3}{4} \)
Correct Answer: (3) \( \frac{5}{8} \)
View Solution

Question 38:

A, B, C are mutually exclusive and exhaustive events of a random experiment and E is an event that occurs in conjunction with one of the events A, B, C. The conditional probabilities of E given the happening of A, B, C are respectively 0.6, 0.3 and 0.1. If \( P(A) = 0.30 \) and \( P(B) = 0.50 \), then \( P(C \mid E) = \):

  • (1) \( \frac{2}{35} \)
  • (2) \( \frac{15}{35} \)
  • (3) \( \frac{18}{35} \)
  • (4) \( \frac{17}{35} \)
Correct Answer: (1) \( \frac{2}{35} \)
View Solution

Question 39:

For the probability distribution of a discrete random variable \( X \) as given below, the mean of \( X \) is:


Correct Answer: (2) \( \frac{4}{5} \)
View Solution

Question 40:

In a random experiment, two dice are thrown and the sum of the numbers appeared on them is recorded. This experiment is repeated 9 times. If the probability that a sum of 6 appears at least once is \( P_1 \) and a sum of 8 appears at least once is \( P_2 \), then \( P_1 : P_2 = \):

  • (1) \( 4:3 \)
  • (2) \( 3:1 \)
  • (3) \( 1:2 \)
  • (4) \( 1:1 \)
Correct Answer: (4) \( 1:1 \)
View Solution

Question 41:

If the line segment joining the points \( (1,0) \) and \( (0,1) \) subtends an angle of \( 45^\circ \) at a variable point \( P \), then the equation of the locus of \( P \) is:

Correct Answer: (1) \( (x^2 + y^2 -1)(x^2 + y^2 - 2x - 2y + 1) = 0, x \neq 0,1 \)
View Solution

Question 42:

If the origin is shifted to a point \( P \) by the translation of axes to remove the \( y \)-term from the equation \( x^2 - y^2 + 2y - 1 = 0 \), then the transformed equation of it is:

Correct Answer: (2) \( x^2 - y^2 = 0 \)
View Solution

Question 43:

A line \( L \) intersects the lines \( 3x - 2y - 1 = 0 \) and \( x + 2y + 1 = 0 \) at the points \( A \) and \( B \). If the point \( (1,2) \) bisects the line segment \( AB \) and \( \frac{a}{b} x + \frac{b}{a} y = 1 \) is the equation of the line \( L \), then \( a + 2b + 1 = ? \)

Correct Answer: (4) \( 2 \)
View Solution

Question 44:

A line \( L \) passing through the point \( (2,0) \) makes an angle \( 60^\circ \) with the line \( 2x - y + 3 = 0 \). If \( L \) makes an acute angle with the positive X-axis in the anticlockwise direction, then the Y-intercept of the line \( L \) is?

Correct Answer: (3) \( \frac{16 - 10\sqrt{3}}{11} \)
View Solution

Question 45:

If the slope of one line of the pair of lines \( 2x^2 + hxy + 6y^2 = 0 \) is thrice the slope of the other line, then \( h \) = ?

Correct Answer: (4) \( \pm 8 \)
View Solution

Question 46:

If the equation of the pair of straight lines passing through the point \( (1, 1) \) and perpendicular to the pair of lines \( 3x^2 + 11xy - 4y^2 = 0 \) is \( ax^2 + 2hxy + by^2 + 2gx + 2fy + 12 = 0 \), then find \( 2(a + h - b - g + f - 12) = ? \)

  • (1) \( 7 \)
  • (2) \( -7 \)
  • (3) \( -19 \)
  • (4) \( 13 \)
Correct Answer: (3) \( -19 \)
View Solution

Question 47:

Equation of the circle having its centre on the line \( 2x + y + 3 = 0 \) and having the lines \( 3x + 4y - 18 = 0 \) and \( 3x + 4y + 2 = 0 \) as tangents is:

Correct Answer: (4) \( x^2 + y^2 + 8x + 10y + 37 = 0 \)
View Solution

Question 48:

If power of a point \( (4,2) \) with respect to the circle \( x^2 + y^2 - 2x + 6y + a^2 - 16 = 0 \) is 9, then the sum of the lengths of all possible intercepts made by such circles on the coordinate axes is

Correct Answer: (1) \( 16 + 4\sqrt{6} \)
View Solution

Question 49:

Let \( a \) be an integer multiple of 8. If \( S \) is the set of all possible values of \( a \) such that the line \( 6x + 8y + a = 0 \) intersects the circle \( x^2 + y^2 - 4x - 6y + 9 = 0 \) at two distinct points, then the number of elements in \( S \) is:

Correct Answer: (1) \( 4 \)
View Solution

Question 50:

If the circles \( x^2 + y^2 - 8x - 8y + 28 = 0 \) and \( x^2 + y^2 - 8x - 6y + 25 - a^2 = 0 \) have only one common tangent, then \( a \) is:

Correct Answer: (3) \( a = 1 \)
View Solution

Question 51:

If the equation of the circle passing through the points of intersection of the circles \[ x^2 - 2x + y^2 - 4y - 4 = 0, \quad x^2 + y^2 + 4y - 4 = 0 \] and the point \( (3,3) \) is given by \[ x^2 + y^2 + \alpha x + \beta y + \gamma = 0, \] then \( 3(\alpha + \beta + \gamma) \) is:

Correct Answer: (3) \( -26 \)
View Solution

Question 52:

A common tangent to the circle \( x^2 + y^2 = 9 \) and the parabola \( y^2 = 8x \) is

Correct Answer: (2) \( x - \sqrt{3}y + 6 = 0 \)
View Solution

Question 53:

Let \( F \) and \( F' \) be the foci of the ellipse \( \frac{x^2}{a^2} + \frac{y^2}{b^2} = 1 \) (where \( b < 2 \)), and let \( B \) be one end of the minor axis. If the area of the triangle \( FBF' \) is \( \sqrt{3} \) sq. units, then the eccentricity of the ellipse is:

Correct Answer: (1) \( \frac{\sqrt{3}}{2} \) \text{ or } \( \frac{1}{2} \)
View Solution

Question 54:

If a circle of radius 4 cm passes through the foci of the hyperbola \( \frac{x^2}{a^2} - \frac{y^2}{b^2} = 1 \) and is concentric with the hyperbola, then the eccentricity of the conjugate hyperbola of that hyperbola is:

Correct Answer: (1) \( 2 \)
View Solution

Question 55:

If a tangent to the hyperbola \( x^2 - \frac{y^2}{3} = 1 \) is also a tangent to the parabola \( y^2 = 8x \), then the equation of such tangent with the positive slope is:

Correct Answer: (2) \( y - 2x - 1 = 0 \)
View Solution

Question 56:

If \( A(1,0,2) \), \( B(2,1,0) \), \( C(2,-5,3) \), and \( D(0,3,2) \) are four points and the point of intersection of the lines \( AB \) and \( CD \) is \( P(a,b,c) \), then \( a + b + c = ? \)

Correct Answer: (1) \( 3 \)
View Solution

Question 57:

The direction cosines of two lines are connected by the relations \( 1 + m - n = 0 \) and \( lm - 2mn + nl = 0 \). If \( \theta \) is the acute angle between those lines, then \( \cos \theta = \) ?

Correct Answer: (2) \( \frac{1}{\sqrt{7}} \)
View Solution

Question 58:

The distance from a point \( (1,1,1) \) to a variable plane \(\pi\) is 12 units and the points of intersections of the plane with X, Y, Z-axes are \( A, B, C \) respectively. If the point of intersection of the planes through the points \( A, B, C \) and parallel to the coordinate planes is \( P \), then the equation of the locus of \( P \) is:

Correct Answer: (3) \( \left( \frac{1}{x} + \frac{1}{y} + \frac{1}{z} \right)^2 = 144 \left( \frac{1}{x^2} + \frac{1}{y^2} + \frac{1}{z^2} \right) \)
View Solution

Question 59:

Evaluate the limit: \[ \lim_{x \to 0} \frac{\sqrt{1 + \sqrt{1 + x^4}} - \sqrt{2 + x^5 + x^6}}{x^4} =\]

Correct Answer: (1) \( \frac{1}{4\sqrt{2}} \)
View Solution

Question 60:

Evaluate the limit: \[ \lim_{x \to 1} \frac{\sqrt{x} - 1}{(\cos^{-1} x)^2} =\]

Correct Answer: (1) \( -\frac{1}{4} \)
View Solution

Question 61:

If a function \( f(x) \) is defined as: \[ f(x) = \begin{cases} \frac{\tan(4x) + \tan 2x}{x} & if x > 0
\beta & if x = 0
\frac{\sin 3x - \tan 3x}{x^2} & if x < 0 \end{cases} \]
and is continuous at \( x = 0 \), then find \( |\alpha| + |\beta| \).

Correct Answer: (2) \( 30 \)
View Solution

Question 62:

If \( y = \tan(\log x) \), then \( \frac{d^2y}{dx^2} \) is given by:

Correct Answer: (4) \( \frac{\sec^2(\log x) [2\tan(\log x) - 1]}{x^2} \)
View Solution

Question 63:

For \( x < 0 \), \( \frac{d}{dx} [|x|^x] \) is given by:

Correct Answer: (2) \( (-x)^x [1 + \log(-x)] \)
View Solution

Question 64:

If \( y = x - x^2 \), then the rate of change of \( y^2 \) with respect to \( x^2 \) at \( x = 2 \) is:

Correct Answer: (3) \( 3 \)
View Solution

Question 65:

If \( T = 2\pi \sqrt{\frac{L}{g}} \), \( g \) is a constant and the relative error in \( T \) is \( k \) times to the percentage error in \( L \), then \( \frac{1}{k} = \) ?

Correct Answer: (3) \( 200 \)
View Solution

Question 66:

The angle between the curves \( y^2 = 2x \) and \( x^2 + y^2 = 8 \) is

Correct Answer: (3) \( \tan^{-1}(3) \)
View Solution

Question 67:

If the function \( f(x) = \sqrt{x^2 - 4} \) satisfies the Lagrange’s Mean Value Theorem on \([2, 4]\), then the value of \( C \) is

Correct Answer: (3) \( \sqrt{6} \)
View Solution

Question 68:

If \( x, y \) are two positive integers such that \( x + y = 20 \) and the maximum value of \( x^3 y \) is \( k \) at \( x = a, y = \beta \), then \( \frac{k}{\alpha^2 \beta^2} = ? \)

Correct Answer: (3) \( \frac{\alpha}{\beta} \)
View Solution

Question 69:

Evaluate the integral: \[ \int \frac{2x^2 - 3}{(x^2 - 4)(x^2 + 1)} \,dx = A \tan^{-1} x + B \log(x - 2) + C \log(x + 2) \]
Given that, \[ 64A + 7B - 5C = ? \]

Correct Answer: (1) \( 9 \)
View Solution

Question 70:

Evaluate the integral: \[ \int \frac{3x^9 + 7x^8}{(x^2 + 2x + 5x^9)^2} \,dx= \]

Correct Answer: (2) \( \frac{-x^7}{2(5x^7 + x + 2)} + C \)
View Solution

Question 71:

Evaluate the integral: \[ I = \int \frac{\cos x + x \sin x}{x (x + \cos x)} dx =\]

Correct Answer: (2) \( \log \left| \frac{x}{x + \cos x} \right| + C \)
View Solution

Question 72:

If \[ \int \frac{2}{1+\sin x} dx = 2 \log |A(x) - B(x)| + C \]
and \( 0 \leq x \leq \frac{\pi}{2} \), then \( B(\pi/4) = \) ?

  • (1) \( \frac{1}{\sqrt{2} + 3\sqrt{3}} \)
  • (2) \( \frac{1}{\sqrt{3} + 2\sqrt{2}} \)
  • (3) \( \frac{-1}{\sqrt{3} + 2\sqrt{2}} \)
  • (4) \( \frac{2}{\sqrt{2} + \sqrt{2}} \)
Correct Answer: (2) \( \frac{1}{\sqrt{3} + 2\sqrt{2}} \)
View Solution

Question 73:

If \[ \int \frac{3}{2\cos 3x \sqrt{2} \sin 2x} dx = \frac{3}{2} (\tan x)^{\beta} + \frac{3}{10} (\tan x)^4 + C \]
then \( A = \) ?

  • (1) \( \frac{1}{2} \)
  • (2) \( 1 \)
  • (3) \( 5 \)
  • (4) \( \frac{5}{2} \)
Correct Answer: (4) \( \frac{5}{2} \)
View Solution

Question 74:

Evaluate the integral: \[ I = \int_{-\pi}^{\pi} \frac{x \sin^3 x}{4 - \cos^2 x} dx. \]

  • (1) \( 2\pi(1 - \log 3) \)
  • (2) \( 2\pi \left(1 - \frac{3}{4} \log 3 \right) \)
  • (3) \( \pi \left(1 - \frac{3}{4} \log 3 \right) \)
  • (4) \( 4\pi(1 - \log 3) \)
Correct Answer: (2) \( 2\pi \left(1 - \frac{3}{4} \log 3 \right) \)
View Solution

Question 75:

Evaluate the integral: \[ I = \int_{-3}^{3} |2 - x| dx. \]

  • (1) \( 12 \)
  • (2) \( 16 \)
  • (3) \( 13 \)
  • (4) \( 25 \)
Correct Answer: (3) \( 13 \)
View Solution

Question 76:

Evaluate the integral: \[ I = \int_{\frac{1}{\sqrt[5]{32}}}^{\frac{1}{\sqrt[5]{31}}} \frac{1}{\sqrt[5]{x^{30} + x^{25}}} dx. \]

  • (1) \( \frac{65}{4} \)
  • (2) \( \frac{-75}{4} \)
  • (3) \( \frac{75}{4} \)
  • (4) \( \frac{-65}{4} \)
Correct Answer: (4) \( \frac{-65}{4} \)
View Solution

Question 77:

Find the area of the region (in square units) enclosed by the curves: \[ y^2 = 8(x+2), \quad y^2 = 4(1-x) \]
and the Y-axis.

  • (1) \( \frac{8}{3} (5 - 3\sqrt{2}) \)
  • (2) \( \frac{8}{3} (\sqrt{2} -1) \)
  • (3) \( \frac{8}{3} (3 - \sqrt{2}) \)
  • (4) \( \frac{4}{3} (\sqrt{2} + 1) \)
Correct Answer: (1) \( \frac{8}{3} (5 - 3\sqrt{2}) \)
View Solution

Question 78:

The sum of the order and degree of the differential equation: \[ \frac{d^y}{dx^t} = c + \left( \frac{d^y}{dx^t} \right)^{\frac{3}{2}} \]
is:

  • (1) \( 4 \)
  • (2) \( 6 \)
  • (3) \( 5 \)
  • (4) \( 8 \)
Correct Answer: (2) \( 6 \)
View Solution

Question 79:

The general solution of the differential equation \[ (x + y)y \,dx + (y - x)x \,dy = 0 \]
is:

  • (1) \( x + y \log(cy) = 0 \)
  • (2) \( \frac{y}{x} = \log(xy) + c \)
  • (3) \( x + y \log(cxy) = 0 \)
  • (4) \( \frac{y}{x} = \log(cxy) \)
Correct Answer: (3) \( x + y \log(cxy) = 0 \)
View Solution

Question 80:

The general solution of the differential equation \[ (y^2 + x + 1) dy = (y + 1) dx \]
is:

  • (1) \( x + 2 + (y+1) \log(y+1)^2 = y + c \)
  • (2) \( x + 2 + \log(y+1)^2 = \frac{y}{y+1} + c \)
  • (3) \( \frac{x}{y+1} = \log(y+1)^2 + y + c \)
  • (4) \( \frac{x+2}{y+1} \log(y+1)^2 = y + c \)
Correct Answer: (4) \( \frac{x+2}{y+1} \log(y+1)^2 = y + c \)
View Solution

Question 81:

E, m, L, G represent energy, mass, angular momentum and gravitational constant respectively. The dimensions of \[ \frac{EL^2}{mG^2} \]
will be that of

  • (1) Angle (కోణం)
  • (2) Length (పొడువు)
  • (3) Mass (ద్రవ్యరాశి)
  • (4) Time (సమయం)
Correct Answer: (1) Angle (కోణం)
View Solution

Question 82:

A body starting from rest with an acceleration of \( \frac{5}{4} \, ms^{-2} \). The distance travelled by the body in the third second is:

  • (1) \( \frac{15}{8} \, m \)
  • (2) \( \frac{25}{8} \, m \)
  • (3) \( \frac{25}{4} \, m \)
  • (4) \( \frac{12}{7} \, m \)
Correct Answer: (2) \( \frac{25}{8} \, \text{m} \)
View Solution

Question 83:

A projectile can have the same range \( R \) for two angles of projection. Their initial velocities are the same. If \( T_1 \) and \( T_2 \) are times of flight in two cases, then the product of two times of flight is directly proportional to:

  • (1) \( \frac{1}{R} \)
  • (2) \( R^3 \)
  • (3) \( R^2 \)
  • (4) \( R \)
Correct Answer: (4) \( R \)
View Solution

Question 84:

If \[ | \vec{P} + \vec{Q} | = | \vec{P} | = | \vec{Q} |, \]
then the angle between \( \vec{P} \) and \( \vec{Q} \) is:

  • (1) \( 0^\circ \)
  • (2) \( 120^\circ \)
  • (3) \( 60^\circ \)
  • (4) \( 90^\circ \)
Correct Answer: (2) \( 120^\circ \)
View Solution

Question 85:

A 4 kg mass is suspended as shown in the figure. All pulleys are frictionless and spring constant \( K \) is \( 8 \times 10^3 \) Nm\(^{-1}\). The extension in spring is ( \( g = 10 \) ms\(^{-2}\) )



  • (1) \( 2 \) mm
  • (2) \( 2 \) cm
  • (3) \( 4 \) cm
  • (4) \( 4 \) mm
Correct Answer: (2) \( 2 \) cm
View Solution

Question 86:

A 3 kg block is connected as shown in the figure. Spring constants of two springs \( K_1 \) and \( K_2 \) are 50 Nm\(^{-1}\) and 150 Nm\(^{-1}\) respectively. The block is released from rest with the springs unstretched. The acceleration of the block in its lowest position is ( \( g = 10 \) ms\(^{-2}\) )


  • (1) \( 10 \) ms\(^{-2}\)
  • (2) \( 12 \) ms\(^{-2}\)
  • (3) \( 8 \) ms\(^{-2}\)
  • (4) \( 8.8 \) ms\(^{-2}\)
Correct Answer: (1) \( 10 \) ms\(^{-2}\)
View Solution

Question 87:

Two bodies A and B of masses \( 2m \) and \( m \) are projected vertically upwards from the ground with velocities \( u \) and \( 2u \) respectively. The ratio of the kinetic energy of body A and the potential energy of body B at a height equal to half of the maximum height reached by body A is:

  • (1) 8 : 1
  • (2) 1 : 1
  • (3) 4 : 1
  • (4) 2 : 1
Correct Answer: (4) 2 : 1
View Solution

Question 88:

A body of mass 2 kg collides head-on with another body of mass 4 kg. If the relative velocities of the bodies before and after collision are 10 ms\(^{-1}\) and 4 ms\(^{-1}\) respectively, the loss of kinetic energy of the system due to the collision is

  • (1) \( 28 \) J
  • (2) \( 56 \) J
  • (3) \( 84 \) J
  • (4) \( 42 \) J
Correct Answer: (2) \( 56 \) J
View Solution

Question 89:

The moment of inertia of a solid sphere of mass 20 kg and diameter 20 cm about the tangent to the sphere is:

  • (1) \( 0.24 \, kgm^2 \)
  • (2) \( 0.14 \, kgm^2 \)
  • (3) \( 0.28 \, kgm^2 \)
  • (4) \( 0.08 \, kgm^2 \)
Correct Answer: (3) \( 0.28 \, \text{kgm}^2 \)
View Solution

Question 90:

A wooden plank of mass 90 kg and length 3.3 m is floating on still water. A girl of mass 20 kg walks from one end to the other end of the plank. The distance through which the plank moves is

  • (1) \(30\) cm
  • (2) \(40\) cm
  • (3) \(80\) cm
  • (4) \(60\) cm
Correct Answer: (4) \(60\) cm
View Solution

Question 91:

In a time of 2 s, the amplitude of a damped oscillator becomes \( \frac{1}{e} \) times its initial amplitude \( A \). In the next two seconds, the amplitude of the oscillator is:

  • (1) \( \frac{1}{2e} \)
  • (2) \( \frac{2}{e} \)
  • (3) \( \frac{1}{e^2} \)
  • (4) \( \frac{2}{e^2} \)
Correct Answer: (3) \( \frac{1}{e^2} \)
View Solution

Question 92:

A particle is executing simple harmonic motion with a time period of 3 s. At a position where the displacement of the particle is 60% of its amplitude, the ratio of the kinetic and potential energies of the particle is:

  • (1) 5 : 3
  • (2) 16 : 9
  • (3) 4 : 3
  • (4) 25 : 9
Correct Answer: (2) 16 : 9
View Solution

Question 93:

The acceleration due to gravity at a height of 6400 km from the surface of the earth is \(2.5 \, ms^{-2}\). The acceleration due to gravity at a height of 12800 km from the surface of the earth is (Radius of the earth = 6400 km)

  • (1) \(1.11 \, ms^{-2}\)
  • (2) \(1.5 \, ms^{-2}\)
  • (3) \(2.22 \, ms^{-2}\)
  • (4) \(1.25 \, ms^{-2}\)
Correct Answer: (1) \(1.11 \, \text{ms}^{-2}\)
View Solution

Question 94:

When the load applied to a wire is increased from 5 kg wt to 8 kg wt, the elongation of the wire increases from 1 mm to 1.8 mm. The work done during the elongation of the wire is (Acceleration due to gravity = 10 m/s\(^2\)):

  • (1) \( 47 \times 10^{-3} \, J \)
  • (2) \( 72 \times 10^{-3} \, J \)
  • (3) \( 25 \times 10^{-3} \, J \)
  • (4) \( 97 \times 10^{-3} \, J \)
Correct Answer: (1) \( 47 \times 10^{-3} \, \text{J} \)
View Solution

Question 95:

The radius of cross-section of the cylindrical tube of a spray pump is 2 cm. One end of the pump has 50 fine holes each of radius 0.4 mm. If the speed of flow of the liquid inside the tube is 0.04 m/s, the speed of ejection of the liquid from the holes is:

  • (1) 6 m/s
  • (2) 2 m/s
  • (3) 4 m/s
  • (4) 3 m/s
Correct Answer: (2) 2 m/s
View Solution

Question 96:

The temperature difference across two cylindrical rods A and B of same material and same mass are 40°C and 60°C respectively. In steady state, if the rates of flow of heat through the rods A and B are in the ratio 3 : 8, the ratio of the lengths of the rods A and B is:

  • (1) 1 : 3
  • (2) 5 : 3
  • (3) 4 : 3
  • (4) 2 : 3
Correct Answer: (3) 4 : 3
View Solution

Question 97:

The efficiency of a Carnot cycle is \( \frac{1}{6} \). By lowering the temperature of the sink by 65 K, it increases to \( \frac{1}{3} \). The initial and final temperature of the sink are:

  • (1) \( 400 K, 310 K \)
  • (2) \( 525 K, 65 K \)
  • (3) \( 309 K, 235 K \)
  • (4) \( 325 K, 260 K \)
Correct Answer: (4) \( 325 \text{ K}, 260 \text{ K} \)
View Solution

Question 98:

In a cold storage, ice melts at the rate of 2 kg per hour when the external temperature is 20°C. The minimum power output of the motor used to drive the refrigerator which just prevents the ice from melting is (latent heat of fusion of ice = 80 cal g\(^{-1}\))

  • (1) \( 28.5 W \)
  • (2) \( 13.6 W \)
  • (3) \( 9.75 W \)
  • (4) \( 16.4 W \)
Correct Answer: (2) \( 13.6 \text{ W} \)
View Solution

Question 99:

A Carnot engine has the same efficiency between 800 K and 500 K, and \( x > 600 \) K and 600 K.
The value of \( x \) is:

  • (1) \( 1000 K \)
  • (2) \( 960 K \)
  • (3) \( 846 K \)
  • (4) \( 754 K \)
Correct Answer: (2) \( 960 \text{ K} \)
View Solution

Question 100:

When the temperature of a gas is raised from 27°C to 90°C, the increase in the rms velocity of the gas molecules is:

  • (1) \( 10% \)
  • (2) \( 15% \)
  • (3) \( 20% \)
  • (4) \( 17.5% \)
Correct Answer: (1) \( 10% \)
View Solution

Question 101:

If the frequency of a wave is increased by 25%, then the change in its wavelength is (medium not changed):

  • (1) \( 20% \) increase
  • (2) \( 20% \) decrease
  • (3) \( 25% \) increase
  • (4) \( 25% \) decrease
Correct Answer: (2) \( 20% \) decrease
View Solution

Question 102:

An object lying 100 cm inside water is viewed normally from air. If the refractive index of water is \( \frac{4}{3} \), then the apparent depth of the object is:

  • (1) \( 100 cm \)
  • (2) \( 50 cm \)
  • (3) \( 25 cm \)
  • (4) \( 75 cm \)
Correct Answer: (4) \( 75 \text{ cm} \)
View Solution

Question 103:

In Young’s double slit experiment, two slits are placed 2 mm from each other. The interference pattern is observed on a screen placed 2 m from the plane of the slits. Then the fringe width for a light of wavelength 400 nm is:

  • (1) \( 0.4 \times 10^{-6} m \)
  • (2) \( 4 \times 10^{-6} m \)
  • (3) \( 0.4 \times 10^{-3} m \)
  • (4) \( 400 m \)
Correct Answer: (3) \( 0.4 \times 10^{-3} \text{ m} \)
View Solution

Question 104:

Two spheres A & B of radii 4 cm & 6 cm are given charges of 80 µC & 40 µC respectively. If they are connected by a fine wire, the amount of charge flowing from one to the other is:

  • (1) \( 32 \) µC from A to B
  • (2) \( 32 \) µC from B to A
  • (3) \( 20 \) µC from A to B
  • (4) \( 16 \) µC from B to A
Correct Answer: (2) \( 32 \) µC from B to A
View Solution

Question 105:

The angle between the electric dipole moment of a dipole and the electric field strength due to it on the equatorial line is:

  • (1) \( 0^\circ \)
  • (2) \( 90^\circ \)
  • (3) \( 180^\circ \)
  • (4) \( 270^\circ \)
Correct Answer: (3) \( 180^\circ \)
View Solution

Question 106:

Two condensers \( C_1 \) & \( C_2 \) in a circuit are joined as shown in the figure. The potential of point A is \( V_1 \) and that of point B is \( V_2 \). The potential at point D will be:


  • (1) \( \frac{1}{2} (V_1 + V_2) \)
  • (2) \( \)
  • (3) \( \frac{C_1V_1 + C_2V_2}{C_1 + C_2} \)
  • (4) \( \frac{C_2V_1 - C_1V_2}{C_1 + C_2} \)
Correct Answer: (3) \( \frac{C_1V_1 + C_2V_2}{C_1 + C_2} \)
View Solution

Question 107:

A block has dimensions 1 cm, 2 cm, and 3 cm. The ratio of the maximum resistance to minimum resistance between any pair of opposite faces of the block is:

  • (1) \( 9:1 \)
  • (2) \( 1:9 \)
  • (3) \( 18:1 \)
  • (4) \( 6:1 \)
Correct Answer: (1) \( 9:1 \)
View Solution

Question 108:

A current of \(6A\) enters one corner \(P\) of an equilateral triangle \(PQR\) having three wires of resistance \(2 \Omega\) each and leaves by the corner \(R\) as shown in figure. Then the currents \(I_1\) and \(I_2\) are respectively


  • (1) \(4A, 2A\)
  • (2) \(3A, 3A\)
  • (3) \(6A, 0\)
  • (4) \(2A, 4A\)
Correct Answer: (4) \(2A, 4A\)
View Solution

Question 109:

The value of shunt resistance that allows only 10% of the main current through the galvanometer of resistance \( 99 \Omega \) is:

  • (1) \( 9 \Omega \)
  • (2) \( 4 \Omega \)
  • (3) \( 2 \Omega \)
  • (4) \( 11 \Omega \)
Correct Answer: (4) \( 11 \Omega \)
View Solution

Question 110:

In a hydrogen atom, an electron is making \( 6.6 \times 10^5 \) revolutions around the nucleus of radius \( 0.47 \) Å. The magnetic field induction produced at the center of the orbit is nearly:

  • (1) \( 0.14 \ wb \ m^{-2} \)
  • (2) \( 1.4 \ wb \ m^{-2} \)
  • (3) \( 14 \ wb \ m^{-2} \)
  • (4) \( 140 \ wb \ m^{-2} \)
Correct Answer: (3) \( 14 \ wb \ m^{-2} \)
View Solution

Question 111:

Any magnetic material loses its magnetic property when it is:

  • (1) Dipped in water
  • (2) Dipped in sand
  • (3) Attached to an iron piece
  • (4) Heated to high temperature
Correct Answer: (4) \text{Heated to high temperature}
View Solution

Question 112:

When two coaxial coils having the same current in the same direction are brought close to each other, then the value of current in both the coils:

  • (1) Increases
  • (2) Decreases
  • (3)
  • (4) Remains same
Correct Answer: (2) \text{Decreases}
View Solution

Question 113:

A resistance of \( 20 \Omega \) is connected to a source of an alternating potential \( V = 200 \sin(10\pi t) \). If \( t \) is the time taken by the current to change from the peak value to the rms value, then \( t \) is (in seconds):

  • (1) \( 25 \times 10^{-1} \)
  • (2) \( 2.5 \times 10^{-4} \)
  • (3) \( 25 \times 10^{-2} \)
  • (4) \( 2.5 \times 10^{-2} \)
Correct Answer: (4) \( 2.5 \times 10^{-2} \)
View Solution

Question 114:

The average value of electric energy density in an electromagnetic wave is:
[where \( E_0 \) is the peak value]

  • (1) \( \frac{\varepsilon_0 E_{rms}^2}{4} \)
  • (2) \( \frac{1}{2} \varepsilon_0 E_0^2 \)
  • (3) \( \frac{1}{2} \varepsilon_0 E_0 \)
  • (4) \( \frac{1}{4} \varepsilon_0 E_0^2 \)
Correct Answer: (4) \( \frac{1}{4} \varepsilon_0 E_0^2 \)
View Solution

Question 115:

An electron of mass \( m \) with initial velocity \( \vec{v} = v_0 \hat{i} \) (\( v_0 > 0 \)) enters in an electric field \( \vec{E} = -E_0 \hat{i} \) (\( E_0 \) is constant \( > 0 \)) at \( t = 0 \). If \( \lambda \) is its de-Broglie wavelength initially, then the de-Broglie wavelength after time \( t \) is:

  • (1) \( \frac{\lambda}{1 + \frac{eE_0 t}{m v_0}} \)
  • (2) \( \frac{\lambda}{\left(1 - \frac{eE_0 t}{m v_0}\right)^2} \)
  • (3) \( \left(1 + \frac{eE_0 t}{m v_0}\right) \lambda \)
  • (4) \( \left(1 + \frac{eE_0 t}{m v_0}\right)^2 \lambda \)
Correct Answer: (1) \( \frac{\lambda}{1 + \frac{eE_0 t}{m v_0}} \)
View Solution

Question 116:

A \( \mu \)-meson of charge \( e \), mass \( 208 \, m_e \) moves in a circular orbit around a heavy nucleus having charge \( +3e \). The quantum state \( n \) for which the radius of the orbit is the same as that of the first Bohr orbit for the hydrogen atom is (approximately):

  • (1) \( n \approx 20 \)
  • (2) \( n \approx 25 \)
  • (3) \( n \approx 28 \)
  • (4) \( n \approx 29 \)
Correct Answer: (2) \( n \approx 25 \)
View Solution

Question 117:

A nucleus with atomic mass number \( A \) produces another nucleus by losing 2 alpha particles. The volume of the new nucleus is 60 times that of the alpha particle. The atomic mass number \( A \) of the original nucleus is:

  • (1) \( 228 \)
  • (2) \( 238 \)
  • (3) \( 248 \)
  • (4) \( 244 \)
Correct Answer: (3) \( 248 \)
View Solution

Question 118:

A full-wave rectifier circuit is operating from 50 Hz mains, the fundamental frequency in the ripple output will be:

  • (1) \( 50 \) Hz
  • (2) \( 70.7 \) Hz
  • (3) \( 100 \) Hz
  • (4) \( 25 \) Hz
Correct Answer: (3) \( 100 \) Hz
View Solution

Question 119:

A PN junction diode is used as:

  • (1) An amplifier
  • (2) A rectifier
  • (3) An oscillator
  • (4) A modulator
Correct Answer: (2) \text{A rectifier}
View Solution

Question 120:

A carrier is simultaneously modulated by two sine waves with modulation indices of 0.3 and 0.4; then the total modulation index is:

  • (1) \( 1 \)
  • (2) \( 0.12 \)
  • (3) \( 0.5 \)
  • (4) \( 0.7 \)
Correct Answer: (3) \( 0.5 \)
View Solution

Question 121:

The angular momentum of an electron in a stationary state of \(Li^{2+}\) (\(Z=3\)) is \( \frac{3h}{\pi} \). The radius and energy of that stationary state are respectively

  • (1) \(3.174 Å, -5.45 \times 10^{-19} J\)
  • (2) \(6.348 Å, -5.45 \times 10^{-19} J\)
  • (3) \(6.348 Å, +5.45 \times 10^{-18} J\)
  • (4) \(2.116 Å, -5.45 \times 10^{-19} J\)
Correct Answer: (2) \(6.348 \text{ Å}, -5.45 \times 10^{-19} \text{ J}\)
View Solution

Question 122:

Identify the pair of elements in which the number of electrons in the (n-1) shell is the same:

  • (1) Fe, Mn
  • (2) Zn, Fe
  • (3) K, Sc
  • (4) Mn, Cr
Correct Answer: (4) \text{Mn, Cr}
View Solution

Question 123:

Match the following:






Options:

(1) A-III, B-IV, C-I, D-II

(2) A-III, B-I, C-IV, D-II

(3) A-IV, B-I, C-I, D-II

(4) A-IV, B-III, C-I, D-II

Correct Answer: (2) A-III, B-I, C-IV, D-II
View Solution

Question 124:

The correct order of bond angles of the molecules \( SiCl_4 \), \( SO_3 \), \( NH_3 \), \( HgCl_2 \) is:

  • (1) \( SO_3 > SiCl_4 > NH_3 > HgCl_2 \)
  • (2) \( SiCl_4 > NH_3 > HgCl_2 > SO_3 \)
  • (3) \( HgCl_2 > SO_3 > NH_3 > SiCl_4 \)
  • (4) \( HgCl_2 > SO_3 > SiCl_4 > NH_3 \)
Correct Answer: (4) \( HgCl_2 > SO_3 > SiCl_4 > NH_3 \)
View Solution

Question 125:

Observe the following structure:





The formal charges on the atoms 1, 2, 3 respectively are:

  • (1) \( +1, 0, -1 \)
  • (2) \( 0, 0, -1 \)
  • (3) \( -1, 0, +1 \)
  • (4) \( 0, 0, 0 \)
Correct Answer: (2) \( 0, 0, -1 \)
View Solution

Question 126:

Two statements are given below:

Statement-I: The ratio of the molar volume of a gas to that of an ideal gas at constant temperature and pressure is called the compressibility factor.

Statement-II: The RMS velocity of a gas is directly proportional to the square root of \( T(K) \).

The correct answer is:

  • (1) Both statement-I and statement-II are correct
    (2) Both statement-I and statement-II are not correct
    (3) Statement-I is correct but statement-II is not correct
    (4) Statement-I is not correct but statement-II is correct
Correct Answer: (1) \text{Both statement-I and statement-II are correct}
View Solution

Question 127:

At 133.33 K, the RMS velocity of an ideal gas is \[ (M = 0.083 kg mol^{-1}, R = 8.3 J mol^{-1} K^{-1}) \]

  • (1) \( 200 \) m s\(^{-1}\)
  • (2) \( 150 \) m s\(^{-1}\)
  • (3) \( 2000 \) m s\(^{-1}\)
  • (4) \( 400 \) m s\(^{-1}\)
Correct Answer: (1) \( 200 \) m s\(^{-1}\)
View Solution

Question 128:

Given below are two statements:

Statement-I: In the decomposition of potassium chlorate, Cl is reduced.

Statement-II: Reaction of Na with \( O_2 \) to form \( Na_2O \) is a redox reaction.

The correct answer is:

  • (1) Both statements-I and II are correct
    (2) Both statements-I and II are not correct
    (3) Statement-I is correct but statement-II is not correct
    (4) Statement-I is not correct but statement-II is correct
Correct Answer: (1) \text{Both statements-I and II are correct}
View Solution

Question 129:

Observe the following reaction:
\[ 2A_2(g) + B_2(g) \xrightarrow{T(K)} 2A_2B(g) + 600 kJ \]

The standard enthalpy of formation \( (\Delta_f H^\circ) \) of \( A_2B(g) \) is:

  • (1) \( 600 kJ mol^{-1} \)
  • (2) \( 300 kJ mol^{-1} \)
  • (3) \( -300 kJ mol^{-1} \)
  • (4) \( -600 kJ mol^{-1} \)
Correct Answer: (3) \( -300 \text{ kJ mol}^{-1} \)
View Solution

Question 130:

Identify the molecule for which the enthalpy of atomization \( (\Delta_a H^\circ) \) and bond dissociation enthalpy \( (\Delta_{bond} H^\circ) \) are not equal.

  • (1) \( H_2 \)
  • (2) \( Cl_2 \)
  • (3) \( F_2 \)
  • (4) \( CH_4 \)
Correct Answer: (4) \( CH_4 \)
View Solution

Question 131:

For the reaction:
\[ A_2(g) \rightleftharpoons B_2(g) \]

The equilibrium constant \( K_c \) is given as 99.0. In a 1 L closed flask, two moles of \( B_2(g) \) is heated to T(K). What is the concentration of \( B_2(g) \) (in mol L\(^{-1}\)) at equilibrium?

  • (1) \( 0.02 \)
  • (2) \( 1.98 \)
  • (3) \( 0.198 \)
  • (4) \( 1.5 \)
Correct Answer: (2) \( 1.98 \)
View Solution

Question 132:

At 27°C, 100 mL of 0.4 M HCl is mixed with 100 mL of 0.5 M NaOH. To the resultant solution, 800 mL of distilled water is added. What is the pH of the final solution?

  • (1) \( 12 \)
  • (2) \( 2 \)
  • (3) \( 1.3 \)
  • (4) \( 1.0 \)
Correct Answer: (1) \( 12 \)
View Solution

Question 133:

‘X’ on hydrolysis gives two products. One of them is solid. What is ‘X’?

  • (1) \( P_4O_{10} \)
  • (2) \( F_2 \)
  • (3) \( SiCl_4 \)
  • (4) \( N_3^- \)
Correct Answer: (3) \( SiCl_4 \)
View Solution

Question 134:

Ba, Ca, Sr form halide hydrates. Their formulae are \( BaCl_2 \cdot xH_2O \), \( CaCl_2 \cdot yH_2O \), \( SrCl_2 \cdot zH_2O \). The values of \( x, y, z \) respectively are:

  • (1) \( 2, 6, 6 \)
  • (2) \( 8, 6, 4 \)
  • (3) \( 8, 6, 6 \)
  • (4) \( 6, 4, 2 \)
Correct Answer: (1) \( 2, 6, 6 \)
View Solution

Question 135:

The bond angles \( b_1, b_2, b_3 \) in the above structure are respectively (in \( ^\circ \)):


  • (1) \( 79, 101, 118 \)
  • (2) \( 118, 101, 79 \)
  • (3) \( 79, 118, 101 \)
  • (4) \( 118, 79, 101 \)
Correct Answer: (4) \( 118, 79, 101 \)
View Solution

Question 136:

Which of the following oxides is acidic in nature?

  • (1) \( GeO_2 \)
  • (2) \( CO \)
  • (3) \( PbO_2 \)
  • (4) \( SnO \)
Correct Answer: (1) \( GeO_2 \)
View Solution

Question 137:

Match the following:


  • (1) \( A - III, B - II, C - I \)
    (2) \( A - III, B - I, C - II \)
    (3) \( A - II, B - I, C - III \)
    (4) \( A - II, B - III, C - I \)
Correct Answer: (4) \( A - II, B - III, C - I \)
View Solution

Question 138:

The number of nucleophiles in the following list is:
\[ CH_3NH_2, \quad CH_3CHO, \quad C_2H_4, \quad CH_3SH \]

  • (1) \( 1 \)
  • (2) \( 2 \)
  • (3) \( 4 \)
  • (4) \( 3 \)
Correct Answer: (2) \( 2 \)
View Solution

Question 139:

An alkene X (\( C_4H_8 \)) on reaction with HBr gave Y (\( C_4H_9Br \)). Reaction of Y with benzene in the presence of anhydrous \( AlCl_3 \) gave Z which is resistant to oxidation with \( KMnO_4 + KOH \). What are X, Y, Z respectively?

Correct Answer: (1)
View Solution

Question 140:

A solid compound is formed by atoms of A (cations), B (cations), and O (anions). Atoms of O form an hcp lattice. Atoms of A occupy 25% of tetrahedral holes and atoms of B occupy 50% of octahedral holes. What is the molecular formula of the solid?

  • (1) \( AB_2O_4 \)
  • (2) \( ABO_3 \)
  • (3) \( ABO_2 \)
  • (4) \( A_2BO_4 \)
Correct Answer: (3) \( ABO_2 \)
View Solution

Question 141:

The density of nitric acid solution is 1.5 g mL\(^{-1}\). Its weight percentage is 68. What is the approximate concentration (in mol L\(^{-1}\)) of nitric acid? (N = 14 u; O = 16 u; H = 1 u)

  • (1) \( 14.2 \)
  • (2) \( 11.6 \)
  • (3) \( 18.2 \)
  • (4) \( 16.2 \)
Correct Answer: (4) \( 16.2 \)
View Solution

Question 142:

The osmotic pressure of seawater is 1.05 atm. Four experiments were carried out as shown in the table. In which of the following experiments, pure water can be obtained in part-II of the vessel?








  • (1) \( I, III \) only
    (2) \( II, IV \) only
    (3) \( I, II, III, IV \)
    (4) \( IV \) only
Correct Answer: (1) \( I, III \) only
View Solution

Question 143:

Evaluate the integral: \[ \int_0^{\frac{\pi}{4}} \left( \tan^3 x + \tan^5 x \right) dx \]

  • (A) \( \frac{5}{12} \)
  • (B) \( \frac{1}{3} \)
  • (C) \( \frac{1}{4} \)
  • (D) \( \frac{1}{6} \)
  • (E) \( \frac{1}{12} \)
Correct Answer: (C) \( \frac{1}{4} \)
View Solution

Question 144:

For a first-order reaction, the concentration of reactant was reduced from 0.03 mol L\(^{-1}\) to 0.02 mol L\(^{-1}\) in 25 min. What is its rate (in mol L\(^{-1}\) s\(^{-1}\))?

  • (1) \( 6.667 \times 10^{-6} \)
    (2) \( 4 \times 10^{-4} \)
    (3) \( 6.667 \times 10^{-4} \)
    (4) \( 4 \times 10^{-6} \)
Correct Answer: (1) \( 6.667 \times 10^{-6} \)
View Solution

Question 145:

‘X’ is a protecting colloid. The following data is obtained for preventing the coagulation of 10 mL of gold sol to which 1 mL of 10% NaCl is added. What is the gold number of ‘X’?




  • (1) \( 24 \)
    (2) \( 26 \)
    (3) \( 27 \)
    (4) \( 25 \)
Correct Answer: (4) \( 25 \)
View Solution

Question 146:

Which sol is used as an intramuscular injection?

  • (1) Antimony Sol
    (2) Silver Sol
    (3) Emulsion of Milk of Magnesia
    (4) Gold Sol
Correct Answer: (4) \text{Gold Sol}
View Solution

Question 147:

The reactions which occur in blast furnace at 500 – 800 K during extraction of iron from haematite are


i. \(3Fe_2O_3 + CO \rightarrow 2Fe_3O_4 + CO_2\)

ii. \(Fe_2O_3 + 3C \rightarrow 2Fe + 3CO\)

iii. \(FeO + 4CO \rightarrow 3Fe + 4CO_2\)

iv. \(FeO + CO \rightarrow 2FeO + CO_2\)

  • (1) \( i, ii, iii, iv \)
  • (2) \( i, iii only \)
  • (3) \( i, iv only \)
  • (4) \( i, iii, iv \)
Correct Answer: (4) \( i, iii, iv \)
View Solution

Question 148:

Which of the following reactions give phosphine?


i. Reaction of calcium phosphide with water

ii. Heating white phosphorus with concentrated NaOH solution in an inert atmosphere

iii. Heating red phosphorus with alkali

  • (1) \( i, ii only \)
  • (2) \( i, ii, iii \)
  • (3) \( ii, iii only \)
  • (4) \( i, iii only \)
Correct Answer: (1) \( i, ii \text{ only} \)
View Solution

Question 149:

Which transition metal does not form ‘MO’ type oxide? (M = transition metal)

  • (1) \( V \)
  • (2) \( Cr \)
  • (3) \( Mn \)
  • (4) \( Sc \)
Correct Answer: (4) \( Sc \)
View Solution

Question 150:

The paramagnetic complex ion which has no unpaired electrons in \( t_{2g} \) orbitals is

  • (1) \( [Fe(CN)_6]^{4-} \)
  • (2) \( [Fe(CN)_6]^{3-} \)
  • (3) \( [Zn(NH_3)_6]^{2+} \)
  • (4) \( [Ni(NH_3)_6]^{2+} \)
Correct Answer: (4) \( [Ni(NH_3)_6]^{2+} \)
View Solution

Question 151:

Which of the following is an example for fibre?

Correct Answer: (4) \(\left[ \text{OC} - \text{CO} - \text{O} - \text{CH}_2 \text{CH}_2 \text{O} - \text{CO} - \text{O} \right]_n\)
View Solution

Question 152:

When glucose is oxidized with nitric acid, the compound formed is

  • (1) Gluconic acid
  • (2) n-Hexanoic acid
  • (3) Saccharic acid
  • (4) Cyanohydrin
Correct Answer: (3) Saccharic acid
View Solution

Question 153:

The number of essential and non-essential amino acids from the following list respectively is

Given amino acids: Val, Gly, Leu, Lys, Pro, Ser

  • (1) \( 5, 1 \)
  • (2) \( 4, 2 \)
  • (3) \( 2, 4 \)
  • (4) \( 3, 3 \)
Correct Answer: (4) \( 3, 3 \)
View Solution

Question 154:

Which of the following pair is not correctly matched?

  • (1) Salvarsan – to treat syphilis
  • (2) Luminal – Antidepressant
  • (3) Morphine – to treat cardiac pain
  • (4) Acetylsalicylic acid – Antipyretic
Correct Answer: (2) Luminal – Antidepressant
View Solution

Question 155:

An alkene X (\( C_4H_8 \)) does not exhibit cis-trans isomerism. Reaction of X with \( Br_2 \) in the presence of UV light gave Y. What is Y?

  • (1)
  • (2)
  • (3)
  • (4)
Correct Answer: (3)
View Solution

Question 156:

The two reactions involved in the conversion of benzene diazonium chloride to biphenyl are respectively

  • (1) Swarts, Fittig
  • (2) Gattermann, Swarts
  • (3) Sandmeyer, Wurtz
  • (4) Sandmeyer, Fittig
Correct Answer: (4) Sandmeyer, Fittig
View Solution

Question 157:

Consider the reactions:


Correct Answer: (3) But-3-en-2-one
View Solution

Question 158:

Consider the following reactions:






Y and Z respectively are:

Correct Answer: (1) Picric acid (2,4,6 – Trinitrophenol), 2,4,6 – Tribromophenol
View Solution

Question 159:



The incorrect statement about 'B' is:

Correct Answer: (2) It gives test with Fehling’s solution
View Solution

Question 160:

The conversion of X to Y is:


Correct Answer: (4) Carbylamine reaction
View Solution


AP EAPCET Previous Year Question Paper with Answer Key PDFs

Similar B.Tech Exam Question Papers:

AP EAPCET Questions

  • 1.
    A \( \rightarrow \) B is a first-order reaction. The concentration of A is decreased from \( x \) mol \( L^{-1} \) to \( y \) mol \( L^{-1} \) in \( 100 \) min. What is the average velocity of the reaction in mol \( L^{-1} \) min\(^{-1}\)?

      • \( \frac{|x - y|}{100} \)
      • \( \frac{|y - x|^2}{100} \)
      • \( \frac{100}{|x - y|} \)
      • \( \frac{100}{|x + y|} \)

    • 2.
      At 298 K, the following reaction takes place for a cell at the hydrogen electrode: \[ H^+(aq) + e^- \longrightarrow \frac{1}{2} H_2 (1 \text{ bar}) \] The solution pH is 10.0. What is the hydrogen electrode potential in volts? (\(\frac{2.303RT}{F} = 0.06\) V)

        • \( -0.6 \)
        • \( -0.06 \)
        • \( +0.6 \)
        • \( +0.06 \)

      • 3.
        A \( \rightarrow \) B is a first-order reaction. The concentration of A is decreased from \( x \) mol \( L^{-1} \) to \( y \) mol \( L^{-1} \) in \( 100 \) min. What is the average velocity of the reaction in mol \( L^{-1} \) min\(^{-1}\)?

          • \( \frac{|x - y|}{100} \)
          • \( \frac{|y - x|^2}{100} \)
          • \( \frac{100}{|x - y|} \)
          • \( \frac{100}{|x + y|} \)

        • 4.
          In a first order reaction, the concentration of the reactant is reduced to 1/8 of the initial concentration in 75 minutes. The \(t_{1/2}\) of the reaction (in minutes) is (\(\log 2 = 0.30, \log 3 = 0.47, \log 4 = 0.60\))

            • 60.2
            • 50.2
            • 25.1
            • 75.1

          • 5.
            The amphoteric oxide of Vanadium (V) reacts with alkali and forms an oxoion \( X \) and with acid forms an oxoion \( Y \). The oxidation states of \( V \) in \( X \) and \( Y \) are respectively:

              • \( +2, +5 \)
              • \( +3, +3 \)
              • \( +5, +5 \)
              • \( +5, +2 \)

            • 6.
              At 298 K, the following reaction takes place for a cell at the hydrogen electrode: \[ H^+(aq) + e^- \longrightarrow \frac{1}{2} H_2 (1 \text{ bar}) \] The solution pH is 10.0. What is the hydrogen electrode potential in volts? (\(\frac{2.303RT}{F} = 0.06\) V)

                • \( -0.6 \)
                • \( -0.06 \)
                • \( +0.6 \)
                • \( +0.06 \)

              Fees Structure

              Structure based on different categories

              CategoriesState
              General600
              sc500

              Note: Candidate who want to appear for both the streams have to pay INR 700/-

              In case of any inaccuracy, Notify Us! 

              Comments


              No Comments To Show