AP EAPCET (AP EAMCET) 2025 Question Paper May 22 Shift 1 (Available): Download Solutions with Answer Key

Shivam Yadav's profile photo

Shivam Yadav

Educational Content Expert | Updated 3+ months ago

The AP EAPCET 2025 Engineering Exam for the 22nd May 2025 shift 1 was conducted from 9:00 A.M. to 12:00 P.M. The AP EAPCET 2025 Question Paper for the May 22nd shift 1 is available here.

The AP EAPCET 2025 Exam is conducted in a CBT Mode by JNTU on behalf of the APSCHE at 117 exam centres across Andhra Pradesh and Telangana. The AP EAPCET 2025 Exam is conducted for 3 hours, and the AP EAPCET Question paper has 160 MCQs, each carrying 1 mark with no negative marking.

AP EAPCET 2025 Question Paper with Answer Key PDF May 22 Shift 1

AP EAPCET 2025 May 22 Shift 1 Question Paper with Answer Key Download PDF Check Solution
AP EAPCET 2025 May 22 Shift 1 Question Paper PDF With Solutions

Question 1:

Let \( f : \mathbb{N} \to \mathbb{N} \) be a function such that \( f(x + y) = f(x) + f(y) + xy \) for every \( x, y \in \mathbb{N} \). If \( f(1) = 2 \), then \( \sum\limits_{k=0}^{10} f(k) \) is equal to:

  • (A) \(1650\)
  • (B) \(275\)
  • (C) \(550\)
  • (D) \(1025\)
Correct Answer: (2) 275
View Solution

Question 2:

If a real-valued function \( f : [-1, 2] \to B \) is defined by: \[ f(x) = \begin{cases} 1 - x, & when -1 \leq x \leq 1
x - 1, & when 1 < x \leq 2 \end{cases} and f is a surjection, then B = ? \]

  • (A) \( [-1, 2] \)
  • (B) \( [-1, 1] \)
  • (C) \( [0, 2] \)
  • (D) \( [0, 1] \)
Correct Answer: (3) [0, 2]
View Solution

Question 3:

For all \( n \in \mathbb{N} \), which of the following is less than or equal to \( \frac{3^n - 1}{2} \)?

  • (A) \( n^2 \left(2^{n/2} \right) \)
  • (B) \( n^2 \left(\frac{n - 1}{3^2} \right) \)
  • (C) \( n^3 \left(\frac{n - 1}{3^2} \right) \)
  • (D) \( n \left(\frac{n - 1}{3^2} \right) \)
Correct Answer: (4) \( n \left(\frac{n - 1}{3^2} \right) \)
View Solution

Question 4:

The values of \( p \) and \( q \) so that the system of equations \[ \begin{aligned} 2x + py + 6z &= 8,
x + 2y + qz &= 5,
x + y + 3z &= 4 \end{aligned} \]
may have no solution are:

  • (A) \( p \neq 2, \, q = 3 \)
  • (B) \( p \neq 2, \, q \neq 3 \)
  • (C) \( p = 2, \, q = \frac{15}{4} \)
  • (D) \( p = 2, \, q = 3 \)
Correct Answer: (1) \( p \neq 2, \, q = 3 \)
View Solution

Question 5:

A is the set of all matrices of order 3 with entries 0 or 1 only.
Let \( B \subset A \) be the subset consisting of all matrices with determinant value 1.
Let \( C \subset A \) be the subset consisting of all matrices with determinant value -1.
Then, which of the following is true?

  • (A) \( A = B \cup C \)
  • (B) \( C \) is empty
  • (C) \( B \) and \( C \) contain the same number of elements
  • (D) \( B \) has twice as many elements as \( C \)
Correct Answer: (3) \( B \) and \( C \) contain the same number of elements
View Solution

Question 6:

Consider the matrices \[ A = \begin{bmatrix} x & y & 0
-3 & 1 & 2
1 & -2 & z \end{bmatrix}, \quad B = \begin{bmatrix} 1 & -2 & -2
2 & 0 & 1
2 & 1 & 0 \end{bmatrix} \]
If the cofactors of the elements \( z, 1 \) in 3rd row and \( x \) of \( A \) are 9, 4, 3 respectively, then \( AB = \)

  • (A) \( \begin{bmatrix} -7 & -4 & -8
    -1 & 8 & 7
    3 & -3 & -4 \end{bmatrix} \)
  • (B) \( \begin{bmatrix} 7 & -6 & 8
    -5 & 4 & -5
    -5 & -3 & -4 \end{bmatrix} \)
  • (C) \( \begin{bmatrix} 7 & -6 & -4
    3 & 8 & 7
    -5 & -3 & -4 \end{bmatrix} \)
  • (D) \( \begin{bmatrix} 7 & -6 & 8
    -1 & 8 & -5
    3 & -3 & -4 \end{bmatrix} \)
Correct Answer: (3) \( \begin{bmatrix} 7 & -6 & -4
3 & 8 & 7
-5 & -3 & -4 \end{bmatrix} \)
View Solution

Question 7:

The minimum value of \( |z - 1| + |z - 5| \) is:

  • (A) \( 3 \)
  • (B) \( 5 \)
  • (C) \( 4 \)
  • (D) \( 2 \)
Correct Answer: (C) 4
View Solution

Question 8:

If \( z = x + iy \) and if the point \( P \) in the Argand diagram represents \( z \), then the locus of the point \( P \) satisfying the equation \( 2|z - 2 - 3i| = 3|z + i - 2| \) is a circle with centre:

  • (A) \( (10, -21) \)
  • (B) \( (-10, 21) \)
  • (C) \( \left(2, -\frac{21}{5}\right) \)
  • (D) \( \left(-2, \frac{21}{5}\right) \)
Correct Answer: (C) \( \left(2, -\frac{21}{5}\right) \)
View Solution

Question 9:

If \( z \) is a non-real root of \( z^7 = 1 \), then the value of \[ 1 + 3z + 5z^2 + 7z^3 + 9z^4 + 11z^5 + 13z^6 \]
is:

  • (A) \( \frac{14}{1 - z} \)
  • (B) \( \frac{-14}{1 - z} \)
  • (C) \( \frac{15}{1 - z} \)
  • (D) \( \frac{-15}{1 - z} \)
Correct Answer: (B) \( \frac{-14}{1 - z} \)
View Solution

Question 10:

If \( (2k - 1)x^2 - 2(3k - 2)x + 4k > 0 \) for every \( x \in \mathbb{R} \), then the sum of all possible integral values of \( k \) is:

  • (A) \(21\)
  • (B) \(27\)
  • (C) \(36\)
  • (D) \(28\)
Correct Answer: (D) \(28\)
View Solution

Question 11:

The sum of the least positive integer and the greatest negative integer in the range of the function \( f(x) = \dfrac{x^2 - 5x + 7}{x^2 - 5x - 7} \) is:

  • (A) \(0\)
  • (B) \(1\)
  • (C) \(2\)
  • (D) \(-1\)
Correct Answer: (2) \(1\)
View Solution

Question 12:

If \( \alpha \) is a repeated root of multiplicity 2 of the equation \( 18x^3 - 33x^2 + 20x - 4 = 0 \), then:

  • (A) \( 3\alpha^2 - 8\alpha + 4 = 0 \)
  • (B) \( 3\alpha^2 + 8\alpha + 4 = 0 \)
  • (C) \( 3\alpha^2 - \alpha - 4 = 0 \)
  • (D) \( 3\alpha^2 + 2\alpha - 4 = 0 \)
Correct Answer: (1) \( 3\alpha^2 - 8\alpha + 4 = 0 \)
View Solution

Question 13:

The equation \( 6x^4 - 5x^3 + 13x^2 - 5x + 6 = 0 \) will have:

  • (A) only real roots
  • (B) only complex roots
  • (C) two real and two complex roots
  • (D) two real and two purely imaginary roots
Correct Answer: (2) only complex roots
View Solution

Question 14:

All the letters of the word LETTER are arranged in all possible ways and the words (with or without meaning) thus formed are arranged in dictionary order. Then the rank of the word TETLER is:

  • (A) \(171\)
  • (B) \(138\)
  • (C) \(141\)
  • (D) \(168\)
Correct Answer: (3) 141
View Solution

Question 15:

5-digit numbers are formed by using the digits 0, 1, 2, 3, 5, 7 without repetition and all of them are arranged in ascending order. Then the rank of the number 70513 is:

  • (A) \(500\)
  • (B) \(499\)
  • (C) \(497\)
  • (D) \(503\)
Correct Answer: (1) 500
View Solution

Question 16:

The number of divisors of \(7!\) is:

  • (A) \(72\)
  • (B) \(24\)
  • (C) \(64\)
  • (D) \(60\)
Correct Answer: (4) 60
View Solution

Question 17:

If \(k\) is a positive integer and \(10^k\) is a divisor of the number \(9^{11} + 11^9\), then the greatest value of \(k\) is:

  • (A) \(1\)
  • (B) \(2\)
  • (C) \(3\)
  • (D) \(4\)
Correct Answer: (2) 2
View Solution

Question 18:

The number of all possible values of \( k \) for which the expansion \( (\sqrt{x} + k\sqrt{y})^{10} \) will have exactly nine irrational terms is:

  • (A) 3
  • (B) 4
  • (C) 5
  • (D) 6
Correct Answer: (3) 5
View Solution

Question 19:

If \[ \frac{x+1}{(x - 1)^2(x^2 + 1)} = \frac{A}{x - 1} + \frac{B}{(x - 1)^2} + \frac{Cx + D}{x^2 + 1}, \]
then \[ \sqrt{3A^2 + 4D^2 + 5C^2 + B^2} = ? \]

  • (1) \dfrac{3}{2}
  • (2) \dfrac{1}{2}
  • (3) 1
  • (4) 2
Correct Answer: (D) 2
View Solution

Question 20:

If \( A + B = \frac{\pi}{4} \), then \( \dfrac{\cos B - \sin B}{\cos B + \sin B} \) is equal to:

  • (1) \( \sin A \)
  • (2) \( \cos A \)
  • (3) \( \tan A \)
  • (4) \( \cot A \)
Correct Answer: (3) \( \tan A \)
View Solution

Question 21:

If \( 7\cos\theta - \sin\theta = 5 \) and \( \tan\theta > 0 \), then \( \tan\theta = \)

  • (1) \( \dfrac{7}{12} \)
  • (2) \( \dfrac{3}{4} \)
  • (3) \( \dfrac{4}{3} \)
  • (4) \( \dfrac{12}{7} \)
Correct Answer: (2) \( \dfrac{3}{4} \)
View Solution

Question 22:

Evaluate: \[ \sin^3 10^\circ + \sin^3 50^\circ - \sin^3 70^\circ = ? \]

  • (1) \( -\dfrac{3}{8} \)
  • (2) \( \dfrac{3}{4} \)
  • (3) \( \dfrac{\sqrt{3}}{2} \)
  • (4) \( -\dfrac{1}{3} \)
Correct Answer: (1) \( -\dfrac{3}{8} \)
View Solution

Question 23:

The number of solutions of \[ \sin 2x + \cos 4x = 2 \quad in the interval [-\pi, \pi] is \]

  • (1) \( 3 \)
  • (2) \( 2 \)
  • (3) \( 0 \)
  • (4) \( 1 \)
Correct Answer: (3) \( 0 \)
View Solution

Question 24:

The range of the real-valued function \[ f(x) = \cos^{-1}(-x) + \sin^{-1}(-x) + \csc^{-1}(x) \]
is

  • (1) \( \left\{ 0, \dfrac{\pi}{2} \right\} \)
  • (2) \( \left[ 0, \dfrac{\pi}{2} \right) \cup \left( \dfrac{\pi}{2}, \pi \right] \)
  • (3) \( \left( 0, \dfrac{\pi}{2} \right) \)
  • (4) \( \left\{ 0, \pi \right\} \)
Correct Answer: (4) \( \left\{ 0, \pi \right\} \)
View Solution

Question 25:

If \( \cosh 2x = 199 \), then \( \cot hx = \)

  • (1) \( \dfrac{5}{3\sqrt{11}} \)
  • (2) \( \dfrac{5}{6\sqrt{11}} \)
  • (3) \( \dfrac{7}{3\sqrt{11}} \)
  • (4) \( \dfrac{10}{3\sqrt{11}} \)
Correct Answer: (4) \( \dfrac{10}{3\sqrt{11}} \)
View Solution

Question 26:

The horizontal distance between a tower and a building is \( 10\sqrt{3} \) units. If the angle of depression of the foot of the building from the top of the tower is \( 60^\circ \) and the angle of elevation of the top of the building from the foot of the tower is \( 30^\circ \), then the sum of the heights of the tower and the building is:

  • (1) 60
  • (2) 50
  • (3) 40
  • (4) 30
Correct Answer: (3) 40
View Solution

Question 27:

In a \( \triangle ABC \), \( A - B = 120^\circ \), \( R = 8r \), then \[ \frac{1 + \cos C}{1 - \cos C} =\ ? \]

  • (1) 16
  • (2) 14
  • (3) 15
  • (4) 10
Correct Answer: (3) 15
View Solution

Question 28:

In \( \triangle ABC \), if \[ \angle ABC = \delta,\quad \delta = \cos^{-1} \left( \sqrt{ \frac{r_2}{r_3 r_1} } \right), \]
then the expression \[ \angle ABC = \delta = \cos^{-1} \left( \sqrt{ \frac{r_2}{r_3 r_1} } \right) \]

  • (1) \( (r_3 - r_2)(r_1 - r_2) \)
  • (2) \( r_3 + r_1 \)
  • (3) \( \dfrac{b}{r_3 - r_1} \)
  • (4) \( \dfrac{b}{r_3 + r_1} \)
Correct Answer: (4) \( \dfrac{b}{r_3 + r_1} \)
View Solution

Question 29:

\( \vec{i} - 2\vec{j} \) is a point on the line parallel to the vector \( 2\vec{i} + \vec{k} \). \( \vec{i} + 2\vec{j} \) is a point on the plane parallel to the vectors \( 2\vec{j} - \vec{k} \) and \( \vec{i} + 2\vec{k} \).
Then, the point of intersection of the line and the plane is:

  • (1) \( \dfrac{1}{3} (\vec{i} + 6\vec{j} + 2\vec{k}) \)
  • (2) \( \dfrac{1}{3} (\vec{i} - 6\vec{j} + 2\vec{k}) \)
  • (3) \( -\dfrac{1}{3} (\vec{i} - 6\vec{j} + 2\vec{k}) \)
  • (4) \( \dfrac{1}{3} (-\vec{i} - 6\vec{j} + 2\vec{k}) \)
Correct Answer: (1) \( \dfrac{1}{3} (\vec{i} + 6\vec{j} + 2\vec{k}) \)
View Solution

Question 30:

Points \( P \) and \( Q \) are given by \( \vec{OP} = \vec{i} - \vec{j} - \vec{k} \) and \( \vec{OQ} = -\vec{i} + \vec{j} + \vec{k} \).
A line along the vector \( \vec{a} = \vec{i} + \vec{j} \) passes through point \( P \), and another line along the vector \( \vec{b} = \vec{j} - \vec{k} \) passes through point \( Q \).
If a line along the vector \( \vec{c} = \vec{i} - \vec{j} + \vec{k} \) intersects both the lines along \( \vec{a} \) and \( \vec{b} \) at \( L \) and \( M \) respectively, then \( \vec{PM} = \) ?

  • (1) \( \vec{i} - \vec{j} + 2\vec{k} \)
  • (2) \( 4\vec{i} + 4\vec{j} \)
  • (3) \( -2\vec{i} + 10\vec{j} - 6\vec{k} \)
  • (4) \( 3\vec{i} - 2\vec{j} + \vec{k} \)
Correct Answer: (3) \( -2\vec{i} + 10\vec{j} - 6\vec{k} \)
View Solution

Question 31:

Angle between a diagonal of a cube and a diagonal of its face which are coterminus is

  • (1) \( \dfrac{\pi}{2} \)
  • (2) \( \cos^{-1}\left( \dfrac{2}{\sqrt{3}} \right) \)
  • (3) \( \cos^{-1}\left( \dfrac{1}{\sqrt{3}} \right) \)
  • (4) \( \cos^{-1}\left( \dfrac{\sqrt{3}}{2} \right) \)
Correct Answer: (2) \( \cos^{-1}\left( \dfrac{2}{\sqrt{3}} \right) \)
View Solution

Question 32:

For \( a \in \mathbb{R} \), if the vectors \( \vec{p} = (a+1)\hat{i} + a\hat{j} + a\hat{k} \), \( \vec{q} = a\hat{i} + (a+1)\hat{j} + a\hat{k} \) and \( \vec{r} = a\hat{i} + a\hat{j} + (a+1)\hat{k} \) are coplanar and \( 3\left(\vec{p} \cdot \vec{q} \right)^2 - \lambda \left|\vec{r} \times \vec{q} \right|^2 = 0 \), then the value of \( \lambda \) is

  • (1) \( \dfrac{2}{3} \)
  • (2) \( \dfrac{3}{2} \)
  • (3) \( 2 \)
  • (4) \( 1 \)
Correct Answer: (4) \( 1 \)
View Solution

Question 33:

If \( \vec{a} = \hat{i} + 4\hat{j} - 4\hat{k}, \ \vec{b} = -2\hat{i} + 5\hat{j} - 2\hat{k} \), and \( \vec{c} = 3\hat{i} - 2\hat{j} - 4\hat{k} \) are three vectors such that \( (\vec{b} \times \vec{c}) \times \vec{a} = x\hat{i} + y\hat{j} + z\hat{k} \), then \( x + y - z = \)

  • (1) \( 75 \)
  • (2) \( -89 \)
  • (3) \( 125 \)
  • (4) \( -389 \)
Correct Answer: (1) \( 75 \)
View Solution

Question 34:

The following data represents the frequency distribution of 20 observations:


Then its mean deviation about the mean is:

  • (1) \( 3 \)
  • (2) \( 2.4 \)
  • (3) \( 2.7 \)
  • (4) \( 2.9 \)
Correct Answer: (3) \( 2.7 \)
View Solution

Question 35:

The probability that a person A completes a work in a given time is \( \dfrac{2}{3} \), and the probability that another person B completes the same work in the same time is \( \dfrac{3}{4} \). If both A and B start doing this work at the same time, then the probability that the work is completed in the given time is:

  • (1) \( \dfrac{11}{12} \)
  • (2) \( \dfrac{1}{2} \)
  • (3) \( \dfrac{5}{12} \)
  • (4) \( \dfrac{8}{9} \)
Correct Answer: (1) \( \dfrac{11}{12} \)
View Solution

Question 36:

If \( l, m \) represent any two elements (identical or different) of the set \( \{1, 2, 3, 4, 5, 6, 7\} \), then the probability that \( lx^2 + mx + 1 > 0 \,\, \forall x \in \mathbb{R} \) is

  • (1) \( \dfrac{12}{\binom{7}{2}} \)
  • (2) \( \dfrac{22}{72} \)
  • (3) \( \dfrac{10}{\binom{7}{2}} \)
  • (4) \( \dfrac{36}{72} \)
Correct Answer: (2) \( \dfrac{22}{72} \)
View Solution

Question 37:

A and B are playing chess game with each other. The probability that A wins the game is 0.6, the probability that he loses is 0.3 and the probability it is draw is 0.1. If they played three games, then the probability that A wins at least two games is

  • (1) \( \dfrac{54}{125} \)
  • (2) \( \dfrac{81}{125} \)
  • (3) \( \dfrac{18}{25} \)
  • (4) \( \dfrac{9}{25} \)
Correct Answer: (2) \( \dfrac{81}{125} \)
View Solution

Question 38:

\(U_1\), \(U_2\), \(U_3\) are three urns. \(U_1\) contains 5 red, 3 white, 2 black balls; \(U_2\) contains 4 red, 4 white, 2 black balls; and \(U_3\) contains 3 red, 4 white, 3 black balls. If a ball is chosen at random from an urn chosen at random, then the probability of not getting a black ball is

  • (1) \( \dfrac{7}{30} \)
  • (2) \( \dfrac{23}{30} \)
  • (3) \( \dfrac{2}{5} \)
  • (4) \( \dfrac{11}{30} \)
Correct Answer: (2) \( \dfrac{23}{30} \)
View Solution

Question 39:

If the probability distribution of a random variable \(X\) is as follows, then \(P(X \leq 2) =\)

  • (1) \( \dfrac{14}{25} \)
  • (2) \( \dfrac{23}{32} \)
  • (3) \( \dfrac{41}{49} \)
  • (4) \( \dfrac{83}{100} \)
Correct Answer: (4) \( \dfrac{83}{100} \)
View Solution

Question 40:

If \(X\) follows Poisson distribution with variance 2, then \(P(X \geq 3) = \)

  • (1) \( \dfrac{5}{e^2} \)
  • (2) \( \dfrac{5 + 2}{e^2} \)
  • (3) \( \dfrac{e^2 - 5}{e^2} \)
  • (4) \( \dfrac{5 - e^2}{4} \)
Correct Answer: (3) \( \dfrac{e^2 - 5}{e^2} \)
View Solution

Question 41:

A straight line passing through a fixed point (2, 3) intersects the coordinate axes at points \( P \) and \( Q \). If \( O \) is the origin and \( R \) is a variable point such that \( OPRQ \) is a rectangle, then the locus of \( R \) is

  • (1) \( 3x + 2y = xy \)
  • (2) \( 2x + 3y = xy \)
  • (3) \( 3x + 2y = 6 \)
  • (4) \( 3x + 2y = 6xy \)
Correct Answer: (1) \( 3x + 2y = xy \)
View Solution

Question 42:

By rotating the axes about the origin in anti-clockwise direction with certain angle, if the equation \( x^2 + 4xy + y^2 = 1 \) is transformed to \( \frac{x'^2}{a^2} - \frac{y'^2}{b^2} = 1 \), then \( \sqrt{\frac{a^2 + b^2}{a^2}} = \)

  • (1) \( 2 \)
  • (2) \( \frac{\sqrt{13}}{3} \)
  • (3) \( \frac{3}{2} \)
  • (4) \( \sqrt{10} \)
Correct Answer: (1) \( 2 \)
View Solution

Question 43:

If the lines \( x + 2ay + a = 0 \), \( x + 3by + b = 0 \), \( x + 4cy + c = 0 \) are concurrent, then \( a, b, c \) are in

  • (1) Arithmetic Progression
  • (2) Geometric Progression
  • (3) Harmonic Progression
  • (4) Arithmetico-geometric Progression
Correct Answer: (3) Harmonic Progression
View Solution

Question 44:

If \( M \) is the foot of the perpendicular drawn from the origin to the line \( x - 2y + 3 = 0 \), which meets the X and Y-axes at \( A \) and \( B \) respectively, then \( AM = \)

  • (1) \( \dfrac{6\sqrt{10}}{5} \)
  • (2) \( 6\sqrt{5} \)
  • (3) \( \dfrac{6\sqrt{5}}{5} \)
  • (4) \( \sqrt{10} \)
Correct Answer: (3) \( \dfrac{6\sqrt{5}}{5} \)
View Solution

Question 45:

One line of the pair of lines \( x^2 + xy - 2y^2 = 0 \) is perpendicular to one line of the pair of lines \( 3y^2 - 5xy - 2x^2 = 0 \). If the combined equation of the two lines other than those two perpendicular lines is \( ax^2 + 2hxy + by^2 = 0 \), then \( a + 2h + b = \)

  • (1) \(-1\)
  • (2) \(1\)
  • (3) \(0\)
  • (4) \(-5\)
Correct Answer: (3) \(0\)
View Solution

Question 46:

If the angle between the lines joining the origin to the points of intersection of \( x + 2y + \lambda = 0 \) and \( 2x^2 - 2xy + 3y^2 + 2x - y - 1 = 0 \) is \( \dfrac{\pi}{2} \), then a value of \( \lambda \) is:

  • (1) \(1\)
  • (2) \(\dfrac{1}{2}\)
  • (3) \(2\)
  • (4) \(\dfrac{3}{2}\)
Correct Answer: (1) \(1\)
View Solution

Question 47:

If \( Q \) is the inverse point of \( P(-1, 1) \) with respect to the circle \( x^2 + y^2 - 2x + 2y = 0 \), then the line containing \( Q \) is:

  • (1) \(x - 3y - 2 = 0\)
  • (2) \(x - y + 1 = 0\)
  • (3) \(x + y - 2 = 0\)
  • (4) \(2x - 3y + 5 = 0\)
Correct Answer: (1) \(x - 3y - 2 = 0\)
View Solution

Question 48:

If the circle passing through the points \( (3,5), (5,5), (3,-3) \) cuts the circle \( x^2 + y^2 + 2x + 2fy = 0 \) orthogonally, then the value of \( f \) is:

  • (1) \(-12\)
  • (2) \(-3\)
  • (3) \(-15\)
  • (4) \(-4\)
Correct Answer: (4) \(-4\)
View Solution

Question 49:

Length of the common chord of two circles of same radius is \( 2\sqrt{17} \). If one of the two circles is \( x^2 + y^2 + 6x + 4y - 12 = 0 \), then the acute angle between the two circles is:

  • (1) \( \dfrac{\pi}{2} \)
  • (2) \( \sin^{-1} \left( \dfrac{3}{5} \right) \)
  • (3) \( \cos^{-1} \left( \dfrac{9}{25} \right) \)
  • (4) \( \tan^{-1} \left( \dfrac{9}{17} \right) \)
Correct Answer: (3) \( \cos^{-1} \left( \dfrac{9}{25} \right) \)
View Solution

Question 50:

A circle \( S = x^2 + y^2 - 16 = 0 \) intersects another circle \( S' = 0 \) of radius 5 units such that their common chord is of maximum length. If the slope of that chord is \( \dfrac{3}{4} \), then the centre of such a circle \( S' = 0 \) is:

  • (1) \( \left( \dfrac{9}{5}, \dfrac{12}{5} \right) \)
  • (2) \( \left( \dfrac{9}{5}, -\dfrac{12}{5} \right) \)
  • (3) \( \left( -\dfrac{9}{5}, \dfrac{12}{5} \right) \)
  • (4) \( \left( \dfrac{3}{5}, \dfrac{4}{5} \right) \)
Correct Answer: (3) \( \left( -\dfrac{9}{5}, \dfrac{12}{5} \right) \)
View Solution

Question 51:

Let \( \theta \) be the angle between the circles \( S = x^2 + y^2 + 2x - 2y + c = 0 \) and \( S' = x^2 + y^2 - 6x - 8y + 9 = 0 \). If \( c \) is an integer and \( \cos\theta = \dfrac{5}{16} \), then the radius of the circle \( S = 0 \) is:

  • (1) 2
  • (2) 4
  • (3) 3
  • (4) 1
Correct Answer: (1) 2
View Solution

Question 52:

PQ is a focal chord of the parabola \( y^2 = 4x \) with focus S. If \( P = (4,4) \), then SQ = ?

  • (1) 2
  • (2) \(\dfrac{5}{4}\)
  • (3) 5
  • (4) \(\dfrac{3}{2}\)
Correct Answer: (2) \(\dfrac{5}{4}\)
View Solution

Question 53:

The angle between the tangents drawn from a point \( (-3, 2) \) to the ellipse \( 4x^2 + 9y^2 - 36 = 0 \) is:

  • (1) \(45^\circ\)
  • (2) \( \tan^{-1}\left(\frac{2}{3} \right) \)
  • (3) \( \tan^{-1}\left(\frac{3}{2} \right) \)
  • (4) \(90^\circ\)
Correct Answer: (4) \(90^\circ\)
View Solution

Question 54:

If a tangent to the hyperbola \( xy = -1 \) is also a tangent to the parabola \( y^2 = 8x \), then the equation of that tangent is:

  • (1) \( 3y + x = 2 \)
  • (2) \( y = 3x + 4 \)
  • (3) \( y = x + 2 \)
  • (4) \( y = 2x + 1 \)
Correct Answer: (3) \( y = x + 2 \)
View Solution

Question 55:

The distance between the tangents of the hyperbola \( 2x^2 - 3y^2 = 6 \) which are perpendicular to the line \( x - 2y + 5 = 0 \) is:

  • (1) \( 2\sqrt{2} \)
  • (2) \( 4 \)
  • (3) \( \sqrt{2} \)
  • (4) \( 3\sqrt{2} \)
Correct Answer: (1) \( 2\sqrt{2} \)
View Solution

Question 56:

If \( A(0,0,0),\ B(3,4,0),\ C(0,12,5) \) are the vertices of a triangle ABC, then the x-coordinate of its incenter is:

  • (1) \( \dfrac{25}{18 + 7\sqrt{2}} \)
  • (2) \( \dfrac{25}{26} \)
  • (3) \( \dfrac{39}{18 + 7\sqrt{2}} \)
  • (4) \( \dfrac{39}{26} \)
Correct Answer: (3) \( \dfrac{39}{18 + 7\sqrt{2}} \)
View Solution

Question 57:

If \( A = (0, 4, -3),\ B = (5, 0, 12),\ C = (7, 24, 0) \), then \( \angle BAC = \)

  • (1) \( 60^\circ \)
  • (2) \( \cos^{-1}\left( \dfrac{16}{\sqrt{13}} \right) \)
  • (3) \( \cos^{-1}\left( \dfrac{13}{38} \right) \)
  • (4) \( 90^\circ \)
Correct Answer: (4) \( 90^\circ \)
View Solution

Question 58:

A plane \( \pi \) is passing through the points \( A(1, -2, 3) \) and \( B(6, 4, 5) \). If the plane \( \pi \) is perpendicular to the plane \( 3x - y + z = 2 \), then the perpendicular distance from \( (0, 0, 0) \) to the plane \( \pi \) is

  • (1) \( \dfrac{63}{\sqrt{594}} \)
  • (2) \( \dfrac{32}{\sqrt{594}} \)
  • (3) \( \dfrac{72}{\sqrt{435}} \)
  • (4) \( \dfrac{23}{\sqrt{135}} \)
Correct Answer: (1) \( \dfrac{63}{\sqrt{594}} \)
View Solution

Question 59:

\[ \lim_{y \to 0} \frac{\sqrt{1 + \sqrt{1 + y^4}} - \sqrt{2}}{y^4} = \ ? \]

  • (1) \( \dfrac{1}{4\sqrt{2}} \)
  • (2) \( \dfrac{1}{2\sqrt{2}(1 + \sqrt{2})} \)
  • (3) \( \dfrac{1}{2\sqrt{2}} \)
  • (4) \( \dfrac{1}{4\sqrt{2}(1 + \sqrt{2})} \)
Correct Answer: (1) \( \dfrac{1}{4\sqrt{2}} \)
View Solution

Question 60:

\[ If \lim_{x \to 0} \frac{\cos 2x - \cos 4x}{1 - \cos 2x} = k,\ then evaluate \lim_{x \to k} \frac{x^k - 27}{x^{k+1} - 81} \]

  • (1) \( 0 \)
  • (2) \( 1 \)
  • (3) \( \dfrac{1}{2} \)
  • (4) \( \dfrac{1}{4} \)
Correct Answer: (4) \( \dfrac{1}{4} \)
View Solution

Question 61:

If the function conditions img is continuous everywhere, then a^2 + b^2 =  ? 

  • (1) \( 4 \)
  • (2) \( 8 \)
  • (3) \( 6 \)
  • (4) \( 12 \)
Correct Answer: (2) \( 8 \)
View Solution

Question 62:

\[ If x = 2 \cos^3 \theta and y = 3 \sin^2 \theta, then \frac{dy}{dx} =\ ? \]

  • (1) \( -\sec \theta \)
  • (2) \( \cos \theta \)
  • (3) \( -\csc \theta \)
  • (4) \( \sin \theta \)
Correct Answer: (1) \( -\sec \theta \)
View Solution

Question 63:

\[ Assertion (A): If y = f(x) = (|x| - |x - 1|)^2, then \left.\frac{dy}{dx}\right|_{x = 1} = 1 \]
\[ Reason (R): If \lim_{x \to a} \frac{f(x) - f(a)}{x - a} exists, then it is called the derivative of f(x) at x = a. \]

Then:

  • (1) (A) is true, (R) is true, (R) is correct explanation to (A)
  • (2) (A) is true, (R) is true, (R) is not the correct explanation to (A)
  • (3) (A) is true, (R) is false
  • (4) (A) is false, (R) is true
Correct Answer: (3) (A) is true, (R) is false
View Solution

Question 64:

\[ If y = |\cos x - \sin x| + |\tan x - \cot x|, then \left( \frac{dy}{dx} \right)_{x = \frac{\pi}{3}} + \left( \frac{dy}{dx} \right)_{x = \frac{\pi}{6}} = \]

  • (1) 1
  • (2) -1
  • (3) 2
  • (4) 0
Correct Answer: (4) 0
View Solution

Question 65:

If the tangent drawn at the point \((\alpha, \beta)\) on the curve \[ x^{2/3} + y^{2/3} = 4 \]
is parallel to the line \[ \sqrt{3}x + y = 1, \]
then \( \alpha^2 + \beta^2 =\)

  • (1) 10
  • (2) 9
  • (3) 28
  • (4) 19
Correct Answer: (3) 28
View Solution

Question 66:

The displacement \(S\) of a particle measured from a fixed point \(O\) on a line is given by \[ S = t^3 - 16t^2 + 64t - 16. \]
Then the time at which the displacement of the particle is maximum is

  • (1) 8
  • (2) 4
  • (3) \(\dfrac{8}{3}\)
  • (4) \(\dfrac{4}{3}\)
Correct Answer: (3) \(\dfrac{8}{3}\)
View Solution

Question 67:

If the extreme value of the function \( f(x) = \frac{4}{\sin x} + \frac{1}{1 - \sin x} \) in \(\left[0, \frac{\pi}{2}\right]\) is \(m\) and it exists at \(x = k\), then \(\cos k =\)

  • (1) \(\dfrac{\sqrt{m}}{4}\)
  • (2) \(\dfrac{\sqrt{m}+1}{\sqrt{2}}\)
  • (3) \(\dfrac{\sqrt{5}}{\sqrt{m}}\)
  • (4) \(\sin \theta\)
Correct Answer: (3) \(\dfrac{\sqrt{5}}{\sqrt{m}}\)
View Solution

Question 68:

The interval in which the curve represented by \( f(x) = 2x + \log\left(\frac{x}{2 + x}\right) \) is increasing is

  • (1) \((- \infty, 0)\)
  • (2) \((-2, \infty)\)
  • (3) \((- \infty, -2) \cup (0, \infty)\)
  • (4) \((-2, 0)\)
Correct Answer: (3) \((- \infty, -2) \cup (0, \infty)\)
View Solution

Question 69:

Evaluate the integral: \[ \int \frac{1}{9\cos^2 x - 24 \sin x \cos x + 16 \sin^2 x} \, dx = \]

  • (1) \(\frac{\cos x}{4(3\cos x - 4\sin x)} + c\)
  • (2) \(\frac{\sin x}{4(3\cos x - 4\sin x)} + c\)
  • (3) \(\frac{\cos x}{3\cos x - 4\sin x} + c\)
  • (4) \(\frac{\sin x}{3\cos x - 4\sin x} + c\)
Correct Answer: (1) \(\frac{\cos x}{4(3\cos x - 4\sin x)} + c\)
View Solution

Question 70:

If \[ \int \frac{1}{\cot \frac{x}{2} \cot \frac{x}{3} \cot \frac{x}{6}} \, dx = A \log \left| \cos \frac{x}{2} \right| + B \log \left| \cos \frac{x}{3} \right| + C \log \left| \cos \frac{x}{6} \right| + k, \]
then \(A + B + C =\)

  • (1) 7
  • (2) 11
  • (3) -7
  • (4) 1
Correct Answer: (1) 7
View Solution

Question 71:

Evaluate the integral: \[ \int \frac{\sin x + \cos x}{\sin x - \cos x} \, dx =\ ? \]

  • (1) \(-x + \log|\cos x - \sin x| + c\)
  • (2) \(x - \log|\cos x - \sin x| + c\)
  • (3) \(-\log|\cos x - \sin x| + c\)
  • (4) \(\log|\cos x - \sin x| + c\)
Correct Answer: (4) \(\log|\cos x - \sin x| + c\)
View Solution

Question 72:

Evaluate the integral: \[ \int \frac{x^4 - 1}{x^2 \sqrt{x^4 + x^2 + 1}} \, dx =\ ? \]

  • (1) \(\frac{2\sqrt{x^4 + x^2 + 1}}{x} + c\)
  • (2) \(\frac{\sqrt{x^4 + x^2 + 1}}{x} + c\)
  • (3) \(\frac{\sqrt{x^4 + x^2 + 1}}{2x} + c\)
  • (4) \(\frac{4\sqrt{x^4 + x^2 + 1}}{x} + c\)
Correct Answer: (2) \(\frac{\sqrt{x^4 + x^2 + 1}}{x} + c\)
View Solution

Question 73:

Evaluate the integral: \[ \int \frac{(3x - 2)\tan\left(\sqrt{9x^2 - 12x + 1}\right)}{\sqrt{9x^2 - 12x + 1}} \, dx =\ ?\]

  • (1) \(\frac{1}{3} \sec^2 \left( \sqrt{9x^2 - 12x + 1} \right) + c\)
  • (2) \(\frac{1}{3} \sec^2 x + c\)
  • (3) \(\frac{1}{2} \log \left| \sec \left( \sqrt{9x^2 - 12x + 1} \right) \right| + c\)
  • (4) \(\frac{1}{3} \log \left| \sec \left( \sqrt{9x^2 - 12x + 1} \right) \right| + c\)
Correct Answer: (4) \(\frac{1}{3} \log \left| \sec \left( \sqrt{9x^2 - 12x + 1} \right) \right| + c\)
View Solution

Question 74:

Evaluate the integral: \[ \left| \int_{-\pi/4}^{\pi/3} \tan\left(x - \frac{\pi}{6}\right) dx \right| \]

  • (1) \(\dfrac{\log(\sqrt{3} - 1)}{\sqrt{6}}\)
  • (2) \(\log(2\sqrt{2}(\sqrt{3} + 1))\)
  • (3) \(\dfrac{\log(\sqrt{3} + 1)}{\sqrt{6}}\)
  • (4) \(\log(2\sqrt{2}(\sqrt{3} - 1))\)
Correct Answer: (2) \(\log(2\sqrt{2}(\sqrt{3} + 1))\)
View Solution

Question 75:

Evaluate the integral: \[ \int_0^{\pi} \frac{x \sin x}{\sin^2 x + 2\cos^2 x} \, dx \]

  • (1) \(\dfrac{\pi}{2}\)
  • (2) \(\dfrac{\pi^2}{2}\)
  • (3) \(\dfrac{\pi^2}{4}\)
  • (4) \(\dfrac{\pi}{4}\)
Correct Answer: (3) \(\dfrac{\pi^2}{4}\)
View Solution

Question 76:

The area of the region lying between the curves \( y = \sqrt{4 - x^2} \), \( y^2 = 3x \) and the Y-axis is:

  • (1) \(\dfrac{\pi}{3} - \dfrac{1}{2\sqrt{3}}\)
  • (2) \(\dfrac{\pi}{6} + \dfrac{1}{2\sqrt{3}}\)
  • (3) \(\dfrac{\pi}{3} + \dfrac{1}{2\sqrt{3}}\)
  • (4) \(\dfrac{\pi}{6} - \dfrac{1}{2\sqrt{3}}\)
Correct Answer: (1) \(\dfrac{\pi}{3} - \dfrac{1}{2\sqrt{3}}\)
View Solution

Question 77:

Evaluate the limit: \[ \lim_{n \to \infty} \left( \frac{1}{1^2 + n^2} + \frac{2}{2^2 + n^2} + \frac{3}{3^2 + n^2} + \cdots + \frac{n}{n^2 + n^2} \right) \]

  • (1) \(1\)
  • (2) \(\dfrac{1}{2} \log 2\)
  • (3) \(2 \log 2\)
  • (4) \(0\)
Correct Answer: (2) \(\dfrac{1}{2} \log 2\)
View Solution

Question 78:

The general solution of the differential equation \[ \frac{dy}{dx} = \frac{2x^2 - xy - y^2}{x^2 - y^2} \]

  • (1) \(\log \left| \frac{y^2 - 2x^2}{x^2} \right| + \sqrt{2} \log \left| \frac{y - \sqrt{2}x}{y + \sqrt{2}x} \right| + 2\sqrt{2} \log |x| = c\)
  • (2) \(\sqrt{2} \log \left| \frac{y^2 - 2x^2}{x^2} \right| + \log \left| \frac{y - \sqrt{2}x}{y + \sqrt{2}x} \right| + 2\sqrt{2} \log |x| = c\)
  • (3) \(\sqrt{2} \log \left| \frac{y^2 + 2x^2}{x^2} \right| + \log \left| \frac{y + \sqrt{2}x}{y - \sqrt{2}x} \right| + 2\sqrt{2} \log |x| = c\)
  • (4) \(\log \left| \frac{2x^2 - y^2}{x^2} \right| + \sqrt{2} \log \left| \frac{y + \sqrt{2}x}{y - \sqrt{2}x} \right| + \log |x| = c\)
Correct Answer: (2) \(\sqrt{2} \log \left| \frac{y^2 - 2x^2}{x^2} \right| + \log \left| \frac{y - \sqrt{2}x}{y + \sqrt{2}x} \right| + 2\sqrt{2} \log |x| = c\)
View Solution

Question 79:

If the degree of the differential equation corresponding to the family of curves \[ y = ax + \frac{1}{a} \quad (where a \ne 0 is an arbitrary constant) \]
is \(r\) and its order is \(m\), then the solution of \[ \frac{dy}{dx} - \frac{y}{2x}, \quad y(1) = \sqrt{r + m} \]
is

  • (1) \(y = 3^x\)
  • (2) \(y^2 = 3x\)
  • (3) \(x^2 = 3y\)
  • (4) \(y = 3 \log x\)
Correct Answer: (2) \(y^2 = 3x\)
View Solution

Question 80:

The general solution of the differential equation \[ y + \cos x \left( \frac{dy}{dx} \right) - \cos^2 x = 0 \]
is

  • (1) \((\sec x + \tan x) y = x + \cos x + c\)
  • (2) \((1 + \cos x) y = (x + c) \cos x - \cos^2 x\)
  • (3) \((1 + \sin x) y = (x + c) \cos x - \cos^2 x\)
  • (4) \((\sec x + \tan x) y = x - \sin x + c\)
Correct Answer: (3) \((1 + \sin x) y = (x + c) \cos x - \cos^2 x\)
View Solution

Question 81:

The dimensional formula of Planck’s constant is

  • (1) [ML\textsuperscript{2}T\textsuperscript{-3}]
  • (2) [ML\textsuperscript{2}T\textsuperscript{0}]
  • (3) [ML\textsuperscript{2}T\textsuperscript{-1}]
  • (4) [M\textsuperscript{0}L\textsuperscript{0}T\textsuperscript{0}]
Correct Answer: (3) [ML\textsuperscript{2}T\textsuperscript{-1}]
View Solution

Question 82:

The ratio of the displacements of a freely falling body during second and fifth seconds of its motion is

  • (1) 1 : 1
  • (2) 2 : 5
  • (3) 4 : 25
  • (4) 1 : 3
Correct Answer: (4) 1 : 3
View Solution

Question 83:

The magnitudes of two vectors are A and B (A > B). If the maximum resultant magnitude of the two vectors is ‘n’ times their minimum resultant magnitude, then \(\frac{A}{B} =\)

  • (1) \(\frac{n}{n - 1}\)
  • (2) \(\frac{n + 1}{n}\)
  • (3) \(\frac{n^2 + 1}{n - 1}\)
  • (4) \(\frac{n + 1}{n - 1}\)
Correct Answer: (4) \(\frac{n + 1}{n - 1}\)
View Solution

Question 84:

A particle crossing the origin at time \(t = 0\), moves in the xy-plane with a constant acceleration ‘a’ in y-direction. If the equation of motion of the particle is \(y = bx^2\) (where \(b\) is a constant), then its velocity component in the x-direction is

  • (1) \(\sqrt{\frac{2b}{a}}\)
  • (2) \(\sqrt{\frac{a}{2b}}\)
  • (3) \(\sqrt{\frac{a}{b}}\)
  • (4) \(\sqrt{\frac{b}{a}}\)
Correct Answer: (2) \(\sqrt{\frac{a}{2b}}\)
View Solution

Question 85:

A train of mass \(10^6 \, kg\) is moving at a constant speed of \(108 \, kmph\). If the frictional force acting on it is \(0.5 \, N per 100 kg\), then the power of the train is

  • (1) 300 kW
  • (2) 150 kW
  • (3) 75 kW
  • (4) 225 kW
Correct Answer: (2) 150 kW
View Solution

Question 86:

Two balls each of mass 250 g moving in opposite directions each with a speed 16 m/s collide and rebound with the same speeds. The impulse imparted to one ball due to the other is

  • (1) 4 kg m s\textsuperscript{-1}
  • (2) 16 kg m s\textsuperscript{-1}
  • (3) 8 kg m s\textsuperscript{-1}
  • (4) 2 kg m s\textsuperscript{-1}
Correct Answer: (3) 8 kg m s\textsuperscript{-1}
View Solution

Question 87:

A body is moving along a straight line under the influence of a constant power source. If the relation between the displacement (s) of the body and time (t) is \(s \propto t^x\), then \(x =\)

  • (1) \(\frac{1}{2}\)
  • (2) \(2\)
  • (3) \(\frac{2}{3}\)
  • (4) \(\frac{3}{2}\)
Correct Answer: (4) \(\frac{3}{2}\)
View Solution

Question 88:

A body is projected at an angle of \(60^\circ\) with the horizontal. If the initial kinetic energy of the body is \(X\), then its kinetic energy at the highest point is

  • (1) \(X\)
  • (2) \(2X\)
  • (3) \(\frac{X}{2}\)
  • (4) \(\frac{X}{4}\)
Correct Answer: (4) \(\frac{X}{4}\)
View Solution

Question 89:

A thin uniform circular disc rolls with a constant velocity without slipping on a horizontal surface. Its total kinetic energy is

  • (1) three times its rotational kinetic energy
  • (2) three times its translational kinetic energy
  • (3) one and half times its rotational kinetic energy
  • (4) twice its translational kinetic energy
Correct Answer: (1) three times its rotational kinetic energy
View Solution

Question 90:

Three thin uniform rods each of mass \( M \) and length \( L \) are placed along the three axes of a Cartesian coordinate system with one end of all the rods at origin. The moment of inertia of the system of the rods about z-axis is

  • (1) \(\dfrac{ML^2}{3}\)
  • (2) \(\dfrac{2ML^2}{3}\)
  • (3) \(\dfrac{ML^2}{2}\)
  • (4) \(ML^2\)
Correct Answer: (2) \(\dfrac{2ML^2}{3}\)
View Solution

Question 91:

For a particle executing simple harmonic motion, the ratio of kinetic and potential energies at a point where displacement is one half of the amplitude is

  • (1) \(3 : 1\)
  • (2) \(1 : 3\)
  • (3) \(2 : 1\)
  • (4) \(1 : 2\)
Correct Answer: (1) \(3 : 1\)
View Solution

Question 92:

When the mass attached to a spring is increased from 4 kg to 9 kg, the time period of oscillation increases by \(0.2\pi\) s. Then the spring constant of the spring is

  • (1) \(80~N m^{-1}\)
  • (2) \(200~N m^{-1}\)
  • (3) \(50~N m^{-1}\)
  • (4) \(100~N m^{-1}\)
Correct Answer: (4) \(100~\text{N m}^{-1}\)
View Solution

Question 93:

Two solid spheres each of radius \( R \) made of same material are placed in contact with each other. If the gravitational force acting between them is \( F \), then

  • (1) \( F \propto R^4 \)
  • (2) \( F \propto R^3 \)
  • (3) \( F \propto R^2 \)
  • (4) \( F \propto R \)
Correct Answer: (1) \( F \propto R^4 \)
View Solution

Question 94:

The force required to stretch a steel wire of area of cross-section \(1 \ mm^2\) to double its length is
(Young’s modulus of steel \(= 2 \times 10^{11} \ N/m^2\))

  • (1) \(2 \times 10^3 \ N\)
  • (2) \(2 \times 10^5 \ N\)
  • (3) \(2 \times 10^2 \ N\)
  • (4) \(2 \times 10^4 \ N\)
Correct Answer: (2) \(2 \times 10^5 \ \text{N}\)
View Solution

Question 95:

In a hydraulic lift, if the radius of the smaller piston is \(5 \ cm\), and the radius of the larger piston is \(50 \ cm\), then the weight that the larger piston can support when a force of \(250 \ N\) is applied to the smaller piston is

  • (1) \(50 \ kN\)
  • (2) \(100 \ kN\)
  • (3) \(40 \ kN\)
  • (4) \(25 \ kN\)
Correct Answer: (4) \(25 \ \text{kN}\)
View Solution

Question 96:

If the values of the temperature of a body in Fahrenheit and Celsius scales are in the ratio of 13 : 5, then the temperature of the body is

  • (1) \(80^\circ F\)
  • (2) \(104^\circ C\)
  • (3) \(40^\circ C\)
  • (4) \(40^\circ F\)
Correct Answer: (3) \(40^\circ \text{C}\)
View Solution

Question 97:

A Carnot heat engine absorbs 600 J of heat from a source at a temperature of 127°C and rejects 400 J of heat to a sink in each cycle. The temperature of the sink is

  • (1) \(266.7\,K\)
  • (2) \(166.7\,K\)
  • (3) \(133.3\,K\)
  • (4) \(333.3\,K\)
Correct Answer: (1) \(266.7\,\text{K}\)
View Solution

Question 98:

During adiabatic expansion, if the temperature of 3 moles of a diatomic gas decreases by \(50^\circC\), then the work done by the gas is

(R - Universal gas constant)

  • (1) \(375R\)
  • (2) \(750R\)
  • (3) \(1500R\)
  • (4) \(825R\)
Correct Answer: (1) \(375R\)
View Solution

Question 99:

The fundamental limitation to the coefficient of performance of a refrigerator is given by

  • (1) first law of thermodynamics
  • (2) Newton’s law of cooling
  • (3) zeroth law of thermodynamics
  • (4) second law of thermodynamics
Correct Answer: (4) second law of thermodynamics
View Solution

Question 100:

If the ratio of specific heats of a gas at constant pressure and at constant volume is \(\gamma\), then the number of degrees of freedom of the rigid molecules of the gas is

  • (1) \(\dfrac{3\gamma - 1}{2\gamma - 1}\)
  • (2) \(\dfrac{2}{\gamma - 1}\)
  • (3) \(\dfrac{9}{2}(\gamma - 1)\)
  • (4) \(\dfrac{25}{2}(\gamma - 1)\)
Correct Answer: (2) \(\dfrac{2}{\gamma - 1}\)
View Solution

Question 101:

A steel wire of length 81 cm has a mass of \(5 \times 10^{-3}\) kg. If the wire is under a tension of 50 N, then the speed of transverse waves on the wire is

  • (1) 100 m s\(^{-1}\)
  • (2) 105 m s\(^{-1}\)
  • (3) 90 m s\(^{-1}\)
  • (4) 60 m s\(^{-1}\)
Correct Answer: (3) 90 m s\(^{-1}\)
View Solution

Question 102:

A light ray incidents on an equilateral prism made of material of refractive index \(\sqrt{3}\). Inside the prism, if the light ray moves parallel to the base of the prism, then the angle of incidence of the light ray is

  • (1) \(30^\circ\)
  • (2) \(45^\circ\)
  • (3) \(75^\circ\)
  • (4) \(60^\circ\)
Correct Answer: (4) \(60^\circ\)
View Solution

Question 103:

An unpolarised beam of light incidents on a group of three polarising sheets arranged such that the angle between the axes of any two adjacent sheets is \(30^\circ\). The ratio of the intensities of polarised light emerging from the second and third sheets is

  • (1) \(1 : 1\)
  • (2) \(2 : 1\)
  • (3) \(4 : 3\)
  • (4) \(3 : 2\)
Correct Answer: (3) \(4 : 3\)
View Solution

Question 104:

In a region, the electric field is given by \(\vec{E} = (3\hat{i} + 5\hat{j} + 7\hat{k})\ N/C\). The electric flux through a surface of area \(3\ m^2\) in the \(yz\)-plane is (in SI units)

  • (1) 21
  • (2) 15
  • (3) 12
  • (4) 9
Correct Answer: (4) 9
View Solution

Question 105:

The energy stored in a capacitor is \(W\). To double the charge on the plates of the capacitor, the additional work to be done is

  • (1) \(W\)
  • (2) \(4W\)
  • (3) \(\dfrac{4}{3}W\)
  • (4) \(3W\)
Correct Answer: (4) \(3W\)
View Solution

Question 106:

The velocity acquired by an electron at rest when subjected to a uniform electric field of potential difference \(180~V\) is

(Mass of electron \(= 9 \times 10^{-31\) kg and charge of electron \(= 1.6 \times 10^{-19}\) C)

  • (1) \(400~km s^{-1}\)
  • (2) \(4000~km s^{-1}\)
  • (3) \(800~km s^{-1}\)
  • (4) \(8000~km s^{-1}\)
Correct Answer: (4) \(8000~\text{km s}^{-1}\)
View Solution

Question 107:

Charge 'Q' (in coulomb) flowing through a conductor in terms of time 't' (in seconds) is given by the equation \( Q = 3t^2 + t \). The current in the conductor at time \( t = 3 \, s \) is

  • (1) 3 A
  • (2) 7 A
  • (3) 19 A
  • (4) 21 A
Correct Answer: (3) 19 A
View Solution

Question 108:

In a metal, the charge carrier density is \( 9.1 \times 10^{28} \, m^{-3} \) and its electrical conductivity is \( 6.4 \times 10^7 \, S m^{-1} \). When an electric field of \( 10 \, N C^{-1} \) is applied to the metal, then the average time between two successive collisions of electrons in the metal is

(Mass of electron \( = 9.1 \times 10^{-31} \, kg \); charge of electron \( = 1.6 \times 10^{-19} \, C \))

  • (1) \( 4.6 \times 10^{-14} \, s \)
  • (2) \( 2.5 \times 10^{-13} \, s \)
  • (3) \( 4.6 \times 10^{-13} \, s \)
  • (4) \( 2.5 \times 10^{-14} \, s \)
Correct Answer: (4) \( 2.5 \times 10^{-14} \, \text{s} \)
View Solution

Question 109:

The force per unit length on a straight wire carrying current of 8 A making an angle of \(30^\circ\) with a uniform magnetic field of 0.15 T is

  • (1) \( 1.2 \, N m^{-1} \)
  • (2) \( 1.02 \, N m^{-1} \)
  • (3) \( 0.6 \, N m^{-1} \)
  • (4) \( 2.4 \, N m^{-1} \)
Correct Answer: (3) \( 0.6 \, \text{N m}^{-1} \)
View Solution

Question 110:

A wire of length 10 m carrying current of 1 A is bent into a circular loop. If a magnetic field of \(2\pi \times 10^{-4} \, T\) is applied on the loop, then the maximum torque acting on it is

  • (1) \(100 \times 10^{-4} \, Nm\)
  • (2) \(50 \times 10^{-4} \, Nm\)
  • (3) \(25 \times 10^{-4} \, Nm\)
  • (4) \(75 \times 10^{-4} \, Nm\)
Correct Answer: (2) \(50 \times 10^{-4} \, \text{Nm}\)
View Solution

Question 111:

A short bar magnet has a magnetic moment of \(0.48 \, J T^{-1}\). The magnitude of magnetic field at a point at 10 cm distance from the centre of the magnet on its axis is

  • (1) \(0.96 \, gauss\)
  • (2) \(0.48 \, gauss\)
  • (3) \(1.92 \, gauss\)
  • (4) \(1.44 \, gauss\)
Correct Answer: (1) \(0.96 \, \text{gauss}\)
View Solution

Question 112:

A coil of 45 turns and radius 4 cm is placed in a uniform magnetic field such that its plane is perpendicular to the direction of the field. If the magnetic field increases from 0 to 0.70 T at a constant rate in a time interval of 220 s, then the induced emf in the coil is

  • (1) 0.32 mV
  • (2) 0.50 mV
  • (3) 0.72 mV
  • (4) 0.96 mV
Correct Answer: (3) 0.72 mV
View Solution

Question 113:

For better tuning of a series LCR circuit in a communication system, the preferred combination is

  • (1) \( R = 20\,\Omega;\ L = 15\,H;\ C = 35\,\muF \)
  • (2) \( R = 15\,\Omega;\ L = 40\,H;\ C = 20\,\muF \)
  • (3) \( R = 25\,\Omega;\ L = 15\,H;\ C = 45\,\muF \)
  • (4) \( R = 15\,\Omega;\ L = 20\,H;\ C = 45\,\muF \)
Correct Answer: (2) \( R = 15\,\Omega;\ L = 40\,\text{H};\ C = 20\,\mu\text{F} \)
View Solution

Question 114:

The magnitude of the electric field of a plane electromagnetic wave travelling in free space is \( E \). If \( \mu_0 \) and \( \varepsilon_0 \) are respectively permeability and permittivity of the free space, then the magnitude of magnetic field of the wave is

  • (1) \( E \mu_0 \varepsilon_0 \)
  • (2) \( \frac{E}{\mu_0 \varepsilon_0} \)
  • (3) \( \frac{E}{\sqrt{\mu_0/\varepsilon_0}} \)
  • (4) \( \frac{E}{\sqrt{\mu_0 \varepsilon_0}} \)
Correct Answer: (3) \( \frac{E}{\sqrt{\mu_0/\varepsilon_0}} \)
View Solution

Question 115:

An alpha particle moves along a circular path of radius 0.5 mm in a magnetic field of \( 2 \times 10^{-2} \, T \). The de Broglie wavelength associated with the alpha particle is nearly

(Planck’s constant \( h = 6.63 \times 10^{-34} \, J\cdots \))

  • (1) 3.1 \AA
  • (2) 1.1 \AA
  • (3) 0.1 \AA
  • (4) 2.1 \AA
Correct Answer: (4) 2.1 \AA
View Solution

Question 116:

The difference between the frequencies of second and first Paschen lines of hydrogen atom is

(\( R \) - Rydberg constant and \( c \) - speed of light in vacuum)

  • (1) \( \dfrac{9Rc}{16} \)
  • (2) \( \dfrac{16Rc}{25} \)
  • (3) \( \dfrac{9Rc}{400} \)
  • (4) \( \dfrac{3Rc}{200} \)
Correct Answer: (3) \( \dfrac{9Rc}{400} \)
View Solution

Question 117:

If the time taken for a radioactive substance to decay 8% to 77% is 12 minutes, then the half life of the substance in minutes is

  • (1) 24
  • (2) 18
  • (3) 12
  • (4) 6
Correct Answer: (4) 6
View Solution

Question 118:

A transistor has 3 impurity regions of different doping levels. In the order of increasing doping level, the regions are

  • (1) emitter, base, collector
  • (2) collector, base, emitter
  • (3) base, emitter, collector
  • (4) base, collector, emitter
Correct Answer: (4) base, collector, emitter
View Solution

Question 119:

A cc camera is fabricated using a semiconducting material having a band gap of 3 eV. The wavelength of light it can detect is nearly

  • (1) 210 nm
  • (2) 546 nm
  • (3) 413 nm
  • (4) 345 nm
Correct Answer: (3) 413 nm
View Solution

Question 120:

If in an amplitude modulated wave, the maximum amplitude is 14 V and the modulation index is 0.4, then the amplitude of the carrier wave is

  • (1) 4 V
  • (2) 8 V
  • (3) 12 V
  • (4) 10 V
Correct Answer: (4) 10 V
View Solution

Question 121:

The wavenumber of the first line (\(n_2 = 3\)) in the Balmer series of hydrogen is \( \overline{\nu}_1 \,cm^{-1} \). What is the wavenumber (in cm\(^{-1}\)) of the second line (\(n_2 = 4\)) in the Balmer series of He\(^{+}\)?

  • (1) \( \frac{5\overline{\nu}_1}{27} \)
  • (2) \( \frac{27\overline{\nu}_1}{5} \)
  • (3) \( \frac{27\overline{\nu}_1}{20} \)
  • (4) \( \frac{20\overline{\nu}_1}{27} \)
Correct Answer: (2) \( \frac{27\overline{\nu}_1}{5} \)
View Solution

Question 122:

Which of the following sets of quantum numbers is not possible for the electron?

  • (1) \( n = 3,\ l = 1,\ m = 0,\ s = \pm\frac{1}{2} \)
  • (2) \( n = 4,\ l = 0,\ m = 0,\ s = -\frac{1}{2} \)
  • (3) \( n = 3,\ l = 3,\ m = -3,\ s = +\frac{1}{2} \)
  • (4) \( n = 1,\ l = 0,\ m = 0,\ s = -\frac{1}{2} \)
Correct Answer: (3) \( n = 3,\ l = 3,\ m = -3,\ s = +\frac{1}{2} \)
View Solution

Question 123:

The correct order of atomic radii of C, Al and S is

  • (1) \( C < Al < S \)
  • (2) \( S < Al < C \)
  • (3) \( Al < S < C \)
  • (4) \( C < S < Al \)
Correct Answer: (4) \( \text{C} < \text{S} < \text{Al} \)
View Solution

Question 124:

How many of the following molecules / ions have trigonal planar structure?
\( BO_3^{3-}, NH_3, PCl_3, BCl_3, ClF_3, XeO_3 \)

  • (1) 5
  • (2) 2
  • (3) 4
  • (4) 3
Correct Answer: (2) 2
View Solution

Question 125:

Consider the following

Assertion (A): Dipole moment of NF\(_3\) is lesser than NH\(_3\)

Reason (R): In NF\(_3\), the orbital dipole due to lone pair of electrons is in the opposite direction to the resultant dipole moment of the three N-F bonds.

The correct answer is:

  • (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
  • (2) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
  • (3) (A) is correct, but (R) is not correct
  • (4) (A) is not correct, but (R) is correct
Correct Answer: (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
View Solution

Question 126:

At T(K), a gaseous mixture contains H\(_2\) and O\(_2\). The total pressure of the mixture is 2 bar. The partial pressure of H\(_2\) is 1.778 bar. What is the weight (w/w) percentage of H\(_2\) in the mixture?

  • (1) 66.67
  • (2) 33.33
  • (3) 80.00
  • (4) 20.00
Correct Answer: (2) 33.33
View Solution

Question 127:

The most probable speed (\(u_{mp}\)) of 8 g of H\(_2\) is \(2 \times 10^2\) ms\(^{-1}\). The kinetic energy (in J) of the same amount of H\(_2\) gas is

  • (1) 480
  • (2) 240
  • (3) 720
  • (4) 120
Correct Answer: (2) 240
View Solution

Question 128:

1.84 g of a mixture of CaCO\(_3\) and MgCO\(_3\) is strongly heated to get a residue of 0.96 g. The percentage of CaCO\(_3\) in the mixture is

  • (1) 50.34
  • (2) 49.66
  • (3) 54.34
  • (4) 45.66
Correct Answer: (3) 54.34
View Solution

Question 129:

Identify the correct statements from the following:

I) Work is a path function.

II) Enthalpy is an extensive property.

III) Lattice enthalpy of ionic compounds can be obtained from Born–Haber cycle.

  • (1) I only
  • (2) I, III only
  • (3) II, III only
  • (4) I, II, III
Correct Answer: (4) I, II, III
View Solution

Question 130:

For which of the following processes entropy change (\(\Delta S\)) is negative?

I) Sublimation of dry ice

II) Freezing of water

III) Crystallisation of the dissolved substance

IV) Burning of rocket fuel

  • (1) I \& II only
  • (2) II \& III only
  • (3) III \& IV only
  • (4) I \& IV only
Correct Answer: (2) II \& III only
View Solution

Question 131:

At 25\,\(^\circ\)C, the percentage of ionization of 'x' M acetic acid is 4.242. What is the value of x? \((K_a = 1.8 \times 10^{-5})\)

  • (1) 0.05
  • (2) 0.04
  • (3) 0.02
  • (4) 0.01
Correct Answer: (4) 0.01
View Solution

Question 132:

At T(K), \(K_c\) value for \(AO_2(g) + BO_2(g) \rightleftharpoons AO_3(g) + BO(g)\) is 16. In a closed 1 L flask, one mole each of \(AO_2\), \(BO_2\), \(AO_3\), and \(BO\) are taken and heated to T(K). What is the concentration (in mol L\(^{-1}\)) of \(AO_3\) at equilibrium?

  • (1) 0.4
  • (2) 0.6
  • (3) 1.6
  • (4) 1.4
Correct Answer: (3) 1.6
View Solution

Question 133:

The incorrect statement in the following is:

  • (1) Ionic hydrides are crystalline in nature
  • (2) Group 14 elements form electron precise hydrides
  • (3) Covalent hydrides are non-volatile compounds
  • (4) Generally, saline hydrides react violently with water
Correct Answer: (3) Covalent hydrides are non-volatile compounds
View Solution

Question 134:

Which of the following statements are correct regarding lithium and magnesium?

I) They react slowly with water

II) Their bicarbonates are solids

III) Their chlorides are not soluble in ethanol

IV) Their nitrates decompose easily on heating

  • (1) II \& III only
  • (2) I \& III only
  • (3) I \& IV only
  • (4) III \& IV only
Correct Answer: (3) I \& IV only
View Solution

Question 135:

The incorrect statement from the following is

  • (1) Aluminium dissolves in conc.\,HNO\(_3\) and liberates H\(_2\) gas
  • (2) Borazole contains 12\(\sigma\) and 3\(\pi\) bonds
  • (3) Gallium oxide is amphoteric in nature
  • (4) BF\(_3\) is a Lewis acid
Correct Answer: (1) Aluminium dissolves in conc.\,HNO\(_3\) and liberates H\(_2\) gas
View Solution

Question 136:

In Buckminster fullerene, the number of six-membered carbon rings is ‘x’ and five-membered carbon rings is ‘y’. What is the value of (x + y)?

  • (1) 30
  • (2) 31
  • (3) 32
  • (4) 33
Correct Answer: (3) 32
View Solution

Question 137:

Match the following:

List-I (Metal in drinking water) List-II (Maximum prescribed concentration in ppm)
A) Mn  I) 0.050.05
B) Zn II) 3.03.0
C) Cd III) 0.0050.005
D) Cu IV) 5.05.0
  • (1) A-IV, B-II, C-I, D-III
  • (2) A-I, B-III, C-IV, D-II
  • (3) A-III, B-II, C-IV, D-I
  • (4) A-I, B-IV, C-III, D-II
Correct Answer: (4) A-I, B-IV, C-III, D-II
View Solution

Question 138:

Consider the following

Statement-I: Kolbe's electrolysis of sodium propionate gives \textbf{n}-hexane as product.

Statement-II: In Kolbe's process, CO\(_2\) is liberated at anode and H\(_2\) is liberated at cathode.

  • (1) Both statement-I and statement-II are correct
  • (2) Both statement-I and statement-II are not correct
  • (3) Statement-I is correct, but statement-II is not correct
  • (4) Statement-I is not correct, but statement-II is correct
Correct Answer: (3) Statement-I is correct, but statement-II is not correct
View Solution

Question 139:

The correct decreasing order of priority for the functional group of organic compounds in the IUPAC method of nomenclature is

  • (1) –CHO \(>\) –OH \(>\) –CONH\(_2\) \(>\) –COCl
  • (2) –CONH\(_2\) \(>\) –CHO \(>\) –COCl \(>\) –OH
  • (3) –COCl \(>\) –CONH\(_2\) \(>\) –CHO \(>\) –OH
  • (4) –CHO \(>\) –CONH\(_2\) \(>\) –COCl \(>\) –OH
Correct Answer: (3) –COCl \(>\) –CONH\(_2\) \(>\) –CHO \(>\) –OH
View Solution

Question 140:

A compound is formed by two elements A and B. Atoms of the element B (as anion) make ccp lattice and those of element A (as cation) occupy all tetrahedral voids. The formula of the compound is

  • (1) A\(_4\)B\(_3\)
  • (2) AB
  • (3) AB\(_2\)
  • (4) A\(_2\)B
Correct Answer: (4) A\(_2\)B
View Solution

Question 141:

The mole fractions of glucose and water in aqueous glucose solution are 0.0244 and 0.9756 respectively. What is the weight percentage (w/w) of glucose in this solution?

  • (1) 40
  • (2) 25
  • (3) 20
  • (4) 10
Correct Answer: (3) 20
View Solution

Question 142:

At T(K), the vapour pressure of an aqueous solution of a non-volatile solute,

whose mole fraction is 0.02 is found to be 34.65 mm Hg.

What is the vapour pressure (in mm Hg) of pure water at the same temperature?

  • (1) 35.70
  • (2) 35.36
  • (3) 35.00
  • (4) 34.30
Correct Answer: (2) 35.36
View Solution

Question 143:

If \(E^\circ_{Fe^{2+}/Fe} = -0.441 \, V\) and \(E^\circ_{Fe^{3+}/Fe^{2+}} = 0.771 \, V\),

the standard emf of the cell reaction \(Fe(s) + 2Fe^{3+}(aq) \rightarrow 3Fe^{2+}(aq)\) is

  • (1) \(-1.212\) V
  • (2) \(+1.212\) V
  • (3) \(-2.424\) V
  • (4) \(+2.424\) V
Correct Answer: (2) \(+1.212\) V
View Solution

Question 144:

At T(K), the following equation is obtained for a first order reaction.
\[ \log \frac{k}{A} = -\frac{x}{T} \]
The activation energy for this reaction is equal to (R = gas constant)

  • (1) \(2.303 \times R\)
  • (2) \(\frac{2.303 \, R}{x}\)
  • (3) \(\frac{x}{2.303 \, R}\)
  • (4) \(\frac{1}{2.303 \times R}\)
Correct Answer: (1) \(2.303 \times R\)
View Solution

Question 145:

Which one of the following is not the correct characteristic property of physical adsorption?

  • (1) It is not specific in nature
  • (2) Enthalpy of adsorption of this is low
  • (3) It increases with increase of temperature
  • (4) It is a multilayer adsorption under high pressure
Correct Answer: (3) It increases with increase of temperature
View Solution

Question 146:

In each of four separate beakers (I, II, III, IV), X mL of 1M Fe\(_2\)O\(_3\)·xH\(_2\)O colloidal solution is present.

Equal volume and equal concentration of KCl, K\(_4\)[Fe(CN)\(_6\)], K\(_3\)PO\(_4\) and K\(_2\)SO\(_4\) was added into I, II, III and IV respectively.

The efficiency of precipitations in these beakers follows the order

  • (1) II \(>\) III \(>\) IV \(>\) I
  • (2) II \(>\) III \(>\) I \(>\) IV
  • (3) I \(>\) IV \(>\) III \(>\) II
  • (4) III \(>\) IV \(>\) I \(>\) II
Correct Answer: (1) II \(>\) III \(>\) IV \(>\) I
View Solution

Question 147:

In the extraction of iron from haematite, the impurity (x) of the ore is removed in the form of 'y'.

What are x and y respectively?

  • (1) SiO\(_2\), CaSiO\(_3\)
  • (2) CaO, CaSiO\(_3\)
  • (3) SiO\(_2\), FeSiO\(_3\)
  • (4) P\(_2\)O\(_5\), Ca\(_3\)(PO\(_4\))\(_2\)
Correct Answer: (1) SiO\(_2\), CaSiO\(_3\)
View Solution

Question 148:

Which of the following is not correct?

  • (1) Potassium permanganate on heating gives potassium manganate and manganese dioxide only
  • (2) Phosphine is used in smoke screens
  • (3) Bleaching action of chlorine is due to oxidation
  • (4) Noble gases have very low boiling points
Correct Answer: (1) Potassium permanganate on heating gives potassium manganate and manganese dioxide only
View Solution

Question 149:

How many of the following lanthanide elements exhibit +4 oxidation state?

Ce, Pr, Nd, Pm, Sm, Eu, Gd, Tb, Dy

  • (1) 5
  • (2) 4
  • (3) 3
  • (4) 6
Correct Answer: (1) 5
View Solution

Question 150:

In which of the following, complex ions are not in correct order with respect to their magnitude of crystal field splitting?

  • (1) [Fe(H\(_2\)O)\(_6\)]\(^{3+}\) \(>\) [FeF\(_6\)]\(^{3-}\)
  • (2) [Fe(en)\(_3\)]\(^{3+}\) \(>\) [Fe(NCS)\(_6\)]\(^{3-}\)
  • (3) [Fe(CN)\(_6\)]\(^{4-}\) \(>\) [Fe(H\(_2\)O)\(_6\)]\(^{2+}\)
  • (4) [Fe(H\(_2\)O)\(_6\)]\(^{2+}\) \(>\) [Fe(NH\(_3\))\(_6\)]\(^{2+}\)
Correct Answer: (4) [Fe(H\(_2\)O)\(_6\)]\(^{2+}\) \(>\) [Fe(NH\(_3\))\(_6\)]\(^{2+}\)
View Solution

Question 151:

Novolac is formed by the polymerisation of monomer 'x' in the presence of OH\textsuperscript{–} ions. What is 'x'?

  • (1)
  • (2)
  • (3)
  • (4)
Correct Answer: (1)
View Solution

Question 152:

Which of the following contain \(\alpha\)-D-glucose units?

a) cane sugar \quad b) milk sugar \quad c) cellulose \quad d) amylose

  • (1) a, d
  • (2) a, b
  • (3) b, c
  • (4) c, d
Correct Answer: (1) a, d
View Solution

Question 153:

Identify the set containing purine and pyrimidine base of DNA respectively.

  • (1) Adenine, Uracil
  • (2) Cytosine, Guanine
  • (3) Thymine, Uracil
  • (4) Adenine, Cytosine
Correct Answer: (4) Adenine, Cytosine
View Solution

Question 154:

Bithionol is added to soaps to impart antiseptic properties. The number of –OH and –Cl groups in its structure are respectively

  • (1) 2, 3
  • (2) 3, 2
  • (3) 4, 2
  • (4) 2, 4
Correct Answer: (4) 2, 4
View Solution

Question 155:

Which of the following is the product of Fittig reaction?

  • (1)
  • (2)
  • (3)
  • (4)
Correct Answer: (3)
View Solution

Question 156:

Match the following:

List-I (Halide type) \hfill List-II (Example)

A) Vinyl \hfill I) 1-Bromo-1-phenylethane

B) Allyl \hfill II) 3-Bromotholene

C) Benzyl \hfill III) 1-Bromo-3-methylcyclohexene

D) Aryl \hfill IV) 3-Bromo-4-methylcyclohexene

  • (1) A-III, B-IV, C-II, D-I
  • (2) A-III, B-IV, C-I, D-II
  • (3) A-II, B-III, C-I, D-IV
  • (4) A-I, B-II, C-IV, D-III
Correct Answer: (2) A-III, B-IV, C-I, D-II
View Solution

Question 157:

Which of the following represents Etard reaction?

  • (1)
  • (2)
  • (3)
  • (4)
Correct Answer: (2)
View Solution

Question 158:

The correct order of boiling points of the compounds given below is


[A)] Methoxy ethane
[B)] Propan-1-ol
[C)] Propanal
[D)] Propanone

  • (1) C \(>\) B \(>\) A \(>\) D
  • (2) B \(>\) D \(>\) C \(>\) A
  • (3) B \(>\) C \(>\) D \(>\) A
  • (4) C \(>\) A \(>\) B \(>\) D
Correct Answer: (2) B \(>\) D \(>\) C \(>\) A
View Solution

Question 159:

The correct statement about the product of the following reaction is
\[ CH_3CHO \xrightarrow{(i)\ C_2H_5MgBr} \xrightarrow{(ii)\ H_2O} product \]

  • (1) It undergoes dehydration with 20% H\(_3\)PO\(_4\) at 358 K
  • (2) It gives ketone on oxidation with CrO\(_3\)
  • (3) It does not give positive iodoform test
  • (4) It is a vinylic alcohol
Correct Answer: (2) It gives ketone on oxidation with CrO\(_3\)
View Solution

Question 160:

How many amines with molecular formula C\(_3\)H\(_9\)N can react with benzene sulphonlyl chloride?

  • (1) 2
  • (2) 3
  • (3) 4
  • (4) 1
Correct Answer: (2) 3
View Solution


AP EAPCET 2025 Exam Pattern

The AP EAPCET 2025 is organized by JNTU Kakinada for admission in engineering and associated courses in the state. The AP EAPCET 2025 is conducted in a CBT Mode and follows a standard pattern to test candidates on Mathematics, Physics, and Chemistry.

Particulars Details
Mode of Exam Computer-Based Test (Online)
Medium of Exam English, Telugu (Urdu for Urdu medium candidates)
Duration 3 Hours (180 Minutes)
Total Questions 160
Question Type Multiple Choice Questions (MCQs)
Subjects Covered
  • Mathematics
  • Physics
  • Chemistry
Marking Scheme +1 mark for each correct answer
Negative Marking No negative marking

Subject-Wise Distribution

Subject No. of Questions Marks Allotted
Mathematics 80 80
Physics 40 40
Chemistry 40 40
Total 160 160

AP EAPCET 2025 Expected Cut-Off

The AP EAPCET 2025 cut-off is the minimum qualifying marks or rank secured by candidates to get selected for the counselling and admission procedure into engineering colleges in Andhra Pradesh.

The cut-off is different for various categories, courses, and colleges, and is decided depending on various factors such as the difficulty level of the exam, the number of candidates, the seat intake, and previous year trends.

AP EAPCET 2025 Expected Cut-Off(Qualifying Marks)

Category Qualifying Marks (Out of 160) Qualifying Percentage Remarks
General (UR) 40 25% Mandatory to qualify for counselling
OBC 40 25% Same as the General category
SC / ST No Minimum Marks Admission is subject to seat availability
PwD (All Categories) No Minimum Marks Relaxation similar to SC/ST candidates

AP EAPCET Questions

  • 1.
    If $ r_1 $ and $ r_2 $ are radii of two circles touching all the four circles $$ (x \pm r)^2 + (y \pm r)^2 = r^2, $$ then find the value of $$ \frac{r_1 + r_2}{r}. $$

      • \( \frac{\sqrt{2} + 1}{2} \)
      • -
      • \( 2\sqrt{2} \)
      • \( \frac{3 + \sqrt{2}}{4} \)

    • 2.
      If the line $$ 4x - 3y + 7 = 0 $$ touches the circle $$ x^2 + y^2 - 6x + 4y - 12 = 0 $$ at $ (\alpha, \beta) $, then find $ \alpha + 2\beta $.

        • 3
        • -1
        • 1
        • -3

      • 3.
        If an electron in the excited state falls to ground state, a photon of energy 5 eV is emitted, then the wavelength of the photon is nearly

          • 748 nm
          • 598 nm
          • 398 nm
          • 248 nm

        • 4.
          The general solution of the differential equation \(\frac{dy}{dx} + xy = 4x - 2y + 8\) is

            • \(y = 4 - ce^{-\frac{(x+2)^2}{2}}\)
            • \(y = 8 + ce^{-\frac{x^2}{2} - 2x}\)
            • \(y = ce^{-(x+2)^2} + x\)
            • \(y + 2x = ce^{-\frac{x}{2} - 2x}\)

          • 5.
            Which method is used to purify liquids having very high boiling points and liquids which decompose at or below their boiling point?

              • Distillation
              • Fractional distillation
              • Distillation under reduced pressure
              • Steam distillation

            • 6.
              The numerically greatest term in the expansion of $ (x + 3y)^{13} $, when $ x = \frac{1}{2},\ y = \frac{1}{3} $, is

                • \( \binom{13}{9} \left( \frac{1}{3} \right)^4 \)
                • \( \binom{13}{4} \left( \frac{1}{2} \right)^9 \)
                • \( \binom{13}{9} \left( \frac{1}{2} \right)^4 \)
                • \( \binom{13}{10} \left( \frac{1}{2^4} \right) \)

              Fees Structure

              Structure based on different categories

              CategoriesState
              General600
              sc500

              Note: Candidate who want to appear for both the streams have to pay INR 700/-

              In case of any inaccuracy, Notify Us! 

              Comments


              No Comments To Show