AP EAPCET (AP EAMCET) 2024 Question Paper May 22 Shift 2 (Available): Download MPC Question Paper with Answer Key PDF

Shivam Yadav's profile photo

Shivam Yadav

Educational Content Expert | Updated 3+ months ago

AP EAPCET 2024 Question Paper May 22 Shift 2 is available for download here. Jawaharlal Nehru Technological University, KAKINADA on behalf of APSCHE conducted AP EAPCET 2024 on May 22 in Shift 2 from 2.30 PM to 5.30 PM. AP EAPCET 2024 MPC Question Paper consists of 160 MCQ-based questions in total, 80 from Mathematics, 40 from physics, and 40 from chemistry carrying 1 mark each to be attempted in the duration of 3 hours.

Download AP EAMCET 2025 Question Paper with Solution PDF

AP EAPCET 2024 Question Paper with Answer Key PDF May 22 Shift 2

AP EAPCET 2024 May 22 Shift 2 Question Paper with Answer Key download iconDownload Check Solution

AP EAPCET 2024 Question Paper with Solution
 

SECTION-A
Mathematics
 

Question 1:

The range of the real valued function \( f(x) = \frac{15}{3 \sin x + 4 \cos x + 10} \) is:

  • (A) \([0, 3]\)
  • (B) \([-1, 3]\)
  • (C) \([1, 3]\)
  • (D) \([-1, 1]\)
Correct Answer: (C) \([1, 3]\) View Solution

Question 2:

Define the functions \( f, g \) and \( h \) from \( \mathbb{R} \) to \( \mathbb{R} \) such that: \[ f(x) = x^2 - 1, \quad g(x) = \sqrt{x^2 + 1} \]

Consider the following statements:

\( f \) is invertible.
\( h \) is an identity function.
\( f \circ g \) is not invertible.
\( h \circ f \circ g = x^2 \).


Then which one of the following is true?

  • (A) II, IV
  • (B) II, III
  • (C) III, IV
  • (D) I, II
Correct Answer: (C) III, IV
View Solution

Question 3:

If \( P \) is the greatest divisor of \( 49^n + 16n - 1 \) for all \( n \in \mathbb{N} \), then the number of factors of \( P \) is:

  • (1) 12
  • (2) 15
  • (3) 7
  • (4) 13
Correct Answer: (3) 7
View Solution

Question 4:

Given \[ A = \begin{bmatrix} 0 & 1 & 2
4 & 0 & 3
2 & 4 & 0 \end{bmatrix}

quad and quad B is a matrix such that AB = BA. If AB is not an identity matrix, then the matrix that can be taken as B is: \]

  • (1) \( \begin{bmatrix} -9 & -3 & 6
    -6 & 8 & -4
    12 & -4 & -2 \end{bmatrix} \)
  • (2) \( \begin{bmatrix} 9 & 3 & -6
    -6 & 4 & 2
    -12 & -4 & 2 \end{bmatrix} \)
  • (3) \( \begin{bmatrix} -9 & 3 & -6
    -12 & 4 & -2
    4 & -2 & 2 \end{bmatrix} \)
  • (4) \( \begin{bmatrix} -9 & -3 & 6
    -6 & 8 & -4
    -12 & 4 & -2 \end{bmatrix} \)
Correct Answer: (4) \( \begin{bmatrix} -9 & -3 & 6
-6 & 8 & -4
-12 & 4 & -2 \end{bmatrix} \)
View Solution

Question 5:

If \( \alpha, \beta \) (\(\alpha < \beta\)) are the values of \( x \) such that the determinant of the matrix \[ \begin{bmatrix} x - 2 & 0 & 1
1 & x+3 & 2
2 & 0 & 2x - 1 \end{bmatrix} \]
is zero (i.e., the matrix is singular), then the value of \( 2\alpha + 3\beta + 4\gamma \) is:

  • (1) 4
  • (2) 0
  • (3) 1
  • (4) 2
Correct Answer: (1) 4
View Solution

Question 6:

Consider the system of linear equations: \[ x + 2y + z = -3, \] \[ 3x + 3y - 2z = -1, \] \[ 2x + 7y + 7z = -4. \]
Determine the nature of its solutions.

  • (1) Infinite number of solutions
  • (2) No solution
  • (3) Unique solution
  • (4) Finite number of solutions
Correct Answer: (2) No solution
View Solution

Question 7:

Find the argument of the given complex expression: \[ Arg \left[ \frac{(1 + i \sqrt{3}) \cdot (\sqrt{3} - i)}{(1 - i) \cdot ( -i)} \right] = \]

  • (A) \(\frac{5 \pi}{6}\)
  • (B) \(\frac{\pi}{4}\)
  • (C) \(\frac{2 \pi}{3}\)
  • (D) \(-\frac{\pi}{2}\)
Correct Answer: (B) \(\frac{\pi}{4}\)
View Solution

Question 8:

If \( P(x, y) \) represents the complex number \( z = x + iy \) in the Argand plane and \[ \arg \left( \frac{z - 3i}{z + 4} \right) = \frac{\pi}{2}, \]
then the equation of the locus of \( P \) is:

  • (1) \( x^2 + y^2 + 4x - 3y = 0 \) and \( 3x - 4y > 0 \)
  • (2) \( x^2 + y^2 + 4x - 3y = 0 \) and \( 3x - 4y > 0 \)
  • (3) \( x^2 + y^2 + 4x - 3y + 2 = 0 \) and \( 3x - 4y < 0 \)
  • (4) \( x^2 + y^2 + 4x - 3y + 2 = 0 \) and \( 3x - 4y < 0 \)
Correct Answer: (3) \[ x^2 + y^2 + 4x - 3y + 2 = 0 \quad \text{and} \quad 3x - 4y < 0 \]
View Solution

Question 9:

If \[ \cos \alpha + 4 \cos \beta + 9 \cos \gamma = 0 \quad and \quad \sin \alpha + 4 \sin \beta + 9 \sin \gamma = 0, \]
then \[ 81 \cos (2\gamma - 2\alpha) - 16 \cos (2\beta - 2\alpha) = ? \]

  • (1) \( 1 + 8 \cos (\beta - \alpha) \)
  • (2) \( \cos (\beta - \alpha) \)
  • (3) \( 1 - 36 \cos (\beta - \alpha) \)
  • (4) \( 1 + 6 \cos (\beta - \alpha) \)
Correct Answer: (1) \( 1 + 8 \cos (\beta - \alpha) \)
View Solution

Question 10:

If \( a \) is a rational number, then the roots of the equation \( x^2 - 3ax + a^2 - 2a - 4 = 0 \) are:

  • (1) rational and equal numbers
  • (2) different real numbers
  • (3) different rational numbers only
  • (4) not real numbers
Correct Answer: (2) different real numbers
View Solution

Question 11:

The set of all real values \( a \) for which \[ -1 < \frac{2x^2 + ax + 2}{x^2 + x + 1} < 3 \]
holds for all real values of \( x \) is:

  • (1) \( (-7,5) \)
  • (2) \( (5, \infty) \)
  • (3) \( (1,5) \)
  • (4) \( (-\infty, 1) \)
Correct Answer: (3) \( (1,5) \)
View Solution

Question 12:

The quotient when \[ 3x^5 - 4x^4 + 5x^3 - 3x^2 + 6x - 8 \]
is divided by \( x^2 + x - 3 \) is:

  • (1) \( 3x^2 - 7x - 21 \)
  • (2) \( 3x^3 - 7x^2 + 21x - 45 \)
  • (3) \( 3x^4 - 7x^3 + 21x^2 - 45 + 114 \)
  • (4) \( 114x - 143 \)
Correct Answer: (2) \( 3x^3 - 7x^2 + 21x - 45 \)
View Solution

Question 13:

If \( \alpha_1, \alpha_2, \alpha_3, \alpha_4, \alpha_5 \) are the roots of the equation \[ x^5 - 5x^4 + 9x^3 - 9x^2 + 5x - 1 = 0, \]
then find the value of \[ \frac{1}{\alpha_1^2} + \frac{1}{\alpha_2^2} + \frac{1}{\alpha_3^2} + \frac{1}{\alpha_4^2} + \frac{1}{\alpha_5^2}. \]

  • (1) \( 15 \)
  • (2) \( \frac{1}{7} \)
  • (3) \( 7 \)
  • (4) \( 12 \)
Correct Answer: (3) \( 7 \)
View Solution

Question 14:

There were two women participating with some men in a chess tournament. Each participant played two games with the other. The number of games that the men played among themselves is 66 more than the number of games the men played with the women. Then the total number of participants in the tournament is:

  • (1) \( 17 \)
  • (2) \( 13 \)
  • (3) \( 11 \)
  • (4) \( 19 \)
Correct Answer: (2) \( 13 \)
View Solution

Question 15:

The number of ways of arranging 9 men and 5 women around a circular table so that no two women come together are:

  • (A) \( 8! \, 8P5 \)
  • (B) \( 9! \, 9P5 \)
  • (C) \( 8! \, 9P5 \)
  • (D) \( 8! \, 5! \)
Correct Answer: (C) \( 8! \, 9P5 \)
View Solution

Question 16:

If there are 6 alike fruits, 7 alike vegetables, and 8 alike biscuits, then the number of ways of selecting any number of things out of them such that at least one from each category is selected, is:

  • (1) \( 504 \)
  • (2) \( 336 \)
  • (3) \( 503 \)
  • (4) \( 335 \)
Correct Answer: (2) \( 336 \)
View Solution

Question 17:

If the coefficients of the \( r^{th} \), \( (r+1)^{th} \), and \( (r+2)^{th} \) terms in the expansion of \( (1 + x)^n \) are in the ratio \( 4:15:42 \), then \( n - r \) is:

  • (1) \( 18 \)
  • (2) \( 15 \)
  • (3) \( 14 \)
  • (4) \( 17 \)
Correct Answer: (3) \( 14 \)
View Solution

Question 18:

If the coefficients of the \( (2r + 6)^{th} \) and \( (r - 1)^{th} \) terms in the expansion of \( (1 + x)^{21} \) are equal, then the value of \( r \) is:

  • (1) \( 7 \)
  • (2) \( 5 \)
  • (3) \( 6 \)
  • (4) \( 8 \)
Correct Answer: (3) \( 6 \)
View Solution

Question 19:

If \[ \frac{13x+43}{2x^2 + 17x + 30} = \frac{A}{2x+5} + \frac{B}{x+6} then A + B = \]

  • (A) 8
  • (B) 18
  • (C) 3
  • (D) 5
Correct Answer: (A) 8
View Solution

Question 20:

Evaluate: \[ \tan \alpha + 2 \tan 2\alpha + 4 \tan 4\alpha + 8 \cot 8\alpha. =\]

  • (1) \( \sin \alpha \)
  • (2) \( \cos \alpha \)
  • (3) \( \tan \alpha \)
  • (4) \( \cot \alpha \)
Correct Answer: (4) \( \cot \alpha \)
View Solution

Question 21:

tan 9\(^\circ\) - tan 27\(^\circ\) - tan 63\(^\circ\) + tan 81\(^\circ\) =

  • (1) 4
  • (2) 3
  • (3) 2
  • (4) 1
Correct Answer: (1) 4
View Solution

Question 22:

cos 6° sin 24° cos 72° =

  • (1) \(\dfrac{-1}{8}\)
  • (2) \(\dfrac{-1}{4}\)
  • (3) \(\dfrac{1}{8}\)
  • (4) \(\dfrac{1}{4}\)
Correct Answer: (3) \(\dfrac{1}{8}\)
View Solution

Question 23:

The values of \( x \) in \( (-\pi, \pi) \) which satisfy the equation \( \cos x + \cos 2x + \cos 3x + \cdots = 4^3 \) are:

  • (A) \( \pm \frac{\pi}{4}, \pm \frac{3\pi}{4} \)
  • (B) \( \pm \frac{\pi}{6}, \pm \frac{\pi}{3} \)
  • (C) \( \pm \frac{\pi}{8} \)
  • (D) \( \frac{\pi}{3} \)
Correct Answer: (1) \( \pm \frac{\pi}{4}, \pm \frac{3\pi}{4} \)
View Solution

Question 24:

Evaluate \[ \cot \left( \sum_{n=1}^{50} \tan^{-1} \left( \frac{1}{1 + n + n^2} \right) \right).= \]

  • (A) \( \frac{26}{25} \)
  • (B) \( \frac{25}{26} \)
  • (C) \( \frac{50}{51} \)
  • (D) \( \frac{52}{51} \)
Correct Answer: (1) \( \frac{26}{25} \)
View Solution

Question 25:

If \(\sinh x = \dfrac{\sqrt{21}}{2}\) then \(\cosh 2x + \sinh 2x = \)

  • (1) \(\dfrac{21}{2}\)
  • (2) \(\dfrac{25}{2}\)
  • (3) \(\dfrac{23 + 5\sqrt{21}}{2}\)
  • (4) \(\dfrac{32 + 5\sqrt{23}}{2}\)
Correct Answer: (3) \(\dfrac{23 + 5\sqrt{21}}{2}\)
View Solution

Question 26:

In a triangle ABC, if \( a = 13, b = 14, c = 15 \), then \( r_1 = \)

  • (A) \( \frac{23}{2} \)
  • (B) \( \frac{21}{2} \)
  • (C) \( \frac{25}{2} \)
  • (D) \( \frac{26}{3} \)
Correct Answer: (B) \( \frac{21}{2} \)
View Solution

Question 27:

In a triangle ABC, if \( r : R = 1 : 3 : 7 \), then \( \sin(A + C) + \sin B = \)

  • (A) \( 0 \)
  • (B) \( \sqrt{3} \)
  • (C) \( 1 \)
  • (D) \( 2 \)
Correct Answer: (D) \( 2 \)
View Solution

Question 28:

In a triangle ABC, if \( (r_1 + r_2) \csc^2 \frac{C}{2} = \)

  • (1) \( 2R \cot^2 \frac{C}{2} \)
  • (2) \( 4R \tan^2 \frac{C}{2} \)
  • (3) \( 4R \cot^2 \frac{C}{2} \)
  • (4) \( 2R \tan^2 \frac{C}{2} \)
Correct Answer: (3) \( 4R \cot^2 \frac{C}{2} \)
View Solution

Question 29:

If \( A = (1,2,3), B = (3,4,7) \) and \( C = (-3,-2,-5) \) are three points then the ratio in which the point C divides AB externally is

  • (1) \( 2:3 \)
  • (2) \( 3:2 \)
  • (3) \( 4:3 \)
  • (4) \( 3:4 \)
Correct Answer: (1) \( 2:3 \)
View Solution

Question 30:

If the vectors \( a\hat{i} + \hat{j} + 3\hat{k} \), \( 4\hat{i} + 5\hat{j} + \hat{k} \), and \( 4\hat{i} + 2\hat{j} + 6\hat{k} \) are coplanar, then \( a \) is:

  • (A) \( 2 \)
  • (B) \( 1 \)
  • (C) \( 3 \)
  • (D) \( 4 \)
Correct Answer: (1) \( 2 \)
View Solution

Question 31:

Let \( |\mathbf{a}| = 2, |\mathbf{b}| = 3 \) and the angle between \( \mathbf{a} \) and \( \mathbf{b} \) be \( \frac{\pi}{3} \). If a parallelogram is constructed with adjacent sides \( 2\mathbf{a} + 3\mathbf{b} \) and \( \mathbf{a} - \mathbf{b} \), then its shorter diagonal is of length:

  • (1) \( 108 \)
  • (2) \( 172 \)
  • (3) \( 6\sqrt{3} \)
  • (4) \( 2\sqrt{43} \)
Correct Answer: (3) \( 6\sqrt{3} \)
View Solution

Question 32:

The values of \( x \) for which the angle between the vectors \[ \mathbf{a} = x\hat{i} + 2\hat{j} + \hat{k}, \quad \mathbf{b} = -\hat{i} + 2\hat{j} + x\hat{k} \]
is obtuse lie in the interval:

  • (1) \( (-\infty, 0) \cup (3, \infty) \)
  • (2) \( (0,3) \)
  • (3) \( [0,3] \)
  • (4) \( (-\infty, 0] \cup [3, \infty) \)
Correct Answer: (2) \( (0,3) \)
View Solution

Question 33:

If \( \hat{i} - \hat{j} - \hat{k} \), \( \hat{i} + \hat{j} + \hat{k} \), \( \hat{i} + \hat{j} + 2\hat{k} \), and \( 2\hat{i} + \hat{j} \) are the vertices of a tetrahedron, then its volume is:

  • (A) \( 0 \)
  • (B) \( \frac{1}{6} \)
  • (C) \( \frac{2}{3} \)
  • (D) \( \frac{1}{3} \)
Correct Answer: (4) \( \frac{1}{3} \)
View Solution

Question 34:

Based on the following statements, choose the correct option:

Statement-I: The variance of the first \( n \) even natural numbers is \[ \frac{n^2 - 1}{4} \]

Statement-II: The difference between the variance of the first 20 even natural numbers and their arithmetic mean is 112.

  • (A) Both Statements are true and II is a correct explanation of I.
  • (B) Both Statements are true but II is not a correct explanation of I.
  • (C) Statement-I is true and Statement-II is false.
  • (D) Statement-I is false and Statement-II is true.
Correct Answer: (4) Statement-I is false and Statement-II is true.
View Solution

Question 35:

If each of the coefficients \( a, b, c \) in the equation \( ax^2 + bx + c = 0 \) is determined by throwing a die, then the probability that the equation will have equal roots, is:

  • (A) \( \frac{1}{36} \)
  • (B) \( \frac{1}{72} \)
  • (C) \( \frac{7}{216} \)
  • (D) \( \frac{5}{216} \)
Correct Answer: (4) \( \frac{5}{216} \)
View Solution

Question 36:

A and B throw a pair of dice alternately and they note the sum of the numbers appearing on the dice. A wins if he throws 6 before B throws 7, and B wins if he throws 7 before A throws 6. If A begins, the probability of his winning is:

  • (1) \( \frac{15}{61} \)
  • (2) \( \frac{21}{61} \)
  • (3) \( \frac{30}{61} \)
  • (4) \( \frac{36}{61} \)
Correct Answer: (3) \( \frac{30}{61} \)
View Solution

Question 37:

Let \( E_1 \) and \( E_2 \) be two independent events of a random experiment such that \[ P(E_1) = \frac{1}{2}, \quad P(E_1 \cup E_2) = \frac{2}{3}. \]
Then match the items of List-I with the items of List-II:








The correct match is:

  • (1) \( A \to iii, B \to iv, C \to i, D \to v \)
  • (2) \( A \to iii, B \to i, C \to v, D \to ii \)
  • (3) \( A \to i, B \to v, C \to iii, D \to iv \)
  • (4) \( A \to v, B \to i, C \to iii, D \to ii \)
Correct Answer: (2) \( A \to \text{iii}, B \to \text{i}, C \to \text{v}, D \to \text{ii} \)
View Solution

Question 38:

A bag contains 4 red and 5 black balls. Another bag contains 3 red and 6 black balls. If one ball is drawn from the first bag and two balls from the second bag at random, the probability that out of the three, two are black and one is red, is:

  • (A) \( \frac{20}{27} \)
  • (B) \( \frac{17}{18} \)
  • (C) \( \frac{25}{54} \)
  • (D) \( \frac{25}{108} \)
Correct Answer: (3) \( \frac{25}{54} \)
View Solution

Question 39:

If a random variable \( X \) has the following probability distribution, then its variance is nearly:



\begin{tabular{|c|c|c|c|c|c|c|c|
\hline \( X = x \) & -3 & -2 & -1 & 0 & 1 & 2 & 3

\hline \( P(X = x) \) & 0.05 & 0.1 & \( 2K \) & 0 & 0.3 & \( K \) & 0.1

\hline
\end{tabular

  • (1) \( 2.8875 \)
  • (2) \( 2.9875 \)
  • (3) \( 2.7865 \)
  • (4) \( 2.785 \)
Correct Answer: (1) \( 2.8875 \)
View Solution

Question 40:

A radar system can detect an enemy plane in one out of 10 consecutive scans. The probability that it cannot detect an enemy plane at least two times in four consecutive scans, is:

  • (A) \( 0.9477 \)
  • (B) \( 0.9523 \)
  • (C) \( 0.9037 \)
  • (D) \( 0.9063 \)
Correct Answer: (1) \( 0.9477 \)
View Solution

Question 41:

The locus of a variable point which forms a triangle of fixed area with two fixed points is:

  • (A) a circle.
  • (B) a circle with fixed points as ends of a diameter.
  • (C) a pair of non-parallel lines.
  • (D) a pair of parallel lines.
Correct Answer: (4) a pair of parallel lines.
View Solution

Question 42:

If the axes are rotated through an angle \( \alpha \), then the number of values of \( \alpha \) such that the transformed equation of \( x^2 + y^2 + 2x + 2y - 5 = 0 \) contains no linear terms is:

  • (A) \( 0 \)
  • (B) \( 1 \)
  • (C) \( 2 \)
  • (D) Infinite.
Correct Answer: (2) \( 1 \)
View Solution

Question 43:

A line \( L \) passing through the point \( P(-5,-4) \) cuts the lines \( x - y - 5 = 0 \) and \( x + 3y + 2 = 0 \) respectively at \( Q \) and \( R \) such that \[ \frac{18}{PQ} + \frac{15}{PR} = 2, \]
then the slope of the line \( L \) is:

  • (1) \( \pm 1 \)
  • (2) \( \pm \frac{1}{\sqrt{3}} \)
  • (3) \( \pm \sqrt{3} \)
  • (4) \( \pm \frac{2}{\sqrt{3}} \)
Correct Answer: (3) \( \pm \sqrt{3} \)
View Solution

Question 44:

If the reflection of a point \( A(2,3) \) in the X-axis is \( B \); the reflection of \( B \) in the line \( x + y = 0 \) is \( C \) and the reflection of \( C \) in \( x - y = 0 \) is \( D \), then the point of intersection of the lines \( CD, AB \) is:

  • (A) \( (3, -2) \)
  • (B) \( (0,1) \)
  • (C) \( (4, -3) \)
  • (D) \( (2, -1) \)
Correct Answer: (4) \( (2, -1) \)
View Solution

Question 45:

The equation of a line which makes an angle of \( 45^\circ \) with each of the pair of lines \[ xy - x - y + 1 = 0 \]
is:

  • (1) \( x - y = 5 \)
  • (2) \( 2x + y = 3 \)
  • (3) \( x + 7y = 8 \)
  • (4) \( 3x - y = 2 \)
Correct Answer: (1) \( x - y = 5 \)
View Solution

Question 46:

If the slope of one of the lines in the pair of lines \( 8x^2 + axy + y^2 = 0 \) is thrice the slope of the second line, then \( a = \) ?

  • (A) \( 8\sqrt{\frac{2}{3}} \)
  • (B) \( 6 \)
  • (C) \( 16\sqrt{2} \)
  • (D) \( 3\sqrt{\frac{2}{5}} \)
Correct Answer: (1) \( 8\sqrt{\frac{2}{3}} \)
View Solution

Question 47:

The triangle \( PQR \) is inscribed in the circle \[ x^2 + y^2 = 25. \] If \( Q = (3,4) \) and \( R = (-4,3) \), then \( \angle QPR \) is:

  • (1) \( \frac{\pi}{2} \)
  • (2) \( \frac{\pi}{3} \)
  • (3) \( \frac{\pi}{4} \)
  • (4) \( \frac{\pi}{6} \)
Correct Answer: (3) \( \frac{\pi}{4} \)
View Solution

Question 48:

The locus of the point of intersection of perpendicular tangents drawn to the circle \( x^2 + y^2 = 10 \) is:

  • (A) \( x^2 + y^2 = 5 \)
  • (B) \( x^2 + y^2 = 20 \)
  • (C) \( x^2 + y^2 = 25 \)
  • (D) \( x^2 + y^2 = 100 \)
Correct Answer: (2) \( x^2 + y^2 = 20 \)
View Solution

Question 49:

The normal drawn at \( (1,1) \) to the circle \( x^2 + y^2 - 4x + 6y - 4 = 0 \) is:

  • (A) \( 4x + 3y = 7 \)
  • (B) \( 4x + y = 5 \)
  • (C) \( 4x + y = 2 \)
  • (D) \( 4x - y = 3 \)
Correct Answer: (2) \( 4x + y = 5 \)
View Solution

Question 50:

Parametric equations of the circle \( 2x^2 + 2y^2 = 9 \) are:

  • (A) \( x = \frac{3}{2} \cos\theta, \quad y = \frac{3}{2} \sin\theta \)
  • (B) \( x = \frac{3}{\sqrt{2}} \cos\theta, \quad y = 3 \sin\theta \)
  • (C) \( x = \frac{3}{\sqrt{2}} \sin\theta, \quad y = \frac{3}{\sqrt{2}} \cos\theta \)
  • (D) \( x = 3 \sin\theta, \quad y = \frac{3}{2} \cos\theta \)
Correct Answer: (3) \( x = \frac{3}{\sqrt{2}} \sin\theta, \quad y = \frac{3}{\sqrt{2}} \cos\theta \)
View Solution

Question 51:

Angle between the circles \( x^2 + y^2 - 4x - 6y - 3 = 0 \) and \( x^2 + y^2 + 8x - 4y + 11 = 0 \) is:

  • (A) \( \frac{\pi}{3} \)
  • (B) \( \frac{\pi}{6} \)
  • (C) \( \frac{\pi}{2} \)
  • (D) \( \frac{\pi}{4} \)
Correct Answer: (1) \( \frac{\pi}{3} \)
View Solution

Question 52:

Equation of the line touching both parabolas \( y^2 = 4x \) and \( x^2 = -32y \) is:

  • (A) \( x + 2y + 4 = 0 \)
  • (B) \( 2x + y - 4 = 0 \)
  • (C) \( x - 2y - 4 = 0 \)
  • (D) \( x - 2y + 4 = 0 \)
Correct Answer: (4) \( x - 2y + 4 = 0 \)
View Solution

Question 53:

The length of the latus rectum of \( 16x^2 + 25y^2 = 400 \) is:

  • (A) \( \frac{25}{2} \)
  • (B) \( \frac{25}{4} \)
  • (C) \( \frac{16}{2} \)
  • (D) \( \frac{32}{5} \)
Correct Answer: (4) \( \frac{32}{5} \)
View Solution

Question 54:

The line \( 21x + 5y = k \) touches the hyperbola \( 7x^2 - 5y^2 = 232 \), then \( k \) is:

  • (A) \( 116 \)
  • (B) \( 232 \)
  • (C) \( 58 \)
  • (D) \( 110 \)
Correct Answer: (1) \( 116 \)
View Solution

Question 55:

If the equation \( \frac{x^2}{7-k} - \frac{y^2}{5-k} = 1 \) represents a hyperbola, then:

  • (A) \( 5 < k < 7 \)
  • (B) \( k < 5 \) or \( k > 7 \)
  • (C) \( k > 5 \)
  • (D) \( k \neq 5, k \neq 7, -\infty < k < \infty \)
Correct Answer: (1) \( 5 < k < 7 \)
View Solution

Question 56:

If a line \( L \) makes angles \( \frac{\pi}{3} \) and \( \frac{\pi}{4} \) with the Y-axis and Z-axis respectively, then the angle between \( L \) and another line having direction ratios \( 1,1,1 \) is:

  • (A) \( \cos^{-1} \left( \frac{2}{\sqrt{6}} \right) \)
  • (B) \( \cos^{-1} \left( \frac{\sqrt{2}+1}{3\sqrt{3}} \right) \)
  • (C) \( \cos^{-1} \left( \frac{\sqrt{2}-1}{3} \right) \)
  • (D) \( \cos^{-1} \left( \frac{\sqrt{2}+1}{\sqrt{6}} \right) \)
Correct Answer: (4) \( \cos^{-1} \left( \frac{\sqrt{2}+1}{\sqrt{6}} \right) \)
View Solution

Question 57:

If \( l, m, n \) are the direction cosines of a line that is perpendicular to the lines having the direction ratios \( (1,2,-1) \) and \( (-2,1,1) \), then \( (l+m+n)^2 \) =

  • (A) \( \frac{1}{20} \)
  • (B) \( \frac{9}{5} \)
  • (C) \( \frac{1}{5} \)
  • (D) \( \frac{3}{20} \)
Correct Answer: (2) \( \frac{9}{5} \)
View Solution

Question 58:

The foot of the perpendicular drawn from a point \( A(1,1,1) \) onto a plane \( \pi \) is \( P(-3,3,5) \). If the equation of the plane parallel to the plane \( \pi \) and passing through the midpoint of \( AP \) is \[ ax - y + cz + d = 0, \]
then \( a + c - d \) is:

  • (1) \( -10 \)
  • (2) \( 5 \)
  • (3) \( -12 \)
  • (4) \( 2 \)
Correct Answer: (1) \( -10 \)
View Solution

Question 59:

Evaluate the limit: \[ \lim\limits_{x \to \infty} \frac{[2x - 3]}{x}. \]

  • (A) \( 0 \)
  • (B) \( \infty \)
  • (C) \( -3 \)
  • (D) \( 2 \)
Correct Answer: (4) \( 2 \)
View Solution

Question 60:

Evaluate the limit: \[ \lim\limits_{x \to 0} \frac{\cos 2x - \cos 3x}{\cos 4x - \cos 5x}.= \]

  • (A) \( \frac{5}{9} \)
  • (B) \( \frac{3}{4} \)
  • (C) \( \frac{2}{5} \)
  • (D) \( \frac{4}{5} \)
Correct Answer: (1) \( \frac{5}{9} \)
View Solution

Question 61:

If a real-valued function \[ f(x) = \begin{cases} \frac{2x^2 + k(2x) + 9}{3x^2 - 7x - 6}, & for x \neq 3,
l, & for x = 3 \end{cases} \]
is continuous at \( x = 3 \) and \( l \) is a finite value, then \( l - k = \):

  • (A) \( \frac{31}{11} \)
  • (B) \( \frac{124}{11} \)
  • (C) \( 24 \)
  • (D) \( 32 \)
Correct Answer: (2) \( \frac{124}{11} \)
View Solution

Question 62:

If \[ y = \tan^{-1} \frac{x}{1+2x^2} + \tan^{-1} \frac{x}{1+6x^2} + \tan^{-1} \frac{x}{1+12x^2}, \]
then \( \left(\frac{dy}{dx}\right)_{x=\frac{1}{2}} \) =

  • (A) \( 1 \)
  • (B) \( -1 \)
  • (C) \( 0 \)
  • (D) \( \frac{1}{2} \)
Correct Answer: (3) \( 0 \)
View Solution

Question 63:

If \[ f(x) = 5 \cos^3 x - 3 \sin^3 x \quad and \quad g(x) = 4 \sin^3 x + \cos^2 x, \]
then the derivative of \( f(x) \) with respect to \( g(x) \) is:

  • (A) \( \frac{5 \cos x + 2}{6 \cos x - 1} \)
  • (B) \( \frac{- (5 \cos x + 2)}{6 \cos x - 1} \)
  • (C) \( \frac{15 \cos x - 6}{12 \sin x + 2} \)
  • (D) \( \frac{- (15 \cos x + 6)}{12 \sin x - 2} \)
Correct Answer: (4) \( \frac{- (15 \cos x + 6)}{12 \sin x - 2} \)
View Solution

Question 64:

If \[ y = 1 + x + x^2 + x^3 + \dots \quad and \quad |x| < 1, then y'' = \]

  • (1) \( 2yy' \)
  • (2) \( \frac{2y}{y'} \)
  • (3) \( \frac{y'}{2y} \)
  • (4) \( 2y^2y' \)
Correct Answer: (1) \( 2yy' \)
View Solution

Question 65:

The semi-vertical angle of a right circular cone is \( 45^\circ \). If the radius of the base of the cone is measured as 14 cm with an error of \( \left(\frac{\sqrt{2}-1}{11} \right) \) cm, then the approximate error in measuring its total surface area is (in sq. cm).

  • (1) \( 14 \)
  • (2) \( 8 \)
  • (3) \( 5 \)
  • (4) \( 4 \)
Correct Answer: (2) \( 8 \)
View Solution

Question 66:

If a man of height 1.8 m is walking away from the foot of a light pole of height 6 m with a speed of 7 km per hour on a straight horizontal road opposite to the pole, then the rate of change of the length of his shadow is (in kmph):

  • (A) \( 7 \)
  • (B) \( 5 \)
  • (C) \( 3 \)
  • (D) \( 2 \)
Correct Answer: (3) \( 3 \)
View Solution

Question 67:

If the curves \[ 2x^2 + ky^2 = 30 \quad and \quad 3y^2 = 28x \]
cut each other orthogonally, then \( k = \)

  • (A) \( 5 \)
  • (B) \( 3 \)
  • (C) \( 2 \)
  • (D) \( 1 \)
Correct Answer: (4) \( 1 \)
View Solution

Question 68:

The interval containing all the real values of \( x \) such that the real valued function \[ f(x) = \sqrt{x} + \frac{1}{\sqrt{x}} \]
is strictly increasing is:

  • (A) \( (1, \infty) \)
  • (B) \( (0, 1) \)
  • (C) \( (-\infty, 0) \cup (1, \infty) \)
  • (D) \( (-\infty, 0) \)
Correct Answer: (1) \( (1, \infty) \)
View Solution

Question 69:

Evaluate the integral: \[ \int e^{4x^2 + 8x -4} (x+1) \cos(3x^2 + 6x -4) \, dx.= \]

  • (A) \( \frac{e^{4x^2 + 8x -4}}{25} [3 \sin(3x^2 + 6x - 4) - 4 \cos(3x^2 + 6x - 4)] + c \)
  • (B) \( \frac{e^{4x^2 + 8x -4}}{50} [4 \cos(3x^2 + 6x - 4) + 3 \sin(3x^2 + 6x - 4)] + c \)
  • (C) \( \frac{e^{4x^2 + 8x -4}}{25} [3 \cos(3x^2 + 6x - 4) + 4 \sin(3x^2 + 6x - 4)] + c \)
  • (D) \( \frac{e^{4x^2 + 8x -4}}{50} [4 \sin(3x^2 + 6x - 4) - 3 \cos(3x^2 + 6x - 4)] + c \)
Correct Answer: (2) \( \frac{e^{4x^2 + 8x -4}}{50} [4 \cos(3x^2 + 6x - 4) + 3 \sin(3x^2 + 6x - 4)] + c \)
View Solution

Question 70:

Evaluate the integral: \[ \int \left[ (\log_2 x)^2 + 2 \log_2 x \right] dx. \]

  • (1) \( (\log_2 x)^2 + c \)
  • (2) \( 2x \log_2 x + c \)
  • (3) \( x (\log_2 x)^2 + c \)
  • (4) \( 2x (\log x)^2 + c \)
Correct Answer: (3) \( x (\log_2 x)^2 + c \)
View Solution

Question 71:

  • (A) \( \frac{1}{6} \left[ \log 5^5 + \log 7^7 - 12 \right] \)
  • (B) \( \frac{1}{6} \left[ 7 \log 5 + 5 \log 7 + 29 \right] \)
  • (C) \( \frac{1}{6} \left[ 14 \log 5 + 15 \log 7 + 12 \right] \)
  • (D) \( \frac{1}{6} \left[ 15 \log 5 + 14 \log 7 - 29 \right] \)
Correct Answer: (4) \( \frac{1}{6} \left[ 15 \log 5 + 14 \log 7 - 29 \right] \)
View Solution





Step 1: Applying Logarithmic Properties


We start by simplifying the given integral: \[ I = \int \log \left(6 \sin^2 x + 17 \sin x + 12 \right)^{\cos x} dx. \]

Using the logarithmic identity: \[ \log A^B = B \log A, \]
we rewrite: \[ I = \int \cos x \log \left(6 \sin^2 x + 17 \sin x + 12 \right) dx. \]


Step 2: Substituting \( x = \frac{\pi}{2} \)


Substituting \( x = \frac{\pi}{2} \): \[ \sin \frac{\pi}{2} = 1, \quad \cos \frac{\pi}{2} = 0. \]

Thus, the expression inside the logarithm simplifies: \[ 6 (1)^2 + 17 (1) + 12 = 6 + 17 + 12 = 35. \]

So, evaluating \( f(\frac{\pi}{2}) \), we get: \[ f\left(\frac{\pi}{2} \right) = \frac{1}{6} \left[ 15 \log 5 + 14 \log 7 - 29 \right]. \]


Step 3: Conclusion


Thus, the final answer is: \[ \boxed{\frac{1}{6} \left[ 15 \log 5 + 14 \log 7 - 29 \right]}. \] Quick Tip: For integrals involving logarithms with trigonometric expressions, use logarithm properties and evaluate trigonometric values at given points to simplify calculations.


Question 72:

Evaluate the integral: \[ \int \frac{1}{(1 + x^2) \sqrt{x^2 + 2}} \, dx. \]

  • (A) \( -\tan^{-1} \frac{\sqrt{x^2 + 2}}{|x|} + c \)
  • (B) \( -\tan^{-1} \sqrt{x^2 + 2} + c \)
  • (C) \( \tan^{-1} \frac{x^2 + 1}{\sqrt{x^2 + 2}} + c \)
  • (D) \( -\tan^{-1} \frac{x^2 + 1}{x^2 + 2} + c \)
Correct Answer: (1) \( -\tan^{-1} \frac{\sqrt{x^2 + 2}}{|x|} + c \)
View Solution

Question 73:

Evaluate the integral: \[ \int \sin^4 x \cos^4 x \, dx. \]

  • (A) \( \frac{1}{128} (-2 \sin^3 x \cos x - 3 \sin x \cos x + 3) + c \)
  • (B) \( \frac{1}{256} (-2 \sin^3 2x \cos 2x - 3 \sin 2x \cos 2x + 6x) + c \)
  • (C) \( \frac{1}{128} (2 \sin^3 x \cos x - 3 \sin x \cos x + 3x) + c \)
  • (D) \( \frac{1}{256} (3 \sin^3 x \cos x - 2 \sin x \cos x + 2) + c \)
Correct Answer: (2) \( \frac{1}{256} (-2 \sin^3 2x \cos 2x - 3 \sin 2x \cos 2x + 6x) + c \)
View Solution

Question 74:

Evaluate the integral:


  • (A) \( \pi + 2 \)
  • (B) \( \frac{1}{2} (\pi + 2) \)
  • (C) \( \frac{\pi}{2} + 2 + \sqrt{3} \)
  • (D) \( \frac{\pi}{3} 2 - \sqrt{3} \)
Correct Answer: (4) \( \frac{\pi}{3} 2 - \sqrt{3} \)
View Solution

Question 75:

Given that: \[ If M = \int_{0}^{\infty} \frac{\log t}{1 + t^3} \, dt, and \quad N = \int_{-\infty}^{\infty} \frac{e^{2t} t}{1 + e^{3t}} \, dt. \]
Then, the relation between \( M \) and \( N \) is:

  • (A) \( N = 2M \)
  • (B) \( N = M \)
  • (C) \( N = 3M \)
  • (D) \( N = -M \)
Correct Answer: (4) \( N = -M \)
View Solution

Question 76:

Evaluate the integral: \[ \int_{-2}^{2} (4 - x^2)^{\frac{5}{2}} \, dx. \]

  • (A) \( 40\pi \)
  • (B) \( 20\pi \)
  • (C) \( 10\pi \)
  • (D) \( \frac{5\pi}{32} \)
Correct Answer: (2) \( 20\pi \)
View Solution

Question 77:

Evaluate the following limit: \[ \lim_{x \to \infty} \left[ \left(1 + \frac{1}{n^3} \right)^{\frac{1}{n^3}} \left(1 + \frac{8}{n^3} \right)^{\frac{8}{n^3}} \left(1 + \frac{27}{n^3} \right)^{\frac{9}{n^3}} \dots (2n)^{\frac{1}{n}} \right]. \]

  • (A) \( \log 2 - \frac{1}{2} \)
  • (B) \( e^{\left( \log 2 - \frac{1}{2} \right)} \)
  • (C) \( e^{\frac{(2\log 2 - 1)}{3}} \)
  • (D) \( \frac{1}{3} (2\log 2 - 1) \)
Correct Answer: (3) \( e^{\frac{(2\log 2 - 1)}{3}} \)
View Solution

Question 78:

Evaluate the integral: \[ I = \int_{-5\pi}^{5\pi} \left(1 - \cos 2x \right)^{\frac{5}{2}} dx. \]

  • (1) \( \frac{64\sqrt{2}}{5} \)
  • (2) \( \frac{128\sqrt{2}}{5} \)
  • (3) \( \frac{256\sqrt{2}}{3} \)
  • (4) \( \frac{128\sqrt{2}}{3} \)
Correct Answer: (4) \( \frac{128\sqrt{2}}{3} \)
View Solution

Question 79:

The differential equation of the family of hyperbolas having their centers at origin and their axes along the coordinate axes is:

  • (1) \( xy y_2 + xy_1^2 - yy_1 = 0 \)
  • (2) \( xy_2 - xy y_1^2 + yy_1 = 0 \)
  • (3) \( xy_2 + xy_1^2 + yy_1 = 0 \)
  • (4) \( xy_2 + xy_1^2 - yy_1 = 0 \)
Correct Answer: (1) \( xy y_2 + xy_1^2 - yy_1 = 0 \)
View Solution

Question 80:

Find the general solution of the differential equation: \[ (xy + y^2)dx - (x^2 - 2xy)dy = 0. \] is

  • (A) \( c x y^2 = e^{x/y} \)
  • (B) \( c x y^2 e^{x/y} = 1 \)
  • (C) \( c x y e^{x/y} = 1 \)
  • (D) \( c x y = e^{x/y} \)
Correct Answer: (2) \( c \cdot x y^2 e^{x/y} = 1 \)
View Solution

Question 81:

In the equation \( \left( P + \frac{a}{V^2} \right) (V - b) = RT \), where \( P \) is pressure, \( V \) is volume, \( T \) is temperature, \( R \) is the universal gas constant, and \( a, b \) are constants. The dimensions of \( a \) are:

  • (A) \( ML^{-1} T^{-2} \)
  • (B) \( ML^5 T^{-2} \)
  • (C) \( M^0 L^3 T^0 \)
  • (D) \( ML^3 T^{-2} \)
Correct Answer: (2) \( ML^5 T^{-2} \)
View Solution

Question 82:

A particle starts from rest and moves in a straight line. It travels a distance \(2L\) with uniform acceleration and then moves with a constant velocity a further distance of \(L\). Finally, it comes to rest after moving a distance of \(3L\) under uniform retardation. Then the ratio of average speed to the maximum speed \( \left( \frac{V_{avg}}{V_{m}} \right) \) of the particle is:

  • (A) \( \frac{6}{11} \)
  • (B) \( \frac{7}{11} \)
  • (C) \( \frac{5}{11} \)
  • (D) \( \frac{3}{11} \)
Correct Answer: (1) \( \frac{6}{11} \)
View Solution

Question 83:

A boy throws a ball with a velocity \(V_0\) at an angle \(\alpha\) to the ground. At the same time, he starts running with uniform velocity to catch the ball before it hits the ground. To achieve this, he should run with a velocity of:

  • (1) \( V_0 \cos \alpha \)
  • (2) \( V_0 \sin \alpha \)
  • (3) \( V_0 \tan \alpha \)
  • (4) \( \sqrt{V_0^2 \tan \alpha} \)
Correct Answer: (1) \( V_0 \cos \alpha \)
View Solution

Question 84:

A ball at point ‘O’ is at a horizontal distance of 7 m from a wall. On the wall, a target is set at point ‘C’. If the ball is thrown from ‘O’ at an angle \( 37^\circ \) with horizontal aiming the target ‘C’. But it hits the wall at point ‘D’ which is a vertical distance \( y_0 \) below ‘C’. If the initial velocity of the ball is 15 m/s, find \( y_0 \). (Given \( \cos 37^\circ = \frac{4}{5} \))


  • (1) \( 2 \) m
  • (2) \( 1.7 \) m
  • (3) \( 1.5 \) m
  • (4) \( 3 \) m
Correct Answer: (2) \( 1.7 \) m
View Solution

Question 85:

The acceleration of a body sliding down the inclined plane, having coefficient of friction \( \mu \), is

  • (1) a= \( g(\sin\theta + \mu \cos\theta) \)
  • (2) a=\( g(\sin\theta - \mu \cos\theta) \)
  • (3) a= \( g(\cos\theta - \mu \sin\theta) \)
  • (4) a=\( g(\cos\theta + \mu \sin\theta) \)
Correct Answer: (2) a=\( g(\sin\theta - \mu \cos\theta) \)
View Solution

Question 86:

A body of 2 kg mass slides down with an acceleration of \( 4 \, ms^{-2} \) on an inclined plane having a slope of \( 30^\circ \). The external force required to take the same body up the plane with the same acceleration will be (Acceleration due to gravity \( g = 10 \, ms^{-2} \))

  • (1) \( 8 \, N \)
  • (2) \( 16 \, N \)
  • (3) \( 22 \, N \)
  • (4) \( 20 \, N \)
Correct Answer: (4) \( 20 \, \text{N} \)
View Solution

Question 87:

A body of mass \( 30 \) kg moving with a velocity \( 20 \) ms\(^{-1}\) undergoes one-dimensional elastic collision with another ball of the same mass moving in the opposite direction with a velocity of \( 30 \) ms\(^{-1}\). After collision, the velocities of the first and second bodies respectively are:

  • (A) \( 25 \) ms\(^{-1}\), \( 30 \) ms\(^{-1} \)
  • (B) \( 30 \) ms\(^{-1}\), \( 30 \) ms\(^{-1} \)
  • (C) \( 30 \) ms\(^{-1}\), \( 20 \) ms\(^{-1} \)
  • (D) \( 40 \) ms\(^{-1}\), \( 15 \) ms\(^{-1} \)
Correct Answer: (3) \( 30 \) ms\(^{-1}\), \( 20 \) ms\(^{-1} \)
View Solution

Question 88:

A force of \( (4\hat{i} + 2\hat{j} + \hat{k}) \) N is acting on a particle of mass \( 2 \) kg displaces the particle from a position of \( (2\hat{i} + 2\hat{j} + \hat{k}) \) m to a position of \( (4\hat{i} + 3\hat{j} + 2\hat{k}) \) m. The work done by the force on the particle in joules is:

  • (A) \( 21 \) J
  • (B) \( 11 \) J
  • (C) \( 14 \) J
  • (D) \( 18 \) J
Correct Answer: (2) \( 11 \) J
View Solution

Question 89:

Two blocks of equal masses are tied with a light string passing over a massless pulley (Assuming frictionless surfaces). The acceleration of the centre of mass of the two blocks is (Given \( g = 10 \, m/s^2 \)):


  • (A) \( \frac{5 (\sqrt{3} - 1)}{2} \)
  • (B) \( \frac{5 (\sqrt{3} - 1)}{2\sqrt{2}} \)
  • (C) \( \frac{5 (\sqrt{3} + 1)}{2\sqrt{2}} \)
  • (D) \( \frac{5 (\sqrt{3} - 1)}{\sqrt{2}} \)
Correct Answer: (2) \( \frac{5 (\sqrt{3} - 1)}{2\sqrt{2}} \)
View Solution

Question 90:

A ring and a disc of same mass and same diameter are rolling without slipping. Their linear velocities are same, then the ratio of their kinetic energy is:

  • (A) \( 0.75 \)
  • (B) \( 1.33 \)
  • (C) \( 0.5 \)
  • (D) \( 2.66 \)
Correct Answer: (2) \( 1.33 \)
View Solution

Question 91:

The displacement of a particle of mass \(2g\) executing simple harmonic motion is \[ x = 8 \cos \left( 50t + \frac{\pi}{12} \right) m, \]
where \(t\) is time in seconds. The maximum kinetic energy of the particle is:

  • (A) \(160 J \)
  • (B) \(80 J \)
  • (C) \(40 J \)
  • (D) \(20 J \)
Correct Answer: (A) \(160 \text{ J}\)
View Solution

Question 92:

The relation between the force (F in newton) acting on a particle executing simple harmonic motion and the displacement of the particle (y in metre) is given by: \[ 500F + \pi^2 y = 0 \]
If the mass of the particle is 2 g, the time period of oscillation of the particle is:

  • (1) \( 8 s \)
  • (2) \( 6 s \)
  • (3) \( 2 s \)
  • (4) \( 4 s \)
Correct Answer: (3) \( 2 \text{ s} \)
View Solution

Question 93:

The gravitational potential energy of a body on the surface of the Earth is \(E\).
If the body is taken from the surface of the Earth to a height equal to \(150%\) of the radius of the Earth,
its gravitational potential energy is:

  • (A) \(0.4E \)
  • (B) \(0.2E \)
  • (C) \(0.6E \)
  • (D) \(0.3E \)
Correct Answer: (A) \(0.4E\)
View Solution

Question 94:

A wire of length \(100 cm\) and area of cross-section \(2 mm^2\) is stretched by two forces of each \(440 N\)
applied at the ends of the wire in opposite directions along the length of the wire. If the elongation of the wire is \(2 mm\),
the Young’s modulus of the material of the wire is:

  • (A) \( 4.4 \times 10^{11} Nm^{-2} \)
  • (B) \( 1.1 \times 10^{11} Nm^{-2} \)
  • (C) \( 2.2 \times 10^{11} Nm^{-2} \)
  • (D) \( 3.3 \times 10^{11} Nm^{-2} \)
Correct Answer: (B) \( 1.1 \times 10^{11} \text{ Nm}^{-2} \)
View Solution

Question 95:

Two cylindrical vessels A and B of different areas of cross-section kept on the same horizontal plane
are filled with water to the same height. If the volume of water in vessel A is 3 times the volume of water in vessel B,
then the ratio of the pressures at the bottom of the vessels A and B is:

  • (A) \( 1:1 \)
  • (B) \( 1:3 \)
  • (C) \( 1:9 \)
  • (D) \( 1:6 \)
Correct Answer: (A) \( 1:1 \)
View Solution

Question 96:

Water of mass \( m \) at \( 30^\circ C \) is mixed with \( 5 \) g of ice at \( -20^\circ C \).
If the resultant temperature of the mixture is \( 6^\circ C \), then the value of \( m \) is:
(Given: Specific heat capacity of ice = \( 0.5 \) cal \( g^{-1} \) \( ^\circ C^{-1} \),
Specific heat capacity of water = \( 1 \) cal \( g^{-1} \) \( ^\circ C^{-1} \),
Latent heat of fusion of ice = \( 80 \) cal \( g^{-1} \))

  • (A) \( 48 \) g
  • (B) \( 20 \) g
  • (C) \( 24 \) g
  • (D) \( 40 \) g
Correct Answer: (B) 20 g
View Solution

Question 97:

Two ideal gases A and B of the same number of moles expand at constant temperatures \( T_1 \) and \( T_2 \) respectively such that the pressure of gas A decreases by \( 50% \) and the pressure of gas B decreases by \( 75% \). If the work done by both the gases is the same, then the ratio \( T_1:T_2 \) is:

  • (A) \(1:3\)
  • (B) \(2:3\)
  • (C) \(3:4\)
  • (D) \(2:1\)
Correct Answer: (D) 2:1
View Solution

Question 98:

When 80 J of heat is absorbed by a monotonic gas, its volume increases by \( 16 \times 10^5 \) \( m^3 \). The pressure of the gas is:

  • (A) \( 2 \times 10^5 \) \( Nm^{-2} \)
  • (B) \( 4 \times 10^5 \) \( Nm^{-2} \)
  • (C) \( 6 \times 10^5 \) \( Nm^{-2} \)
  • (D) \( 5 \times 10^5 \) \( Nm^{-2} \)
Correct Answer: (A) \( 2 \times 10^5 \) \( Nm^{-2} \)
View Solution

Question 99:

The efficiency of a Carnot heat engine is 25% and the temperature of its source is 127°C. Without changing the temperature of the source, if the absolute temperature of the sink is decreased by 10%, the efficiency of the engine is:

  • (A) \( 27.5% \)
  • (B) \( 17.5% \)
  • (C) \( 32.5% \)
  • (D) \( 22.5% \)
Correct Answer: (C) \( 32.5% \)
View Solution

Question 100:

The total internal energy of 2 moles of a monoatomic gas at a temperature 27°C is \( U \). The total internal energy of 3 moles of a diatomic gas at a temperature 127°C is:

  • (A) \( U \)
  • (B) \( \frac{10U}{3} \)
  • (C) \( 2U \)
  • (D) \( 3U \)
Correct Answer: (B) \( \frac{10U}{3} \)
View Solution

Question 101:

The fundamental frequency of an open pipe is 100 Hz. If the bottom end of the pipe is closed and \( \frac{1}{3} \) of the pipe is filled with water, then the fundamental frequency of the pipe is:

  • (A) \( 200 \) Hz
  • (B) \( 100 \) Hz
  • (C) \( 75 \) Hz
  • (D) \( 150 \) Hz
Correct Answer: (C) \( 75 \) Hz
View Solution

Question 102:

When a convex lens is immersed in a liquid of refractive index equal to 80% of the refractive index of the material of the lens, the focal length of the lens increases by 100%. The refractive index of the liquid is:

  • (A) \( 1.27 \)
  • (B) \( 1.2 \)
  • (C) \( 1.33 \)
  • (D) \( 1.4 \)
Correct Answer: (B) \( 1.2 \)
View Solution

Question 103:

The angle between the axes of a polariser and an analyser is \( 45^\circ \). If the intensity of the unpolarized light incident on the polariser is \( I \), then the intensity of the light emerged from the analyser is:

  • (A) \( 2I \)
  • (B) \( \frac{I}{2} \)
  • (C) \( I \)
  • (D) \( \frac{I}{4} \)
Correct Answer: (D) \( \frac{I}{4} \)
View Solution

Question 104:

The magnitude of an electric field which can just suspend a deuteron of mass \( 3.2 \times 10^{-27} \) kg freely in air is:

  • (A) \( 19.6 \times 10^{-8} \) NC\(^{-1}\)
  • (B) \( 196 \) NC\(^{-1}\)
  • (C) \( 1.96 \times 10^{-10} \) NC\(^{-1}\)
  • (D) \( 0.196 \) NC\(^{-1}\)
Correct Answer: (A) \( 19.6 \times 10^{-8} \) NC\(^{-1}\)
View Solution

Question 105:

Two charges \(5\) nC and \(-2\) nC are placed at points \( (5,0,0) \) and \( (23,0,0) \) in a region of space where there is no other external field. The electrostatic potential energy of this charge system is:

  • (A) \( 10 \times 10^{-7} \) J
  • (B) \( 5 \times 10^{-7} \) J
  • (C) \( 15 \times 10^{-7} \) J
  • (D) \( 25 \times 10^{-7} \) J
Correct Answer: (B) \( 5 \times 10^{-7} \) J
View Solution

Question 106:

The space between the plates of a parallel plate capacitor is halved and a dielectric medium of relative permittivity \( 10 \) is introduced between the plates. The ratio of the final and initial capacitances of the capacitor is:

  • (A) \( 20 \)
  • (B) \( 10 \)
  • (C) \( \frac{1}{10} \)
  • (D) \( \frac{1}{20} \)
Correct Answer: (A) \( 20 \)
View Solution

Question 107:

A battery of emf \( 8V \) and internal resistance \( 0.5 \Omega \) is being charged by a \( 120V \) DC supply using a series resistor of \( 15.5 \Omega \). The terminal voltage of the \( 8V \) battery during charging is:

  • (A) \( 11.5V \)
  • (B) \( 1.15V \)
  • (C) \( 115V \)
  • (D) \( 0.5V \)
Correct Answer: (A) \( 11.5V \)
View Solution

Question 108:

Resistance of a wire is \( 8\Omega \). It is drawn in such a way that it experiences a longitudinal strain of \( 400% \). The final resistance of the wire is:

  • (A) \( 100\Omega \)
  • (B) \( 200\Omega \)
  • (C) \( 300\Omega \)
  • (D) \( 400\Omega \)
Correct Answer: (B) \( 200\Omega \)
View Solution

Question 109:

Current flows in a conductor from east to west. The direction of the magnetic field at a point below the conductor is towards:

  • (A) North
  • (B) South
  • (C) East
  • (D) West
Correct Answer: (B) South
View Solution

Question 110:

Two infinite length wires carry currents 8 A and 6 A respectively and are placed along X and Y axes respectively. Magnetic field at a point P (0,0,d) will be:

  • (A) \( \frac{7 \mu_0}{\pi d} \)
  • (B) \( \frac{10 \mu_0}{\pi d} \)
  • (C) \( \frac{14 \mu_0}{\pi d} \)
  • (D) \( \frac{5 \mu_0}{\pi d} \)
Correct Answer: (D) \( \frac{5 \mu_0}{\pi d} \)
View Solution

Question 111:

A short magnet oscillates with a time period of 0.1 s at a place where the horizontal magnetic field is 24 \(\mu T\). A downward current of 18 A is established in a vertical wire kept at a distance of 20 cm east of the magnet. The new time period of oscillations of the magnet is:

  • (1) \( 0.1 \, s \)
  • (2) \( 0.089 \, s \)
  • (3) \( 0.076 \, s \)
  • (4) \( 0.057 \, s \)
Correct Answer: (3) \( 0.076 \, s \)
View Solution

Question 112:

A metallic wire loop of side \( 0.1 \) m and resistance of \( 10 \Omega \) is moved with a constant velocity in a uniform magnetic field of \( 2 Wm^{-2} \) as shown in the figure. The magnetic field is perpendicular to the plane of the loop. The loop is connected to a network of resistors. The velocity of loop so as to have a steady current of \( 1 \) mA in loop is:


  • (A) \( 0.67 \) cm s\(^{-1}\)
  • (B) \( 2 \) cm s\(^{-1}\)
  • (C) \( 3 \) cm s\(^{-1}\)
  • (D) \( 4 \) cm s\(^{-1}\)
Correct Answer: (2) \( 2 \) cm s\(^{-1}\)
View Solution

Question 113:

In the circuit shown in the figure, neglecting the source resistance, the voltmeter and ammeter readings respectively are:


  • (1) \(0 V, 8 A\)
  • (2) \(150 V, 3 A\)
  • (3) \(150 V, 6 A\)
  • (4) \(0 V, 3 A\)
Correct Answer: (1) \(0 V, 8 A\)
View Solution

Question 114:

The radiation of energy \( E \) falls normally on a perfectly reflecting surface. The momentum transferred to the surface is:

  • (1) \( \frac{E}{c} \)
  • (2) \( \frac{2E}{c} \)
  • (3) \( \frac{E}{c^2} \)
  • (4) \( \frac{2E}{c^2} \)
Correct Answer: (2) \( \frac{2E}{c} \)
View Solution

Question 115:

Light of wavelength \( 4000\AA \) is incident on a sodium surface for which the threshold wavelength of photoelectrons is \( 5420\AA \). The work function of sodium is:

  • (1) \( 4.58 eV \)
  • (2) \( 2.29 eV \)
  • (3) \( 1.14 eV \)
  • (4) \( 0.57 eV \)
Correct Answer: (2) \( 2.29 \text{ eV} \)
View Solution

Question 116:

The principal quantum number \( n \) corresponding to the excited state of \( He^+ \) ion, if on transition to the ground state two photons in succession with wavelengths \( 1026 \AA \) and \( 304 \AA \) are emitted:

(R = 1.097 \times 10^7 \text{ m^{-1)

  • (1) \( 2 \)
  • (2) \( 3 \)
  • (3) \( 6 \)
  • (4) \( 4 \)
Correct Answer: (3) \( 6 \)
View Solution

Question 117:

Which physical quantity is measured in barn?

  • (1) Radius of the nuclei
  • (2) Pressure in a liquid drop
  • (3) Scattering cross-section
  • (4) Rate of flow of liquid
Correct Answer: (3) \text{Scattering cross-section}
View Solution

Question 118:

Truth table for the given circuit is:


  • (1) \[ \begin{array}{|c|c|c|} \hline A & B & Y
    \hline 0 & 0 & 1
    0 & 1 & 0
    1 & 0 & 1
    1 & 1 & 1
    \hline \end{array} \]
  • (2) \[ \begin{array}{|c|c|c|} \hline A & B & Y
    \hline 0 & 0 & 1
    0 & 1 & 1
    1 & 0 & 0
    1 & 1 & 1
    \hline \end{array} \]
  • (3) \[ \begin{array}{|c|c|c|} \hline A & B & Y
    \hline 0 & 0 & 0
    0 & 1 & 1
    1 & 0 & 1
    1 & 1 & 1
    \hline \end{array} \]
  • (4) \[ \begin{array}{|c|c|c|} \hline A & B & Y
    \hline 0 & 0 & 1
    0 & 1 & 0
    1 & 0 & 0
    1 & 1 & 1
    \hline \end{array} \]
Correct Answer: (3)
View Solution

Question 119:

If \( R_C \) and \( R_B \) are respectively the resistances of in collector and base sides of the circuit, and \( \beta \) is the current amplification factor, then the voltage gain of a transistor amplifier in common emitter configuration is:

  • (1) \( \beta R_C R_B \)
  • (2) \( \frac{\beta}{R_C R_B} \)
  • (3) \( \frac{\beta R_B}{R_C} \)
  • (4) \( \frac{\beta R_C}{R_B} \)
Correct Answer: (4) \( \frac{\beta R_C}{R_B} \)
View Solution

Question 120:

Which one of the following is not classified as pulse modulation?

  • (1) Pulse duration modulation
  • (2) Pulse Amplitude Modulation
  • (3) Pulse band Modulation
  • (4) Pulse position Modulation
Correct Answer: (3) \text{Pulse band Modulation}
View Solution

Question 121:

The de Broglie wavelength of an electron with kinetic energy of \( 2.5 \) eV is (in m):
\[ (1 eV = 1.6 \times 10^{-19} J, \quad m_e = 9 \times 10^{-31} kg) \]

  • (1) \( \frac{h \times 10^{-25}}{\sqrt{72}} \)
  • (2) \( \frac{h \times 10^{25}}{\sqrt{72}} \)
  • (3) \( \frac{\sqrt{72}}{h \times 10^{-25}} \)
  • (4) \( \frac{\sqrt{72}}{h \times 10^{25}} \)
Correct Answer: (2) \( \frac{h \times 10^{25}}{\sqrt{72}} \)
View Solution

Question 122:

The ratio of ground state energy of \( Li^{2+}, He^{+}, H \) is:

\flushleft

  • (1) \( 3:2:1 \)
  • (2) \( 1:2:3 \)
  • (3) \( 9:4:1 \)
  • (4) \( 1:4:9 \)
Correct Answer: (3) \( 9:4:1 \)
View Solution

Question 123:

Two statements are given below:

Statement I: Nitrogen has more ionization enthalpy and electronegativity than beryllium.

Statement II:\( CrO_3 \), \( B_2O_3 \) are acidic oxides.

Correct answer is:

  • (1) Both statements I and II are correct
  • (2) Both statements I and II are not correct
  • (3) Statement I is correct, but statement II is not correct
  • (4) Statement I is not correct, but statement II is correct
Correct Answer: (1) \text{Both statements I and II are correct}
View Solution

Question 124:

The number of lone pairs of electrons on the central atom of \( BrF_5 \), \( XeO_3 \), \( SO_3 \) respectively are:

  • (1) \( 1, 1, 2 \)
  • (2) \( 1, 2, 2 \)
  • (3) \( 2, 2, 1 \)
  • (4) \( 1, 1, 1 \)
Correct Answer: (4) \( 1, 1, 1 \)
View Solution

Question 125:

The shape of the colourless neutral gas formed on thermal decomposition of ammonium nitrate is:

  • (1) Angular
  • (2) Linear
  • (3) Trigonal planar
  • (4) Trigonal pyramidal
Correct Answer: (2) \text{Linear}
View Solution

Question 126:

At \( T(K) \) for one mole of an ideal gas, the graph of \( P \) (on y-axis) and \( V^{-1} \) (on x-axis) gave a straight line with slope of \( 32.8 \) L atm mol\(^{-1} \). What is the temperature (in K)?


(R = 0.0821 \text{ L atm mol^{-1 \text{ K^{-1)

  • (1) \( 600 \)
  • (2) \( 200 \)
  • (3) \( 800 \)
  • (4) \( 400 \)
Correct Answer: (4) \( 400 \)
View Solution

Question 127:

At 290 K, a vessel (I) contains equal moles of three liquids (A, B, C). The boiling points of A, B, and C are 348 K, 378 K, and 368 K respectively. Vessel (I) is heated to 300 K and vapors were collected into vessel (II). Identify the correct statements. (Assume vessel (I) contains liquids and vapors and vessel (II) contains only vapors.)

Statements:

I.Vessel – I is rich in liquid

II.Vessel – II is rich in vapors of C.

III. The vapor pressures of A, B, and C in Vessel (I) at 300 K follows the order \( C > A > B \).

  • (1) I, III
  • (2) I, II only
  • (3) II, III only
  • (4) I, II, III
Correct Answer: (1) \text{I, III}
View Solution

Question 128:

100 mL of 0.1 M \( Fe^{2+} \) solution was titrated with \( \frac{1}{60} \) M \( Cr_2O_7^{2-} \) solution in acid medium. What is the volume (in L) of \( Cr_2O_7^{2-} \) solution consumed?

  • (1) \( 100 \)
  • (2) \( 10 \)
  • (3) \( 1 \)
  • (4) \( 0.1 \)
Correct Answer: (4) \( 0.1 \)
View Solution

Question 129:

Observe the following reaction:
\[ ABO_3 (s) \xrightarrow{1000 K} AO (s) + BO_2 (g) \]

The enthalpy change \( \Delta H \) for this reaction is \( x \) kJ mol\(^{-1} \). What is its \( \Delta U \) (in kJ mol\(^{-1}\)) at the same temperature?


(R = 8.3 \text{ J mol^{-1 \text{ K^{-1)

  • (1) \( x - 8300 \)
  • (2) \( x + 8.3 \)
  • (3) \( x + 8300 \)
  • (4) \( x - 8.3 \)
Correct Answer: (4) \( x - 8.3 \)
View Solution

Question 130:

A vessel of volume \( V \) L contains an ideal gas at \( T(K) \). The vessel is partitioned into two equal parts. The volume (in L) and temperature (in K) in each part is respectively:

  • (1) \( V, \frac{T}{2} \)
  • (2) \( \frac{V}{2}, T \)
  • (3) \( V, T \)
  • (4) \( \frac{V}{2}, \frac{T}{2} \)
Correct Answer: (2) \( \frac{V}{2}, T \)
View Solution

Question 131:

At 300 K, \( \Delta_r G^\circ \) for the reaction \( A(g) \rightleftharpoons B(g) \) is \( -11.5 \) kJ mol\(^{-1}\). The equilibrium constant at 300 K is approximately:


(R = 8.314 \text{ J mol^{-1 \text{ K^{-1)

  • (1) \( 10 \)
  • (2) \( 100 \)
  • (3) \( 1000 \)
  • (4) \( 25 \)
Correct Answer: (2) \( 100 \)
View Solution

Question 132:

100 mL of 0.1 M HA (weak acid) and 100 mL of 0.2 M NaA are mixed. What is the pH of the resultant solution?


(K_a \text{ of HA is 10^{-5, \log 2 = 0.3)

  • (1) \( 4.7 \)
  • (2) \( 5.0 \)
  • (3) \( 5.3 \)
  • (4) \( 4.0 \)
Correct Answer: (3) \( 5.3 \)
View Solution

Question 133:

Identify the correct statements from the following:



i. Reaction of hydrogen with fluorine occurs even in dark.

ii. Manufacture of ammonia by Haber process is an endothermic reaction.

iii. HF is an electron-rich hydride.

  • (1) \( i, iii \) only
  • (2) \( ii, iii \)
  • (3) \( ii only \)
  • (4) \( i, ii only \)
Correct Answer: (1) \( i, iii \) \text{only}
View Solution

Question 134:

Which one of the following alkali metals is the weakest reducing agent as per their \( E^\circ \) values?

  • (1) \( K \)
  • (2) \( Cs \)
  • (3) \( Li \)
  • (4) \( Na \)
Correct Answer: (4) \( Na \)
View Solution

Question 135:

In which of the following reactions, hydrogen is one of the products?

Correct Answer: (3) iii
View Solution

Question 136:

Two statements are given below:

Statement I: SnF\(_4\), PbF\(_4\) are ionic in nature.

Statement II: GeCl\(_2\) is more stable than GeCl\(_4\).

The correct answer is:

Correct Answer: (3) Statement I is correct, but statement II is not correct.
View Solution

Question 137:

Match the pollutant in List I with its maximum permissible limit in drinking water given in List II.


Correct Answer: (3) A-III, B-I, C-II
View Solution

Question 138:

Species A, B, C, D formed in the following bond cleavages respectively are

Correct Answer: (1) CH\(_3\)CH\(_2^+\), \(\gamma\), CH\(_3\)CH\(_2^-\), Cu\(^+\)
View Solution

Question 139:

What are X and Y respectively in the following reaction sequence?


Correct Answer: (4) CrO\(_3\), 773 K, 10-20 atm.
View Solution

Question 140:

A compound is formed by atoms of A, B and C. Atoms of C form hcp lattice. Atoms of A occupy 50% of octahedral voids and atoms of B occupy \(\frac{2}{3}\) of tetrahedral voids. What is the molecular formula of the solid?

Correct Answer: (1) A\(_3\)B\(_8\)C\(_6\)
View Solution

Question 141:

At 300 K, 6 g of urea was dissolved in 500 mL of water. What is the osmotic pressure (in atm) of the resultant solution? (R = 0.082 L atm K\(^{-1}\) mol\(^{-1}\))
(C=12;N=14;O=16;H=1)

Correct Answer: (3) 4.92
View Solution

Question 142:

In water, which of the following gases has the highest Henry’s law constant at 293 K?

Correct Answer: (3) \(\text{He}\)
View Solution

Question 143:

Consider the cell reaction, at 300 K.

A\(^+ (aq)\) + B\(^3+\) (aq) \(\rightleftharpoons\) A\(^2+\) (aq) + B (g)

Its \(E^\circ\) is 1.0 V. The \(\Delta_r H^\circ\) of the reaction is -163 kJ mol\(^{-1}\). What is \(\Delta_r S^\circ\) (in J K\(^{-1}\) mol\(^{-1}\)) of the reaction?

(F = 96500 C mol\(^{-1}\))

Correct Answer: (2) 100
View Solution

Question 144:

The rate constant of a first order reaction was doubled when the temperature was increased from 300 to 310 K. What is its approximate activation energy (in kJ mol\(^{-1}\))?

(R = 8.3 J mol\(^{-1}\) K\(^{-1}\), \(\log 2 = 0.3\))

Correct Answer: (4) 53.33
View Solution

Question 145:

Which of the following solutions is used in the styptic action which prevents bleeding of blood?

Correct Answer: (2) FeCl\(_3\) solution
View Solution

Question 146:

‘A’ is a protecting colloid. The following data is obtained for preventing the coagulation of 10 mL of gold sol to which 1 mL of 10% NaCl is added. What is the gold number of ‘A’?


  • (1) 32
  • (2) 33
  • (3) 35
  • (4) 40
Correct Answer: (2) 33
View Solution

Question 147:

Two statements are given below.

Statement I: The reaction Cr\(_2\)O\(_3\) + 2Al → 2Cr + Al\(_2\)O\(_3\) (ΔG° = -421 kJ) is thermodynamically feasible.

Statement II: The above reaction occurs at room temperature.

The correct answer is

  • (1) Both the statements I \& II are correct.
  • (2) Both the statements I \& II are not correct.
  • (3) Statement I is correct, but statement II is not correct.
  • (4) Statement I is not correct, but statement II is correct.
Correct Answer: (3) Statement I is correct, but statement II is not correct.
View Solution

Question 148:

The basicity of H\(_3\)PO\(_2\), H\(_3\)PO\(_3\), H\(_3\)PO\(_4\) respectively is

  • (1) 2, 2, 3
  • (2) 2, 3, 3
  • (3) 1, 3, 3
  • (4) 1, 2, 3
Correct Answer: (4) 1, 2, 3
View Solution

Question 149:

Which of the following reactions of KMnO\(_4\) occurs in acidic medium?

  • (1) Oxidation of thiosulphate to sulphate
  • (2) Precipitation of sulphur from H\(_2\)S
  • (3) Oxidation of iodide to iodate
  • (4) Oxidation of manganous salt to MnO\(_2\)
Correct Answer: (2) Precipitation of sulphur from H\(_2\)S
View Solution

Question 150:

Which complex among the following is most paramagnetic?

  • (1) [Co(NH\(_3\))\(_6\)]\(^{3+}\)
  • (2) [Co(NH\(_3\))\(_6\)]\(^{2+}\)
  • (3) [Co(H\(_2\)O)\(_6\)]\(^{2+}\)
  • (4) [Co(H\(_2\)O)\(_6\)]\(^{3+}\)
Correct Answer: (4) [Co(H\(_2\)O)\(_6\)]\(^{3+}\)
View Solution

Question 151:

Polymers that can be softened on heating and hardened on cooling are called

  • (1) Thermosetting polymers
  • (2) Bakelite
  • (3) Fibres
  • (4) Thermoplastic polymers
Correct Answer: (4) Thermoplastic polymers
View Solution

Question 152:

The number of –OH groups in open chain and ring structures of D-glucose are respectively

  • (1) 4, 5
  • (2) 5, 4
  • (3) 5, 5
  • (4) 6, 5
Correct Answer: (2) 5, 4
View Solution

Question 153:

Which of the following is correct statement?

  • (1) Starch is a polymer of \(\beta\)-D-glucose
  • (2) Amylose is a component of starch
  • (3) Proteins are biopolymers of only one type of amino acids
  • (4) Lactose is a disaccharide of \(\alpha\)-D-glucose and \(\beta\)-D-galactose
Correct Answer: (2) Amylose is a component of starch
View Solution

Question 154:

Which of the following is NOT correctly matched?

  • (1) Aspartame – Food preservative
  • (2) Butylated hydroxy toluene – antioxidant
  • (3) Noverstrol – antifertility drug
  • (4) Bithionol – antiseptic
Correct Answer: (1) Aspartame – Food preservative
View Solution

Question 155:



Conversion of X to Y is an example of

  • (1) Wurtz reaction
  • (2) Fitting reaction
  • (3) Wurtz-Fittig reaction
  • (4) Friedel-Crafts reaction
Correct Answer: (3) Wurtz-Fittig reaction
View Solution

Question 156:

Which of the following is not an example of allylic halide?

  • (1) 4- chlorobut-1-ene
  • (2) 1- chlorobut-2-ene
  • (3) 3- chloro-2-methyl but-1-ene
  • (4) 4- chloropent-2-ene
Correct Answer: (1) 4- chlorobut-1-ene
View Solution

Question 157:

What is the major product 'Z' in the following sequence?


  • (1) o- Hydroxy benzaldehyde
  • (2) p- Hydroxy benzaldehyde
  • (3) o- Hydroxy benzoic acid
  • (4) p- Hydroxy benzoic acid
Correct Answer: (i) o- Hydroxy benzaldehyde
View Solution

Question 158:

Consider the following reactions.




Y cannot be obtained from which of the following reactions?

  • (1) \(CH_3COCl + H_2 \xrightarrow{Pd/BaSO_4} \)
  • (2) \(CH_3CH_2OH \xrightarrow{Cu/573 K} \)
  • (3) \(CH_3CN + SnCl_2 + HCl \xrightarrow{} X \, with \, H_2O \)
  • (4) \(CH_3COOH \xrightarrow{(i) \, LiAlH_4/ether} \xrightarrow{(ii) \, H_2O} \)
Correct Answer: (4) \(\text{CH}_3\text{COOH} \xrightarrow{(i) \, \text{LiAlH}_4/\text{ether}} \xrightarrow{(ii) \, \text{H}_2\text{O}} \)
View Solution

Question 159:

Assertion (A): Carboxylic acids are more acidic than phenols.

Reason (R): Resonance structures of carboxylate ion are equivalent, while resonance structures of phenoxide ion are not equivalent.

  • (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
  • (2) Both (A) and (R) are correct But (R) is not the correct explanation of (A)
  • (3) (A) is correct but (R) is incorrect
  • (4) (A) is incorrect but (R) is correct
Correct Answer: (1) \text{Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)}
View Solution

Question 160:

In the reaction sequence, Y is:
\[ CH_3CO_2H \xrightarrow{(1) NH_3, (2) \Delta} P \xrightarrow{Br_2/NaOH} Y \]

  • (1) a primary amine with the same number of carbons as in P
  • (2) a primary amine with one carbon less than in P
  • (3) a secondary amine with the same number of carbons as in P
  • (4) a secondary amine with one carbon less than in P
Correct Answer: (2) \text{A primary amine with one carbon less than in P}
View Solution


AP EAPCET Previous Year Question Paper with Answer Key PDFs

Similar B.Tech Exam Question Papers:

AP EAPCET Questions

  • 1.
    Identify the herbicides from the following:
    a) DDT b) Aldrin c) Sodium chlorate d) Nicotine e) Sodium arsenite

      • c, e
      • a, d
      • b, c
      • d, e

    • 2.
      A → P is a first order reaction. At T(K), the concentration of reactant (A) after 10 min of the reaction is \(x\) mol L\(^{-1}\). After 20 min, the concentration of A is \(y\) mol L\(^{-1}\). What is its rate constant (in min\(^{-1}\))?

        • \(0.2303 \log \frac{x}{y}\)
        • \(2.303 \log \frac{x}{y}\)
        • \(2.303 \log \frac{y}{x}\)
        • \(0.2303 \log \frac{y}{x}\)

      • 3.
        The decomposition of AB\(_3\)(g) is a zero order reaction. At 300 K, the rate constant of the reaction is \(2.5 \times 10^{-4}\) mol L\(^{-1}\) s\(^{-1}\). What is the rate of reaction (in mol L\(^{-1}\) s\(^{-1}\)) when the concentration of AB\(_3\)(g) is taken as 10\(^{-1}\) mol L\(^{-1}\) at 300 K?

          • \(2.5 \times 10^{-5}\)
          • \(2.5 \times 10^{-4}\)
          • \(2.5 \times 10^{-3}\)
          • \(5 \times 10^{-4}\)

        • 4.
          At T(K), the following equation is obtained for a first order reaction.
          \[ \log \frac{k}{A} = -\frac{x}{T} \] The activation energy for this reaction is equal to (R = gas constant)

            • \(2.303 \times R\)
            • \(\frac{2.303 \, R}{x}\)
            • \(\frac{x}{2.303 \, R}\)
            • \(\frac{1}{2.303 \times R}\)

          • 5.
            Two blocks A and B of masses 2 kg and 4 kg respectively are kept on a rough horizontal surface. If same force of 20 N is applied on each block, then the ratio of the accelerations of the blocks A and B is (Coefficient of kinetic friction between the surface and the blocks is 0.3 and acceleration due to gravity = \(10 \operatorname{ms}^{-2}\))

              • \(1:1 \)
              • \(7:2 \)
              • \(1:2 \)
              • \(4:3 \)

            • 6.

              Consider the following
              Statement-I: Kolbe's electrolysis of sodium propionate gives n-hexane as product. 
              Statement-II: In Kolbe's process, CO$_2$ is liberated at anode and H$_2$ is liberated at cathode.

                • Both statement-I and statement-II are correct
                • Both statement-I and statement-II are not correct
                • Statement-I is correct, but statement-II is not correct
                • Statement-I is not correct, but statement-II is correct

              Fees Structure

              Structure based on different categories

              CategoriesState
              General600
              sc500

              Note: Candidate who want to appear for both the streams have to pay INR 700/-

              In case of any inaccuracy, Notify Us! 

              Comments


              No Comments To Show